Regering houdt vluchten van en naar Haïti tot nader order aan

26
Regering houdt vluchten van en naar Haïti tot nader order aan
Een groep in Suriname aangekomen Haïtianen bij een hotel aan de Dr. Sophie Redmondstraat.

De Surinaamse regering gaat de vluchten van en naar Haïti tot nader order aanhouden. Dit naar aanleiding van de komst van de grote groepen Haïtianen, die de afgelopen weken Suriname zijn binnengestroomd. Er zal onderzocht worden of er sprake is van mensenhandel.

Dat laatste is volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly zeker het geval. Tegen dagblad De West zei Joly dat het hier duidelijk gaat om mensensmokkel. “Duidelijk is te zien dat de komst van Haïtianen wordt georganiseerd, met de aanvoer van tests, hotels en illegale overtochten”, aldus de ambassadeur tegen de krant.

De West gaat vandaag een stap verder en publiceerde een verhaal dat al langer via social media wordt verspreidt. Namelijk dat een Haïtiaanse autohandelaar in Suriname, mensen uit Haïti met een gecharterde vlucht naar Paramaribo laat halen. De man zou volgens De West US$ 300.000 per vlucht hieraan verdienen.

Hen wordt beloofd dat zij vanuit Paramaribo naar Frans-Guyana of Guyana worden gebracht. En daar zitten de Fransen niet op te wachten. “De Franse regering maakt zich grote zorgen over de komst van deze mensen, gezien de rampzalige gezondheidssituatie op Haïti waar alle varianten circuleren, ook de Zuid-Afrikaanse variant”, aldus Joly eerder tegen De West.

President Santokhi heeft mede op advies van de ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Justitie en Politie, Volksgezondheid, Transport, Communicatie en Toerisme en Defensie, de instructie gegeven om de vluchten tussen Haïti en Suriname tot nader order aan te houden. Tevens is besloten om vooralsnog geen visumaanvragen van personen die betrekking hebben op voornoemde vluchten in behandeling te nemen.

Op de betrokken vliegmaatschappijen, reisagenten en alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie van deze vluchten wordt een dringend beroep gedaan geen vluchten te plannen en/of voorbereidingen te treffen. Ook worden de vliegmaatschappijen en reisagenten er wederom op gewezen dat alleen passagiers aan boord mogen worden toegelaten die beschikken over alle noodzakelijke documenten, inclusief de geldende documenten in het kader van COVID-19-maatregelen.

Indien hiervan wordt afgeweken zullen sancties tegen bedoelde organisaties worden getroffen, inclusief alle boetes alsook het dragen van de kosten voor repatriatie van de reizigers.

26 REACTIES

 1. Hoe is dit mogelijk. Stuur deze mensen direct retour naar land van herkomst. Ze komen allemaal met vaste pcr negatieve testen het land in terwijl zij de coronavirus onder de lederen hebben. De dood ligt vreselijk op de loer in ons klein landje.
  gemodereerd

 2. ja minister van transport , te laat he , op zanderij hebben ze niets in de gaten en laten die gasten gewoon Suriname binnen komen , U heeft toch wel excuus aan de ambassadeur van Frankrijk geboden , is wel op zijn plaatst.


  Maak melding

 3. De Franse blanken zijn nog steeds pizzig dat ze de Haïtianen niet hebben kunnen verslaan in een rechtstreekse oorlog. Dat ze hebben verloren van een stelletje ‘wilden’.


  Maak melding

 4. StevieR, hoe kan je zo generaliseren? Ik ken niet veel Haitianen, maar die ik heb leren kennen zijn gewone, normale, aardige, hardwerkende mensen.


  Maak melding

 5. Onderdruk van Frankrijk heeft Suriname vluchten van en naar Haïti stop gezet, haitianen weten one way flight, terug gaan kennen zij niet, becarefull Suriname,waarom een ambassade in Haïti wat is het een voordeel van dit alles, kost alleen geld, Amerika heeft vroeger veel haitianen opgevangen, maar nu hebben zij gehad met de haitianen, breng geen problemen in het land zonder bij na te denken, zie Europa heeft noord Afrikanen laten komen, nu is het 1 groot probleem, Suriname neem een voorbeeld wat ergens gebeurd en wat jullie mee te maken kunnen krijgen, ok


  Maak melding

 6. ik snap er niks van.

  niemand mag toch reizen.

  dan hoe komen zoveel haitianen? dit is toch gewoon vakantie. Hoe kan dit.

  Iemand speelt ergens een vies spel mee.

  LIJKT OP VERBORGEN TOERISME. Hoe kan dit??? Heel weg n zee zit prop prop vol met haitianen momenteel. Hangen dag en nacht op de hoek van awarrahee ergens en elders in een oud verlaten hotel.

  Ziet amoksi deze dingen niet of buza of transport en toerisme????????????
  gemodereerd

 7. indertijd vorig jaar zat er een zeeboot vast in cotticarivier.

  vol met hiatianen die zijn uitgestapt.

  was voor de verkiezingen. je hoorde toch hoe brunswijk schreeuwde!!!!!!!!!

  de smalste rivier. wat doet zo een grote boot daar???????????????????nooit onderzocht.
  gemodereerd

 8. Dit is een schande voor Suriname.Buitenlandse ambassades hebben deze melding gedaan en Suriname is nu pas wakker.Er zitten veel rotte appels in de regering die dit organiseren.
  Hele land is al door corona besmet door deze Haitianen. De MP op zanderij laat deze mensen gewoon door. Er wordt flink geld verdient ook door de mp,s op zanderij.Leve de benanen republiek Suriname.
  gemodereerd

 9. Financieel sterk worden.
  Lak aan de regels, soort dumping, wat willen ze daar bereiken.
  Deze gasten hebben nooit een behoorlijk opleiding of zijn geschoold.
  Waar is er werk voor hun, dan in de goudmijn of bezig met drugs, Roof.
  Mooi terug naar hun Nest. Sterke samenwerking voor de Veiligheid.


  Maak melding

 10. Allemaal mooi en waar, maar er is een persoon(en) geweest of IS😉BOVEN DE PRESIDENT . Wie verstrekt die visa ? Laat die zich aanmelden, in het OPENBAAR want neks no fout toch ?


  Maak melding

 11. Men moet het maar opzoeken, CHan hemzelf gaf aan dat Suriname visumvrij is, doch dat men een toeristenkaart moest kopen. Dus begrijp ik het, dat uitzichtloze naar Surinsme komen. WIJ ZIJN EEN WALHALLA voor gelukzoekers.
  Nekd no fout, alles kan en mag.
  Het gaat slechts om de dollars toch.
  Komt tijd, komt raad.
  Geld is hier het belangrijkste, de gezondheid van de samenleving is secundair.
  Dit gegeven van mensenhandel is al jaren aan de gang. Het is big business.
  No bruya, wi e importeer COVIDA.


  Maak melding

 12. Die lui aan de Noordzee gaan weer helemaal los 😠.
  Caricom heeft geen visum nodig. Een pcr test was voldoende om te reizen. Helaas bleek de test niet te voldoen. Tenminste de feti is tss de ambassadeur v Fr guyana die vind dat er gesjoemeld is met de test, en de ambassadeur v Haiti die aangeeft dat de pcr testen voldoen.

  Deze mensen zijn in de toekomst hard nodig, maar nu even niet.
  Kun je nagaan hoe ‘slecht’ het gaat in suri: run van Brazilianen, Haïtianen, Venezolanen, Cubanen etc.

  Hola, comprendes diaspora!


  Maak melding

 13. Ndp jullie zijn weer opruiend bezig.
  Wat een achterlijkheid, Haïtianen die zichzelf smokkelen IN een vliegtuig.

  Mensensmokkel is via rubberbootjes, vrachtauto’s, busjes, hangend aan het onderstel ve vliegtuig maar niet ‘netjes in en uitchecken met hun paspoort’ aan de beide grenzen.
  Alweer destabiliserend bezig 🤮


  Maak melding

 14. Correctie!

  Ingenieuze luxe mensensmokkel door autohandelaar, circa $ us 200.000 per vlucht.
  Ik geloof ‘de West’ wel.

  De ndp heeft het onderzoek gekopieerd en geeft er een eigen draai aan. Ze zijn er als de kippen bij om de schuld bij de overheid te leggen, en ik volg ze op de voet.


  Maak melding

 15. @Henkes: Ja, het klinkt misschien een beetje hard. Zelfs de rijke landen willen deze gasten niet in hun land. Suriname is geen opvangcentrum. We hebben tal van problemen hier. Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen uit Haiti, Cuba, Venezuela, Brazilie die naar hier komen, zijn niet de meest beschaafde en werklustige mensen. De fatsoenlijke blijven in hun land. Het zijn die ‘rotte appels’ die naar SU komen voor een zgn. beter bestaan. Geen van ze houdt zich aan regels, zijn met illegale activiteiten bezig, etc. Er is gewoon sprake van een verkapte vorm van mensenhandel. Suriname wordt met alles dat negatief is, geassocieerd omdat de overheid dat zelf in de hand werkt. We laten alles oogluikend toe.


  Maak melding

 16. Dit medium begint met de dag waardelozer te worden. Postings verdwijnen plotseling. Ik zie een vorige post van mij en iemand anders niet meer. Ja, de waarheid is hard om te horen. WKN kan in het rijtje geplaatst worden van riool media. Tijd om deze site te blokkeren en uit mijn bookmarks te flikkeren.


  Maak melding

 17. Door middel van Voodoo beïnvloeden deze lui de decisionmakers en krijgen zo hun gewenste papiertjes.
  Vergeet ook niet die foto tijdens de verkiezingscampagnes waarop Santokhi met 2 Haïtiaanse wijven poseerde.

  @Passant,

  Inderdaad heeft Venetiaan Suriname open gegooid voor alle gespuis.


  Maak melding

 18. Regering houdt vluchten van en naar Haïti tot nader order aan.

  Bij het artikel is er ook een foto te zien van de recent aangekomen Haïtianen.

  Een groep in Suriname aangekomen Haïtianen vorige week bij een hotel aan de Dr. Sophie Redmondstraat.
  Er is een Haïtiaanse man aan de Hofstraat/Limesgracht die autohandelaar is.
  Blijkens wat informatie zou hij ook betrokken zijn in deze zaak.
  Maar dat doet hij reeds jaren in Suriname.

  Maar ik vraag mij in deze ook af, waarom deze zaak nu in de publiciteit wordt gebracht.
  Vorige week was er een complete vergadering gehouden in een grote zaal door president Chandrika Santokhi en vicepresident Ronny Brunswijk.

  Er is niets hierover gesproken.
  Ook de aanwezige journalisten hebben geen vragen hierover gesteld.
  Een heel vreemde zaak.

  Datum van aankomst van het toestel op de JAP-Luchthaven is niet bekend gemaakt in de media.
  De luchtvaartautoriteiten in Suriname moeten hiervan op de hoogte zijn geweest.
  Welke figuren hadden die dag dienst op de JAP-Luchthaven?

  Waren deze Haïtianen echt in het bezit van een geldig VISUM voor Suriname of waren ze soms Transit passagiers om door te reizen naar Frans-Guyana?

  Ik heb het sterk vermoeden, dat er Surinaamse bestuurders meer hierover moeten weten.
  Indien er toch visa’s aan deze Haïtianen zijn verstrekt in Haïti door het Surinaams consulaat of door medewerkers op de ambassade, dan moet er toch een terugkoppeling hebben plaatsgevonden met het ministerie van BuZa in Suriname.

  Ik hoop dat de coalitie hierover echt vragen gaan stellen in DNA.
  Behalve het Coronavirus, zijn er ook nog andere ziekten die tegen betaling aan het BOG moet worden onderzocht.
  Denk b.v. ook aan TBC.

  Tot slot: In Haïti heerst reeds geruime tijd een politieke en chaotische situatie.
  Ontvoeringen vinden elke dag daar plaats.
  Lezen jullie de recente artikelen uit Haïti via (Daily News Haïti).
  DOOR THE HAITIAN TIMES (20-4-2021)

  De premier van Haïti treedt af terwijl de misdaadgolf het land op zijn kop zet te midden van toenemende onrust.

  Weeshuis in Haïti aangevallen door gewapende bandieten, kinderen seksueel misbruikt, zegt manager.

  Bendeleider die Franse gelovigen vasthoudt, zegt dat Frankrijk geld aan Haïti verschuldigd is.
  De leider van 400 Mawozo, een bende die vorige week 10 katholieke gelovigen heeft ontvoerd , zei in een radio- interview dat twee Franse burgers in de groep “belangrijk” zijn omdat Frankrijk Haïti geld verschuldigd is.

  “Het Franse volk is belangrijk voor ons”, zei Wilson Joseph, beter bekend als Lanmò San Jou (Death Without Days). ‘Zij zijn degenen die het land hebben gebracht waar het nu is.
  Ze zijn Haïti veel geld schuldig. ”

  De bende heeft donderdag een van de ontvoerde mensen, de moeder van een priester, vrijgelaten na het ontvangen van $ 50.000, volgens lokale rapporten .

  Vijf priesters, twee nonnen en twee leden van een priesterfamilie worden nog steeds vastgehouden. Wilson zei dat hij zal stoppen met ontvoeringen.

  Wij wachten het nader onderzoek m.b.t. deze Haïtianen die naar Suriname zijn afgereisd.
  Want dit kan helemaal niet met een sisser aflopen.


  Maak melding

 19. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Regering houdt vluchten van en naar Haïti tot nader order aan.

  In mijn vorige reactie heb ik iets over het hoofd gezien m.b.t. de Haïtianen.
  In CARICOM verband zijn ze vrijgesteld voor het hebben van een visum.
  Want Haïti en Suriname zijn lid van het CARICOM.
  Dus daarmee zat ik totaal fout.

  Maar zijn deze Haïtianen met een SLM toestel of met die andere van Sardjoe
  FlyAllways op JAP-Luchthaven aangekomen?


  Maak melding

 20. Hahah er zal oorlog komen in Suriname. Iedereen wilt ze plekje hebben in Su: de Haitianen, Brazilianen, Cubanen en Venezuelanen. Dat betekent de criminaliteit gaat omhoog gaan en wat gebeurd er dan strengere aanpak door de leger en minimaal 1 doden per dag door een misdrijf
  gemodereerd

 21. Geloof niet in die Haitiaanse Voodoo, als dat zo was, was Haitinanen 1 van de rijkste eilanden zijn op de wereld.
  gemodereerd

 22. Hoog- en weledelgestrenge heren, excellentie,

  Het verbaasd mij dat er regels en wetten gelden in Suriname. Als jullie betrouwbaar willen overkomen, dienen jullie de haitianen inclusief de Voodoo priester in het vliegtuig te zetten en terug naar Haiti te sturen. Punt uit, dan pas zijn jullie geschikt als regering voor Suriname te zijn.
  Iedereen die hieraan verbonden te zijn strafrechtelijke te vervolgen. Waar zijn jullie verstand.
  Suriname is vN Surinamers, zj. Jullie nog niet wakker.
  Suriname heeft goud, hout en olie, waarom kunnen jullie de srd, de identiteit van Suriname niet waardevast maken?
  Niemand dient goud en hout uit Suriname te halen, zonder dat de regering het niet weten.
  Denk erover na.
  Sranang naf Sranangman en oema!
  De srd dient eerst waardevast gemaakt te worden, voordat jullie overgaat tot de schulden, komop man. Zo ji kier a volk, onacceptabel!
  Blijf slapen ..!

  Sranang man.


  Maak melding

 23. Nog een reactie,

  Die meneer is gevaar voor de staats veiligheid en de Surinamers, dus paspoort en intrekken en retour Haiti. Klaar, einde discussie dat is het antwoord wat wij verwachten als Landgenoten.
  En iedereen die betrokken is geweest vervolgen, voor het in gevaar brengen van Suriname en Surinamers! Punt

  Mario
  Sranang man


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.