Bevolkingsvisserij Suriname grote sociale waarde

10

PARAMARIBO, 7 aug – De bevolkingsvisserij in Suriname wordt op zijn juiste waarde geschat. Dit stelt het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Waar de grootschalige garnalen- en visbedrijven steen en been klagen, worden de kansen in de bevolkingsvisserij met beide handen aangegrepen. De vraag naar randvoorwaarden neemt dan ook toe.

De overheid wil waar mogelijk voorzien, desnoods met buitenlandse hulp. Japan is bereid gevonden een visserijstation op te zetten in Paramaribo. Vissers kunnen dan gelijk hun waar kwijt. Het station moet dagelijks ruim honderd landingen kunnen verwerken. “De bevolkingsvisserij, ooit klein begonnen, is door lokaal ondernemerschap uitgegroeid”, stelt LVV-topfunctionaris Jagdies Bhansing.

Dit in tegenstelling tot de grotere, merendeels buitenlandse ondernemingen. Die klagen over afnemende vangsten en hoge brandstofprijzen. Bhansing heeft de samenwerkingsovereenkomst getekend namens Suriname. Voor de Japan International Cooperation Ageny tekende Junko Masuda. Japan komt in met bouw en inventaris en Suriname met de grond en nutsvoorzieningen.


10 REACTIES

 1. Waw geweldig minister, heb je die memo niet gehad waar instaat dat sail ten onder gaat ? Japan wil wilt station opzetten? Hebben niet pas een jaar terug surinamers er een opgezet? wil je die ook met het binnen brengen van Japanners vernietigen? Sociale waarde? deze mensen praten maar denken niet. Sociale waarde maar ze brengen japanners? Wat gaan die japanners met die vis doen? naar japan verschepen,nar amerika veschepen. Garnalen bij sail en we konden geen gram krijgen, vis bij japanners en we eten logo logo.
  Ga zo door minister.


  Maak melding

 2. Ik denk dat sommige mensen vergeten zijn dat Japanners o.a. een van de hoofduitroeiers zijn in de wereldzeeen van vis. Rond hun kuststreken is er geen vis meer over dus trekken ze de wereld rond om vis te vangen. Denk maar aan de walivissen die ze bijna hadden uitgeroeid. Net als dat ze techniek hebben met elektronica, auto’s en noem maar op, zijn ze ook in staat om de kust van suriname binnen de kortste keren helemaal leeg te vissen met ultra moderne visserschepen die kilometers lange visnetten gebruiken. Het is geen wonder dat ze door veel landen geweerd worden. Maar Suriname wil ze graag binnenhalen, ik vrees voor het ergste straks. Het zal me niet verbazen dat Suriname ook vis gaat importeren, van andere landen omdat ze niks meer hebben..


  Maak melding

 3. Als ik zou horen dat de Japanners een auto fabriek in Suriname willen bouwen, dan pas zou ik juichen.
  Ja, want wanneer de vis op is vertrekken de japanners weer, de visindustrie moet in Surinaamse handen blijven dan ben je goed voor je land bezig.


  Maak melding

 4. Wederom wordt het bewijs geleverd dat de surinaamse regering totaal zonder visie regeert.
  Een visserijstation van japanners waar surinaamse vissers hun waar kwijt kunnen.
  Belachelijker kan natuurlijk niet.
  Het produkt van de bevolkingsvissers kan onmogelijk via zo een station zijn weg vinden naar bijvoorbeeld internationale consumenten en restaurants. Daar worden zoals we allemaal weten hoge eisen aan gesteld voor wat betreft de conserveringsgraad. Daarvoor moet de vis na te zijn gevangen binnen de kortste keren ingevroren worden. Het gaat natuurlijk om de vangsten die bestemd zijn voor de lokale consumptie, hoogwaardige kwaliteits vis, die vanwege de lage inkoopprijs door de japanners op de internationale markt verkocht kan worden als grondstof voor b.v. vismeel.
  Als je in elk achterlijk denkend derde wereld land zo een station hebt dan verzamel je zo ettelijke tonnen vis voor je vismeelproduktie en verdien je miljoenen per maand. Die japanners zijn doortrapt.
  In ieder geval zal de surinaamse consument om begrijpelijke redenen weer het gelag betalen.


  Maak melding

 5. het verstands niveau van de politiek is 97 %, van het normaal mens is dat 100 %. de politiek treed niet in overleg met onderdanen van het land, maar besluit willekeurig wat goed is voor suriname, mensen uit het praktijk; die dus zelf vissers zijn en verwerkers en vis kwekers; daar praat de politiek niet mee. dat is erg dom, want dan kom je nooit vooruit, ideeen naar voren brengen en daarmee iets mogelijk zelf mee doen, ontbreekt bij ze. wij hebben geen buitenlanders nodig in suriname die voor ons komen denken , wij moeten zelf denken; een denktank. participanten uit het vsb horen ook voor elk probleem mee te denken en betrokken te worden bij problemen en oplossingen bedenken ervoor. waarom zit ik niet in de politiek. heel simpel, als je in holland hebt gewoond, dan heb je nooit recht van spreken voor suriname en mag je nooit met oplossingen komen wat goed en in het voordeel van suriname is, althans zo denk dan de politiek over ons, maar ik kan het toch niet helpen dat ik daar geboren bent en weggerukt bent uit dat samenleving als kind, maar alleen omdat je daar geboren bent, voel je je verplicht om wel in het welzijn van het land te willen denken en met oplossingen te komen, maar mijn mening wordt nooit gehoord en van vele die daar niet meer wonen, maar toch het zelfde met mij delen. Oplossingen zijn er weldegelijk voor suriname. suriname moet zelf geld bij elkaar verzamelen en een vismeel fabriek opzetten. Alle mensen in suriname die een grond hebben, kunnen dan zelf een visvijver van hun grond maken en daar vis kweken en dat alle boven maatse vissen afleveren voor vismeel verwerking. Vismeel is van een hoog dierlijk eiwit gehalte, die heel gezond is en bovendien een veel gevraagde produkt op de wereldmarkt. om vismeel te exporteren heb je dus geen japan nodig, maar suriname zelf, want alle verdiensten en winsten komt dan zelf toe aan alle surinamers en bedrijven en personen die in dat branche(sector) werkzaam zijn en tenslotte het hele land. om succes te bereiken in een land heb je vele handen nodig en eensgezindheid in een land. daarom zijn altijd vele andere landen altijd vooruitstrevender door eigen kunnen, wij surinamers kunnen dat ook, wij moeten in ons zelf geloven.


  Maak melding

 6. hallo allemaal , wat is er nog meer weg te geven in suriname ???? volgens mij is vis het laatste , nog nooit aan gedacht , japjes zijn wel slim hoor wachten tot het laatst en dan ??? vis weg ?? japje weg !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.