Suriname heeft half zicht op export multinationals

62

PARAMARIBO, 7 aug – Suriname weet niet altijd even goed wat aan mijnbouwproducten geëxporteerd wordt door de multinationals. Dit zegt minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. De controle laat danig te wensen over. Beweringen van parlementariërs over diamantsmokkel kunnen niet worden negetrokken.

Daar de multinationals alleen voor goud en bauxiet te boek staan, zal de controle niet makkelijk verder reiken, zo daar al sprake van is. De miljoenen dollars die in de branche omgaan ten spijt, onbreekt het aan de meest essentiële middelen. Dit is vooral merkbaar bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, GMD, technisch de meest toegeruste overheidsarm voor controle.

“Een maand na mijn aantreden, had ik de GMD gevraagd iets voor mij na te trekken in het veld, het bleek dat ze niet eens over vervoer beschikten”, zegt Rusland tegenover de Times of Suriname. De controle zal wel worden opgevoerd. Er zal flink worden geïnvesteerd in materieel en opbouw van kader. De regering wil ook de inkomsten uit de goudwinning optrekken, nu de wereldmarktprijs stijgt.


62 REACTIES

 1. Maar jullie brengen nu Japaners terwijl jullie geen eens een marine hebben.Wanneer zullen jullie het zelfde schrijven over die japanners over 12 jaar wanneer ze al het vis hebben weggesluisd.


  Maak melding

 2. Meneer rusland,,

  Volgens mij ben je een ongeschoolde ongeletterde figuur die op de verkeerde plaats zit.
  Je hebt totaal geen verstand van zakken laatstaan een ministerie runnen..

  Hoe kun je zoiets verklaren..
  Man je deugt totaal niet.
  Als ik in jou schoenen stand,dan had ik allang de eer aan mij zelf gehouden..
  Zelfs een student van de suri universiteit heeft beter zicht in die materie,maar helaas die komen niet aan bot..
  Het zal de komende decennia niet beter gaan met surbo..
  Er zijn tal van oplossings model voor gespiegeld en wat doen jullie ,alles verdwijn in een diepe lade ..


  Maak melding

 3. Rusland je zit bij de verkeerde groep regeerders, namelijk die van het Nieuw Front. Ik zou hulp zoeken bij president Poetin van Rusland. Deze man krijgt steeds meer greep op de illegale exporten van geld,goud en diamanten en andere kapitaalgoedren vanuit Rusland door Russische en buitenlandse bedrijven in zijn land.Per jaar wordt voor tientallen miljarden aan US dollars uit Rusland uitgesmokkeld.


  Maak melding

 4. “Een maand na mijn aantreden, had ik de GMD gevraagd iets voor mij na te trekken in het veld, het bleek dat ze niet eens over vervoer beschikten”.
  In deze zinsnede ligt het niveau en kwaliteit van de surinaamse bestuurders.
  Een gezagsdrager vraagt niet om iets na te trekken, neen hij geeft in heldere formulering opdracht tot onderzoek en eist een rapportage van de bevindingen.


  Maak melding

 5. Bubulaas,

  FF tussendoor:
  Ik droomde dat je op een bankje zat in de felle zon. Verder was er niemand behalve wij. Ik ging ff de heuvel op om een paar mensen te vertellen dat ik je (een wip) cadeau heb gegeven voor je verjari. Het duurde lang, todat iemand me zei dat je misschien zit te w8ten in de hete zon. Ik keek naar beneden en zag dat je nog steeds geduldig op me wachtte… ik hoop dat het in werkelijkheid ook zo is.


  Maak melding

 6. Dat de in ons land opererende mutinationals de natie bestelen door meer en ook nog andere produkten in hun schuitjes te stoppen dan wat er op papier staat, is een wijsheid die zelfs bij mijn overleden grootvader bekend was.
  Zalig Prem heeft in zijn produktieve jaren gewerkt voor de Suralco te Paranam en bij mijn bezoeken aan hem hadden we het vaak over zijn werk.
  Meestal was hij niet echt te spreken over zijn werkgever, behalve natuurlijk dat hij er naar verhouding tot andere arbeiders elders bovengemiddeld verdiende.
  Waar hij het vaak over had was de geheimzinnigheid rondom het laadproces van de schepen, waarbij soms mensen van afdelingen betrokken waren die eigenlijk niks te maken hadden met de bevrachtingsafdeling.
  Ik vond het na zijn verscheiden jammer dat wij niet uitvoeriger over dit onderwerp gesproken hadden.
  Bij de ontginning van bauxiet worden denk ik ook vele andere waardevolle mineralen meegenomen. Behalve goud en diamanten ook zaken als cobalt, uranium e.a.
  Onze geologen kunnen daar meer over vertellen.
  Ook bij de export van hout en andere grondstoffen naar het buitenland nemen denk ik de exporteurs het niet erg nauw met het aantal op te geven kubieke meters.


  Maak melding

 7. Ik vrees niet zozeer voor het niveau van Surinaamse regeerders als meer voor het niveau van de mensen die hier menen hun te moeten beoordelen. Ik merk toch steeds weer dezelfde zinsneden die de materie op geen haar na raken:
  – Maar jullie brengen nu Japaners terwijl jullie geen eens een marine hebben (waar slaat dit nou op);
  – Volgens mij ben je een ongeschoolde ongeletterde figuur die op de verkeerde plaats zit.
  Je hebt totaal geen verstand van zakken laatstaan een ministerie runnen.. Er zijn tal van oplossings model voor gespiegeld en wat doen jullie ,alles verdwijn in een diepe lade ..
  (ik betwijfel of jij de capaciteiten wel hebt)
  – In deze zinsnede ligt het niveau en kwaliteit van de surinaamse bestuurders.
  Een gezagsdrager vraagt niet om iets na te trekken, neen hij geeft in heldere formulering opdracht tot onderzoek en eist een rapportage van de bevindingen. (zeker net een cursus notuleren gevolgt)
  Maak melding

 8. Lafu ,

  “waaronder” wil volgens mij nog zeggen dat er meerdere zijn , maakt niet uit wat de Surinaamse regering voor heeft betaald.
  (als je de vloot wil zien , effe langs het vroegere huis van Bouterse op Domburg varen als je in Suriname bent , maar foto’s maken mag niet)

  De Surinaamse marine beschikt verder nog uit meerdere snelle grote vaartuigen die niet langer dan 10 jaar geleden van Brasilie zijn gekocht (het waren nieuwe vaartuigen toen)


  Maak melding

 9. Bublaas spaar me je sarcasme, kun je even vertellen over die marine s403 en wanneer de stat het gekocht heeft. En wat staat voor Bouterse huis.Je praat met een hoop onnodige geheimzinnigheid als of je zelf niets weet maar doet alsof vertel gewoon eve.
  Ik heb al gezegd dat ik het niet weet , dus ik vraag. Ik heb geen probleem met vragen als ik iets niet weet, maar je hebt een probleem met vertellen lijkt mij. Kom op ,niet kinderachtig zijn.


  Maak melding

 10. de diefstal van suralco gaat door
  waarom denk je dat die amerikaanse ambassade is uitgebouwd en verder beveiligd?
  betaald door surinaamse delfstoffen
  intussen creperen de surinamers omdat ze te lui zijn om zelf de bauziet te verkopen
  alleen miranda de advocaat van suralco heeft goed verdiend voor het opstellen van het nadleige contract


  Maak melding

 11. Waar slaat jullie hebben geen marine op terwijl er japanners komen?
  Wel mensen het heeft te maken met het feit dat als die japanners met hun schepen ook nog komen vissen er niemand is die ze kan controleren. Net zoals men niet de multinationalsniet kan controleren omdat ze geen…. voertuigen hebben. Geen voertuigen wel een marine?Ze hebben inderdaad ja die oude politie boot van amsterdam geloof ik, maar die s403 is die in werking? al die reaktie maar niemand kan even vertellen van ja het is zo!!! maar gewichtig je zelf opmerkzaam vinden.


  Maak melding

 12. WAAT? DIAMANT? Is er een Surinaamse vertaling hiervoor? Als dit in Suriname gewonnen wordt of gesmokkeld… dan zou het schandalig zijn als we hier geen Surinaamse woord voor hebben…


  Maak melding

 13. Voor zover ik weet lafu, behoren de Japanse garnalen vangers in belangrijke mate al lang tot het verleden. Daarnaast waren het schepen die niet in staat waren met lading de zeeen te doorkruisen. Gevolg was dat hun garnalen lading gelost en ingevroren moest worden in Paramaribo. Ik weet niet of je ooit bij Sail bent wezen kijken. Een kwestie van dozen tellen dus. Ook voor het inladen van ijs moest Paramaribo worden aangedaan.
  Je ziet het ik doe absoluut niet gewichtig, maar probeer wel zaken naar juistheid te beoordelen. Hierdoor loop ik niet de kans dat ik personen die hard voor het land werken onnodig in een slecht daglicht zet. Een ieder kan vanuit het geniep (lees veilig verscholen achter je PC) beledigende taal uitkramen. Het spreekt van veel meer durf om ook al ben je onzichtbaar, eerlijk en integer te blijven.


  Maak melding

 14. Suriname weet niet altijd even goed wat aan mijnbouwproducten geëxporteerd wordt door de multinationals.
  De stelling is niet juist, Suriname heeft nooit geweten wat de multinationals uit ons land hebben geroofd, zo is dat.Het is publiekelijk geheim dat vanaf 1969 suralco bauxieterts uit ons land bracht en uit dit erts ook anderen dan aluinaarde werd gewonnen.Eigenlijk hoeft geen enkele surinamer meer te werken, zo rijk zijn wij.


  Maak melding

 15. Wanneer die japanners dat ding hebben opgezet en blijkt dat de surinamers niet genoeg vis kunnen leveren om te verwerken gaan ze hun eigen cotters brengen als oplossing en dan… gaan jullie gillen die japanners stelen ons vis,en jullie moeten meer geld.Maar dan ga ik achter die japanners staan wanneer ze weigeren.


  Maak melding

 16. ja opmerkzaam ik loop mensen te beldigen? ben jij niet degene die in jouw eerste reaktie nr 11 hier een reeks mensen heb geciteerd en beledigd.Maar gewichtig beschuldig je mij van beledigen. ja hoor. mooi ,jij beledigd en als ik antwoord word je boos.
  maar jij hebt gelijk :Een ieder kan vanuit het geniep (lees veilig verscholen achter je PC) beledigende taal uitkramen. Het spreekt van veel meer durf om ook al ben je onzichtbaar, eerlijk en integer te blijven.


  Maak melding

 17. Ik was niet beledigend Lafu. Ik heb respect voor ieder mens. Maar als het bericht luid
  “Een maand na mijn aantreden, had ik de GMD gevraagd iets voor mij na te trekken in het veld, het bleek dat ze niet eens over vervoer beschikten”, zegt Rusland tegenover de Times of Suriname. De controle zal wel worden opgevoerd. Er zal flink worden geïnvesteerd in materieel en opbouw van kader. De regering wil ook de inkomsten uit de goudwinning optrekken, nu de wereldmarktprijs stijgt.”, dan kan ik hieruit afleiden dat minister Rusland aangeeft een probleem tegen het lijf te zijn gelopen en er vervolgens wat aan doet. Ik snap bepaalde negatieve opmerkingen dan ook niet. Ik weet niet of je het je realiseerd, maar een gemiddeld ministerie in Suriname telt al gauw zo’n 2000 ambtenaren verdeeld over een flink aantal diensten verspreid over het land. Voor dat je zicht hebt op het functioneren van de diverse diensten ben je al een aantal jaren verder. Je snapt het wel, ambtenaren komen niet naar de minister toelopen met de opmerking “wij functioneren niet goed”.


  Maak melding

 18. Lafu ,

  Hoeveel- , wanneer- en van wie de schepen/boten zijn aangeschaft is niet relevant.Wat wel relevant is dat Suriname wel over een Marine beschikt, bestaande uit een operationele “S 403” die tijdens de Revolutie van 1980 een schot in het politie bureau lostte ,2 even grote goed uitgeruste snelle marine boten die bij een Braziliaans bedrijf zijn laten bouwen en nog enkele kleine snelle zeewaardige patroille boten tevens van Braziliaanse makelij.

  Al deze boten staan aangemeerd bij de marine basis te Domburg.Ik nodig jouw uit om bij jouw eerst volgende bezoek aan Suriname , een boottocht van Par’bo naar Domburg te maken , zodat je met jouw eigen ogen kunt zien hoe die “oude politieboot van de Amsterdamse politie” eruit ziet.

  Ik betreur het dat Suriname nog steeds als een of ander bananen republiek door elementen als jij wordt gezien !

  M.v.g.


  Maak melding

 19. “beschikken niet eens over vervoer”

  Soms is het beter niet zelf voertuigen te hebben , maar de mobiliteit uit tebesteden.
  of misschien is deze uitspraak gedaan als onderdeel van een samenzwering om regeerders in discrediet te brengen.

  Ik hoop niet dat deze hele discussie is ontstaan vanwege een polulistische uitspraak van een hoge ambtenaar over het niet eens te beschikken over een voertuig.


  Maak melding

 20. en wat is er negatiefs aan met als ik zeg ambtenaren moeten wel naar de minister toelopen als zaken verkeerd gaan?
  wat is er mis mee of negatiefs aan als ik zeg met moet de marine opveizelen ,kust wacht goed in elkaar zetten voor dat men japanners fabrieken laat opzetten? want dat is wat ik zeg, terwijl de ene minster nu pas na jareen , ja jarennnn zit cambior daar, komt met voertuigen ,begint de ander weeer andere multinationals binnen te brengen om ons pas jaren later te vertellen dat ons vis op is en dat ze meer er uit willen.Ik geef een trend aan en je begint te doen als of het negatiefs bedoelt is ,het is bedoeld om ons te attenderen op die chaos die men telkens weer creeert en pas later wilt oplossen.Dat mag ik toch zeggen?Het is mijn mening dat men nu pas over goudsector wilt praten, terwijl het deze zelfde venitiaan is die dat ding getekend heeft en dat ruim 12 jaar geleden. Dat is mijn probleem.12 jaar later komt dan een minister vertellen dat er geen voertuigen zijn? dan moet ik applaudiseren? nee ik geef kritiek,dat het eerder had moeten gebeuren.De man zegt een maand na mijn aantreden en dan nu zijn we in augustus? ook veels te lang, hij heeft wel zijn minsters auto weten te regelen.Plus was er een Front minister voor hem. dus zolang kan het niet duren.
  elke keer horen we dat onze natuurlijke hulpbronnen worden weggedragen, maar men wacht op een auto?fiets naar dat ding en breng er een eind aan.Loop.want uiteindelijk kom je met die auto niet bij de delfers nog bij de mijnen te recht.

  En ik zie de zelfde fout bij LVV met die japanners.dat rusland iets wilt gaan doen is leuk maar ervaring vertelt ons dat het politieke praat is.Zijn voorganger heeft het zelfde 5 jaar lang gezegd terwijl nogmaals het Venitiaanis die cambior daar gezet heeft. dus die zelfde president heeft ons in die rotzooi gezet, gaat ons nu in die rotzooi met japanners zetten.en als ik zeg latenwe daarvoor waken en niet klakkeloos een gat in de lucht springen omdat een minister iets zegt,dan ben ik negatief?Volg je de sitauatie niet rond het MOP? de vakbond en bruynzeel? VNG, nou dan zie je die trent die er heerst.

  12 jaar om zicht te hebben op wat er gebeurt is een beetje te lang.Ik zeg doe het vooraf.

  Ipv op jou manier te reageren vraag om uitleg .Je begrijpt een reaktie niet, zeg eve , makker, leg even uit wat je bedoelt. maar op jou manier geen reageren wel dan krijg je dit.als je het niet eens ben fijn.Reageer dan op het artikel en laat de mensen hun opinie hebben.als de jouwe correct is dan rest niets anders dan er uit te leren.

  En je zegt zelf met het voorbeeld van de vis dat men bijde haven komt.Wel zelfde met alle andere natuurlijke hulp bronnen.Maar je ziet het blijft een probleem.Men heeft geen voertuig nodig om op nieuwe haven elke container goud te checken.


  Maak melding

 21. koni,koni ik heb een vraag gesteld aan iemand van wie ik dacht die zou weten hoeveel de boot kost meer niet. waarom jullie allemaal een punt van maken is voor mij een beetje vreemd.Je noemt mij ook een knopen draaier en dat helemaal in reaktie 19 maar waarom?
  Ik heb iets gezegd, mij is verteld dat ik verkeerd ben geinformeerd, ik heb dat toegegeven in reaktie 3 en 4 en ik heb om meer informatie gevraagd om zodoende mijn kennis te vergroten.Of dat relevant is voor jou is een andere vraag.Maar ik vind het relevant voor mij.als de persoon het niet weet of als jij koni koni het niet weet moet je niet reageren met mij vragen waarvoor het relevant is.maar ik merk dat surinamers een soort probleem hebben met vragen.Men doet dus liever alsf ik steevast heb volgehouden dat suriname geen marine heeft.Zodoende hebben jullie zogenaamd een legitieme reaktie.
  Als je me niet vertelt moet je niet klagen over mijn niet geinformeerd zijn. Nogmaals Suriname heeft schepen voor Domburg ,deze informatie is mij nu bekend.

  Nou wie weet wanneer in welk jaar die boot terug is gekocht?
  Verder voeren deze kerels kust wacht activiteiten uit of staan die schepen voor domburg te niksen. Is jullie bekend hoe vaak men de patroilles uitvoerd?Vertel een beetje over de marine of kustwacht van Suriname. Wie het niet weet a.u.b niet reageren.
  Reegeer op het artikel.Maar zo niet bedankt voor het belangrijk maken van mijn opinie.Houden zo.


  Maak melding

 22. Ik betreur het dat Suriname nog steeds als een of ander bananen republiek door elementen als jij wordt gezien ! stelt koni,koni,
  Gewoon uit het niks word ik er van beschuldigd gezegd te hebben sruniame als een bananen republiek te zien. maar dat geeft aan waar koni koni aan denkt en dat is dat hij zelf denkt dat het een bananen republiek is.Maar dat zel wel komen door de andere kranten koppen zoals :De uitgifte van domeingrond is te onoverzichtelijk, onbegrijpelijk en ongrijpbaar voor de doorsnee burger. misschien uit het krantenstuk waar blijkt dat gilds nog vrij rondloopt. Misschien is het ook een bananen republiek omdat gevangen met 30 man in een cel moeten zitten.misschien ook omdat mensen nog steeds grond occuperen. of misschien omdat men een MOP wilt goedkeuren zonder te evalueren, misschien omdat parlementartiers beweren dat 50% procent van het geldin dat land drugs geld is.
  of zelfs omdat een zekere sjak sjie een monument laat plaatsen op marienburg en geld voor entree vraagt.maar zeggen dat het zo is geen samenzwering de regering in diskrediet te brengen.


  Maak melding

 23. Suriname is een bananen republiek omdat men niet eens de multinationals kan controleren.Ook al zitten ze op die produktie band met die voertuigen ,ze krijgen geen rooie cent meer. En ze hadden al gepoogd dat contract met bijvoorbeeld Cambior open te breken, met de staart tussen de benen zijn ze weer huiswaarts gekeerd.Dit is gewoon mooi weer en modo van Rusland.Deze regering heeft vanaf 2000 tot 2006 niks bereikt dan praatjes.
  Suriname blijft een bananen en drugs republiek ook al zeggen jullie dat het niet zo is.
  Dus jullie hoeven niet die “lafu” lastig te vallen met jullie geklets.


  Maak melding

 24. Ik ben de mening toegedaan dat het makkelijk is om op afstand een bepaalde mening te geven. Kritiek wil ik het niet noemen want daarvoor is toch wat meer niveau vereist. Dit zeg ik zonder wie danook te willen beledigen. Het gaat erom dat Suriname problemen ondervindt zoals elk ander ontwikkelingsland, namelijk een wijdverbreide corruptie en het gebrek aan deskundigen op de verschillende gebieden. Multinalionals zijn niet groot en rijk geworden door in reeds ontwikkelde gebieden bezig te zijn, maar door onderontwikkelde of in ontwikkeling zijnde gebieden leeg te halen. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van het feit , dat in een dergelijk gebied de enige deskundigheid komt van die multinationals zelf. Als ik zelf regels kan gaan opstellen waarbij ik mijn positie ga gebruiken voor het scheppen van bepaalde “handelingsvrijheid” dan is de toon gezet. Het ontbreekt Suriname aan kader en middelen om deskundig kader aan te trekken en te behouden. Dit wordt ingegeven door het feit, dat in de meeste van dit soort gebieden de multinationals bepaalde lieden aan hun zijde kunnen krijgen door die rijkelijk daarvoor te belonen. Het internationale bedrijfsleven is vooral groot geworden door activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat is altijd zo geweest en is nog steeds zo. Waarom zou de multinational het zich moeilijk maken door open kaart te spelen als het weet, dat door omstandigheden het niets te vrezen heeft. Kijk maar Shell in Nigeria, Amerikaanse multinaionals in Azie. Het is gewoon piraterij in moderne vorm, waarbij gebruik wordt gemaakt van de economische situatie in die gebieden. Als minister Rusland zegt “ik heb gevraagd” dan bedoelt hij “ik heb opdracht gegeven tot”. De uitleg van woorden gebrukt in Suriname moeten worden uitgelegd naar de manier van praten in Suriname en niet worden vergeleken met de wijze waarop een minister zich hier in Nederland zou uitdrukken. Het zijn totaal verschillende culturen en dus een totaal van elkaar verschillend taalgebruk met dezelfde strekking. Ik zou graag van al die zogeheten critici in Nederland willen weten wat zij denken dat er zou moeten gebeuren in Suriname en hoe zij denken dat het allemaal vorm zou kunnen worden gegeven. Lijkt mij beter dan zinloos en nietszeggend het een en ander roepen. De mensen in Suriname zetten zich tenminste in voor iets waar zij in geloven en kiezen er niet voor om vele duizenden kilometers verder te pretenderen de wijsheid in pacht te hebben. Als zij die het allemaal beter weten in Suriname zouden zitten en zich daar van hun betere kant zouden laten zien zag Suriname er nu wellicht anders uit. Overigens, Suriname heeft geen behoefte aan loze praters, maar aan mensen die hart hebben voor dit prachtige land.


  Maak melding

 25. Helemaal met je eens Gillie.
  Ik vindt, net als jij ongetwijfeld, dat commentaar moet kunnen. Je moet er echter wel iets constructiefs tegenover kunnen stellen omdat het anders van geen waarde is.
  Het is daarom jammer dat veel reacties hier alleen maar schoppen en geen leerrijke boodschap in zich herbergen.


  Maak melding

 26. Suriname noemt mensen die hart hebben voor Suriname :Gelukzoekers en wanneer je kritiek hebt o wat ben je dit en dat, suriname wilt het zelf doen.
  En dan komt gillie en zegt geef vorm aan de oplossingen.
  Waarom vertellen jullie dan niet hoe het moet en dan kan men ook oordelen maar wat gebeurt ? geen rapporten geen plannen.
  Daarom wilt GLIS ook een gefaald project worden.Omdat ze het zelf doen, nederlanders mogen niet.Julleiwillen geen oplossingen in dit land, jullie willen geld zien.De minster praat over gelden halen maar praat niet over de goud produktie zelf doen.
  Maar het artikel gaat over voertuigen en meer niet.maar men doet gelijk alsof mensen die kritiek hebben op deze forum gelijk in nederland zitten. Waarom doen jullie dat?

  Maar die bananen republiek !!! Suriname is een bananen republiek omdat ze een assemblee voorzitter hebben die een vonnis op zijn naam heeft zitten en nog steeds met rare praktijken bezig is.In elk ander goed georganiseerde democratie was deze man zijn politieke carriere ten einde.Bananen republiek.
  Wat moet suriname doen ?Hem verwijderen!!! wat gaat Suriname doen hem prijzen.
  Zo die andere crimineel brunswijk verwijderen, gaat niet gebeuren dus bananen republiek.De VP verwijderen,die moest allang aftreden want zijn loopt ook nog te schieten voor een bordeel, wat doet een bananen republiek ze stopt het in een doof pot en doet alsof het niet gebeurt is.Gilds en zijn drugs praktijken moest deze regering doen vallen maar in een deze bananen republiek is er niks aan de hand. Dan komt die kwestie OW , wel bananen republiek.Hoe verander je dat ding, wel zonder dat die bende naar huis gaat verandert niks.

  als dat gebeurt dan kan men advies geven en vorm geven aan plannen voor dit land.Maar zolang deze idioten er zitten heeft planne maken geen zin,want het word niet uitgevoerd en is dat dus tijd verdrijf voor de mensen in Nederland.

  Verder moeten jullie stoppen met het met elkaar vechten in die assemblee en ook een keertje naar de oppositie luisteren.Assemblee leden moeten een visie hebben, maar niet onder de duim van een fractie voorzitter zitten.Gaan jullie dat realiseren? Kan het?ALs het nee is ,bananen republiek.
  Dat racisme van die huidige regering dat raciaal beleid stop zetten.concreter kan ik het niet zeggen,stop met stemme op ras gebaseerde partijen.En als men dit niet in ziet zal er geen ontwikkeling komen ook al koopt die minster nog 300 autos.

  Suriname kan alleen gevormd worden als jullie die simpele dingen in orde beginnen te maken.


  Maak melding

 27. Opmerkzaam, straks ga je weer beweren dat je geen mensen probeert te beledigen.

  Opmerkzaam en toen achte koni koni te praten over een bananenrepubliek en toen ik daarop gereageerd heb ,ben jij heeeel opmerkzaam komen vertellen dat ik bij de les moet blijven. Ga koni koni dat vertellen.
  Blijf jullie bij de les en reageer op het artikel en laat mensen die een andere mening hbben met rust.Jij opmerkzaam en konkoni reageren niet op het artikel maar op mensen die een andere mening hebben dan jullie. Dus zoek het probleem bij je zelf. Nogmaals kon koni moet bij de les blijven.

  En ik heb geen leugens verteld in mijn verhaal ,zolang ik geen leugens vertel is er niks aan de hand. Verder is mijn post relevant voor de vraag van geloof ik Gillie om met oplossingen te komen voor dit land.We moeten dit land veranderen van een bananen republiek tot een goed georganiseerde democratie.En dat kan niet alvorens we deze bende de deur wijzen.

  Als ik iets gezegd dat incorrect is weerspreek het en laat domme reacties over bijde les blijven achterwege als je het zelf niet doet.


  Maak melding

 28. Vanaf jou eerste reaktie ,opmerkzaam, praat je niet over geen enkel stuk in het artikel maar je praat over andere zaken die totaal niks te maken hebben het artikel, dan kom je heel opmerkzaam mij verwijten over bij de les blijven. Let heel goed op je zelf, opmerkzaam lees je eigen reakties goed door voor dat je weer reageert op derden.


  Maak melding

 29. Het doel van een forum is naast het geven van je eigen mening, ook reageren op dat van anderen bananenrepubliek. Ook als het betreft het elkaar erop wijzen dat het originele onderwerp wordt verlaten.
  Als je mijn commentaar goed leest, dan zul je merken dat het bij mij niet gaat om mijzelf, maar om het zeer beledigend optreden naar Surinaamse gezachtsdragers. Ik mag toch zeggen dat ik dat zeer hinderlijk vindt? Vooral als dat bij elk artikel steeds weer hetzelfde liedje is. Het resultaat zal uiteindelijk zijn dat het Forum wordt verlaten door personen die willen participeren zonder steeds weer Suriname door het slijk te halen.


  Maak melding

 30. Opmerkzaam, mensen dwingen te zwijgen over de waarheid over onze leiders is niet de oplossing.Je kan de waarheid niet hinderlijk vinden.
  Ook al hoor je het tien keer.Je hoeft het ook niet te lezen.Dat is democratie, het recht niet te luisteren.
  Wat ik gezegd heb over Somo, sardjoe brunswijk en gilds is waar.

  Mensen verlaten deze forum omdat men (jullie) ze persoonlijk begint aan te vallen en het houd niet op. Lafu heeft iets gezegd,hij was verkeerd ,hij heeft gelijk zijn fout bekent, en dan komt er elke keer weer een nieuwe van jullie op de man schelden.Waarvoor?
  Is toch niet zo een drama als hij zegt dat er geen marine is terwijl hij zich bezorgt maakt over onze vis?Niemand vraagt over dat vis gedeelte van zijn verhaal,maar dat marine gedeelte is belangrijk?
  Suriname heeft een slecht functionerend leger en is er nog lang niet aan toe om te kunnen stellen dat ze dit land kunnen verdedigen op het land ,de lucht en de zee.Dat is feit.Nou dat is geen negatieve kritiek maar iets waar aan gewerkt moet worden.Maar als niemand het zegt verandert er niks.Laat mensen praten,praten tot dat het verandert.Belet ze niet te spreken. Als je honderd keer hoort vraag je af waarom het nog steeds niet is verandert.Maar zeg niet dat het hinderlijk is.Als het is opgelost dan hoor je het ook niet meer.

  En wanneer heb ik de gezagdragers beledigd of door het slijk gehaald? toen ik hun geschiedenis geciteerd hebt?
  ik vraag hierbij wat je bedoeld voor dat er weer een misverstand ontstaat.Wie heeft op welke manier de regering door het slijk gehaald?

  Kijk bijv jij reageert niet op het geen ik gezegd heb, als ik gelogen heb over somo, brunswijk ,sardjoe en gilds dan ben ik verkeerd bezig.Maar wanneer ik de waarheid zeg, als men beweert dat dit land geen bananen republiek, dan kan men niet boos worden als ik laat zien waarom dit land wel een bananen republiek is.
  De waarheid over onze regeerders moet herhaald worden tot dat we er wat aan doen.Pas als we het probleem van onze regeerders hebben opgelost gaat dit land vooruit gaan.Maar mensen proberen te dwingen te zwijgen ,met de bedoeling het in een doofpot te stoppen gaat dit land niet helpen.Je denkt dat las men het niet zegt de situatie verbetert is? nee,somo blijft een vonnis hebben,brunswijk eveneens, sardjoe zijn zoon heeft geschoten met een pistool voor een bordeel en is vrijgelaten, Gilds is betrokken bij drugs zaken en iedereen doet als of Gilds geen koffie bij Venitiaan thuis ging drinken.Een drugs crimineel drinkt koffie bij de president en men zegt niets?Wacht eve twee drugs criminelen drinken koffie met de president te samen met een criminele assemblee voorzitter.Als mensen het beledigend vinden als iemand de waarheid over deze mannen zegt,dan kan ik alleen adviseren dat men naar deze heren toegaat en zegt :Heren sta op u beschaamt dit land.En zeg de opvolgers dat ze geen criminele activiteiten moet bezigen.
  Deze mannen horen niet in de politiek thuis.En dat moet gezegd worden.Tot dat ze er uit zijn is dit land een bananen republiek. We gaan daarover niet zwijgen en we mogen ook niet doen als of het anders is.
  Als Suriname niet door het slijk gehaald wilt worden ,moet Suriname zich er ook niet voor lenen.


  Maak melding

 31. brintjie ston, gerie gouto, redi moesoe,an-joeka, joe-ka,broko ston, steenslag,fala watra,stuwmeer,kowroedresie, bigi fasie, gran-ede.
  allemaal woordspelingen.
  sommige zijn heel goed te begrijpen en daadwerlijk goed met andere woorden zijn niet goed.

  denki no!!!!!!11.

  barca


  Maak melding

 32. suriname is een ‘failed state’, gelukkig (nog) geen exporteur van terrorisme, zoals collega mislkute staten dat wel doen.

  Om betrouwbaar,onafhankelijk zicht te krijgen op de export van Suriname zal het noodzakelijk zijn om een onafhankelijke, particuliere douane organisatie als SGS (SGS.com) in te schakelen.De politietaken kunnen,helaas noodgedongen, in overheidshanden blijven, maar de controle op de export(waarde) vindt plaats door dit bedrijf.De staat kan vele miljoenen extra inkomsten krijgen, die voor de verandering productief i.p.v. consumptief(= ambtenarensalarissen) besteed moeten worden.

  Het inschakelen van een dergelijk bedrijf is ook een testcase voor voor surinaamse bewindslieden, niet alleen op ze ballen hebben,maar ook of ze niet kilo’s (geimporteerde) boter op hun hoofd hebben.


  Maak melding

 33. Er worden/werden omstreden zaken (reden van bananenrepubpiek genoemd door velen in het buitenland) in Suriname gedoogd alleeen om tot de huidige politieke stabiliteit te komen waar Suriname zich nu bevind.

  Misschien is men vergeten dat Er een Burgeroorlog heeft gewoed en/of dat er een nieuwe politiek bij is gekomen die ook heel veel voor Suriname betekend op economisch gebied.

  Ik mag god danken dat al de degenen die duizende kilometers van Suriname wonen geen beleid maken , want anders was Suriname nog steeds aan het worstelen met een zeer kwetsbaar en onstabiele politieke situatie.

  M.v.g.


  Maak melding

 34. Heel netjes bekent koni zonder de woorden zelf in de mond te nemen dat suriname een bananen republiek is, waar men criminelen,drugsbonzen in de regering toelaat omdat er 20 jaar geleden een oorlog was geweest.
  En omdat er een vermeende stabiliteit is in de armoede die er heerst terwijl deze criminelen hun zakken vullen, prijst hij god, geen God,dat vermeende buitenlanders geen beleid kunnen maken in Suriname.M.a.w. Laat de criminelen te vreden daar zitten zoals het in een bananen republiek betaamt.


  Maak melding

 35. als men door geweld aan de macht komt is het niet goed . als men op legitieme wijze d.m.v. een democratische kiesstelsel aan de macht komt is het ook niet goed .

  Wanneer zal het dan wel goed zijn ?


  Maak melding

 36. niemand heeft gezegd dat via een democratisch kiestlesel aan de macht komen niet goed is,wel muv van koni koni zelf.
  Maar wat er gezegd word is dat surinamers niet langer moeten pikken dat criminelen hun land leiden.
  Legitieme wijze komen drugdealers aan de macht ,dat is niet goed ,nee helemaal niet. Het probleem is dat justite bang is van de macht van deze criminelen.Het schijnt dus niet erg te zijn dat een drugscrimineel leiding hebben gegeven aan het minsterie van..Justitie!!!Dat 2 drugscriminelen leiders zijn van de front top is niet goed te praten.
  De voorzitter van de assemblee mag geen vonnis hebben voor aanranding of andere zaken.

  Dus wanneer het goed zal zijn is zoveel maal hier al gezegd.Die criminelen moeten uit de politiek.Het volk met niet stemmen op politici die tevens criminelen zijn.Dan zal het goed zijn.


  Maak melding

 37. Surinaamse politicie mogen geen contact hebben met anderen , want de anderen zouden mogelijk in drugs zitten , dan maar op de maan gaan wonen .

  Verdacht zijn is nog niet schuldig bevonden .

  Mensen die ingeburgerd zijn tot kudde volk waarop de populistische hollandse pers zoveen invloed op kan hebben.(kudde volk met tunnel visie), kijk maar elke werkdag om 1900 u naar actie nieuws op sbs 6 en stress jezelf maar een depresive burnout in , ha,ha .

  In Suriname zijn er tenminste goede onderhandelaars die een politieke stabiliteit kunnen creeen , om zodoende tog een stukje ontwikkeling kunnen realiseren (zonder stabiliteit geen ontwikkeling).

  Ik zie deze discussies als een “vatu” en my e “lafu” want “de beste stuurlui staan aan wal” !

  Have a nice day & keep on smilling.


  Maak melding

 38. Brunswijk is al schuldig bevonden hihih
  dat kudde volk dat maar niskzegt zit in suriname, je brult tegen buitenlanders maar hebt geend urf om tegen je leiders te gillen.
  dat is pas een kudde volk.
  die goede onderhandelaars van je ,zeuren altijd achteraf over de overeenkomsten en dat er meer te halen moet zijn.Maar dan achteraf.Altijd weer contract moet worden opengebroken.
  Altijd weer onderhandelen over ontwikkelings hulp en geen cent krijgen jullie want de plannen zijn niet in orde.
  Wat een bananenrepubliek.

  Je hebt gelijk je bent een fatu ja, je probeert op deze forums leugens te verspreiden over de situatie in Suriname.doet als of alles goed gaat.


  Maak melding

 39. leuk dat je niet ontkent dat je stilletjes bekent hebt dat het een bananen republiek is. kon koni

  Somo heeft trouwens ook al een vonnis en dat is ver voorbij een beschuldiging.

  Kon koni is een knopendraaier.


  Maak melding

 40. now now “lafu”,Je laat je wel heel erg gaan hoor, je bent de enige die “kon-koni” de archieven in is gevolgd , ha,ha

  Ben je misschien een “schorpioen” van sterren beeld , want die zijn meestal zo strijdhaftig ha,ha.man of vrouw

  ps.ter uwer informatie ben ik geen Surinamer wonende in Suriname , ha,ha en leugens heb ik niet verteld neem het gewoon aan, ik ben heel goed op de hoogte van de Surinaamse politiek.

  M.v.g.


  Maak melding

 41. ps. om te onderhandelen ,leiding te geven of te regeren moet je :intuitie , onmiddelijk begrip en goed weten te acteren.misschien kun je aan die kwaliteiten van jouw gaan werken.


  Maak melding

 42. Sang ja op de hoogte ben je duidelijk, daarom lees je waterkant.
  je woont niet in suriname,bent wel op de hoogte waw wat een contradictie. Je kan niet eens goed liegen. maar goed straks gaaan jullie weer lopen beleldigen omdat je niets kan weerspreken dat gezegd is.Dus ja dan maar mij persoonlijk aanvallen. Geef het je beste shot. Kom op


  Maak melding

 43. Kon koni en Opmerkzaam, zijn figuren die last hebben van een grootheidswaan.Ze weten alles wat niet belangrijk is. Ze hebben in werkelijkheid geen eigen mening of visie.Dus wachten ze op een reaktie van iemand anders op te reageren. Ze proberen dan door eerst gewichtig de persoon te beledigen en dan een idioot verhaal ,zelfs een leugen op te schrijven .Met het beledigen hopen ze de persoon die gereageerd heeft te kunnen afschrikken om niet te reageren ,waardoor het ook lijkt alsof ze aan het juiste eind hebben. Daarna prijzen zich zelf continu.Ze hameren op hun vermeende kennis en intelligentie, terwijl ze een ander proberen te kleineren. Maar als je oplet herhalen ze ander mans woorden , zelfs de woorden van die persoon die ze beledigen , stoppen in hun eigen jasje, en doen alsof ze een origineel idee hebben neergepend.Erger ,ze geloven dat ze iets origineels hebben neergepend. Maar let op dat ze nooit als eerste een reaktie op een artikel hebben. Nadat ze van iedereen wat hebben gelezen komen ze zogenaamd met een verhaal,maar omdat ze het stelen van anderen, plakken maar verhaaltjes aan een, klopt hun verhaal steeds voor geen meter.Ze proberen zich dan uit eindelijk er uit te wringen door te reageren met : het is een grap voor ze, je laat je gaan, of andere idote dingen zoals ik woon niet in suriname en ben goed op de hoogte, terwijl ze niks toevoegen.En ze gebruiken ook namen om indruk te wekken, opmerkzaam en kon koni.


  Maak melding

 44. Bananenrepubliek, hihi
  a man probeer te a weri, maar je slaat de spijker op zijn kop over die twee.Nergens hebben ze iets eerst te vertellen.Kijk maar naar de nieuwe artikelen.Ze hebben eerst een reakties van anderen nodig om een mening te hebben. Ze parasiteren op de reakties van anderen. En het word hun zelfs persoonlijk. Ze moeten weten waar je woont, wie je bent, je geslacht, alles wat niet belangrijk proberen ze op slinkse wijze te achterhalen.
  Gewoon eigenlijk niet het reageren waard.


  Maak melding

 45. ik verspil mijn energy niet meer op naieve gasten als jij lafu , daarom zie ik jouw als een fatu.

  advies: ga jezelf scholen en wring jezelf uit jouw tunnelviesie-toestand ,dan zal ik weer proberen een serieuze discussie met jouw aan tegaan.


  Maak melding

 46. bubulaas ? Was jij in deze discussie met Lafu? O ik begrijp het bubulaas is koni koni hhaha. Zo doe je dat dus je reageert als meerdere mensen op Lafu om je gelijk te krijgen. Ojee je hebt een groter probleem dan ik dacht, je houd een heel gesprek tussen bubulaas en kon koni, je zelf dus. Yu na lau man.


  Maak melding

 47. Bananenrepubliek Bubulaas taki hij zal proberen in de toekomst met me discussieren. Hij denkt dat we discussieren.Mar als we de zaak volgen dan sprak ik voor het laats met kon koni… en plotseling bubulaas kon in a tori precies waar kon koni gebleven was,dus…. kon koni is bubulaas en waarschijnlijk ook nog opmerkzaam.Men gaat wel ver om gewichtig hun gelijk te krijgen. Is toch belachelijk?

  Voor alle duidelijkheid :ik wens niet met bubulaas,kon koni of opmerkzaam in de toekomst te discussieren.En voor alle duidelijkheid dat wat jullie doen is geen discussieren maar derden proberen te beledigen.Dus reageer maar niet op wat ik zeg.bedankt.Ik zoek geen discussie partner in jullie.Praat met diegene die graag met je willen praten.Men zegt “yu e suku famiri” je begrijpt wat het betekent? wel dan in die zin”yu e suku discussie partner” ,maar dat mi no wan de gi yu.Ik wil niet met je praten.
  Ook niet in de toekomst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.