Suriname werkt aan fonds voor ontslagen arbeiders

4

PARAMARIBO, 11 aug – Er komt een solidariteitsfonds om de financiële gevolgen enigszins te helpen opvangen voor werknemers die om bedrijfseconomische zijn ontslagen. Dit zei minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, in het parlement. Het conceptplan en bijbehorend wetsvoorstel liggen al gereed.

Het fonds zal voorzien in een wezenlijke behoefte. De factor arbeid is een instrument voor ontwikkeling en verdient bescherming. Volgens Amarello-Williams wijzen statistieken van de Ontslagcommissie uit dat jaarlijks ruim zestig procent van alle ontslagaanvragen wordt gehonoreerd. De aanvragen zijn doorgaans gestoeld op verslechterde bedrijfseconomische omstandigheden.

Volgens de wet Ontslagvergunning mag de arbeidsovereenkomst slechts worden beëindigd bij een geldige reden. Het gaat erom willekeur te voorkomen. Werkgevers zullen tot het uiterste moeten gaan om aan te tonen dat het ontslag redelijk is. “Deze bescherming van werknemers is niet uniek in Suriname”, zegt Amarello-Williams. Het systeem geldt al op de Antillen en in Nederland.


4 REACTIES

 1. Suriname is hier wel zeer laat mee. Suriname heeft wel een hele Ministerie en bemanning voor ‘Technologische ontwikkeling & milieu’, maar nog geen fonds of instantie voor al diegenen (die jarenlang hun bal hebben moeten zweten, en nu worden ontslagen) voor wie men zekers zou moeten zorgdragen.
  En de partij waar deze mevrouw een spruit van is, zou dit beter moeten weten want de SPA is er toch voor de arbeiders ? Of niet !

  In het geval van de werknemers van Fernandes bakkerij zijn zowel de vakbond alsook de overheid gigantisch in de fout gegaan omdat men onbekend is met het fenomeen (voor Suri begrippen) ‘massa ontslag’. Deze situatie is nieuw voor de vakbond en alsook overheid, dus weet men niet hoe hiermee om te gaan.

  Fernandes weet dit wel, en heeft al deze lieden (die denken altijd alles te weten en kunnen) bij hun ballen) en zal daar stevig in knijpen.


  Maak melding

 2. Ipv een fonds ( hoewel ik wel met een vangnet regeling eens ben hoor) zou het ook een idee kunnen zijn om voor de mensen te gaan kijken waar ze elders terecht kunnen. Er zullen wellicht bedrijven zijn die die werknemers goed kunnen gebruiken. Dit voorkomt dat er mensen werkloos thuiszitten en leven van de staat en de andere bedrijven zijn weer geholpen aan personeel. Dit komt de economie ten goede. Het is niet raadzaam een groot aantal uitkeringsgerechtigden te gaan kweken in Suriname dat toch al een kleine beroepsbevolking heeft.

  Ruth


  Maak melding

 3. Na jaren eindelijk een fonds voor ontslagen werknemener die nergens aan de slag kunnen. Suriname heeft (niet officieel) een werkeloosheidscijfer van 30% en meer, omdat de mensen die niets doen bij de overheid eigenlijk ook naar huis gestuurd moeten worden. Zolang er geen betere wetten komen om het investeringsklimaat te verbeteren en er geen wetten komen om het MKB te bevorderen zal Suriname echt niets kunnen uitrichten. Een nadeel van zo’n fonds is dat bedrijven dit als drogreden kunnen gebruiken om van hun mensen af te komen. Wie zal dan voor die kosten opdraaien? Ik hoop daarom dat bedrijven zelf ook participeren in het fonds.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.