zondag, mei 5, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieRamautarsing over komst meer Haïtianen: "We hebben behoefte aan mensen die hard...

Ramautarsing over komst meer Haïtianen: “We hebben behoefte aan mensen die hard willen werken”

-

Does Travel - naar Suriname

Econoom Winston Ramautarsing ziet geen probleem met de komst van Haïtianen naar Suriname. “Ik ben daar niet bang voor. Bovendien, een paar tientallen en honderdtallen, kunnen we echt wel absorberen in Suriname. We hebben behoefte aan mensen die hard willen werken, omdat onze mensen verpest worden door de politiek en in overheidsdienst worden genomen”, benadrukte de VES-topper in een radio-interview.

De aankondiging van de komst van een nieuwe groep Haïtianen voor gezinshereniging is afgelopen weekend bekendgemaakt bij de herdenking van 46 jaar Haïtiaanse immigratie naar Suriname. De eerste groep van 500 personen is volgens consul-generaal Jean-Claude Lappe al onderweg naar Suriname.

Volgens Ramautarsing kunnen de extra arbeiders uit Haïti vooral heel goed voor veldwerk worden gebruikt. Hij verwacht in ieder geval geen grote toestroom van duizenden Haïtianen.

Rond eind maart dit jaar heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname de inreismaatregelen van personen uit Haïti versoepeld. Haïtianen mogen sindsdien naar Suriname afreizen voor gezinshereniging en of familiebezoek. Ondertussen zijn er al 1.500 verzoeken voor gezinshereniging. De verwachting is dat dit aantal alleen maar zal toenemen, onder meer vanwege de onstabiele politieke en economische situatie in Haïti. Deze groep is in Suriname vooral actief in de agrarische sector.

Ramautarsing stoort zich eraan dat de Surinaamse regering in de afgelopen drie jaren bijkans 9.000 nieuwe ambtenaren heeft aangetrokken, terwijl er al sprake is van een overvolle overheidsapparaat. Hierdoor blijven er weinig krachten over voor andere sectoren. Het advies van de VES was juist om een ambtenarenstop in te voeren en op basis van interne sollicitaties vacante functies in te vullen.

Een ander probleem is de enorme braindrain in Suriname vanwege het vertrek van kader naar het buitenland. Deze mensen zouden juist goed geaccommodeerd moeten worden zodat ze in Suriname blijven.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. Persoonlijk heb ik geen enkel.bezwaar tegen.de komst van Haitianen naar Suriname,.maar het heeft er veel van dat de huidige beleidsmakers hun hoop, om Suriname vooruit te helpen, niet op.Surinamers gevestigd hebben. Surinamers mogen van hen slapend rijk.worden in.hun.hangmat. De beleidsmakers zorgen.ervoor dat Fransen (olie en aardgas) Mennonieten en Haitianen (landbouw en veeteelt).het werk wel.komen.doen in Suriname.


    Maak melding
  2. Als die Haïtianen komen dan gaan de Surinamers nog minder hard werken, want die Haïtianen zullen voor twee moeten werken.als je dan aan een Surinamer vraag waarom werk je niet,dan gaan ze zeggen we hebben de Haïtianen tog.
    En na een jaar zullen ze weer een blik met Haïtianen moeten open trekken.


    Maak melding
  3. De stads Surinamer is niet verpest door de politiek, maar is van oorsprong lui. Het is een mentaliteitskwestie en zit in de aard van deze groep. Haïtianen zijn harde werkers en zijn al jaren actief in de visserij en landbouw.
    De stadscreool ligt liever in z’n hangmat of gaat op rooftocht.
    Er zijn uiteraard wel uitzonderingen.


    Maak melding
  4. ……………Suriname is werkelijk reddeloos verloren……….als Suriname niet naar (Ethiopië en) Haïti gaat, komen deze gasten wel naar Suriname toe onder het mom van arbeid…..oftewel…..nog véél meer onveiligheid, nog véél meer ziektes en nog véél meer armoede in aantocht…….


    Maak melding
  5. De toekomst van Su wordt met de dag erger. Waarom geen hardwerkende Chinezen of Indiërs. Dat zijn pas landen waarmee je economisch gezien zaken mee kan doen. Haiti heeft Su economisch niks te bieden. Ik weet 1000 procent zeker dat Haitianen die integreren net als de echte Surinamers worden.


    Maak melding
  6. Inderdaad heleboel mensen krijgen ook pakketjes uit Suriname en zijn over het algemeen ambtenaar bij de overheid. Mensen kregen bijna altijd vroeger een pakketje van de regering ook in de 80-er jaren.
    Mensen leven over het algemeen op een klein kaveltje en willen of kunnen niet eens een peperboompje planten, laat staan iets anders!!


    Maak melding
  7. Surinamers zijn jaren geleden verpest door gratis pakket te delen, er zijn bepaalde soorten mensen die alles gratis willen en staat als eerste in de rij als actie moet gevoerd worden. Ook de vakbonden leiders houden de mensen dom en lui alleen voor eigen belangen. Nickerie is meest vooruit streven district van Suriname, hoe is dat mogelijk?.de nickerianen zijn harde werkers, hun wachten niet op gratis pakket of geld. Ze hebben geld genoeg.


    Maak melding
  8. Niet alle Surinamers zijn lui, integendeel. Wat wel een feit is dat grote groepen voor de hangmat en pakketten kiezen. Een belletje of app-je…
    a sari, a libi doro, tay ori. Zo kweek je massa op de hoeken van de straat, fufur-mangs en kiri-mangs,overvallers. Pepre planten, no mang…woyo of té buurvrouw ne loekoe langa anoe tek kong. Wanneer verkiezingen naderen ai..inkomen garanties is gewaarborgd. Het Amerikaans model….no wroko no paisa, zou niet slecht zijn voor Su. Zo hou je de Chinezen, Indiërs en haitianen doro sé.
    Wie is slim en wie is dong kaw???


    Maak melding
  9. Als het indiers of chinezen waren dan was BIJNA een ieder in rep en roer…..chan zou ze gebruiken om vd vhp te stemmen zou je horen…

    De doorsnee surinamer is veels te LUI/verwend en blijven maar klagen dat oa groente duur is terwijl die een perceel heeft vol met onkruid…..groente planten…ho maar kost teveel tijd. men staat liever voor de winkel van de chinees met een cup bier en de hele dag psst psst psst te sissen…
    een app en pakket wordt toch verstuurd….

    Ik moet wel toegeven dat de haitianen wel harde werkers zijn die wel flink hosselen in tegenstelling tot vele LUIE surinamers….

    Uitzonderingen achterwege gelaten…..


    Maak melding
  10. Surinamers hebben alleen maar een grote mond en zijn zogenaamd trots op hun Surinaamse roots. In werkelijkheid is de Surinamer lui en ondanks de onafhankelijkheid nog steeds afhankelijk van derden. Het land is geen stap vooruit gekomen alleen maar achteruit gegaan.


    Maak melding
  11. Om de etnische balans in Suriname niet te verstoren, is het nodig dat voor het aantal Brazilianen, Haïtianen, Dominicanen etc dat Suriname binnenkomt, een even groot aantal Indiërs in het land moet worden toegelaten.
    Want anders is dit niets anders dan politiek om van de Hindoestanen een nog grotere minderheid te maken.


    Maak melding
  12. Surinamers zijn liever lui dan moe, de koning heeft geld genoeg om als de verkiezingen nadert met helikopter te strooien, waarom moet men dan werken. Je krijgt gratis monikarta om naar tikelia bar en Suribet te gaan


    Maak melding
  13. Morgen zal hij bij bakba-torie ‘schreeuwen’ dat breiclub ves herhaaldelijk heeft gewaarschuwd voor de hereniging van buitenlandse gezinnen.

    Nou, dit was niet jullie idee, hoezo vind jij het oké. Wie ben jij ook alweer…


    Maak melding
  14. Zekers goed voor Sranang en ook voor de Haïtianen als ze een beter bestaan hier kunnen hebben. Sranang mangs lés noh ka, inclusief my self, heer grontapoe weet dat. Ma die ambtenare dinges van je is dree spietie, da moet je bij paars zijn.


    Maak melding
  15. Waarom Haïtianen binnen halen. Als Haïtianen harde werkers zijn, waarom is Haïti nog steeds zo arm. Dom van mij om zo iets ondoordachts te zeggen, maar dit leeft in ons midden.
    Alleen onder “strak” (geen hapsnap) beleid krijg je mensen aan het werk, laten wij eerst daar aan beginnen, alvorens je anderen binnenhaalt en de “ziekte” laat voort etteren.

    Dèjà vu na Dèjà vu 26 september 2023 Bij 14:59
    Surinamers zijn niet lui , ze zijn moe geboren.
    Mooie fatu 🤣🤣


    Maak melding
  16. Alweer heeft import het hoogste woord!!!
    Jullie zijn allemaal hier komen aanwaaien.
    Jullie moeten dankbaar zijn ipv te fitten op anderen.
    Wat een hel en verdoemenis hebben de inheemsen te verduren onder het gezeik van jullie.
    Al zaten ze in hun amaka. Ze konden tenminste kwikvrije vis eten.
    Geen wonder dat Su niet vooruit gaat.
    Het land wordt leeggeroofd.
    Grond dat jullie zijn komen aantreffen, worden voor duizenden euro’s verkocht.


    Maak melding
  17. Surinamers, zij die zich Creolen noemen en boos worden als men zegt dat ze Afr-Surinamers zijn en niet willen inzien dat ze van de Afri in Suriname slaven afstammen, hebben alle vertrouwen wie ze zijn verloren, hun namen, enz.Ze weten niet eens wie ze zijn. Als ze onderzoek zouden doen zouden ze tot de ontdekking komen dat ze geen afstammelingen zijn van Afrikanen, maar vd echte Israelieten. De verloren stammen van Israel, die altijd gevlucht waren of verkocht werden.

    Jullie zijn de echte Isrealieten. Doe onderzoek en weet wie jullie zijn. De Bijbel is het boek over jullie geschiedenis. God is a black man, JC was black, al de apostelen waren zware mensen. Rome en Vaticaan heeft jullie de wereld gehersenspoeld alsoof God, JC, dd Bijbel, Israelieten witte mensen zijn. Gewoon fake.

    God was a black man. De Bijbel is jullie geschiedenis, jullie zijn mensen vh beloofde land Israel, slaven geworden en verspreid zijn geworden in oa West Afrika, gemengd zijn geworden met hen en door hen verder verkocht aan de kolonisten en zo in de America’s terecht zijn gekomen. Gaan jullie je geschiedenis goed bestuderen en weten wie jullie zijn. Jullie Godsdienst is door Rome, EU, UK gwstolen en eem witte beschaving van gemaakt.

    Ik wens jullie succes, luistee naar het lied ia van Max Romeo, God was a black man en dat de witte man jullie Godsdienst, God, geloof gestolen heeft.Jullie zijn geen Afrikanen, maar zijn oa in West Afrika door de vlucht uit Isreal, Egypte en de America’s terecht gekomen.

    Jullie stammen af van oa een zoom van Noach.

    Zoek en Gij zult vinden


    Maak melding
  18. Ai Baja wat een uiteenlopende reacties soms gebruikt de Surinamer zijn hersenen en verliezen hun verstand ook vaak. @Passant if God black Then which colour White peoples green perhaps.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES