‘Solidariteitsbrandstof’ Venezuela naar Suriname

0

PARAMARIBO, 10 jul – Suriname kan binnenkort al profiteren van de PetroCaribe-overeenkomst met Venezuela. Dit meldt Staatsolie. De tegen soepele voorwaarden beschikbare brandstof kan al binnen enkele weken verkrijgbaar zijn. Juristen leggen de laatste hand aan het leveringscontract. Ook het beheer van de opbrengsten moet nog geregeld worden.

Dit is een strikte voorwaarde van Carácas. Er moet een fonds worden opgezet dat moet toezien op sociale besteding van de opbrengsten. De formaliteiten kunnen binnen hooguit acht weken zijn afgerond. “Ik denk dat we de zaak binnen deze periode kunnen afronden. Dan kan het ongeveer een week duren en de olie is hier”, zegt Staatsoliedirecteur Marc Waaldijk tegenover de Ware Tijd.

Staatsolie zal de brandstof opkopen. Het geld moet gestort worden in het fonds, dat slechts 60 procent van de werkelijk kostprijs hoeft te betalen aan de Venezolaanse leverancier PDVSA. De overige 40 procent blijft in het fonds, niet als geschenk, maar als lening aan Suriname. Carácas betaalt het verschil aan PDVSA. De terugbetaling begint pas over twee jaar.

De jaarrente is gesteld op twee procent en de aflossingsperiode is drieëntwintig jaar. De prijs aan de pomp wordt waarschijnlijk niet echt beïnvloed. Volgens Waaldijk is behoorlijk management van het fonds belangrijk. Venezuela heeft medezeggenschap geëist. Hij ziet in Jamaica een schitterend voorbeeld. Daar is al honderd en tachtig miljoen dollar vergaard via een soortgelijk fonds.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.