dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijReportage 'De wereld van Chinezen' in Suriname

Reportage ‘De wereld van Chinezen’ in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het TV programma ‘De wereld van de Chinezen’ is een Nederlands reportageprogramma van de VPRO, waarin Ruben Terlou onderzoekt welke invloed China heeft buiten de eigen landsgrenzen en hoe geopolitieke relaties individuele levens kunnen beïnvloeden.

De afleiding van zondag 3 maart 2024 gaat over Suriname, waar China actief is met leningen en investeringen.

Terlou ziet in De Wereld van de Chinezen hoe Chinese ondernemingen daar actief zijn met de winning van goud en hout, met grote gevolgen voor het milieu en de oorspronkelijke bevolking.

Zo was de vervuiling van het Brokopondomeer als gevolg van Chinese goudwinning vorig jaar groot nieuws. Niet iedereen in China profiteerde van de grote vooruitgang en daarom beproeven deze Chinezen hun geluk elders.

In het Surinaamse oerwoud ontmoet Ruben hen, waar zij onder erbarmelijke omstandigheden goud delven.

Zondag 3 maart 2024 – van 20:25–21:25 op NPO 2 (VPRO)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
  1. Ik ben nu op bezoek in China en ik heb grote waardering voor de inzet van de Chinezen om hun land op te bouwen. De overheid heeft veel geïnvesteerd in het onderwijs.De resultaten zijn verbluffend. Het zijn hardwerkende mensen.Chinezen zwerven al eeuwen over de aardbol om een beter leven te krijgen. Dat hebben vele andere volkeren ook gedaan.Daar is niets mis mee. China steunt ook vele landen in de wereld met economische steun.In ruil daarvoor krijgen Chinese bedrijven ook contracten in de betreffende landen.Dat het mis gaat in enkele landen heeft meer te maken met de incompetentie van de corrupte leiders in die landen.Daarnaast zijn de zwakke wetgeving en controle door overheidsdiensten een factor waardoor het mis kan gaan.


    Maak melding
  2. RobG,
    U moet nou niet doen, alsof China het ‘Hof van Eden’ is, want hele volksstammen ontvluchten China, omdat het systeem behoorlijk verstikkend is. Het belang dat China dient, is voornamelijk eigenbelang. Het is bij Amerika niet anders, zij het dat vrijheid daar vastgelegd in de Grondwet kan men zich vrijelijker bewegen en uiten.

    China legt de landen die zij steunen nadrukkelijker hun wil op, i.p.v. autonomie na te streven, zoals bij Taiwan het geval is. China is een van de meest repressieve landen ter wereld en heeft geen boodschap aan mensenrechten of persvrijheid. Voor de rest heerst er hypocrisie wereldwijd wat China aangaat, want in tegenstelling tot soortgelijke andere landen, blijft men er toch zaken mee doen, omdat het een wereldmacht is om rekening mee te blijven houden.


    Maak melding
  3. Toussaint:

    U hebt helemaal gelijk:
    Wat China doet is alleen eigenbelang. De mensenrechten en het milieu nemen zij niet zou nauw. Ook worden de mensen monddood gemaakt.
    Niet te spreken over de puinhoop die zij achterlaten.


    Maak melding
  4. China verspreider van het Coronavirus en pleger van genocide op de Uigoeren. China het land dat een van de ergste dictatoren voortbracht Mao Tse Dong met tientallen doden. China het land dat ervoor zorgt dat in grote delen van Afrika Chinees of Mandarijns gesproken wordt waardoor ouders met hun kinderen niet meer kunnen praten. Ja wees op dat land trots!
    Ps. Volgens mij zit je gewoon veilig en rustig in het tuinhuisje van je ouders


    Maak melding
  5. Mao… man van ‘Het Rode boekje’, machtswellusteling, man van terreur, geweld en massale executies. De man van de ‘Mussencampagne’, die bijna de mussen uitroeiden, uit angst dat ze de landbouw zouden verstoren, waardoor er geen sprinkhanen meer opgegeten werden. Dat had sprinkhanenplagen tot gevolg en daardoor stierven er in twee jaar tijd, bijna 50 miljoen mensen aan hongernood…


    Maak melding
  6. @RobG 28 februari 2024 Bij 18:20
    “Daarnaast zijn de zwakke wetgeving en controle door overheidsdiensten een factor waardoor het mis kan gaan….”

    RobG,
    Over ‘zwakke wetgeving en controle door overheidsdiensten’ gesproken. Hier een gedeelte van een artikel van ‘Parbode’ uit 2017 (11 oktober):

    “Al sinds het aantreden van president Desi Bouterse in 2010 roept de oppositie dat de criminaliteit in ons land de spuigaten uitloopt. Zeker in perioden na een gewelddadige overval of grote drugsvondsten beheerst het onderwerp menig (parlementair) debat. “Wanneer de kranten dagelijks bol staan van berovingen, overvallen en inbraken, dan is de situatie uit de hand aan het lopen. Intussen doet de regering alsof al die criminaliteit de meest normale zaak van de wereld is”, zei volksvertegenwoordiger Krishnakoemarie Mathoera (VHP) onlangs in het parlement.”


    Maak melding
  7. De vorige lading Chinezen kort na de slavernij hadden het goed met het land en hun toekomst. ze hebben hard gewerkt en ook iets aan de bromtjidjari gedaan kijk maar hoeveel creolen men een chinees naam rondlopen e soms el het 6e nageslacht. De eenkenningen lieten hun bloedlijn rin en haalde hun partners uit het moederland om de middenstandszaken die ze hadden tot grote hoogte te brengen
    maar 1 ding ding moffo dotie want ding e kosi joe nanga alla couplet


    Maak melding
  8. Ik geniet van de commentaren van jaloerse tuig dat nooit in staat zal zijn om reizen te ondernemen naar bijv. China, Indonesië, India, diverse landen in Afrika, enz. Deze ervaringen kan ik vastleggen in mijn reis c.v. en de meerderheid van jullie niet. Veel van deze figuren maken denigrerende opmerkingen over bepaalde landen terwijl ze zelf niet weten hoe vies, vuil , smerig en armoedig het kan zijn in het land dat ze idealiseren.Over de stank en de strontlucht die er de hele dag hangt wil ik het niet eens over hebben. Geen wonder dat tientallen miljoenen mensen uit het land dat zij idealiseren willen wegvluchten voor een betere toekomst.Waarom gaan ze niet in dat land wonen tussen de miljoenen mensen die op straat moeten leven?


    Maak melding
  9. Men dient natuurlijk een nadrukkelijk onderscheid te maken tussen Chinezen, die met de beste bedoelingen meewerken aan de opbouw van het land waarin ze integreren en de Chinese regering. Men moet het kaf wel van het koren scheiden, want de ene Chinees is de andere niet, zoals dat voor diverse bevolkingsgroepen geldt. Dit even ter verduidelijking…dus al die ‘odo’s zijn nergens goed voor…Buenos noches…


    Maak melding
  10. De Chinezen hebben de moslims in hun land een lesje geleerd hoe je te gedragen.
    En w blijkt? Geen enkele moelimland heeft daar problemen mee. Ze nemen het dan ook nooit op voor de Oeigoeren. Pakistan bijv. verkoopt vele moslimrouwen aan de Chinezen.
    Maar o wee indien er met een Indiase moslim incidenteel iets gebeurt. Dan is de wereld te klein voor al die moslimstaten.
    Dan is ineens de islam in gevaar.
    RobG, blijf met je tong af van het achterste van die Chinezen hoor. Je weet maar nooit wat voor ziekte die alleseters onder de leden hebben.
    Maar wel goed dat China de islam haar plaats wijst. Meer landen zouden dat moeten doen.


    gemodereerd
  11. @Toussaint, ik idealiseer niets alles dat in China is. In elk land zijn er minpunten aan te wijzen.Maar ik wil niet gemanipuleerd worden door de westerse media. Ik ben geen media ezel die het product is van de westerse propaganda. Kijk je moet het zo zien.Het westen wil overheersen over de hele wereld. Het zijn mensen die afkomstig zijn uit west Europa en hun nazaten die wereldwijd de dienst willen uitmaken. Zij willen in alles ‘ the lead’ hebben en bepalen wat goed is voor een land.Thans zien ze in China en groot gevaar omdat China aan de fundamenten van hun machtspositie knabbelt.

    Het is inderdaad zo dat in Amerika de vrijheid in de grondwet is vastgelegd. Maar deze vrijheid geldt niet voor alle Amerikanen.Er zijn voorbeelden genoeg aan te wijzen waar de burgerrechten van groepen worden vertrapt.

    M.b.t. de zwakke wetgeving in bijv. Suriname kan ik het volgende zeggen.Toen Bouterse aan het bewind kwam ontstond er eindelijk dynamiek in Surinaamse samenleving.Er moest ook aanpassing van wetgeving plaatsvinden omdat de regering van NPS en VHP gewoon zat te slapen.Tijdens de regering Bouterse kwam wetgeving opgang dat niet voldoende was.Maar onder de huidige regering is het totaal uit de hand gelopen met de criminaliteit, corruptie, fraude,oplichting,misbruik van wetgeving,enz.


    Maak melding
  12. robje g , jij bent in china , ha ha , wat dacht jij dat bouterse in china is zodat jij weer zijn kont kan likken , jij lult weer , jij zit gewoon bij een chinees restaurant in World of Food aan de Dolingadreef in Amterdam Zuid-Oost , robje g en zijn meer chinezen in holland dan hier in Suriname , maar pas op de eetstokjes kunnen ook vlijmscherp zijn , ze spijten als je niet weet hoe je ze moet hanteren , wang snee wang


    Maak melding
  13. Ecognoom, hoe smaakte die dagoe meti? Hopelijk heb je niets aan overgehouden. Maar 1 vraag: hoe komt China aan dat enorm potentieel aan kapitaal, waardoor ze de nieuwe kolonisator in de wereld is? Want hun “belangrijkste ” exportproduct zijn de arbeiderskolonies, die ze overal in de wereld stichten. Vooral in de landen, die “geschenken ” krijgen. Pikie dang.


    Maak melding
  14. Ik zit in China, er is zoooooooooooooooveel te zien dat ik geen tijd heb voor andere zaken. Straks een bespreking met wat beleidsmedewerkers en vanmiddag met de minister.
    Morgen vroeg op we gaan de grootste rivieren bewonderen, de Yangtze Kiang en de en daarna naar een fabriek waar ze elektrische auto’s produceren, BYD. Over een paar dagen gaan we volgens mijn planning ook naar de Mekong Delta. Ik heb deze reis zeer zorgvuldig gepland. Mijn crew is weliswaar groot en zeer begaafd, maar toch heb ik door mijn expertise dit zelf gedaan.
    Vanavond ben ik uitgenodigd voor een banket met mijn crew ter ere van onze aanwezigheid
    aldus siekie mang rob

    dag en nacht zit deze jongen op waterkant in china 🤪🤪🤪😜😜


    Maak melding
  15. Robg
    Ik heb al eerder opgemerkt dat je een minderwaardigheidscomplex hebt. Of je nu econoom bent, beleidsmedewerker, wetenschapper of miljonair of veel reist etc. houdt het voor jezelf. Ik denk niet dat er iemand in geïnteresseerd is. Er zullen wel geschoolden zijn die op dit forum reageren en een wereldreis gemaakt hebben, maar ze houden het voor zich zelf. Ik heb ook veel gezien en mijn reisagenda staat vol. De landen die je genoemd hebt zijn goedkope landen waar je voor een habbekrats kan eten, slapen en reizen. Maak ook een keer een dure reis, opschepper! En wat China betreft. China is geen democratie, maar een dictatuur. Het volk wordt onderdrukt, ze hebben niets te vertellen, ze moeten hard werken en onder erbarmelijke ( ook met giftige ) omstandigheden. Bij bosjes krijgen ze kanker. Als er ergens een centrum moet komen of er huizen gebouwd moeten worden, worden hun schamele behuizingen zonder pardon platgewalst.
    Overigens verbaasd het mij dat de Chinezen jou niet opgegeten hebben of zie er niet appetijtelijk uit.
    Het zal je wel opgevallen zijn dat je in die landen kan gaan en staan waar je wilt zonder de angst beroofd of overvallen te worden. Dat kan je Sur niet en ben je in Afrika niet beroofd of zullen ze gedacht hebben “ van een kale kip kun je niet plukken”. Blanke reizigers worden wel overvallen in hun touringcar en beroofd. Het harde werken die je in Aziatische land gezien hebt, kan je misschien introduceren in Sur. 10 jaar lang lag alles stil in Sur. Het land moet nog opkrabbelen van de economische ellende.Ik hoop dat je hiervan ook zult genieten.


    gemodereerd
  16. @Watje, terwijl ik jouw bericht lees zit ik in een vlucht van China Eastern Airlines lekker te genieten van een heerlijke Chinese maaltijd. De service is prima en toegang tot internet on board maakt het makkelijk om kritiek te blijven leveren op Chan zijn onmenselijk beleid. Het is een aanrader voor velen iedereen.


    Maak melding
  17. Ik zit aan boord bij china western airlines richting zuidpool, waar ik de pinguins ga leren praten. De service aan boord is geweldig met dagoe meti en todo bakasee, waardoor ik koeterwals bler en mijn paarse tong uitsteek aan iedereen.


    Maak melding
  18. @RobG 29 februari 2024 Bij 01:26
    “Ik geniet van de commentaren van jaloerse tuig dat nooit in staat zal zijn om reizen te ondernemen naar bijv. China, Indonesië, India, diverse landen in Afrika, enz…”
    *
    @RobG 29 februari 2024 Bij 02:02
    “@Toussaint, ik idealiseer niets alles dat in China is. In elk land zijn er minpunten aan te wijzen.Maar ik wil niet gemanipuleerd worden door de westerse media…”

    RobG, het valt mij op, dat als men met een overtuigend tegenargument komt, dan gedraagt u zich vaak als een ‘kat in het nauw’, ‘zet u uw nagels uit’ en degradeerd u uw tegenstanders tot ‘jaloers tuig’, die nooit in staat zouden zijn om te reizen naar landen waar persvrijheid en mensenrechten niet boven aan de agenda staan!

    Terwijl u bijna alles wat te maken heeft met China idealiseert, beweerd u het tegenovergestelde!
    U wenst niet gemanipuleerd te worden door Westerse media – waar ‘fact-checking’, mensenrechten en persvrijheid leidend zijn – maar blijkbaar wel door dubieuze regimes, waar mensen vaak vermist worden, omdat ze zich de ‘vrijheid’ permitteren om hun mening te uiten. Of een absurde, jarenlange gevangenisstraf hiervoor opgelegd krijgen! U vervuild hiermee niet alleen de discussie, maar laat ook weinig ruimte voor waarheidsvinding en bent geneigd om de feiten vaak , dusdanig te verdraaien dat ze verzanden in ‘welles/nietes-spelletjes.’

    Als u feiten, in de trant van ‘een koe schijt meer dan een geit’, gepresenteerd krijgt om argumenten te onderbouwen, dan is het in uw ogen ‘gezichtsbedrog’, schiet u vervolgens in ‘cassettebandjes-modus’ en blijft u het ‘gehersenspoelde riedeltje’ herhalen dat: “onder de huidige regering het totaal uit de hand gelopen is met de criminaliteit, corruptie, fraude, oplichting, misbruik van wetgeving, enz.”

    Als u enigzins geloofwaardig over wilt komen, houdt u zich dan gewoon aan de feiten, dan blijft de discussie (als daar überhaupt sprake van is) waarachtig en ‘zuiver.’ Succes!


    Maak melding
  19. Nu is Robgetverderie GIGANTISCH door de mand gevallen met zijn paarse leugens. Armoedegrens is Suriname is ongeveer 7500 SRD……dus die dagoe meti is allang in die garnalenhersenen doorgedrongen. Jij bent een besmettelijke rat, paarse bongrobita. Aanhanger van een veroordeelde gevluchtte massamoordenaar Didibri.


    Maak melding
  20. Ik ben zo juist aangekomen in Zimbabwe. Het was een geweldige ervaring in de business class.
    Lekker Afrikaans gegeten. Morgen heb ik een onderhoud met de minister van ontwikkelingssamenwerking. In het verre verleden en het verleden hadden de leiders de van Zimbabwe de Indiër verdreven en grond van de blanke boeren afgepakt en daardoor was de economie op sterven na dood. We gaan samen kijken hoe wij dat land uit de economische malaise kunnen helpen. Het arme volk lijdt heel erg onder.
    Daarna ga ik met een hoog geplaatste van WNF kijken hoe wij bedreigde diersoorten kunnen redden.


    gemodereerd
  21. Chinezen hebben het doorgaans goed in Suriname. Als ze het slecht hebben, komt dat vnl omdat ze door hun eigen landgenoten uitgebuit worden als goedkope werkslaaf.


    Maak melding
  22. Een tijd geleden las ik een artikel bij ‘de Ware Tijd’, over een marron-man die verhaalde over Nederlandse vrouw (bakaa musjee) die hij gered had van de verdrinkingsdood. De vrouw, een fervent kanoër die verknocht was aan het Surinaamse binnenland, ging kanoën in een van de rivieren, maar verkeek zich op de onvoorspelbare stroomversnellingen en rotsen in het water, waardoor ze kopje onder ging en bijna verdronk. De marron-man zag haar spartelen en heeft haar toen uit de rivier gered. Met een trots gevoeld verklaarde hij, dat hij blij was haar tijdig uit het water te hebben gehaald, omdat zij het anders niet overleefd zou hebben.

    Haar rugtas was in het wassende water verloren gegaan, maar werd niet lang daarna langs de oever van een nabij gelegen dorp, door een paar dorpskinderen gevonden . Zij waren van het voorval op de hoogte en hebben de rugtas met volledige inhoud weer teruggebracht naar de vrouw. Na afloop vertelde zij van haar prettige verblijf in het prachtige binnenland van Suriname en haar hartelijke inwoners. Ze ging er regelmatig naar terug, ondanks haar bijna pensioen-gerechtigde leeftijd.

    Dit soort gebeurtenissen vinden ook plaats in het prachtige Suriname en in het binnenland wonen de mensen er niet als beesten, maar gewoon als mensen, in hun binnenland!


    Maak melding
  23. Bittere jalouzie? Ik ga toch reageren als rechtgeaarde en rechtvaardige Surinamer, aangezien ik walg van personen, die figuren ophemelen,die ons land de vernieling in hebben gebracht.ik zal hen altijd blijven bevechten. Dus het interesseert mij geen ene moer of je het wil opnemen voor aanhangers van de veroordeelde gevluchte massamoordenaar DiDiBri. Ik weet wat wij in Suriname hebben meegemaakt met de paarse ellendelingen,die steeds denken dat Suriname van hun pa is.
    Dus har a dang met je morele misplaatste sabiso nonsens., Paarse djamoe ede.voor de rest zoek je het uit.jij schrijft wat je wilt.ik schrijf wat ik wil. So what?


    Maak melding
  24. Voor de persoon hierboven met zijn/haar zwaar verhitte c.q. overspannen reactie:

    ………………….IEDER MENS MOET LEVEN EN LATEN LEVEN……….wat héél eenvoudig o.a. wil zeggen, dat:
    ieder ander individu PRECIES ZOALS JEZELF, ook de kans moet worden gegund om zijn/haar eigen vrije mening, altijd en overal te kunnen uiten………

    Verder bedoel ik met mijn bijdrage, NIETS MEER en NIETS MINDER!!!
    Met jouw opmerking dat ik wie dan ook verheerlijk, merk ik overigens dat je niet veel van mij commentaar hebt begrepen…..verheerlijking van wie dan ook, komt gelukkig niet voor in mijn vocabulaire……

    Jouw oververhitte c.q. overspannen reactie was wmb daarom helemaal niet nodig geweest…….

    I wish you a wonderful and blessed day!


    Maak melding
  25. Vertel dat DiDiBri en zijn paarse djamoe edes…wat je zelf schrijft:: IEDER MENS MOET LEVEN EN LATEN LEVEN. Stel hun ook dan de MORELE vraag, waarom ze over LEVEN EN DOOD beschikt hebben van al die slachtoffers, die in naam van de zg revolutie zijn gevallen. Zolang ik leef, zal ik hen blijven bevechten als rechtgeaarde en rechtvaardige Surinamer. I rest my case. Tang boeng.


    Maak melding
  26. @ Yor 29 februari 2024 Bij 12:54
    “@Robg, Ik heb al eerder opgemerkt dat je een minderwaardigheidscomplex hebt…”
    “…Het zal je wel opgevallen zijn dat je in die landen kan gaan en staan waar je wilt zonder de angst beroofd of overvallen te worden. Dat kan je Sur niet en ben je in Afrika niet beroofd of zullen ze gedacht hebben “ van een kale kip kun je niet plukken”. Blanke reizigers worden wel overvallen in hun touringcar en beroofd. Het harde werken die je in Aziatische land gezien hebt, kan je misschien introduceren in Sur. 10 jaar lang lag alles stil in Sur…”
    *
    @Yor 29 februari 2024 Bij 14:14
    “Ik ben zo juist aangekomen in Zimbabwe. Het was een geweldige ervaring in de business class.
    Lekker Afrikaans gegeten.”

    Yor reist naar Afrikaanse landen – in dit geval Zimbabwe – om tussen neus en lippen door te vertellen dat Afrikanen ook kunnen koken. Om vervolgens, in één adem, zijn systematische ‘Europese afbreuk’ in te zetten, want verder dan de Afrikaanse keuken, zijn ervaring met reizen in de business class en een onderhoud met de minister van ontwikkelingssamenwerking, is Yor niet gekomen. Yor verhaalt – telkens weer – over die zielige Indiërs die verdreven zijn en grond van de blanke boeren die afgepakt zijn, in Afrika! Niets over Europees imperialisme, landroof, Apartheid , slavernij, cultuurvernietiging en een niet te stuiten territoriumdrift!

    Yoy’s (witte) wereld – en velen met hem/haar – bestaat slechts uit rovende ‘zwartjes’, die nergens goed voor zijn, dan als ‘object’, om naar believen te veroordelen en/of te onderdrukken door suprematische Indiërs en blanken (lees: witte racisten). En Afrika en al die rovers, is zo vreselijk, dat ze uit alle windstreken erheen vertrekken om er hun dikbelegde boterham te verdienen en te genieten van de meest overweldigende natuurverschijnselen ter wereld. Kortom, Afrika is één en al ellende, tenzij het zich als een uitgewoonde prostituee, nog meer uit laat wonen…!

    Yor tikt RobG op de vingers (ik ook, zij het om andere beweegredenen) door China verder te verketteren, maar in de tussentijd tikt Yor zijn eenzijdige visie – waarschijnlijk – in op zijn iPhone, die ‘made in China’ is. Wel de lusten hè Yor, maar niet de lasten! Yor komt er allemaal mee weg, want men zou bijna denken, dat Yor zijn eigen moderator is. Mocht je toch nog behoefte hebben om je horizon te verbreden, dan heb ik nog wat leesvoer. Het is en artikel uit 2017 en toch is het van alle tijden. Ik heb hier alvast een gedeelte ervan en de rest kun je op het ‘web’ op je gemak tot je nemen. Veel leesplezier, Yor!
    *
    ‘De Europese erfzonde – racistisch geweld en blanke superioriteit – moet aangepakt worden.’

    Het extreme geweld van de Eerste Wereldoorlog was geen onverwachte ontsporing, maar lag in de lijn lag van wat Europese imperialistische en koloniale machten in Afrika en Azië al decennia in de praktijk brachten, schrijft Pankaj Mishra in “Eerste Wereldoorlog: het koloniale, racistische geweld kwam terug naar Europa”. Chika Unigwe, Idesbald Goddeeris, Rachida Lamrabet, Annemarie Gielen en Olivia Rutazibwa reageren op de tekst van Pankaj Mishra.

    Rachida Lamrabet, Chika Unigwe, Idesbald Goddeeris, Annemarie Gielen, Olivia Rutazibwa . 14 november 2017 – www mo.be/opinie/de-europese-erfzonde-racistisch-geweld-en-blanke-superioriteit-moet-aangepakt-worden


    Maak melding
  27. Hallo rob,
    Heb je ook pica’s gemaakt, drop ze in dropbox, post de link, dan kunnen we meegenieten.
    Die uitkering laat het niet toe om zo ver te reizen, hooguit de Efteling of zo.

    Ben benieuwd naar die docu v su.


    Maak melding
  28. Ik reis ook veel ben vaak uitlandig van kamer naar kamer in het mooie Livorno.
    @Jaichand
    Je bent het allerlaagste soort uit de Hindoekaste een dali.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES