donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPresident Santokhi: 'Belofte om Suriname te redden zal ik zeker nakomen'

President Santokhi: ‘Belofte om Suriname te redden zal ik zeker nakomen’

-

Does Travel - naar Suriname

President Chandrikapersad Santokhi heeft vandaag in een verklaring laten weten dat het volk van Suriname 2024 stabieler ingaat. Hij zegt dat de wisselkoers stabiel is en het land nu een internationale reserve heeft van meer dan USD 1 miljard.

Het staatshoofd meent dat hij zijn belofte om Suriname te redden zeker zal nakomen. Bekijk hieronder de verklaring.

“Twee jaar geleden keurde IMF het steunprogramma van Suriname goed. Er was veel kritiek en het programma ging gepaard met veel pijn, maar kijk wat deze regering onder leiderschap van mij heeft kunnen neerzetten. Het volk van Suriname gaat 2024 in in een stabieler land. De wisselkoers is stabiel en we hebben een internationale reserve van meer dan USD 1 miljard.

Onze lege kasreserve is nu meer dan USD 450 miljoen. De importdekking ging van 0 maanden van 5 tot 6 maanden en we komen van een economische groei van -8% en gaan naar een groei van 2.3%. Deze regering nam het land over met een schuldenplafond van 165%. Dit plafond is nu 119% waarbij we langzaam werken naar de norm van 60%.

We zijn begonnen met een begrotingstekort van 19% en zijn gekomen tot een tekort van ruim 4%. We blijven ons inzetten om te voldoen aan de internationale norm van een begrotingstekort van 3% van het bbp.

De inflatie die voorheen 60% was, is dit jaar gedaald naar 40% en de verwachting van het IMF is dat in 2024 de inflatie tot 17% of meer zal dalen. Dit betekent dat u steeds meer zal kunnen kopen met uw geld. Ik had beloofd dat ik dit land zou redden en die belofte zal ik zeker nakomen”.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
  1. Deze president heeft nog 18 maanden om Suriname te redden..

    Hoe luidt het toverspreukje nou weer? BIMSALABIM SURINAME, je bent gered. Ik Santhoki, The Almighty, heb dat voor mekaar gekregen in 18 maanden.

    Dit alles bleek de zoveelste droom weer te zijn pffffff


    Maak melding
  2. Pres Venetiaan heeft 15 jaar gedaan om het land weer op te bouwen. Rome werd niet in één dag gebouwd… maar brandde wel in één dag af. Laten we het vanuit een positieve kant bekijken. Met de beschikbare middelen doet de regering het prima. NDP weer aan de macht is de nekslag voor Suriname. Er zijn simpel geen alternatieven. Regering Santhoki kan positieve cijfers overleggen en dat geeft hoop.


    Maak melding
  3. Suriname moest en moet door die zure appel heen bijten, ben geen fan van Santhoki, maar geef hem en zijn regering het voordeel van de twijfel. Ga er maar aan staan, om een failliete kas en een megaschuld om te buigen naar opbouw, dat gaat niet vanzelf en vraagt offers van het volk, als je daar niet toe bereid bent, ben je kortzichtig en denk je niet aan de toekomst van de jongere generatie(s).


    Maak melding
  4. Door geen gratie te geven is Su al voor een gedeelte gered. Kun je je voorstellen dat paarse rovers als meriba en dino gaan heersen over de olievelden?


    Maak melding
  5. @Ram,

    Iemand die leugens nodig heeft om aan de macht te komen en nu weer liegt om aan de macht te blijven, is het niet waard om te complimenteren. Al het geld word op meedogenloze wijze bij de burgers uit de portemonnee gehaald. Chan heeft geen visie.. welke richting gaat Suriname op..! Op welke wijze geeft hij leiding aan de transformatie van importland naar produceren?? Dit verhaal waar hij nu mee komt is zo ontzettend doorzichtig.


    Maak melding
  6. @RobG

    Inderdaad was ik in 2020 een grote fan van Santhoki. Daar is niets mis mee. Ik had heel veel vertrouwen in die man. Ik kwam er gauw achter dat Santhoki van het zelfde laken een pak was als jouw (wat LIEGEN en BEDRIEGIE betreft) Godfather the MURDERER.

    Wanneer gaan jouw ogen eens een keertje open? Ik denk nooit want die Decembermoordenaar zal altijd jouw God blijven.


    Maak melding
  7. Het is niet gegaan zoals het volk en de regering zelf hadden gewild en zelf hadden verwacht.
    Maar onze Suriname is gered van de ondergang en van een faillisement !
    Suriname is nog niet hersteld en dit is iets anders !

    Suriname is dankzij team Santokhi, team Achaibarsingh en team Ramdin buiten levensgevaar. Wij zeggen dank u wel !

    Maar Suriname zal nu nog eerst moeten revalideren !

    Er is geïnvesteerd in het volk middels trainingen en klein ondernemerschap, dit wordt de nieuwe motor van onze economie.

    Team Sewdin en team MacAndrew hebben het beroepsbevolking aangesterkt dit is van belang voor het revalidatie traject ! Wij zeggen dan u wel !

    Team Nurmohammed, team Kuldipsingh en team Mathoera zorgen voor orde, netheid en discipline. Wij zeggen dank u wel !

    Degenen die nu hebben meegedaan kunnen verder groeien.
    De klagers en de stakers blijven maar hetzelfde.

    Slim-Suriname heeft voor het beste gekozen.
    Er is niet geaarzeld, er is met spoed en adequaat gehandeld.
    De schoonheidsfoutjes wegen niet op tegen het bereikte resultaat !

    Tja go. Set kong !

    Wij werken aan een beter Suriname.
    Jij werkt toch ook mee.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  8. De cijfers zeggen de klagers hier helemaal niets omdat ze niet verder zijn gekomen dan de lagere school. Zaken als inflatie en bbp zeggen ze niks. Het is aan ZE Chan en z’n team te danken dat Suriname langzaam maar zeker uit het dal klimt waar didibrie het in had gestort.
    @Para Express: helemaal met je eens🙏


    Maak melding
  9. Wanneer wordt het Surinaamse volk een keer bewust om zelf mee te dragen aan het opbouw van het land. Zo als het opgevallen is iedereen denkt aan zichzelf en niet in het algemeen belang. Suriname krijgt nog een zware periode maar we moeten het accepteren zoals het en niet anders en niet naar de man kijken, maar de prestaties om een land te verbeteren. En denken jullie dat een ander president het beter zal doen om de bedelaars en asociale volk ieder dag gratis een bordje bb met r te geven op kosten van het land, dan belanden we daad werkelijk in de hel.


    Maak melding
  10. @ Para Express
    Ik ben het volledig met je eens.
    Suriname heeft GOED geschoolde burgers nodig om vooruit te komen. Burgers die op een verantwoord hoog niveau kunnen denken en presteren.


    Maak melding
  11. Ik had bij de laatste verkiezingen bijna op Santokhi gestemd, maar toen hij eenmaal president van het land was geworden en het duidelijk werd dat hij een friends and family politiek voerde, was ik heel erg teleurgesteld in hem, maar ondanks al zijn fouten, heb ik liever Chan en zijn groepje friends and family dan DiDiBri en zijn criminele bende. Het is te hopen dat DiDiBri, voordat hij naar de hel gaat, opgesloten wordt in Santo Boma en dat zijn criminele bende, onder leiding van Brampie en Jenny, nooit en dan ook nooit meer aan de macht komt in Suriname.


    Maak melding
  12. Toegegeven, Santokhi had misschien niet de belofte moeten doen het land in twee maanden weer in het gareel te krijgen. Hij had natuurlijk nooit kunnen voorzien met wat voor een ellendige schuld Bouterse en zijn ongeschoolde bende het land zou achter laten.
    Immers laten wij niet vergeten dat er op het allerlaatste moment voor de overdracht aan de regering Santokhi verschillende kwalijke zaken zich hebben voorgedaan. Zoals bijvoorbeeld, gelden die verdwenen van banken, ambtenaren die a la dol werden aangenomen, een schuld van 4 miljard Amerikaanse dollars die werd achtergelaten etc, etc.
    Maar dat gezegd hebbende moet je wel eerlijk toegeven dat ondanks de retoriek van friend & family en zoals sommigen hier Santokhi voor leugenaar uitmaken, deze President tot nu toe een pittige prestatie heeft neergezet.(punt).

    Het wordt tijd de man op zijn merites te beoordelen en ongenuanceerde BS zaken achterwege te laten. Laat men eens een keer daadwerkelijk aan de opbouw van het land te werken. De tijd van gratis pakketten is voorbij, en helaas voor sommigen is het ook tijd om weer naar school te gaan.


    Maak melding
  13. Beste forumschrijvers en lezers.
    Kan iemand mij uitleggen hoe Santokhi plotseling aan reserves USD 1 miljard komt?? Ben wel erg verbaasd over. Is toch wel een boel geld.
    En trouwens met een lening van IMF, dat is toch niet redden van het land. De schulden moeten altijd worden afgelost!
    De vraag is; hoe doe je dit!!!
    Of heb ik iets gemist.


    Maak melding
  14. @Faya Mang, die reserves van USD 1 miljard kan uit meerdere componenten bestaan. Over het algemeen bestaan deze reserves uit de hoeveelheid munt(geld)reserves, goudreserves, speciale trekkingsrechten en IMF-reserveposities die de CBvS in voorraad heeft. Vaak worden deze reserves ook gebruikt om te proberen de wisselkoers te stabiliseren.
    Deze President heeft blijkbaar door spaarzaamheid goede zaken kunnen doen voor het land. Weliswaar ten koste van het volk, maar wel voor de toekomst van het land.
    Aan de andere kant ben ik wel erg benieuwd hoe het land zich de komende twee jaar monetair gaat ontwikkelen ten opzichte van deze reserves.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES