dinsdag, mei 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameJogi niet helemaal tevreden met gewijzigde kieswetgeving

Jogi niet helemaal tevreden met gewijzigde kieswetgeving

-

Does Travel - naar Suriname

Hoewel hij zelf heeft meegewerkt aan de wijziging van de Kiesregeling en Grondwet van Suriname, is VHP-parlementariër Mahinder Jogi niet zo gelukkig met alles dat is goedgekeurd. Zo plaatst de politicus kanttekeningen bij het feit dat met het nieuw landelijk evenredigheidssysteem kandidaten verkozen verklaard zullen worden op basis van een lijstvolgorde in plaats van het aantal stemmen.

Jogi illustreert met een voorbeeld waarbij een kandidaat van een bepaalde politieke 800 stemmen op nummer 3 krijgt, terwijl een andere kandidaat van dezelfde partij op nummer 20 in totaal 4.000 stemmen krijgt. Met de goedgekeurde regeling zou dan de persoon met 800 stemmen worden toegelaten op basis van de lijstvolgorde.

“Waarom ga je iemand met 800 stemmen verkozen verklaren, maar iemand met 4.000 stemmen niet? Ik vind dat niet eerlijk en ook niet rechtvaardig. Want daardoor is het gewicht van elke stem niet hetzelfde”, benadrukt Jogi.

De VHP’er vindt dat zijn voorstel over het aantal stemmen juist ervoor zou zorgen dat alle 51 kandidaten van een partij even hard campagne zouden voeren. Dit zou dan niet alleen voor meer stemmen voor de partij zorgen, maar ook ervoor zorgen dat er meer kiezers worden overtuigd om naar de stembus te gaan.

Een andere zaak die Jogi graag had willen zien, is dat nadat de kandidatenlijst door een politieke partij is samengesteld, deze als tweede stap dan aan het volk moet worden aangeboden ter goedkeuring. Hij vindt het jammer dat deze zaken niet zijn meegenomen, omdat het parlement in dat stadium slechts minimale wijzigingen wilde aanbrengen.

Hij hoopt dat bij de volgende behandeling van deze wetten deze zaken wel worden meegenomen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Jogi ziet de bui al hangen en maakt zich zorgen. Met al de schandalen om grond en Jogi met geen 4000 stemmen deze keer , zal de VHP deze man op 12 of 13 plaatsen dus einde politieke carrière want met 8 zetels mogen de VHPER’S God op hun blote knieën danken.


    Maak melding
  2. Deze man Mahinder is hinderlijk hoor, nu komt hij achteraf met wijzigingen die hadden moeten plaatsvinden in het nieuwe kiesreglement. Een goed voorbeeld van mosterd na de maaltijd of gemekker wanneer het veel moeilijker is geworden deze redelijk klinkende voorstellen gerealiseerd te krijgen.
    Als het verhaal van de lijstvolgorde klopt, wordt het onmogelijk voor de kiezers om b.v. Kaw Tere naar huis te sturen ten gunste van Tigri Barba, omdat Kaw Tere, die een grotere mond heeft dan Tigri Barba en uiteraard, als ’tere’, meer BS kan verkopen dan een ‘barba’, altijd hoger op de kiezerslijst zal staan


    Maak melding
  3. Jogi moet de laatste zijn die wilt praten. In DNA weet je alleen te zeuren : vorige regering.
    Geen enkele VHPer kan een discussie voeren. Ook die ministers niet. Ik erger me altijd aan hun domheid.


    Maak melding
  4. Misschien is het beter om deze minder bekende personen dan een kans te geven om het anders te doen. Die mensen die 4000 stemmen halen, kennen we allemaal al en op dit moment zijn we ze meer dan zat….


    Maak melding
  5. Het is aan de politieke partij om een kieslijst te maken. De politieke partij bepaald daarna of degene met de meeste voorkeurstemmen wordt voor gedragen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES