Inheemsen internationaliseren strijd om grond

5

PARAMARIBO, 10 jun – Inheemsen van het Beneden-Marowijnegebied leggen hun aanspraken op hun leefgebied voor aan de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Na drie onbeantwoorde petities aan president Venetiaan, wordt de strijd rijp geacht voor het internationaliseren van de strijd om grond. Het laatste ultimatum is verlopen in januari.

Ook een model overlegprocedure, voorgelegd aan de ministeries van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeleid en Regionale Ontwikkeling, is niet beantwoord. Nu een reactie onnodig is bevonden, is er volgens de Commissie Landrechten Inheemsen Beneden-Marowijne, CLIM, geen andere keus. Er worden titels uitgegeven op percelen die liggen binnen het voorouderlijk grondgebied.

In met name Marijkedorp, in Marowijne, claimt een ondernemer van buiten het dorp een perceel. De ondernemer beschikt over documenten, die zijn eigendomsrecht bevestigen. Hij blijkt te hebben overgekocht van een ander, die het perceel cadeau kreeg van de dorpsleider. Die beweert het recht te hebben om grond uit te delen aan anderen. De CLIM betwist dit en eist daarom ordening.


5 REACTIES

 1. Gewoon alle bos dat nog over is tot Natuurgebied verklaren.

  Als je voor behoud van ongerept regenwoud geld inzameld in Nederland , kunt je over niet al te lange tijd het hele overgebleven bos in Suriname veiligstellen van kapitaalzuchtigen.

  M.v.g


  Maak melding

 2. Inheemsen bedacht door de bezetter, indianen bedacht door columbus, maar indianen zijn mensen uit india, dus inheemsen is verkeerd, gewoon de term INGGHIE. klik mooier.


  Maak melding

 3. De Ingies hebben ook geld gezien nu.

  Ze willen geen pangje meer aantrekken en in makka’s meer slapen.
  Ze willen netals de djoeka’s kleren aantrekken om tot de stedelingen te behoren.

  Baas Vene en Sardjoe heeft van het land een puinhoop gemaakt.Terecht hebben deze ingies wel.Als Baas Brunsie aan al zijn Djoeka’s grond geeft dan hebben deze gasten ook recht op.

  Die djoeka’s en ingies hebben nu schoolbanken gezien ,dus nu weten ze wat rechten en plichten zijn.

  Allemaal laten stikken.Want dagelijk krijg je kleine Suriname overal.
  We gaan weer terug in de tijd van gouverneur Kielstra.
  Nickerie voor de hindus,Paramribo voor de blaka mangs,marowijne voor de djoeka’s,commewijne voor de fam. van Baas Pa-olo Somo.
  En noem ze maar op overal soortgenoten.
  Maar geloof me die hind. zullen altijd winnen.
  We krijgen straks Ingie-Suriname,Djoeka-Suriname,BLaka-mang Suriname,Chinesie_Suriname en Java-Suriname.Want al deze gasten gaan dagelijk naar de oas om te vechten voor een stuk land.

  Vene is de puinhoop maker in het land.


  Maak melding

 4. Ik vind dat ze inderdaad het land moeten verdelen aan alle bevolkingsgroepen en aparte landen van maken.
  Zie afrika daar heeft men het ook gedaan zie zuid=afrika. Vaak als men een land wil opbouwen wordt men tegenwerkt door raciale sentimenten zie venetiaan, brunswijk enz.
  Dus een district voor indianen, een voor bosnegers, een voor negers, een voor hindoestanen, een voor javanen, een voor chinezen. En dan kijken op korte termijn wie vooruitgang geboekt heeft. Zo kunnen wij het land naar een hoger niveau opwerken andere mogelijkheid is er niet.
  Dit is egt beter voor suriname ben je van al dat raciale gedonder af. Of indien dit niet mogelijk is, dan het land zo snel afstaan aan nederland want die hebben tenminste kaas gegeten om een land op te bouwen dan die klote venetiaan.

  Panjakondre


  Maak melding

 5. wij hebben op onze gronden, dus vene donderop met je rotzooi
  je ziet niet dat somo alles weghaalt, ga uit je pyama, je slaapt nog wordt wakker


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.