dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijGrote groep actievoerders bij DNA; petitie aangeboden

Grote groep actievoerders bij DNA; petitie aangeboden

-

Does Travel - naar Suriname

De oproep van een coalitie van bonden in Suriname heeft vanmorgen veel mensen op de been gebracht. Ze verzamelden bij het Kerkplein, waarna men doorging naar het DNA-gebouw om een motie in te dienen.

In de motie eisen de bonden onder meer het rechtvaardiger maken van de BTW-wet waaronder het terugdraaien van de verhoogde BTW op brandstof en de BTW op nutsvoorzieningen.

Ondanks de afzetting van de omgeving wisten honderden actievoerders het DNA-gebouw te bereiken en werd de motie aangeboden (foto’s).

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Hoe kun je je eigen volk het aanbieden van een petitie aan haar volksvertegenwoordigers onmogelijk maken. Het zegt veel over onze koekenbakkers gezagsdragers die hun mond vol hebben over Rechtstaat Sranan.


    gemodereerd
  2. Zo kan het dus ook. Een beschaafde manier van protest.
    De BTW op brandstof mag wat mij betreft gewoon doorgaan muv van politie en militaire vooertuigen
    Ik snap de btw op nutsvoorzieningen niet. die zijn toch gratis????


    gemodereerd
  3. In de wereld betaald iedereen btw, alleen een bepaalde groep Surinamers, heeft daar moeite mee. Dat men nooit btw heeft betaald voor nutsvoorzieningen is ronduit belachelijk. Je leeft niet in een verzorgingsstaat en als je die benzine niet meer kan betalen, leef je boven je stand en moet je je auto(s) wegdoen.
    Fietsen is beter voor je gezondheid en kost niets.


    gemodereerd
  4. @ Ram

    Dat heb je goed gezien en verwoord de vorige Ka – binet, heeft er een
    tering zooitje van gemaakt! En domme Chan met zijn domme uitspraken,
    ”wo seti a mang ini wan ting fu 2 jari baka. En de even domme ”NDP,ers”
    lachen hem nu uit, ma wan san mi dé zeker. Ding mang no é kisie pakket moro,
    daarom ding mang e tang L#l !!! Un hisbiting go zoekoe wroko, anders wo njang stong!
    ”En dat zeg ik nogal netjes.”
    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  5. Boesskowtoe in deze helemaal eens met jou. Ik heb de meeting op het Kerkplein gezien al die vakbondsleiders hingen rond bij het kantoor van Ramautar . Midden op het plein stond er maar 1 gemaakte vakbondsleider met megafoon en kameraad Hellings met opname apparatuur ,en niet te vergeten sisa Gail met een grote smile en microfoon onder de neus van grote broer Rivelino Eijk. Atompai en compagnon zullen wel ergens op uitkijk gestaan hebben. Deze Revelino en medestanders zijn niets anders dan voorgeschoven pionnen die het volk moeten opjutten. Deze mensen willen als het kan het land overnemen en zelfs Pakitow de pindaboer wil meedoen. Zijn het deze mensen die Suriname uit de pinarie willen helpen, het is niets anders dan macht willen vergaren, dan zeg ik mi brada nanga sisa loekoe deng mang diesie fesie boeng, deng loekoe moro hoigrie dang Santhoki nanga Bouterse anga Brunswijk. Revelino lijkt op iemand die om macht ,zelf de man (Bouterse )die hem groot heeft gemaakt een trap onder zijn kont zou geven. Mocht het ze lukken dan hebben we de twee nieuwe Dictators geschapen.


    Maak melding
  6. @ Boesskowtoe: nog één hier die het helemaal met je eens is. Geen btw betalen? Laten deze gasten een land noemen waar er geen belasting betaald wordt. Benzine en nutsvoorzieningen! Suriname is al een semi verzorgingsstaat. Het gros van de mensen betaalt geen ziektekosten. Dat is gratis en kost het land héél veel geld. In Nederland zijn we verplicht ziektekosten te betalen en de goedkoopste verzekering kost gemiddeld 115 euro per persoon per maand. Misschien moet Suriname dit systeem ook invoeren; geld in het laatje en zullen medicijnen nooit meer schaars zijn. Om maar een voorbeeld te noemen.


    Maak melding
  7. Waar waren deze luilakken, oelewappers, nietsnutten, ndp-ers, boutisten, paarse kakkerlakken, hangmensen op hoeken van winkels en straten, linzensoep, Baka bana, bami en tjauw min vreters toen ddb en 15 andere soldaten een staatsgreep pleegde op 25 Februari 1980, zijn dictatuur, regeringen van jules wijden Bosch, regeringen van ddb 25 Mei 2010 – 25 Mei 2015 – 25 Mei 2020, leningen plafond van Suriname verhoogde, grote schulden met hoge renten bij Crediteuren maakte, Frankrijk, India, Parijs, bij buiten en binnenlandse banken, enz Suralco weggejaagd uit Suriname, West -Suriname project stop zette, ontwaarding Surinaamse gulden, ontwaarding SRD, stijging vd koers van valuta, geen medicijnen, benzine en gasprijzen, levensonderhoud duurder werd, enz, enz.

    Waar waren ze toen radiostations, kranten werden verboden, burgers om 18.00 uur niet meer op straat mochten zijn, ze geweest werden, met onderbroeken zaten in Memre Boekoe Kazerne, op 8 December 1982 moorden plaats vonden, Trias Politica, Wetgevende Macht, Uitvoerende Macht, Rechterlijke Macht, Moiwana86, enz, enz.

    Bij ddb, de nog in leven zijnde coupplegers, gezin, familie en vrienden moet men zijn, daar is hun valuta, daar is hun vermogen

    Die man heeft Suriname vernietigd en de Surinamers straatarm gemaakt, in grote armoede en grote ellende gemaakt.

    Blijven jullie schreeuwen, mi lob a man, a man moi! en zie niet dat die man in weelde leeft en jullie in armoede en ellende.


    Maak melding
  8. Ik begrijp president Santokhi helemaal niet meer: Hij heeft overleg gevoerd met het andere deel van de vakbonden op zijn kabinet woensdagmiddag.

    De president heeft namelijk gesprekken gevoerd met Armand Zunder voorzitter RAVAKSUR, de voorzitter van de Moederbond en Reshma Mangre van de BVL-ALS over de BTW perikelen.

    Volgens mij wordt deze groep de TJAUW MIN VRETERS genoemd.

    Waarom gaat Chan geen gesprekken aan met de groep protesteerders maar uitgerekend met de TJAUW MIN BOYS en GIRL.


    Maak melding
  9. Het gaat hier niet om het geen btw willen betalen. Het gaat hier om de werkende klasse, mensen die hard moeten we om te overleven. En wat doet de zogenaamde Vader des Vaderlands?? Eerst zorgt hij ervoor dat de Srd ontwaard. En daarna word alles schrikbarend in prijs verhoogd..! Een Barki is niks meer, je kan er niet eens meer mee naar de winkel.

    Wie betaald het gelag van zoveel onkunde binnen de regeringen die het land de afgelopen decennia hebben geleid. Niemand anders dat de burgers van het land. Santokhi heeft er een flinke schep bovenop gedaan, door zich gedienstig op te stellen richting het IMF.

    Het protest is terecht, en het is ook tijd om niet alles wat er besloten wordt, maar te blijven slikken. Btw op zich is een goed initiatief, alleen heeft de burger op dit moment, geen ruimte meer in zijn financiën om die kosten te kunnen bewerkstelligen. En dat mag duidelijk gemaakt worden aan de regering….


    Maak melding
  10. goed zo…niet klagen want merendeels heeft destijds gekozen voor een moordenaar als press…
    oorzaak en gevolg….blijven jullie maar flink huilen….
    bouta heeft jullie allemaal WEER flink bedonderd…..zie nu het gevolg/resultaat…….
    10 jaren bouta was flink uitslapen…..a mang kies a volk wreed ……
    nog nooit heeft een crimineel ontwikkeling/welvaart gebracht…stemmen jullie maar weer op de ndp…..

    ba soekoe, ba vinnie,ba tjar……


    Maak melding
  11. De mensen die vanaf 1980 de coup van 16 militairen hebben meegemaakt kunnen erover praten, alle coupplegers zijn nu stinkend rijk door staatseigendommen toe te eigen en zodoende ontstaat er een scheef groei tussen arm en rijk. Het Leonsberg akkoord en telefoon coup was een waarschuwing van de militairen dat er democratie verkiezingen mag worden gehouden door de politieke partijen mits de coupplegers niet vervolgd worden. Dus een ieder die dit heeft meegemaakt zijn nu boven de 61jaar. Daar die nu onder de 60 jaar zijn waren de personen nog tieners en kunnen niet erover praten. Dus heb je dan boutisten die denken dat hun leider/ndp guts hebben terwijl deze juist het volk armer maken. Dus je kan ze niet kwalijk nemen want al pinaren ze tijdens ndp, ze lenen overal in de wereld geld en wetende dat men het niet kan betalen en toen kon niemand niet sparen, alles in de rij staan voor 1kg aardappel/1 kg zuiker/dagen bij een service station in je auto slapen voor benzine/kan geen usd dollars kopen/ niet naar t buitenland op vakantie kunnen gaan, maar alle ndp achterban krijgt wel wat een levensmiddelpakketje die niks voorsteld en niks kosten, zogenaamd een tegemoet koming voror de armen en dat is zand in hun ogen strooien. Nu is er een regering die door hard te sparen wel alle landsdienaren kunnen uitbetalen zonder buitenlandse leningen. Dus hervormingen moeten komen bv.btw/etc.omdat te volk meer salaris verhoging wil. Dus dat geld moet ergens vandaan komen dmv belastingen want we exporteren nog veel te weinig. En de usd miljarden die boefdraad had geleend moeten mn achterkleinkinderen nog helpen betalen door de heffingen. En in de regering is ieder voor zich, kijk maar wat vp doet voor algemeen belang, nog niks. Adhin had tenminste 200 miljoen usd aan aardappel en uien geimporteert ( als dat waar is weet hij het zelf). Dus nog na 40jaar zal het nog hetzelfde of erger worden want SU is rijk aan grondstoffen die gewild is in de buitenland. Waarom, alle eerlijke mensen proberen hun kinderen een goede opleiding/scholing te geven en naar een ander land te emigreren zodat zij een eerlijke toekomst krijgen. Want in SU zonder scholing en met een strafblad kun president worden of vp of staatlid.


    Maak melding
  12. Bij belastingen moet je altijd, ja altijd een afweging maken tussen efficiënt en rechtvaardig, ook bij de huidige BTW.
    Is het rechtvaardig, alle subsidies op nutsvoorzieningen ineens stop te zetten zonder een goed doordacht sociaal programma. Is het rechtvaardig de BTW in te voeren om meer geld van de bevolking af ge troggelen, zonder financiële compensatie. Waarom is de loonbelasting niet verlaagt.
    De regering blijkt weinig oog voor de problemen te hebben die het gevolg zijn van de maatregelen, genomen in samenspraak met het IMF. Er is geen enkel balans tussen wat de regering neemt en wat het volk kan afdragen. Men neemt en neemt maar.
    Werkt onze belasting dienst efficiënt, wie het weet mag het zeggen. Ga daar eerst iets aan doen.

    De oranje helden, zoals altijd, reagerend in de trant van “alles is goed wat deze regering doet”, halen Nederland, een heel rijk land aan als voorbeeld, waar het wel kan. Grote onzin natuurlijk, allereerst Sranan is een heel arm land met weinig sociale voorzieningen, hier kan het niet zonder grote sociale gevolgen.

    Als de Nederlandse regering alle bestaande subsidies ineens zou afschaffen breekt morgen de pleuris uit. Alles wordt dan ineen klap flink duurder.. Zonder vangnet breekt er grote armoede uit.
    De oranje helden weten niet eens hoe het in Nederland werkt, laat staan wie er allemaal subsidie ontvangt. Dus oranje helden, als je geen compassie kunt opbrengen hou dan je mond dicht, bewaar ons voor domme reacties. Jip en Janneke.

    Daar doet ie het weer;
    Passant, je hebt je heil gezocht in Nederland, ja toch, je wil niet meer hier wonen, waarom lul je nog steeds over onze onafhankelijkheid. Vraag jezelf eens af waar jezelf was.
    Je mag best over Sranan praten, maar hou op met je scheldkanonades.


    Maak melding
  13. Pony 10 november 2023 Bij 00:05
    Bij belastingen moet je altijd, ja altijd een afweging maken tussen efficiënt en rechtvaardig, ook bij de huidige BTW.

    @Pony
    Ik wil hieraan toevoegen dat iedere belastingmaatregel, zowel stijgend als dalend, moet voldoen aan hun doelstelling en dus ook efficiënt en rechtvaardig maar vooral effectief moeten zijn.

    Wat ik wel kwijt wil is dat de BTW een volksbelasting is want het treft een ieder die deel uitmaakt van de consumptieve markt.
    Ik had eerder een belastingmaatregel willen zien die wordt opgebracht door de breedste en sterkste schouders.
    Een belastingmaatregel als accijnzen / invoerrechten bijvoorbeeld op luxe goederen. Je bent niet verplicht doch je mag belasting betalen. Een ander voorbeeld op vliegtuig brandstof en brandstof voor de goudindustrie
    Belasting op bezittingen die inkomsten genereren zoals huizen aandelen certificaten obligaties en spaargelden boven een X bedrag.
    Dan betaald degene die het kan betalen wilt betalen en nog dagelijks een goed belegde boterham kan veroberen
    etc.
    Overheid wees doordacht en laat niet het gehele volk met bloed zweet en tranen belasting betalen.


    Maak melding
  14. Hoe zou Suriname/Surinamers voor staan zonder de Surinamers in het buitenland/Nederland?

    Zie:
    – SLM wie het in de lucht houdt, ondanks die dure tickets,
    – valuta die Surineds als ze met vakantie in Suriname zijn besteden,
    – Nederlandse stagiairs die naar Suriname komen en Surneds of Surineds docenten Suriname hiervoor promoten, artsen /specialisten die de medische ziekenhuizen in Suriname ondersteunen,
    – dozenpost met goederen die dagelijks/wekelijks, maandelijks naar Suriname gestuurd worden,
    – Surineds die in Suriname huizen voor hun ouders en zich zelf bouwen,
    – Surineds die in hotels hun valuta uitgeven, Surineds die in Suriname auto’s huren,
    – Surineds die op talrijke zaken in Suriname hun krachten, kennis, geven, ook in National, kunst en cultuur, muziek, journalistiek, sport, enz, enz
    – Surineds die ondersteunen op onderwijs en wetenschappelijk niveau in Suriname of een beroep op hun wordt gedaan, hun netwerk inzetten,
    – in de politiek ook opkomen voor Surinaamse zaken in Suriname of Nederland hier over aanspreken,
    – Geldinzamelingsacties als zaken in Suriname fout gaan,
    – vele Surineds die jaarlijks met vakantie of in Suriname zijn voor diverse doeleinden, oa Nederlandse ondernemers in contact brengen met Surinaamse ondernemingen,
    – Surineds gepensioneerden die tijdens in Suriname voor lange tijd blijven,
    – opvang. van familieleden die uit Suriname naar Nederland komen,

    De bijdrage van Surinamers in het buitenland/Nederland voor Suriname is heel groot.

    Jammer dat je in Nederland niet te pruimen ben.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES