dinsdag, mei 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameInternationale luchthaven Suriname met restricties weer open voor vliegverkeer

Internationale luchthaven Suriname met restricties weer open voor vliegverkeer

-

Does Travel - naar Suriname

De landingsbaan van de Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname, is maandagavond weer opengesteld nadat een KLM-toestel uit Nederland eerder op de dag bij landing op Zanderij meerdere klapbanden kreeg. Er zijn wel wat restricties; zo mogen grote toestellen niet landen op runway 11, omdat ze dan niet kunnen keren.

In de zogeheten keer lus staat namelijk de KLM Boeing 777-300, registratie PH-BVC, die vlucht KL-713 uitvoerde van Amsterdam (Nederland) naar Paramaribo (Suriname). Bij het landen raakten een aantal banden flink beschadigd. Op de foto onderaan dit artikel is te zien hoe een van de banden eruit zag na de landing.

Eerder liet Airport Management Ltd, operator van de Surinaamse luchthaven, weten dat de landingsbaan tot nader order gesloten zou zijn als gevolg van het incident maandagmiddag. Het toestel stopte toen op bovengenoemde plek, waarna passagiers op de landingsbaan uitstapten en met bussen naar de terminal werden gebracht.

Inmiddels is een eerste SLM vlucht uit Aruba maandagavond geland op Zanderij.

De KLM Boeing blijft op dezelfde plek staan (foto). Het is nu zaak dat de wisseling van de maingear-banden plaats vindt. In totaal zijn tien banden beschadigd. Drie daarvan zijn lek en zeven behoorlijk beschadigd.

Op Schiphol heeft de KLM voor dit soort gevallen een speciale wielenwagen om het wiel op te laden. Deze unieke wagen is door KLM technici zelf ontworpen in samenwerking met de fabrikant van de banden. De wagen biedt de mogelijkheid om de wielen en banden snel te verwisselen. Of dat in Suriname gebruikt zal worden is niet duidelijk.

Een van de banden die geknald is bij de landing.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. De grote hamvraag voor mij is, wat is nou precies de oorzaak. Die kan ik volgens mij nog nergens terugvinden.


  gemodereerd
 2. Slechte com van de toren gaf niet de hoev water op de baan en tailwind . Gevolg bijna overshoot.


  gemodereerd
 3. Zoiets overkomt alleen de KLM.
  Is onveilike maatskappij mang.
  Oen no freei nanga Klapband Loesoebanti Maatskappij.


  gemodereerd
 4. Het is werkelijk schandalig dat dit kan gebeuren ,de regering moet zich diep schamen .


  gemodereerd
 5. Luchtverkeersleiding kom met een duidelijk en aannemelijk verhaal. Als die KLM machine in de “turning loop” staat kunnen kleinere machines toch op baan 11 landen, omdat ze de turning loop niet nodig hebben om te keren op de baan. En wat gebeurt er als er geen favorable wind is bij het landen?
  Van welke baan wordt er dan gebruik gemaakt om op te stijgen? Baan 11 dus, want ze kunnen aan het eind van baan 11 niet keren voor de take off. Dus als ze wel mogen vertrekken vanaf baan 11 blijft het risico aanwezig dat ze, indien de start moet worden afgebroken niet kunnen keren.


  gemodereerd
 6. Goed lezen en begrijpen is moeilijk. Iedete Suriname, Surined weet hoe de infrastructuur vd internationale landingsbaan is. Suriname heeft er maar een.

  Deze banen zijn zo aangelegd voor landen van vliegtuigen taxien bij het landen, de bocht te maken en tot stilstaan te komen, waar de passagiers kunnen uitstappen uit het vliegveld.

  Op de plek waar het tot stilstaan is gekomen, vinden alle zaken plaats om het weer in orde gemaakt, gereed te zijn, schoon maakt, van brandstof voorzien, baggage, voeding,?passagiers, en crew in kunnen stappen.

  Via dit platform weer op deze baan te komen, die nu de functie heeft van opstijg baan.
  Het moet daarvoor eerst vh vertrekpunt vd platform een bocht maken om op het begintpunt vd vertrekbaan, opstijgbaan te zijn, taxien en opstijgen en vertrekken van JAPI-Airport.

  Als de banden bij het landen dat in dit geval anders is verlopen door omstandigheden van uit de richting van Colakreek, dan is dus de zelfde weg bewandeld als bij het opstijgen. Het vliegtuig is dus helemaal naar het einde vd landingsbaan geweest en m.i. en logischer wijs daar gekeerd en vanaf daar weer getaxied naar het eindpunt vd landingsbaan. Toen liep het banden schade op bij het maken vd bocht naar het platform om op het een eindpunt/ platform te komen.

  Omdat de banden lek zijn, is het aan het eind vd landingsbaan tot stilstaan gekomen in de bocht naar het platform, waar het moest zijn.

  Het toestel heeft enkele platte banden en moet verplaatst worden om andere banden te krijgen.

  Nu gaat CASAS een onderzoek uitvoeren, zoals het hoort, maar m.i. in zo’n situatie kan het toestel uit de bocht gehaald worden of de banden daar met de nodige equipment, expert moeten worden vervangen ter plaatsen.

  Het is mij niet bekend of dit moet gebeuren door personeel vd KLM of die deze vliegtuigen in elkaar zet en of luchthavenbeheer JAPI- Airport deze vakmensen en equipment heeft om het uit te voeren en mogen uitvoeren. Ook of deze banden daar op JAPI- luchthaven zijn.

  Op dit moment kunnen geen grote toestellen landen en vertrekken omdat het KLM vliegtuig op door lekke banden in de bocht naar het eindpunt tot stilstaand is gekomen. Hierdoor is het niet mogelijk voor grote vliegtuigen te landen en het uitpunt te bereiken en kunnen grote vliegtuigen ook niet vertrekken. Het KLM vliegtuig in de bocht belrmmert dit.

  Het zal eerst uit de bocht moeten worden gehaald, maar dan zullen eerst nieuwe banden op het toestel worden geplaatst.

  Hoe snel dat zal gebeuren hangt af van verschillende omstandigheden, waar ik geen uitleg over ga geven, maar gebruik daarvoor je verstand.


  gemodereerd
 7. josip en leny , wat heeft dit artikel te maken met deze regering , jullie hebben ook niet meer dan de 4 de klas lagere school gehad


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES