Centrum Rampenbeheersing bijna op zwart zaad

9

PARAMARIBO, 10 jun – Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, NCCR, is bijna door zijn fondsen heen. Dit meldt het centrum. Het werkkapitaal is voornamelijk opgegaan aan vliegtuigtransport van hulpgoederen. Daar is ruim zestig procent van de fondsen aan besteed. Er wordt nu uitgekeken naar alternatieven voor het distribueren.

Gedacht wordt aan het distributiesysteem van de niet-gouvernementele organisaties en meer overleg over de inhoud van de pakketten. De ngo’s maken vooral gebruik van land- en watertransport. Intussen worden ook voor het onderwijs alternatieven gezocht nu schoolgebouwen herhaaldelijk onder water blijken te raken. Er is overleg gevoerd met de Unicef over het opzetten van mobiele scholen.

Unicef wil de aanschaf van materialen financieren en NCCR zal de tentzeilen leveren. Voor burgers die hun woning kwijt zijn geraakt, worden tentzeilen beschikbaar gesteld of worden ze bijgestaan bij herstel van hun woning. Intussen heeft bauxietbedrijf Suralco gemeld dat er geen reden tot paniek is nu het waterpeil in het Professor van Blommenstein-stuwmeer stijgt.

Volgens Suralco kan het “nog behoorlijk lang” duren, voordat er sprake is van een alarmerende situatie. Het bedrijf zegt alles gereed te hebben om in te spelen als het ooit zover komt. In het Tapanahony- en Sipaliwinigebied val nog de meeste regen. Bij het Inheemse Tepu, in Zuid-Suriname, is het waterpeil weer gedaald na een anzienlijke stijging. Bij Atjoni en Pokigron is er een stijging gemeten.


9 REACTIES

 1. Bigi Odi fu Dyna.
  Suralco zegt opvoorhand de now how te hebben ingeval zoiets zich mag voordoen.
  laten we hopen dat het niet nodig hoef te zijn.
  P.S:
  Ik vind het wel een levensbedreigende situatie,als het water in het meer blijf stijgen. SOSO LOBI.


  Maak melding

 2. Is het niet ondermeer het NCCR en de overheid alsook enkele naivelingen in suriname die de ramp baggetaliseerden?

  De grote regentijd is nog maar aan het begin en het optimisme of misschien de gene voor de stuntelige hulpverlening heeft velen doen spreken over een rampje/overstominkje dat zich zou hebben voltroken.

  Alle hulp aanbod en bereidheid en internationale organisaties die veel meer konden en moesten betekenen trokken zich vervolgens terug.

  Mensen er is geen spraken van een ramp die er geweest is.
  DE RAMP IS ZICH AAN HET VOLTREKKEN


  Maak melding

 3. het moet ons niet verbazen dat het nccr op zwart zaad ,zit hoe kan het anders als vrienden en familie bij de hele transport bij betrokken werden en die grof geld vroegen voor een transport een vlucht per helikopter kostte al 26oo euro , zelf werden de spullen niet naar getroffen dorpen gebracht , zij werden langs de oever van de rivier gedumpt , de getroffen mensen moesten dat met hun overgebleven bootjes naar de dorpen vervoeren , en als die geld vroegen werden zij voor gierig uitgemaakt , dus in het kort vrienden en familie zijn er beter van geworden over andersmans leed , dat is toch iets dat wij onderhand weten dat 80% van surinamers dat doen , het zal straks blijken hoeveel grote auto’s en huizen er op hun grond staan de granmang en kapitein van de dorpen waren bij geld zaken niet bijbetrokken die werden voor dom gehouden


  Maak melding

 4. Het NCCR heeft met alle haar ten dienste staande middelen gedaan wat binnen haar vermogen lag en dat zonder enige vooroefening.
  Okk bij dit soort situaties staan de beste stuurlui in switie Sranan netjes aan wal.

  Pinto


  Maak melding

 5. Ik heb gemerkt dat er heel veel Surinamers zijn die niet kunnen rekenen en niet logisch kunnen denken. Ik hoop het denkvermogen van deze personen enigzins op te krikken met het volgende:
  Er zijn +/- 25.000 personen getroffen door de watertersnood ramp. Dit houdt in dat deze personen voor voeding afhankelijk zijn van derden totdat hun kostgrondjes weer oogstbaar zijn. Tot die tijd (op zijn minst 9 maanden) is er per persoon in dit getroffen gebied +/- 3 euro’s per dag (incl. transport) nodig voor voeding alleen. Dit betekend dus dat er +/- 75.000 euro’s per dag nodig is, hetgeen neerkomst op 2,25 miljoen euro’s per maand. De gelden opgehaald via de diverse acties zijn dus amper genoeg voor 1,5 maand voor voeding alleen.
  Verhaaltjes alsof er sprake is van grootschalige diefstal met ingezamelde middelen (+/- 3 miljoen) berusten gezien het voorstaande op domme praatjes. Ik heb tenslotte ook niet begrepen dat er sprake is van sterfte door honger in de getroffen gebieden.
  Ik zou het toejuigen als degenen die niet in staat zijn tot logisch denken zich onthouden van commentaar, aangezien dit erg schadelijk is voor de getroffenen, aangezien het verstrekken van donaties nog tenminste 8 maanden moet doorgaan.
  Zelf maak ik maandelijks automatisch 50 euro’s over voor mijn landgenoten in nood voor zolang als nodig.


  Maak melding

 6. Dear Jessy,

  wat voor ramp scenario creeer je nu al weer?

  ALs iemand van honger in suriname sterft dan wang sani ne klopt?

  wat je niet weet dat de binnenlandse bewoners zelf eisen stelden wat ze wilden in hun pakketten.
  ze wilden zoutvlees. datkan toch niet!

  overleven is op rijst pap , babyvoeding en eventueel groente etc

  maar zoutvlees ….
  dat krijg een gemiddelde burger van suriname nog niet eens fatsoenlijk


  Maak melding

 7. Leuk verhaaltje James,

  Ik betwijfel alleen of je deze informatie uit officiele bron hebt. En hier heb ik het steeds over. Er wordt teveel uit duimen gezogen en gedaan alsof het de waarheid betreft.
  Even proberen jouw intellect wat op te vijzelen. Stel altijd vragen als volgt:
  Komt deze informatie uit officiele bron en zo ja:
  – vroegen alle 25.000 boslandbewoners om zoutvlees
  – of betrof het incidentele gevallen.

  Je ziet het James, altijd nadenken langs deze wegen. Je plaatst zo de strekking in juist perspectief.


  Maak melding

 8. Bij deze roep ik alle broeders en zusters op die willen bijdragen aan de aanschaf van een grote waterpomp die op diesel werkt.
  Het is de bedoeling die aan het NCCR te overhandigen zodat die het kunnen plaatsen, waarom een waterpomp, ik ga voor de langetermijn, geld gaat namelijk snel op en om voorbereid te zijn op een ramp lijkt het mij beter om goed materieel aan te schaffen.
  Wie geen belangstelling heeft please toch bedankt de gedachte is soms meer waard.

  Dhr.R.M.D.Leider
  Oprichter
  St.Krin Kondre 96


  Maak melding

 9. Ik ben het helemaal met Jessy eens. De mensen die hier enkel negatieve berichten over hun eigen volk plaatsen, zonder na te gaan of deze verhaaltjes wel kloppen, geven een heel slecht beeld van de Surinamers af. Ik ben zelf woonachtig in Suriname en kan jullie vertellen dat deze groep mensen die getroffen zijn de hulp zeker nodig hebben. Ook hier in Suriname heb je onder ons landgenoten zitten die het zich kunnen permiteren maandelijks een bijdrage te doen, en dat doen we ook. Aan de negatievelingen heb ik het volgens advies: indien jullie slechts over moforadio verhalen beschikken, reageer a.u.b. niet op deze berichten en breng ons land en volk geen schande toe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.