Vogelsmokkelaars moeten SRD 10.000 boete per vogel betalen

7
Vogel smokkel
Archieffoto vogelsmokkelaar betrapt.

P.L. (68) en U.T. (67) die vanuit Suriname op vertrek stonden naar Nederland waren respectievelijk op zondag 16 en dinsdag 25 april tijdens visitatie door leden van de airport security op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven aangehouden op verdenking van overtreding van de wet tegen smokkelen.

Bij P.L. werden in zijn handbagage 21 zangvogels aangetroffen, terwijl U.T. 11 vogels bij zich had.

Bij de eerste smokkel werd gebruikt gemaakt van een kooi in de handbagage waarin de vogels werden geplaatst. Bij de tweede smokkel werden de vogels luguber in tandpastadozen geplaatst, meldt de afdeling Natuurbeheer van de dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB). Foto’s van beide gevallen zijn hieronder te zien.

De zangvogels waren van onder meer het soort Twa Twa en Picolets en zijn totaal beschermd. LBB zegt dat er een boeteoplegging van SRD 10.000 per vogel geldt.

De verdachten werden in de gelegenheid gesteld de zaak buiten proces af te handelen. Na het voldoen van de boete werd het tweetal na overleg met het Surinaamse Openbaar Ministerie heengezonden. De vogels werden door de LBB-manschappen in de vrije natuur losgelaten.

LBB attendeert erop dat invoer en uitvoer van in het wild levende dieren en planten, zo ook delen ervan en of producten vervaardigd uit delen ervan vergunningplichtig is. Personen kunnen daarvoor terecht bij het kantoor van Suriname Forest Service aan de Cornelis Jongbawstraat nummer 11-12.


7 REACTIES

 1. Ben blij voor de vogels, laat ze gewoon thuis waar ze horen!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. Ik snap niet waarom deze beschermde vogels nog steeds worden gesmokkeld. Dit terwijl ik mensen ken die zeer succesvol zijn, met het uitbroeden van deze beschermde vogels.

  Als nog meer mensen dit zouden doen zou er helemaal geen zangvogels uit Su meer nodig zijn.
  gemodereerd

 3. Als LBB de twatwas en picolets in bewoonde gebieden heeft losgelaten, is het slechts één kwestie van tijd dat ze weer gevangen worden door vogelliefhebbers. Als LBB de vogels in een onbewoond gebied heeft vrijgelaten is het maar de vraag of er genoeg voedsel voor deze zaadeters aanwezig is in het uitgekozen gebied en als de vogels al langere tijd in gevangenschap verkeerden, weten ze waarschijnlijk ook niet meer hoe voedsel te vinden in de vrije natuur. Het was misschien humaner geweest om de vogels direct aan de katten in de dierentuin te voeren.
  gemodereerd

 4. Dit is eens te meer het bewijs, dat men de dieren tegen de beesten dient te beschermen.

  Vogels horen, naar mijn mening, niet in kooien. Laat staan, in tandpastadoosjes!
  Dit soort mensen zijn te beestachtig om los te lopen.
  gemodereerd

 5. @Henkes👏👏👏👏👏
  Vooral twa twa’s hebben een bepaald woongebied (het zuiden en zuidwesten van Su) alwaar hun voeding ruimschoots aanwezig is (savannegebied).
  Verduidelijken waar LBB ze heeft vrijgelaten, zeker thuis bij betreffende ambtenaren 😡😡😡😡
  gemodereerd

 6. @Henkes 25 mei 2023 Bij 11:43,
  Als LBB de twatwas en picolets in bewoonde gebieden heeft losgelaten, is het slechts één kwestie van tijd dat ze weer gevangen worden door vogelliefhebbers.

  Beste Henkes,
  Vogelliefhebbers vangen geen vogels, dierenbeulen daarentegen wèl, maar dat is mijn oprechte mening als natuur- en dierenliefhebber. Een echte vogelliefhebber zou moeten weten, dat Suriname het grootste aantal beschermde vogelsoorten ter wereld heeft en zou dat moeten koesteren. Maar goed, waar ‘beesten op twee benen’ zijn, is niets meer een lang leven beschoren.

  Als men vogels vangt, voedt men ze met zaadjes, maar in de natuur eten ze fruit en alle insecten die ze te pakken kunnen krijgen en als ik de bijgevoegde foto’s bekijk, zijn er al een heleboel sowieso tot kattenvoer gedegradeerd!

  Tan bun
  gemodereerd

 7. Er is in totaal 320.000 Srd boete betaald, dat is ruim 8.000 Euro omgerekend.

  Als ze met zo’n gemak de boete kunnen betalen dan kan het best worden verhoogd.

  Je gaat toch niet een vogel in een tandpasta doosje vervoeren. Echt hebzuchtige handelaren.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.