dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurGrondenrechtenstrijd lied voor Inheemsen in de maak

Grondenrechtenstrijd lied voor Inheemsen in de maak

-

Does Travel - naar Suriname

Om de Inheemsen bewuster te maken van hun collectieve grondenrechten en de strijd hiervoor warm te houden, zet de muziekformatie Beradjie samen met enkele gastzangers een strijdlied in elkaar. De mensen worden in het lied opgeroepen om te blijven opkomen voor hun rechten. Dit betreft een samenwerking tussen Beradjie en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

“De ontwerpwet Collectieve Rechten Inheemse Volken en Tribale Volken is bij De Nationale Assemblee en wij moeten ervoor pleiten dat de wet wordt aangenomen. We mogen niet verflauwen in onze strijd en vandaar ook het lied”, zegt Sergio Jubithana, manager van Beradjie. Hij is ook dorpshoofd van Hollandse Kamp en voorzitter van de Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para, Wanica en Commewijne (OSIP).

In het lied, waarbij onder andere de slogan van de VIDS (Lespiki gi wi leti, fu dati wi e feti) te horen is, komen verschillende Inheemse talen te pas. Rayen Lasoe van Beradjie zingt in het Sranan, terwijl Master Jambo, ook van Beradjie, de zang doet in het Lokono (Arowaks).

Sergio Jubithana, Gio S Telo en Remi Koeroeroe (allen gastzangers) zingen respectievelijk in het Kaliña (Karaïbs), Wayana en Trio.

Jubithana: “Wij zijn bezig met de proefopnames en we gaan daarna naar de mix fase van het lied. Het kan binnenkort afgerond worden en uiterlijk 9 augustus, Dag der Inheemse volken, moet het groter publiek het lied beluisteren”.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. Alle Inheemsen, roofbouw mensen en bosnegers in de dorpen, als die tribaal willen leven, laat ze dat in een duidelijk afgebakenden terrein doen. Ze moeten dan weten dat ze niet op de overheid moeten rekenen, voor hun eigen gezondheid zorg moeten dragen, veiligheid, enz.

    De afstammelingen van deze mensen die met de algemene westerse norm, grondwet, verdragen, zeden, gewoonten, cultuur, gedrag, enz met een Surinaams rand mee willen in de vaart der internationale volkeren moeten zich deze zaken eigen maken.

    Ook moet er dan over nagedacht worden of graman, kapitein, enz passen voor degenen die mee gaan met de Westerse way of living en niet traditioneel willen leven. Dus voor hen afschaffen.

    Graman, enz is alleen van toepassing voor tribale volkeren en de overheid moet deze mensen links laten liggen. Ook particulieren (inter)nationaal moeten niet met hen bemoeien.

    Laat ze in met hun roofbouw in dat gebied dat door de Overheid aan hun is toegewezen leven op hun tradionele manier en cultuur.

    Hierdoor is het probleem van de koning majesteit dan ook met een opgelost.

    Rony Brunswijk en gevolg ea die gebruik hebben gemaakt van dienstauto’s en andere overheidsvoorzieningen moeten de laan worden uitgestuurd. El Vene had met amafo al laten zien hoe hiermee moet worden omgegaan, maar de marrons zijn ook niet zo bij de pinken.


    gemodereerd
  2. Collectieve grond[stoffen]recht is geen mensen recht en dat gaan mijn indiaanse broeders niet krijgen.Vraag stukjes grond individueel bij elkaar en bouwen jullie je hutjes daarop.Dan zijn jullie ook bij elkaar.
    Zou graag de kaart willen zien waarop de gronden aangegeven zijn waarop ze menen recht te hebben.
    Zo een kaart hebben ook de marrons en die zie ook graag.Wie heeft er één?


    gemodereerd
  3. Laten ze hun grond bij Brunswijck gaan opeisen. Deze VP zit zichzelf te verrijken met staatseigendommen,Suriname is zijn eigen persoonlijke portemonnee.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES