Acties Surinaamse havenarbeiders politiek gedreven

10

PARAMARIBO, 21 jul – De acties van de havenarbeiders hebben een politieke bedoeling. Dit zegt directeur John Defares van Havenbeheer. Het management weigert te geloven dat het echt om slechte arbeidsomstandigheden gaat. Anders was er onderhandeld met de scheepvaartagenten. Nu wordt onaangekondigd actie gevoerd.

De toegang tot het havencomplex is urenlang geblokkeerd met zware vrachtwagens. “Dat maakt het nog opmerkelijker, omdat de vrachtwagenhouders er met de haren bij worden gesleept, dit is een politieke actie”, zegt Defares. Hij vindt niet dat Havenbeheer partij is, zoals beweerd wordt door de Bond van Havenarbeiders. Er wordt stukwerk geleverd voor de scheepvaartmaatschappijen.

Juist daarom kan geen begrip worden opgebracht. “De regering moet gedestabiliseerd worden en het is dan makkelijk om hier te beginnen”, aldus Defares. Hij vindt de acties verdacht samenvallen met een inspectiebezoek van de Amerikaanse kustwacht. Het valt op dat het ook elders begint te broeien, zoals bij de brandweer van de luchthaven Zorg & Hoop. Die heeft het werk neergelegd.


10 REACTIES

 1. Natuurlijk ,

  meneer Dafares zijn de acties van de Havenarbeiders politiek gedreven. Maar ook u bent toch politiek gedreven? Want hoe komt u op die functie terecht. Vanwege uw politiekgedrevenheid toch? Jawel. Maar waarom mag politiek wel voor u gelden en voor die andere niet. En weet u waarom?

  Omdat denk ik, u diep in uw houding nogsteeds dictatoriale gevoelens koestert. En dit zeg ik niet om u in verlegenheid te brengen hoor. U weet het nog niet beter.

  U verdiept zich kennelijk veels te weinig in de essentie van democratie. En binnen de politieke cultuur waarin u opereert schijnt het ook niet anders te zijn. U bent een product van uw omgeving, vandaar dat u zich ook als zo danig uit. Nogmaals, u weet het kennelijk niet beter.

  Ouders bijvoorbeeld zijn geboren dictators, maar helaas zijn zij zich daarvan niet bewust totdat psychologen hen daarop wijzen.

  In de Moslim cultuur is dictatuur zelfs vanzelfsprekend ‘de man staat boven de vrouw’.

  Bij racisme is dictatuur vanzelfprekend ‘jij bent ondergeschikt aan mij vanwege je huidskleur’.

  In een parlementaire democratie gaan dictatuur en democratie hand in hand, zoals ik eerder schetste m.b.t. het Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost op dit moment.

  Zelfs in de Verenigde Naties is het de dictatuur die bepaald hoe de wereld eruit moet zien. Want is bijvoorbeeld Irak democraties geherkolonialiseerd? Was de meerderheid van de VN daar voorstander van.
  Was Koffie Annan het ermee eens?

  Dus meneer Dafares waar heeft u het over.

  Elke ‘actie’ van een individu binnen een democratie hoort politiek gedreven te zijn, omdat acties een rechtmatig middel zijn binnen een democratie om zaken aan de orde te stellen of aandacht te vragen voor zaken die het individu niet zinnen. Toch niks mee of toch wel wanneer je wel degelijk onderhuids dictatoriale gevoelens koestert?

  Waarom zodra ik in actie kom tegen jou, wijs
  jij met een berispende vinger naar mij toe.
  Voel jij je gelijk alsof bedreigt. Vindt je het beangstigend zelf of toon je bij je eerste gevoelen gelijk een houding van irritatie aan. Dit is omdat je er moeite mee hebt aangesproken te worden op wat in de ogen van een ander niet zou deugen. U vindt het waarschijnlijk ongepast, maar Saddam ook in zijn tijd. Maar ik vergelijk u niet met hem hoor, ik wil alleen dat u mijn ‘point’ begrijpt.

  ‘Hoe durf je mij op aan te spreken over mijn vermeende fouten, ik heb je gemaakt en ter wereld gebracht’, ‘ik ben je moeder of vader’, ‘ik geef je te eten’, ‘IK BEN DE BAAS JA!!!. Dat is dictatuur meneer Dafares, alleen nogmaals, u weet dat niet of u weet dat wel, maar u zit vastgeroest in een oude klasieke huid. Echter, de tijden zijn ietsje veranderd, ietsje. Maar wij kunnen nog veel meer veranderen als wij echt willen.

  Maar van generatie op generatie zijn wij zo groot gebracht, we wisten niet beter,meer dan 300 jaar vrezelijke onderdrukking. Maar dat mag geen escuus zijn. Nu kunnen wij lezen en schrijven, boeken zat, internet enz.enz. Maar sommigen willen zo blijven, omdat zij altijd al zo geweest zijn en geen zin hebben in al die veranderingen in de wereld “ik ben geboren als dictator, zo groot gebracht, en wil zo blijven en sterven” (vasthoudendheid, conservatisme).

  Zo hoor ik mensen weleens zeggen; ‘ik bemoei mij niet met politiek’. Maar je houdt dan je zelf voor de gek, omdat de politiek zich altijd wel met jou bemoeit. Het gehele politieke leven in gebasserd op het politiek-spel. Van kind tot volwassenen tot de dood.

  Zelfs babys doen aan politiek, direct na of zelfs voor hun geboorte. Iedereen speelt dat spel. Maar tot wat maken wij hen verder nadat zij geboren zijn; tot democraten of tot dictators.

  Sommigen gebruiken zelfs de riem en de lat,
  “ga ik de hoek staan”, “zoniet dan ben je onslagen ja!!”.Kindermishandeling, vrouwenmishandeling, kinderverkrachting, vrouwenverkrachting, kinderhandel, vrouwenhandel, eenzame opsluiting, ga zo maar door. Democratie??????

  Meneer Dafares, met alle respect; durf te veranderen, de uitdaging is hier, ja hier en nu, nu het nog kan. En lever op die manier ook een wezenlijke bijdrage aan een waarachtige Surinaamse democratie, en dat geldt niet voor u alleen.

  Wees verdraagzaam, wees een democraat, niet met de mond, maar vooral ook met het hart, en laat ook anderen daarvan profiteren. Wees voor hen een voorbeeld, en doe niet als anderen die bij elk wisje wasje spoken zien.

  Ik wenst u alle succes toe indien u groot kan denken en mijn raad in overweging zal mogen nemen.

  Succes, soso lobi.


  Maak melding

 2. Volkomen gelijk,E.Buitenman.Zodra er veranderingen op komst zijn,ziet men spoken of haalt men dingen voor de geest die er niet zijn.De vorige Surinaamse minister van defentie,Ronald Assen zag toen ook spoken vóór de verkiezingen van vorig jaar in Su.Die beweerde n.l. ook dat,als een bepaalde politieke partij de verkiezingen zou verliezen,men het niet op zijn beloop zou laten en wanorde zou zijn in het land.Het is zo zoetjes aan bekend van deze regering en zijn exponenten dat zodra er iets fout gaat,de schuld bij een tegenpartij moet worden gezocht.Toen ze in 2000 aan de macht kwamen,waren alle foutive zaken zaken de schuld van de vorige regering.Nu zijn ze zelf de “vorige” regering en toch proberen ze alles in de schoenen van een andere te schuiven.Dit noem ik geen vooruitgang van het land.


  Maak melding

 3. goed zo buitenman

  zolang je opkomt voor je rechten is het politiek, maar wat de leiding doet is geen politiek he
  just the same
  het gaat niet goed in het land maar we mogen niks zeggen. Is er dan sprake van democratie????
  of hebben we met dictators te doen?
  Men praat over de revolutieperiode, maar men praat niet over de oorzaken die daartoe hebben geleid. Zoals de arrogante houding van toen die alles heeft doen escaleren, de revolutie is werkelijk niet begrepen, als het begrepen was dan waren deze mensen heel anders vandaag. Hun houding zou moeten veranderen, we moeten leren luisteren naar mekaar en gezamenlijk problemen oplossen, maar dat gebeurd niet. Vandaar de problemen met de vakbonden.
  De Direktie luistert nooit, koppig, ongehoorzaam en arrogant

  Ga zo door Defares dan zal je het merken, je zal dan vluchten

  wan pasensi oeman


  Maak melding

 4. Worden mijn mede geboren Surinamers eindelijk wakker in Nederland, goed zo.
  Wij moeten power geven aan de mensen in Suriname als wij merken dat de pot de ketel verwijt van politiekvoering wanneer mensen om hun rechten de straat opgaan.
  Deze Defares, heeft mij laten onderduiken omdat ik een artikel in de Ware Tijd had geschreven in 1996, na onderzoek kon ik weer op straat.
  Het ging toen om de wanorde op Zanderij en dat kon hij niet hebben, dus bij oompie ondergedoken.


  Maak melding

 5. Weer en groep arbeiders die de aanzet geven tegen deze regering; de Natin studneten hebbne ook verzet tegen somo lees(regering) ivm. met dubieuse gronduitgiften, wie /welke groepering is de volgende? Zodra men voor z,n rechten opkomt worden er allerlei niet terzake doende argumenten erbij gehaald om dit te voorkomen of dwarsbomen.De bevolking komt niet voor niets in verzet, meneer defares.U heeft uw natje en droogje op tijd, maar velen niet. anofo weet en kan niet besturen, zit voor haar eigen glorie mini-ster te wezen, dus mogen deze arbeiders ook voor een betere boterham voor hun en gezin opkomen?Dat er een eteiket van destabilisatie opgeplakt wordt , so be it. Ze doen wat de hele bevolking al veel langer had moeten doen, en als dit t begin van een lange rally terechte protesten tegen deze regering is, dan hebben ze ,t zelf naar gemaakt en wie z,n kont brandt moet maar op de blaren zitten. POWER to the people.


  Maak melding

 6. Defares, denkt hiermee het volk op het verkeerd been te zetten.

  GO FOR IT Havenarbeiders,Stré Def Stré Oen No Sa Fede GADO Deh Oen Fisie Man.


  Maak melding

 7. Meneer Defares,jij hebt het beter,dan de havenarbeiders.je hebt elke dag jou maaltijd
  en makkelijk op tafel.nu dat de hardwerkende
  arbeiders opkomen voor hun rechten,betitel je het meteen dat het met politiek te maken
  heeft.have a hart.jou Familie heb je goed geregeld ik geef toe dat jullie wel knap koppen zijn.maar heb respekt voor armen,je hebt inderdaad de Revolutie niet begrepen,
  anders had je,je anders geuit,havenarbeiders,
  zowel de ambtenaren van luchthaven zorg en hoop,laat niets jullie afschrikken kom op voor jullie rechten en veiligheid voor uw medemens tide,tamara we stree go moro fara

  Akuba


  Maak melding

 8. Het is makkelijk om in Ned, te zitten en commentaar televeren. Natuurlijk hebben de arbeiders gelijk. Wie wilt het niet beter hebben. Maar Laat het Sur vol die daarnu zit heb alle klappen opvangt het op hun manier oplossen. De zogenaamde power vanuit ned. hebben ze niet nodig,als je recht van spreken wilt hebben moet je daar gaan wonen. Hier in ned.pikken ze alles van die blanken en dan leveren ze geen commentaar.Maar als het om sur. gaat trekken ze hun scheur groot open. Als je recht van spreken wilt hebben ga dan terug.


  Maak melding

 9. Aiiii bajaaaaaa Zomaar, wat voor koeterwals typ je,get a life jere.

  We steunen de Surinaamse arbeiders door dik en dun.

  Go For It, Arbeiders.POWERRRRRRR TO THE PEOPLE.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.