donderdag, mei 2, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Parlement Suriname onvoldoende kritisch en niet onafhankelijk; partijbelang prevaleert'

‘Parlement Suriname onvoldoende kritisch en niet onafhankelijk; partijbelang prevaleert’

-

Does Travel - naar Suriname

‘Het parlement van Suriname is niet volledig onafhankelijk, doordat parlementsleden van coalitiepartijen nog te veel als verlengstuk van de regering fungeren. Het parlement is onvoldoende kritisch en het partijbelang prevaleert.’

Dat komt ondermeer naar voren in het proefschrift: ‘De democratische rechtsstaat Suriname: De ontwikkeling in de periode 1975-2020‘ van Bharti Girjasing. Ze promoveerde vorige maand aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences.

Uit het onderzoek hiervoor komt naar voren dat Suriname in theorie alle instituten heeft die bij een democratie horen, waaronder een grondwet, een parlement, onafhankelijk kiesbureau, een constitutioneel hof, een onafhankelijke rechterlijke macht en een rekenkamer.

“In de praktijk merk je echter dat sommige cruciale instituten nog onvoldoende zijn gepositioneerd. Daarom is mijn aanbeveling dat die instituten moeten worden verstevigd”, aldus Girjasing die in mei 2023 benoemd werd tot hoofd Staatsschuld- en Schatkistbeheer bij het Agentschap van de Generale Thesaurie van het Nederlandse ministerie van FinanciĂ«n.

Een andere aanbeveling naar aanleiding van het onderzoek is dat het bewustzijn, dat je als parlementariër het landsbelang dient, beter ingesleten moet worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Alle parlementsleden geen een uitgezonderd schreeuwden allemaal in koor dat ze de belangen van het volk zouden behartigen indien hun partij regeermacht zou krijgen.

    Als ze eenmaal macht hebben gekregen vergeten ze alles wat beloofd is.

    De Surinaamse politici zijn a priori onbetrouwbaar.


    Maak melding
  2. Een proefschrift schrijven naast een full time baan in een andere sector vereist enorme discipline. Haar wetenschappelijke verhandeling voorziet in een grote behoefte om politici en wetenschappers in Suriname te laten nadenken over de belangrijke rol van DNA leden. Het valt me overigens op dat Hindostaanse vrouwen in de Nederlandse samenleving het enorm goed doen. In de afgelopen periode zijn er heel veel gepromoveerd en niet alles verschijnt in de Surinaamse media.


    Maak melding
  3. Helaas is dat altijd zo geweest. Maar wat nog erger is, dat deze opstelling voor de komende 15 – 20 jaar niet zal veranderen. Een mooi dossier dus, maar met dezelfde dna.


    Maak melding
  4. De democratie-en die aan de top staan en het beter doen hebben er minimaal 1500 jaren over gedaan om het huidige nivo te bereiken. (Voorb.Britse Parlement onder toezicht van de monarchie). De Surinamers hebben nog enkele generaties nodig om de genoemde tekortkomingen achter zich te laten.


    Maak melding
  5. In Nederland is dat al sinds de laatste 2 decennia schering en inslag. Waarom Suriname dan al onderzoeksobject is gekozen is niet duidelijk. Misschien om in Nederland de werkgever niet tegen de haren te strijken. After all, wiens brood men eet, diens lof men zingt.


    gemodereerd
  6. RIVM, GGD enz hebben allemaal onder druk van de regering overheidsgezinde advies en beleid gemaakt inzake Covid vaccinatie van de bevolking.
    Meneer had beter hier een onafhankelijke onderzoek naar kunnen doen. Maar ja, dan zou hij nu zonder werk zitten en zijn proefschrift zou als zeer matig worden bestempeld. En als complottheorie.


    Maak melding
  7. Dat is helemaal waar Denise, hindoestaanse vrouwen in Nederland zijn bezig met een grote opmars. Ik zie ze op veel vlakken in de maatschappij (Medici, Weg-Waterbouw, HRM, iT, Finance, enz.)
    En wellicht zit in de
    toekomst binnen deze groep een presidente verborgen die buiten gebaande kaders, zonder etnisch denken Suriname tot ontwikkeling weet te brengen.


    Maak melding
  8. GvD, ook deze lijkt op Chan, hoe kan dit, waarom geen mensen die op o.a. Rusland, Belfort, Brunswijk, Bouterse
    lijken. ook dit wordt straks weggezet als een etnische promotie van deze slimme vrouw.
    En mind you ze is niet geproveerd bij Hubert Rampersad of 1 of andere universiteit in Afrika.


    Maak melding
  9. Je komt alleen in het parlement indien je belooft een ja knikker te zijn naar je partij voorzitter! Eigen meningen en deskundigen worden niet gewaardeerd…! Dat geld voor alle partijen in Suriname..ik versta daaronder dat we in dictatuur leven… ! Een persoon bepaald alles..


    Maak melding
  10. “De democratische rechtsstaat Suriname: De ontwikkeling in de periode 1975-2020”.

    Gefeliciteerd!
    Gezien het tijdspad nu al achterhaald. De data v deze regeringsperiode is niet meegenomen. Er is wel degelijk verandering te bespeuren, dat zie je aan de overweldigende tegenwerking vanwege nieuwe structuren.

    Verder vraag ik mij af hoe de revo-periode is verwerkt. Suri was toen een dictatuur.

    Suri is een kopie vh Nederlands bestuur. De bestuurlijke blauwdruk is koloniaal.

    De komende periode wordt het polderland v alle kanten gekraakt door de boeren en het gemĂŞleerd gezelschap vd pvv. Politieke correctheid wordt waarschijnlijk overboord gegooid.

    Suc6


    Maak melding
  11. @Konsensi: ik heb het eerder gezegd, je bovenkamer heeft kortsluiting… Ga ibtekbesn boeng wasi mie boi!

    Aangaande het artikel:
    Om veranderingen door te voeren en uiteindelijk te laten landen, is tijd nodig.
    Langzaam maar zeker worden er veranderingen zichtbaar.
    Mar oe no spang,……….CHAN ow set ing gie ala sranang mang!


    Maak melding
  12. Een goed DNA-lid heeft een degelijke bagage. Bij de huidige DNA ontbreekt die bij velen. Hij moet instaat zijn kritisch na te denken over allerlei mogelijke gevolgen van een beslissing, de belangen van land en volk vooropstellen en altijd een integere, weloverwogen beslissing nemen ongeacht partij- en andere belangen. Hij moet niet bang zijn om zijn mond open te doen en instaat zijn om een degelijke inhoudelijke kritiek te leveren. Hij moet voldoende materie kennis hebben en inzicht in de werking van de overheids- en landsbestuur. Zelfs voor nieuwe DNA leden moet je dan ook eigenlijk de eis stellen dat hij of zij al enige jaren werk ervaring heeft op een academisch niveau.
    Politieke leiders willen vaak liever schapen die hen verheerlijken en niet instaat zijn tot kritisch denken. Uit die pool kiezen ze dan hun DNA leden.

    @Esmerald 11 december 2023 Bij 18:05
    Er was al die jaren een DNA en dat was het onderzoeksobject. Dat het onderzoek t/m 2020 gaat is begrijpelijk want over de nwe DNA was toen ze haar onderzoek deed nog veel te weinig te zeggen, maar gezien het feit dat veel poppetjes terug keerden is het zondermeer aannemelijk dat er (te) weinig veranderd is na 2020.
    Dat de structuur een NL-blauwdruk kent is niet relevant. Het is een structuur die meer landen kennen en, bovenal, gaat het hier om de invulling, de wijze waarop de poppetjes binnen die structuur functioneren en handelen!
    Je reactie mist dan ook elke grond en logica. Volgende keer langer en beter nadenken voor je post.


    Maak melding
  13. Ach gut, daar hebben we het bekende vingertje weer.

    Het dna is niet het onderzoeksobject ( wat dat ook mag betekenen)

    Dit is de thesis:
    “De democratische rechtsstaat Suriname: De ontwikkeling in de periode 1975-2020”.

    En dit zijn 2 aanbevelingen:
    1. “Daarom is mijn aanbeveling dat die instituten moeten worden verstevigd”,
    De instituten zie artikel

    2.“Een andere aanbeveling naar aanleiding van het onderzoek is dat het bewustzijn, dat je als parlementariër het landsbelang dient, beter ingesleten moet worden.”

    Dus professionaliseren (bestaande) instituten en gedragsverandering dna-leden. Het betreft social science en geen bestuurskunde.

    Je doet net als die omhooggevallen trut van je partij da1891.
    Jou reactie trekt volle zalen, pffff nog effe.


    Maak melding
  14. @ Boesskowtoe

    Chan zou het in 200 dagen doen. Hij zou diaspora kapitaal van ruim 3 miljard binnen halen! Vanaf 2020 belooft hij steeds weer, dat we volgend jaar de verlichting zullen voelen! Elke belofte blijkt achteraf een grote illusie te zijn…! Ik geloof hem niet meer…

    Behalve de hindustaanse vrouwen, zijn het ook de afro Surinaamse vrouwen en alle andere vrouwen in het algemeen die tegenwoordig verder komen in het onderwijs en het ondernemen, dan hun wederhelft. Is iets van het heden. Waar vrouwen niet meer, ondergeschikt zijn aan de man..! Sowieso respect voor het feit dat de hindustaanse vrouwen langzaam maar zeker zichzelf losmaken van het juk waaronder ze gebukt gingen. Want tot vandaag de dag hebben velen van ze, rekening te houden met de autoriteit die ze zwaar beperkt, binnen hun eigen familie

    Misschien moet je stoppen om anderen iedere keer af te blaffen op een onbeschofte asociale manier! En minder pretenderen alles beter te weten….


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES