VS wil nakomen anti-uitleveringsbelofte Suriname

8

PARAMARIBO, 21 jul – De VS verwacht dat Suriname zijn belofte nakomt voor ondertekening van een bilateraal anti-uitleveringsverdrag. Dit zegt de scheidende Amerikaanse ambassadeur, Marcia Barnes. Het liefst had zij de realisatie nog voor vertrek gezien. Nu dit niet is gelukt, wordt gehoopt op spoedige ondertekening van het verdrag tegen uitlevering van Amerikaanse burgers aan het Internationaal Strafhof.

Washington heeft zich er al bij neergelegd dat Suriname zich aansluit bij het Hof. “President Venetiaan heeft immers zelf aangegeven dat Suriname zich zal aansluiten, maar ook toegezegd het verdrag te zullen ondertekenen”, zegt Barnes. Amerikanen die op Surinaams grondgebied een misdaad begaan tegen de menselijkheid, moeten dan uitgeleverd worden aan de VS.

Voor Suriname zou het ook de meest praktische weg zijn. ”Er zijn wetten in de VS die samenwerking verbieden met landen, die weigeren een dergelijk verdrag te tekenen”, aldus Barnes. Onder meer de vrij omvangrijke militaire hulp zou op de helling komen te staan. Barnes verwacht ook de vestiging van een bureau van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA op korte termijn.


8 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  Wat bezielt die mevrouw Barnes van de VS nou, om van de Onafhankelijke Republiek Suriname te verwachten, nee, te eisen, dat zij aan de ene kant wel het internatinaal verdrag tekent, maar voor bepaalde landen zoals de VS uitzonderingen maakt. En dan ook nog chanteren erbij. Kan je dan nog spreken van een internationaal verdrag.

  Net als de VN-raad of de Verenigde Naties. Een internationaal democratisch orgaan wordt er door menigeen geroepen, maar wel met veto-recht voor sommige landen.

  Dus dat betekent in de praktijk dat als een voorstel democratisch genomen wordt, dan kan een land gebruik maken van zijn veto-recht en zeggen van; sorry jongen, maar die beslissing bevalt ons als land toch maar niet,veto er overheen, een dikke streep!! en die beslissing gaat gewoon niet door, punt.

  Het verbaast mij dat de Verenigde Staten van Amerika haar mond vol heeft over democratie wereld wijd, er zelfs lijken tegenaan gooit, maar zelf die zelfde democratie minacht, zelfs aan haar larsen lapt.

  En in andere landen, waaronder de Republiek Suriname, merk je dat sommige politicie aldaar de neiging hebben die houding ook nog eens over te willen nemen. Kijk ook maar naar die democratieen in vooral de ontwikkelingslanden in Latijns-Amerika en Afrika. Welke landen zijn hun voorbeelden wanneer het om de democratie gaat.

  Neem als voorbeeld ook de kwestie van het Anton de Kom standbeeld in Amsterdam Zuidoost. Zegt een hoogopgeleide Sranaman die sterk gelinieerd is aan het stadsdeel, tegen mij van dat, ookal men geknoeid zou hebben met de procedures, dat kunstwerk niet verwijderd zal worden.

  En deze meneer scheen zelfs ook nog te weten hoe de ‘Nederlandse’rechters over de kwestie zullen oordelen.

  En ik zei daarop van; bedoel je ondanks de opzettelijke fraude en manipulatie bij de procedure van de tot standkoming? Ja,
  zei hij overtuigend,desondanks. Ik zat verbaast naar hem te luisteren en vanwege de overtuiging waarmee hij sprak, dacht ik van: hij zou best wel gelijk kunnen hebben.

  Maar aan de andere kant vroeg ik mij af van; is dit de manier hoe mensen moeten denken over ‘democratie’. Is dit nou de democratie die wij voor ogen hebben.

  Wat is de feitelijke oorzaak van het wereldwijde terrorisme, wanneer wij merken dat democraten zelf terreur bedrijven met die zelfde democratie waarvoor zij pleiten.

  Want aan de ene kant zijn wij stellig tegen terrorisme, want wij menen heilig dat wij democraten zijn, terwijl aan de ander kant, wij zelf dat terrorisme voeden vanwege onze minachting jegens ‘Recht en Wet’ verankerd binnen die zelfde democratie die wij heilig achten.

  Of misbruiken wij bewust de term democratie, omdat wij meer verwantschap hebben met de dictatuur vanwege het ouderschap?

  Ik zag een maand geleden de Amsterdamse raad in Zuidoost voor het eerst “democraties” aan het werk.Daar heeft de PVDA de meerderheid.

  Met verbazing zat ik te kijken hoe het ene voorstel na het andere van de oppositie, in de prullebak verscheen, zonder diepgaande discussie daarover; ‘wie is voor en wie is tegen; ander voorstel. En zo ging het maar door, en vroeg aan een griffie die bij mij in de buurt zat van; is dit democratie? Ja zei ze. Mij leek het meer op ‘de dictatuur van de meerderheid’.En ze lachte ook nog erbij alsof ze niet beter wist en niemand doet wat aan de kwaliteitsverbetering ervan.

  Maar wie heeft van de democratie een karikatuur gemaakt.Wij mensen zelf. Wie heeft het terrorisme in het leven geroepen, wijzelf. Maar het ergste is, wie blijft nu nog de leugen als waarheid aan zijn volk verkopen onder de naam: DEMOCRATIE.

  Anton de Kom zei:

  GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIHEIDSGEVOEL
  BELAST BLIJFT.

  En dit geldt naar mijn idee voor onze gehele wereld gemeenschap, in haar huidige vorm.

  Lees toch maar :’NIET MORGEN, MAAR NU’
  van de schrijver:
  Wayne W. Dayer (Een wereldbestseller).

  Tay hori, Soso lobi.


  Maak melding

 2. Ik onderschrijf de argumentatie van Dhr.Buitenman en hoop dat de Surinaamse journalistiek deze lijn zal volgen inplaats van de verdeel en heers politiek ten faveure van hen die ze wel mogen.
  Maar brada Buitenman zoals je mij persoonlijk ken weet je dat als er kritiek is ik je dat ook geef.
  Waarom ik dat aangeef is om kritikasters te doen beseffen dat ik redelijkheid en argumentatie toets alvorens ik mij meng in discussies.
  En trouwens, wat is democratie, is dat de grootste zak met geld of de meerderheid van mensen die eenstemmig zijn?


  Maak melding

 3. Suriname dient loyaal te zijn aan de democratie en dat impliceert ook plegers van misdaden tegen de menselijkheid, uit te leveren aan het Internationaal Strafhof te Den Haag. Klaar punt uit!! Dat geldt voor Slobo, Mladic, Taylor enz.. enzz. Indien een Amerikaan zich in het rijtje schaart dus ook!
  Maar is dat niet hypotetisch?? Amerika behoort toch in het rijtje van algemeen beschaafde naties zoals omschreven in het handvest VN.
  Amerikanen zijn toch beschaafde mensen?? Amerika hoort niet thuis in het rijtje as van het kwaad!! Hack it is their invention!!
  Waarom zou Amerika zich niet onderwerpen aan internationaal erkende verdragen?? Zij hebben toch niets verkeerds gedaan??
  Heeft de Bush administration ergens toch een geweten?? zoals ik distantieer me van dit soort verdragen! Dan hoor ik ook niet thuis in het rijtje Daltons!! En zou het inderdaad helpen om je geweten daarmee schoon te pleiten??
  Verbazingwekkend is ook nog dat er binnen de surinaamse regering een strijd woedt t.a.v. deze kwestie. Meneer Vene denkt mischien loyaal zijn aan de VN en amerika aan het lijntje houden. Neem stelling meneer de Pres.! Kijk naar je collegas in Latijns Amerika! Mannen met grote… je weet wel!


  Maak melding

 4. Jammer dat Suriname zich waarschijnlijk weer laat chanteren door de VS. Staan mensen uit de VS boven de wet, dat ze niet uitgeleverd mogen worden aan een internationaal strafhof?

  Schande dit.


  Maak melding

 5. Die mevrouw Barnes moet nou echt haar biezen pakken en uit het zicht verdwijnen.
  Ze is toch reeds ambassadrice af?
  Denkt ze dat ze door het schenken van al die cadeautjes aan Suriname het land en haar bevolking in haar zak heeft?
  Ik lees iedere dag over de moorden en andere misdaden die het amerikaanse leger pleegd in landen als Iraq en Afghanistan.Zou het niet beter zijn als zij zich ging toeleggen op de juiste berechting van deze misdaden?
  Ook de discriminatie in eigen land van niet blanken en de berechting van misdaden tegen deze bevolkingsgroep laat verschrikkelijk veel te wensen over. Werk genoeg voor deze mevrouwtje Cynthia B.
  Ze moet Suriname en de surinamers gewoon in haar waarde laten en opsodemieteren.


  Maak melding

 6. Het is te gek voor woorden dat Venetiaan de Verenigde Staten, boven de wet en Verdragen wil plaatsen. Één ieder die een misdaad tegen de Menselijkheid begaat dient te worden vervolgd. In dit geval, behalve burgers van de VS. Die mogen moorden en de regering Venetiaan wil ze boven de wet en Verdragen helpen plaatsen. Er moet iets bij Venetiaan in zijn hoofd los zitten om zelfs zo te denken?


  Maak melding

 7. Voor de mensen die het nog niet wisten Amerika is geen democratie en zelfs bij de 1e verkiezing is Bush door vals spel aan de macht gekomen. De regering Bush overlegt nooit met andere landen over belangrijke zaken maar doet gewoon wat ze willen, voor overleg vinden ze zichzelf te goed en te machtig voor, dat is dus geen democratie maar puur dictatoriale gedrag en in de top van de regering Bush zitten heel veel machtige en rijke joden die Bush aansturen vandaar ook dat kleine broertje Israel volmacht krijg om te doen en laten wat ze willen ten koste van vele onschuldige burgerdoden en onder het mom van zelfverdediging . Maar ik pas op om kritisch te zijn op de VS anders ben je gauw een terrorist. Eventueel word je opgepakt en gedeporteerd naar Guantamo Bay zonder dat je ooit weer vrij komt. Dus je bent gewaarschuwd, altijd JA knikken tegen die amerikanen, is het beste wat je kan doen. Bush zei het al” je bent voor ons of tegen ons, een tussen weg is er niet”….


  Maak melding

 8. Ik had hier een kritische artikel over de V.S gezet en deze is niet gemodereerd ofwel niet getolereerd. Vrijheid van meningsuiting is dus hier ook niet toegestaan als het over de V.S. gaat en sommige waarheden kunnen maar beter niet gezegd worden over dit land uit angst voor represailles zo te zien. So be it. Mijn verontschuldigingen aan de operators van deze site, ik zal geen kritiek meer leveren over de V.S…….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.