donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVeel Chinese zaken in Suriname onhygiënisch

Veel Chinese zaken in Suriname onhygiënisch

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 30 aug – Veel Chinese handelszaken en restaurants opereren onder de meest onhygiënische omstandigheden. Dit zegt minister Marica van Handel & Industrie, HI. Dagelijks komen er klachten binnen over vieze winkels. “We moeten oppassen dat de volksgezondheid niet in gevaar wordt gebracht”, aldus Marica.

De manier waarop omgegaan wordt met zowel aan bederf onderhevige producten als met afval baart grote zorgen. Er zal paal en perk aan gesteld moeten worden. HI wil met het ministerie van Volksgezondheid een campagne voeren van onder meer strengere controles. Bovenal zal harder worden opgetreden tegen geknoei bij het benutten van bedrijfsvergunningen.

Nu gebeurt het nog vaak dat Surinamers hun bedrijfsvergunning ‘verhuren’. Wettelijk is dat niet toegestaan. Ook het gebrek aan eenduidigheid bij districtscommissarissen is een bron van zorg. Chinezen die nog wachten op een verblijfsvergunning, krijgen in sommige districten prompt een bedrijfsvergunning. Andere districtscommissarissen weigeren dit zoals de wet voorschrijft.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

40 REACTIES
 1. Niet alleen in Suriname hoor. Deze maand stond in het Algemeen Dagblad nog:

  De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt Chinese restaurants in Rotterdam scherp in de smiezen. Vooral nu een paar Chinezen in de Maasstad snel na elkaar in opspraak raakten, vanwege gore keukens.
  Algemeen Dagblad


  Maak melding
 2. chinesen zijn over het algemeen hele slordige mensen.ik denk dat als wij een kijkje konden nemen achter de schermen van hun keuken ,wij twee keer zouden nadenken voordat we een portie chinees zouden halen.viezerikken zijn het.je kan liever gaan wokken dat gebeurt tenminste voor je ogen.eet smakelijk.

  leggs


  Maak melding
 3. Smerig smerig , geef me nog een portie moksi meti en dan kunnen we er over discussieren.Smerig heerlijk is het haha.Ik eet vaa chinees, ik weet dat het smerig is ,maar het is toch zo heerlijk.Ik ben nog nooit ziek van geworden,terwijl ik wel van javaanse lelydorp eten ziek ben geworden.raar maar javaans eten bederft eerder vind ik, of het smerig is rara


  Maak melding
 4. Ben blij dat ze het daar in Suri doorhebben. Weet nog dat ik enkele keren naar de winkel moest om er boodschappen te doen en elk keer weer met lege handen terugkeerde omdat ofwel miss china zat te niezen over het eten en me dat nasty ding wilde verkopen ofwel tja…smeet mr china met eten alsof het voor beesten bedoeld was.
  In Suri heb je ook weinig andere zaken dus ben je bijna verplicht naar hun te gaan. Op elk hoek staan ze wel. In bepaalde straten met zijn 5-en als het moet dus tja…
  Good luck voor die mensen dr. Mij niet gezien hr. Eet liever thuis. Ben ik cker dat ik weet wat ik in me mond zet. Alleen tja.. als je afhankelijk bent van hun..zou ik mr beter me ogen goed opendoen vr ik iets koop.
  En nog iets…vervaldatums worden dr zo goed als niet gerespecteerd. Gewoon netjes ander stikker erop en klaar is kees.


  Maak melding
 5. Nou ja zegge….

  Daarom lopen de goede honden ook niet meer op straat. Want alle bello´s en fiedel´s zijn opgegeten door de chinezen.

  Als je nassy met kip bestelt en opgediend krijgt, weet je niet meer of enkele flinke stukken van je eigen bello of fiedel erbij zit. Heeft u trouwens gelet erop dat er minder loslopende zijn in Paramaribo. Is wat hygiënisher maar toch, je eigen bello te vermoeden in de pan bij de chinees om de hoek, geeft je toch rillingen…. .

  Smakelijk eten zegge..
  Met vriendelijke groet…..


  Maak melding
 6. het is bekend dat de keukens van de meeste chinez(s)en smerig zijn en aangezien wij Suri’s van lekker eten houden willen wij toch niet weten hoe smerig de keukens zijn en eten rustig chinees !!!
  Hoe smeriger hoe lekkerder.
  Eet smakelijk!!!


  Maak melding
 7. Ik kan me niet voorstellen, dat de Chinezen nu zo slordig zijn met de hygiene. Heb jaren in diverse restaurants daar gegeten en bij een kennis zelfs “hondenvlees”. Maar altijd schoon en netjes. Jammer, dat anno 2006 deze berichten worden verteld.


  Maak melding
 8. Dit weten wij langer, dit is geen wereld nieuws.
  De vraag is wat doet de overheid met de bevolking in Su. allen roepen, weer joekoe halen, zaak afgerond.

  B.O.G. waar ben je = tjoekoe boys.


  Maak melding
 9. Gimi tjoekoe heeft gelijk. Een aanvulling lijkt mij hier op zijn plaats. De kwaliteit van de surinaamse medische voorziening is ook niet wat het moet zijn. De surinamers moeten natuurlijk zelf ook keuzes maken waar ze wel of niet gaan eten. Maar dat laat onverlet dat het de taak van de overheid is om er zorg voor te dragen dat met name eetgelegenheden altijd moeten voldoen aan de minimaale eisen van hygiene. Dit is in het belang van land en volk.
  Wie van de huidige regerings functionaris wil deze taak op zich nemen. Allen hebben voor de verkiezingen beloofd voor de belangen van hun kiezers op te zullen komen.
  Heel veel sterkte.
  Paloe


  Maak melding
 10. Niet alleen de chineze keuken is smerig, ook de restaurants in Nederland zijn behoorlijk smerig.Ik eet al lang geen chinees eten meer, omdat ik niet weet wat voor vlees zij gebruiken, het eten is smakelijk opgediend en ziet er keurig uit maar is het ook in een schone pan bereid.
  Men kan alles zeggen over Suri,s maar onze keuken en de bereiding van maaltijden gebeurd vrij netjes, dus geen katte of hondeharen in de keuken en vaak wordt alles in goed heet olie bruin gebakken.

  Roties daar moet ik ook niets van hebben, want in Amsterdam kom je er ook smerige rotiezaken tegen.Rotie is een massaprodukt geworden en zo wordt het ook massaal aan de consument verkocht. Dagenlang worden de aardappel/kipvulling in de vitrine uitgestald en steeds weer opgewarmd.
  Neen rotie bereid ik zelf en meteen vers opeten.


  Maak melding
 11. Dit allang bekend !
  De chinesen peuteren ook in hun neus .
  terwijl ze eten aan het klaarmaken zijn dieken ze hun neus .
  Ze poetsen hun tanden (tenzij als ze het doet ) dan doen ze in de vaat afwasbak .
  En spuggen hun mond op de borden en glazen die daarin liggen .
  Bahhhhhhhhhhhhhhh ..
  Ik heb jaren en werkt nog steeds voor een chinees .
  Dus ik heb het gezien en maak ik dagelijks mee.
  Emmer voor de toilet gaat ook voor de keuken .
  Koop geen brood met belegd bij een chinees .
  Ze maken hun beleg 1 keer in een maand ,en verwarmen ze elkedag op .
  Vooral bakkeljauw en terie !!
  ik raad jullie aan om geen brood met beleg te kopen .

  ik zeg het eerlijk ” VIES “


  Maak melding
 12. Aiiiiiii migado jere, Faradiba moet het weer op ons Hind.gooien,de Chinesekeuken is vies,de Hind.keuken is vies,de Javaanse keuken is vies, tjehh potie,en de Creoolse keuken dan?????

  In R`dam is er een Creoolse eethuisje,op de grotevisserijstraat,gaan jullie daar eens kijken bah bah bah,een kennis van mij heeft voedselvergiftiging opgelopen ,er werd haar ROTTE VIS,opgediend,geen toilet,de vloerr bahh.

  Opeens,vinden jullie de Chinese keuken smerig,maar ze zijn wel bomvol steeds,ai bajaaaaaaa,een stok vind je altijd om iemand te slaan.


  Maak melding
 13. wat chinezen? In Nederland worden dagelijks processen verbaal uitgeschreven bij NIET chineese eetzaken omdat ze in overtreding zijn met de hygiene.
  Is niet alleen bij chinezen.


  Maak melding
 14. ik denk dat het niet bij allemaal zo zijn. Heb vaker bij chinese restaurant gegeten. Veel zijn erg hygienisch. Het zijn sommige restaurant die het voor de rest bederven. Heb laatst bijvoorbeeld bij een hindoestaanse roti shop gaan eten. Ik zal de naam maar niet noemen. In het roti heb ik een kleine ding gevonden, die ik eerst dacht dat het een vlees vezel was. Maar later blijkt dat het een poot is van een kakkerlak. We kregen excuses aangeboden en mochten gratis eten. Maar niemand heeft eetlust meer.


  Maak melding
 15. Het is waar dat er bij sommige hindoestaanse roti shops heel erg smerig en vies zijn. Maar niet allemaal hoor. De meeste zijn wel schoon. Ik geloof ook niet dat alle chineese restaurant vies zijn, meeste zijn wel hygienisch


  Maak melding
 16. Als advies zou ik zeggen, koop alleen bij betrouwbare eten zaken. Zowel chinese als hindoestaanse of javaanse restaurant kunnen vies zijn. Karto, ik denk dat je de ene roti zaak gewoon moet gaan aanklagen bij de politie en dat ze de hun deuren moet sluiten


  Maak melding
 17. Als je goed nagaat, kun je nergens meer uit eten gaan!
  Het is niet alleen de chinees, die onhygiënisch is, het komt haast overal voor.
  Bij een hollandse eetgelegenheid, vond ik een keer een schaamhaar in een broodje garnalenkroket.
  Thuis wordt het eten zo hygiënisch mogelijk bereid en dat zou ook in alle restaurants moeten gebeuren.
  Daarom zou in alle restaurants met, name in landen als Suriname, frequenter door de overheid controles uitgevoerd moeten worden.

  Verder moet mij toch iets van het hart. Er is 1 persoon, die het niet kan nalaten bij elk onderwerp te pas en te onpas de hindustanen te kleineren.
  Waarom?


  Maak melding
 18. hoi mensen,

  Daarom eet ik niet buiten, kook zelf en dan eet je dat smakelijk, al is het een eitje bakken. vind het smerig om buiten te eten, kijk naar de smaakpolitie en wat de turken doen in beverwijk met varkensvlees in shorma. eten buiten is puur geld verdienen, dus wees voorzichtig.

  bedi


  Maak melding
 19. Dat chinezen slordig zijn is aanmerkelijk.
  je kunt iemand die vanaf klein geen hygiene
  heeft gekend ook moeilijk kwalijk nemen.Dus moeten de jonge chinezen kinderen van nu wel hygiene kennen en verplicht.Anders loopt het zeker weer mis met de gezondheid op een kritische basis.
  en dat geldt ook voor andere vieze mensen.
  Succes


  Maak melding
 20. het is waar. de cultuur heeft heel veel te maken. bij sommige is het van jongs af zo geleerd om zuinig te zijn. Ik werk bij een roti shop. Wanneer er een stukje kip op de grond is gevallen, moeten we gewoon terug in de roti zetten, zolang de klant het niet ziet. Echt vies.


  Maak melding
 21. Dat ding is niet wie “smeriger” kan zijn dan de ander mensen.
  Die man die in het parlement zat te roepen weet precies waar B.O.G is maar roep alleen verder niks.

  Daarna gaan wij kijken wie smerig(vies)is. Niet doen!! de overheid moet zijn werk doen en niet praten. Nogmaals waar is B.O.G.waar zijn de Kalaka schotoe’s.

  Ik ken ze: ze zijn gewapend(pistool op zak)ano grap of mop ,kakipak, pet en daarna joekoe a doekoe ini ing zaka. Soso Tjoekoe mi boi.

  Het hele parlement weet en kent dit gedrag en doet niks. omdat zij het zelf doen !!

  B.O.G ruim ze allen op.


  Maak melding
 22. Saya…. baya hoe wist je dat, dat ding schaamhaar was. specialiste ai boi.

  Neem het(als je in Su.ben) en breng het naar B.O.G. of in NED,naar een gezondheids dienst bv. GGD.. ivb Soa’s in de mond. (vies hoor) Eet nooit meer op straat zou ik zeggen.

  Laat B.O.G. zijn werk doen en niet kletsen over rassen enz. anders oenoe e doe dong.

  Niet dom doen


  Maak melding
 23. Heb het broodje bij de gemeente afdeling milieu/hygiëne afgegeven en die hebben daar werk van gemaakt. (heb ook van de gemeente bericht gekregen dat het een schaamhaar was).
  De bewuste broodjeszaak is toen ook de vergunning ontnomen. Er waren nl al meerdere klachten over die zaak, wat hygiëne betreft.

  En wat betreft eten van de vloer aan de klant serveren, is niet typisch iets wat alleen de hindustaan doet.
  Als het erop aankomt zijn de meeste restaurants verre van hygiëne.
  Na het lezen van al deze postings, is de zin om uit eten te gaan, mij al ontnomen.


  Maak melding
 24. Ik heb nog nooit een chinees in zo een restaurant netjes gekleed gezien , het zijn gewoon agoe’s . ik eet al jaren geen chinees meer . pas op dat je zelf niet 1 keer een ‘Pad ‘ ( grote kikker ) op het menue krijgt .ze eten gewoon van alles .

  eet ze.

  Netheid .


  Maak melding
 25. O wat zijn jullie blij dat er misschien 1 of 2 Chineese restaurants onhygienisch waren,gelijk hebben jullie wat gevonden om die Chinezen uit te schelden.Het gebeurt haast zelden dat een Chineesrestaurant in Ned.sluit wegens smerigheid,dat Chinezen een smerig volk zijn, zuigen jullie terplekke uit je duim.Fat -Kee in Den-Haag is elke avond bomvol,ik en anderen hebben nooit geen smerigheid or whatever daar geconstateerd,zo ook meerdere Chineserestaurant.Jeemig een Surinamer heeft altijd een stok achter de deur op iemand keihard op het hoofd te slaan.


  Maak melding
 26. Onze Smaakpolitie, de BOG, doet haar werk niet goed. Zij moeten zeer streng de hygiene in de gaten houden en waar nodig vergunningen (tijdelijk)intrekken.

  En niet een bepaalde bevolkingsgroep in een kwaad daglicht plaatsen.


  Maak melding
 27. Waarom Chinesen beledigen? Zie vroeger in Nederland verkochten ze geen kippen en varkens poten en noem maar op. De Nederlanders vonden het vies en smerig, dat was honden voer. Nu weten ze dat Surinamer het lusten en er geld verdient word, is het te koop. Het is bekent dat als een dier geschoten is, het een dag buiten moet staan, dan word het vlees zacht. Wij zeggen a porie! (bedorven). Nederlanders zeggen het vlees is dan niet taai, maar mals.
  Chinesen niet beledigen, kijk eerst naar je zelf. We eten toch ook bloedwors, wat zat er in die darmen? Taart zeker.

  Groeten,

  Dew


  Maak melding
 28. Jammer voor de nogal etnisch geladen beschuldigingen. Opassen dat we hiermee niet het accent verleggen en juist komen tot een ander (groter) probleem waarbij we straks weer richting koersen waarbij er onderlinge volkenhaat de oorzaak zal zijn tot (massa)moorden. Dan zijn we nog verder van huis! Da geef me dan liever onhygienisch eten dan ga ik dood nadat ik GESMULD heb.
  Weet je deze torie is veelal cultuurgebonden! Als we goed nagaan merken we dat ELKE ras zijn culinaire ‘smerigheid’ heeft. En dat alleen om het volgens hun LEKKERDER te maken en dan vreten we allemaal ooknog gulzig van. Maar lieve mensen het is vooral de de techniek (microscoop etc) die heeft kunnen achterhalen wat de oorzaak is van menige ziekten. Kortweg we worden bewuster hierdoor en we hebben gewoon een mentaliteitsombuiging nodig om ALGEMENE hygiene hoog in het vaandel te dragen! Dus niet jij of ik alleen hebben de taak maar in SAMENWERKING met de overheid,bedrijfslleven etc, IEDEREEN moet aan werken om te komen tot kwalitatief goede producten.
  Nu het schering en inslag is en de overheid laat te wensen over zeg maar, ga maar vaker proberen iets lekkers thuis te maken volgens jou hygienische inzichten,de restaurants hebben hierdoor minder klanten en zullen genoodzaakt zijn te sluiten of beter te beloven en waar te maken …is maar een optie…zoniet ga maar genieten van dat smerige spul en kom daarna hier op deze site kletsen uit je v*tt* nek wie er allemaal smerig is en wie niet, daar schieten we van op ja!

  groetjes njangmang


  Maak melding
 29. weer zoiets van de mensen,hebben ze niets anders te doen,de warenwet moet toezicht houden en checken dan heb je geen problemen meer,want meeste mensen eten buiten van de chinese keuken,denk je dat je in holland bent,toen je in suriname was zaten jullie tussen ratten en kakkerlaken te eten


  Maak melding
 30. chinezen eten geen straathonden zoals men denk ik ben zelf een chinees,en ik eet ook honden vlees mar dat zijn gefokte honden,dus weet waarover jullie praten,jullie domme mensen zwetsen maar wat,jullie zijn gewoon jaloers op de chinezen omdat ze vooruit komen door hard te werken en daar kunnen jullie wat van leren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES