donderdag, mei 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameAtencio: “Als je Bouterse gratie geeft is de kans groot dat je...

Atencio: “Als je Bouterse gratie geeft is de kans groot dat je bij de komende verkiezing in een samenwerking kan gaan”

-

Does Travel - naar Suriname

Activist en politicus Martin Atencio stelt dat het besluit van president Chan Santokhi om wel of geen gratie te verlenen aan Desi Bouterse, ook politieke consequenties kan hebben voor een toekomstige samenwerking tussen de VHP en NDP. Indien Santokhi, die ook voorzitter is van de VHP, wel gratie verleent, is de kans volgens Atencio dan groot dat de VHP en NDP in 2025 een samenwerking aan kunnen gaan.

“Want als je hem gratie geeft is de kans groot dat je bij de komende verkiezing in een samenwerking kan gaan en ook weer aan de macht komt”, zei de activist in een interview op Culturu TV. Volgens Atencio ligt een historisch besluit op het bord van de president van Suriname. Het wel verlenen van gratie aan Bouterse zal volgens de activist ook direct betekenen dat het Surinaams rechtssysteem heeft gefaald.

Dat er in bepaalde gevallen consensus tussen de VHP en NDP kan worden bereikt was ook te zien toen het parlement enkele maanden terug nog met verschillende voorstellen zat voor wat betrof de nieuwe Kiesregeling. Uiteindelijk bereikten de VHP en NDP compromis voor de landelijke evenredigheid en werd hiermee de wens van de ABOP om voor een voordeligere districtenstelsel te gaan, aan een kant geschoven.

De VHP en NDP hadden hierdoor samen meer dan de nodige 34 stemmen om de landelijke evenredigheid goed te laten keuren. De overige fracties werden hierdoor genoodzaakt om hun hoofd te buigen.

Een verdere samenwerking tussen de VHP en ABOP/PL in 2025 is niet realistisch gezien de vele uitglijpartijen de afgelopen drie jaren. Bouterse zelf zei in juni nog dat als het aan hem ligt, dan zal hij nooit in een coalitie kunnen samenwerken met de politieke partijen VHP of ABOP. Ook niet in ’s landsbelang.

“Ik weet in elk geval dat het heel erg moeilijk wordt om aan dit volk te gaan vertellen dat je met deze mensen een regering vormt. Het gaat moeilijk voor de bevolking zijn. Ik ga het zeker niet kunnen doen”, benadrukte hij toen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
  1. Wat een politiek voert de NDP. Eerst proberen de gevangenneming te dwarsbomen middels dreigementen (onlusten e.d.) en nu door te paaien (beloning).
    De volgende stap zal zijn …. dreigen met massale zelfmoord.


    Maak melding
  2. Politiek is ondoorgrondelijk
    Kijk maar Belly die Bouta zou laten opsluiten. Nu is hij miljoen graden omgedraaid.,hypocriet ten top.
    Nog ABOP noch VHP. Nu de kat in het nauw zit, moet koning en Chan hulp bieden.


    Maak melding
  3. Wat n gelul hier over gratie of geen gratie. Het vonnis moet uitgevoerd worden klarie tori basta!!!.om n crimineel gratie te verlenen gaat heel sur naar de verdoemenis geholpen worden n chan is wijs genoeg om dat niet t laten gebeuren.we zijn een land in ontwikkeling en zijn veel afhankelijk vn ontwikkelde landen.bij gratie betekent geen rechtstaat dus geen buitenlandse steen in geen enkele vorm.


    Maak melding
  4. Als Chan gratie verleend dan komt VHP nooit geloofwaardig uit. 15 onschuldig mensen zijn op een beest achtige manier vermoord. Dit mogen wij nooit vergeten. De slaven nazaten voelen na 300 jaren nog steeds de zweep slagen van de Nederlanders zo voelen de ouders, kinderen, families en de vrienden de pijn van de schot wonden die de moordenaar Bouterse op 8 december heeft veroorzaakt. Bouterse moet bestraf worden hoe dan ook.


    Maak melding
  5. Internationale organisaties richten ogen op Suriname
    Vernedering is geen deel van een eerlijke berechting
    Amanda Palis Door Amanda Palis 25 dec , 2023 – 3:08 pmin Algemeen
    WhatsApp Image 2023 12 20 at 10.44.26 AM
    Sinds het vonnis tegen Desi Bouterse en de vier andere veroordeelden in het 8 Decemberstrafproces is uitgesproken, zijn vele internationale organisaties gericht op Suriname. “Nu is het een kwestie van kijken of Suriname daadwerkelijk het vonnis gaat uitvoeren”, zegt Reed Brody. Hij is als observator afgereisd naar Suriname in verband met het 8 Decemberstrafproces.

    Brody is onderdeel van de Internationale Commissie van Juristen, die erop toe ziet dat rechtssystemen werken en vonnissen naar eer en geweten worden uitgevoerd, vooral als deze toegepast moeten worden op mensen die veel macht hebben of hadden. “De hele wereld kijkt nu naar Suriname en kijkt uit naar de volgende stappen die na het vonnis van 20 december zijn genomen.”

    In een eerder interview sprak Brody al over een grote mijlpaal voor de Surinaamse rechtstaat. Het is een mijlpaal dat Suriname na 41 jaar iemand die heel veel macht had, heeft gevonnist voor de daden die hij met anderen hebben verricht die niet in lijn zijn met de mensenrechten. Hij sprak zijn bewondering ook uit voor de Krijgsraad die Bouterse had gevonnist toen hij president was in 2019. “Het verdient een applaus, want ze hebben moed getoond en duidelijk ook de onafhankelijkheid van de rechtstaat laten zien. Dit is gebeurd ondanks alle politieke druk en uitdagingen die dit strafproces heeft gekend”, merkt Brody op. Behalve bewondering voor de rechters heeft Brody ook bewondering voor de nabestaanden die ervoor hebben gezorgd dat het 8 Decemberstrafproces is gestart. “We weten allemaal dat internationaal deze case zou vervallen, maar de nabestaanden hebben samen met rechters ervoor gezorgd dat we dit vonnis hebben kunnen aanhoren.”

    Door dit vonnis staat Suriname op de kaart wat betreft de rechterlijke macht. Als observator in het geheel is Brody zelf gecontact door internationale media, die grote interesse hebben voor deze zaak. Vooral omdat men wil weten wat Surinam zal doen als er gratie wordt aangevraagd. Intussen heeft de advocaat van Bouterse kenbaar gemaakt dat hij mogelijk een aanvraag voor gratie zal indienen bij het Openbaar Ministerie. Volgens verschillende journalisten is het onwaarschijnlijk dat er gratie verleend zal worden aan Bouterse. Deze informatie is gebaseerd op basis van uitspraken van verschillende juristen die zich baseren op het Hof van Justitie dat dit heel duidelijk is aangegeven in het vonnis.

    Toch is er een mogelijkheid dat Bouterse niet hoeft vast te zitten óf zelfs strafvermindering kan krijgen. Onder de NDP-speculanten wordt gezegd dat de president eventueel gratie kan verlenen met het oog op de politieke onrust die de gevangenneming van Bouterse met zich teweeg kan brengen. Volgens Brody kan volgens hem en de ICJ, geen gratie gegeven worden als er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen een normaal persoon en een persoon die veel macht had. “Niet omdat je zegt dat je een persoon met macht bent en je arrestatie voor onrust kan zorgen en hierdoor gratie verdient, maakt dat je boven de wet staat”, merkt Brody op. De wet zou ook moeten gelden voor Bouterse zoals bij iedereen.

    Er zullen goede afwegingen gemaakt worden met goede afspraken hoe de veroordeelden behandeld zullen worden wanneer zij worden opgehaald voor arrestatie. “Je gaat hem niet anders behandelen, omdat hij iemand met macht is, maar je gaat objectieve afwegingen maken. Misschien kan hij niet geplaatst worden met anderen in een cel omdat er een gevaar daar dreigt of wegens gezondheid van een veroordeelde”, merkt Brody op. Het in de boeien slaan en hardhandig in de politiewagen plaatsen is volgens Brody ook alweer niet nodig. “Vernedering van een veroordeelde is geen onderdeel van een eerlijke berechting.”

    Als Suriname gratie zou verlenen en Bouterse anders behandelen dan de wet voorschrijft, kan dit een internationale veroordeling zijn voor Suriname die mensenrechtenverdragen heeft getekend. Volgens Brody is in de mensenrechten conventie duidelijk aangegeven dat gratie en andere zaken niet gebruikt kunnen worden om veroordelingen te vermijden, stelt Brody duidelijk. “De afgelopen dagen zijn dagen waar Suriname trots op mag zijn, want internationaal heeft Suriname nu een goed aanzien, maar als er nu gratie wordt verleend zal het de reputatie van Suriname schaden. Als we kijken naar Peru, toen Alberto Fujimori gratie werd aangeboden ondanks het tegenadvies van de mensenrechtenorganisaties, heeft het een deuk achtergelaten in de internationale reputatie van Peru. Het is niet in internationaal belang om dit te doen”, aldus Brody.


    Maak melding
  6. Ik weet natuurlijk niet of een groot
    deel van de Surinaamse kiezers Chan gaan belonen of juist gaan straffen als hij DiDiBri gratie geeft. Ik weet wel dat alle familielrden van mij in dat geval zeker niet op Chan gaan stemmen en de NDP.mag het, met of zonder gratie voor DiDiBri, net als altijd al,.vergeten dat ze één stem.van ons krijgen.


    Maak melding
  7. Chan dan moet u maar doen wat u niet kunt nalaten .maar ik raad het u niet aan.want gedane zaken nemen geen keer U maakt hierdoor de VHP witter dan Wilders, jij nu.


    Maak melding
  8. De NDP staat voor corruptie en criminaliteit terwijl de VHP voor recht en wet staat.

    Het zijn dus water en vuur !

    De Verenigde Helden moeten bij hun Principes blijven. Suriname heeft de VHP nodig. De nieuwe VHP heeft onze SRD, onze munt, gered dat door de paarse plunderaars was verwaarloosd.

    Wij willen een beter Suriname.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  9. Wat gaat hij in zijn motivatie zetten om gratie te krijgen.Behalve spijt betuiging.In zijn getuigenissen wekt hij de indruk dat Ned.ALIENS de 15 mensen gemarteld en vermoord heeft.En dat geloven de rechters en de pres.toch niet


    Maak melding
  10. Wilco zo lang verhaal idioot .vhp/ndp 2025 brunswijk moest zich gedragen vanaf 2012 hadden wij dit niet hij en de pinda boer.Chan wordt weer Pres. Te laat nu abop laat de partij over aan deskundigen


    Maak melding
  11. Attentio, zelf benoemde politicus, graag een foto van je getuigschrift of bull of wat je ook behaald hebt, posten.
    Vraagje: wie heeft attentio verteld dat de VHP met de ndp wil samenwerken? Rot toch op! Schoenmaker houd je bij je leest oftewel visroker houd je bij de visrokerij.


    Maak melding
  12. Als Chan dat doet tekent hij niet alleen voor het eind van zijn eigen carrière maar tevens het einde van de VHP en wordt Suriname een paria in de wereld.
    Deze man is een politieke opportunist die via PDO en STREI, via Next Generation Movement & BPO tracht een 7-even baantje te vinden. Blijkbaar wordt hij nu door de NDP gesteund want anders kan ik niet verklaren dat iemand dergelijke onzin verkoopt.


    Maak melding
  13. Baas luister no zoals je weet is niks gratis op de wereld toch. O.k ji bnt n verwende ouwe man die heel wat criminele daden op zn kerfstok hft staan n desondanks wil je als n vrije man vrolijk door ht leven gaan zo gewetenloos n genadeloos dat je bnt.er wordt gezegd dat je +_ 3.5 miljard hbt verdampt n daardoor hb je ht land financieel in n ravijn gedumpt. Breng tenminste 2miljard terug in de boezem vn d staat jij weet aan wie je de gelden hbt verdeeld toch.noem hun namen of wijs ze aan. 2 zeg waar boefie zich schuil houd mt al die miljoenen gestolen dollars. 3 beken schuld door de ware waarheid te zeggen n ga door d knieën mt d handen tegen elkaar n vraag om vergiffenis n dan mag je vn mijn part weer als n vrije man rondhuppelen.


    Maak melding
  14. Ik denk niet dat Santoki gratie gaat verlenen. Hij heeft mi niet de ambitie om weer pres te worden. Deze zaak tot een goed einde brengen is hem meer waard Hierna kan hij rustig verder leven met en schoon geweten.
    Verleend hij toch gratie dan is hij voor de rest van zijn leven een loser in de ogen van zijn partij, zijn familie, het Surinaamse volk en nog velen meer.
    Hij zou mij teleurstellen.
    “Als student was ik nogal moeilijk omdat ik me verveelde in de klas. Ik luisterde met een half oor en een kwart oog naar de docent en was met alles bezig behalve de les. Toch miste ik iets in de uitleg dus stak ik mn vinger op en stelde mijn vraag. Als antwoord kreeg ik -zie boek-. De volgende dag kregen we een proefwerk als verrassing en mijn vraag werd als 10e ook gesteld en ik gaf het enige juiste antwoord dat ik kon bedenken namelijk =zie boek=. Het resultaat was 9 krullen en 1rode streep van linksonder naar rechtsboven en de toevoeging ZIE NUL !.”


    Maak melding
  15. Ik heb geen hoop meer dat de moordenaars achter slot en grendel worden geplaatst anders had dit al plaatsgevonden..

    Om zgn LANDSBELANG zal gratie worden verleend en vervolgens gaat moordenaar bouta met pensioen onder 1 voorwaarde dat de ndp vervolgens volledig gaat samenwerken met de vhp..enof ondersteuning van de vhp..

    Dit is helaas momenteel de “beste smaak” om SU vooruit te krijgen olv Chan…..zie oa de kasreserve hetgeen is opgebouwd olv Chan..koers stabiliteit idem..

    meer smaken zijn er helaas niet om SU “stabiel” te krijgen….

    Wat in 10 jr kapot i gemaakt kan nooit binnen 5 jr VOLLEDIG zijn opgebouwd…

    Als de meerderheid destijds hun verstand hadden gebruikt in oa 2010 was het nooit zover gekomen gezien de historie van moordenaar bouta


    Maak melding
  16. Atencio is een politiek leeghoofd. Bouterse fré broko kaba. De andere hoofdcriminelen van de partij zijn blij dat ze van Bouterse af zijn want iedereen schuift een plaats naar voren. Bovendien heeft een eventuele politieke samenwerking van de NDP en de VHP in de toekomst niks te maken met al of niet gratie. Atencio is de zoveelste paarse kat in het nauw. Hij mag zijn rare sprongen op de brug gaan doen.


    Maak melding
  17. Meneer de President veleen aub geen Gratie want dat is meer je zelf uit de systeem weg te werken want daar word het het meest gedoeld.

    maar nu alles echt lig nu in uw handenn


    Maak melding
  18. Informatie over de december-moorden ontbreekt in suri. Geen enkele media durft het aan om documentaires uit te zenden. Schandalig!

    De onkunde blijkt uit de reacties vd suri’s op TikTok.
    – De documenten die 60 jr zijn opgeborgen gaan over de COUP in 1980.
    -Nederland heeft toen niet, en nu niet, absoluut geen link met de dec moorden en eindoordeel vd suri-rechters.
    -Gratie wordt bepaald door het Hof, de president volgt het advies.
    -De slachtoffers waren geen elite zoals bouta jullie heeft wijsgemaakt, maar geschoolde Surinamers; advocaten, journalisten etc. Mensen die net als jullie, nu levenden, tegengas gaven aan het regime.

    Niet iedereen hoeft professor te zijn, maar het simpele onderscheid tss goed en kwaad, waarden en normen ontbreekt bij het grootste deel. Nooit opgevoed, niets geleerd v hun ouders.

    Omdat er geen kwaliteitsprogramma’s zijn, zitten ze in 2023 naar de radio te luisteren en allerlei onzinnige conspiracy theorieën te bedenken om in gebrekkig abn te posten op soc media.

    Kinderachtig gedoe!


    Maak melding
  19. Verschrikkelijk.Heb er 2 en half uur zitten luisteren naar Bellie en sjaat lont.Zelfs deze laatste in er in de koeterwaals van Oostburg getuimeld over het woord “zal”.Hier heeft de rechter het tegen het OM.Want die stelt de eisen.De eisen 20/15 jaar zal worden bevestigd en onmiddellijke gevangen neming zal in het besluit worden verworpen.[de rechter zegt dat niet tegen de verdachte]Alles na besluit is belangrijk. In de overwegingen niet zo zeer.Dat is meer uitleg.
    En het besluit bla bla…
    Als de rechter een gevangenisstraf uitpreekt,ligt gevangen neming in besloten.


    Maak melding
  20. Het is tijd de politiek te scheiden van de rechtspraak. In Su wordt politiek gespeeld met het vonnis van het moordproces. Er is geen werkbaar argument te verzinnen om de veroordeelden gratie te verlenen. Het RECHT zal altijd boven de politiek moeten staan. Er zal geen natievorming bevorderd worden met uit de gevangenis gehouden veroordeelde criminelen.
    Personen die menen dat aan deze veroordeelden gratie moet worden verleend hebben ethisch-morele tekortkomingen.
    Wat zou de wereld ervan vinden indien aan al die criminele Nazies amnestie was verleend? nee toch, ze zijn allemaal veroordeeld en ge-executeerd.


    Maak melding
  21. @Santobal
    Warempel, ellenlange commentaren als het gaat om gratie voor Bouta. Maar hoe moet het dan met de andere (mede) veroordeelden? “Verdienen” zij ook gratie vanwege hun verdiensten voor ons land? En hoe staat het met al die anderen die op beestachtige wijze tekeer zijn gegaan tijdens de woelige dagen, waarop burgers zonder enige vorm van proces verschrikkelijk zijn mishandeld, niet alleen in de kazerne, maar ook op de openbare weg. De bullenpees heeft heel veel overuren gemaakt. Zij die nog niet geboren waren of niet hebben meegemaakt zullen het niet erg hebben gevonden. En “het is toch ook zo lang geleden” is vaak hun argument om begane misdaden goed te praten.😡😡😡😡😡


    Maak melding
  22. Een héél goed punt @Broeia en @Santobal.

    Het interesseert blijkbaar niemand wat met de overige veroordeelden gebeurt.
    Ik heb er ook geen aandacht aan besteedt.
    In principe zijn ze heel erg belangrijk, als je uitgaat vh principe; recht voor één, recht voor allen, niemand staat boven de wet.

    Een ander goed punt is inderdaad het kromme argument; ‘het is toch zo lang geleden’.

    Wedden dat het voornamelijk argumenten vd nazaten vd slaven betreft, die na 400 jr nog steeds het verdriet van hun voorouders tot op het bot, in hun bloed en in hun dna voelen.
    Dat kan en dat mag, waarschijnlijk ontbreekt er een stukje dna; het empatisch vermogen.


    Maak melding
  23. Wie of wat is de activist en politicus Martin Atencio nu eigenlijk, ik snap niet zo goed waar hij voor staat en wat hij met dit artikel precies beoogt?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES