VIDEO: Phagwafeest ingeluid met Holika-verbranding

2

Op verschillende plekken in Suriname is maandagavond met het verbranden van Holika het Phagwafeest ingeluid. De Holika Dahan wordt gevierd. De verbranding symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. De heks Holika is verbrand, terwijl de onschuldige Prahlad ongeschonden uit het vuur is gekomen.

Op de dag van Vasant Panchami (26 januari) is de Holika ingeplant en maandag is het na 40 dagen afgebrand. De verbranding vindt jaarlijks plaats op een astronomisch juist moment van de Chaturdasi (14e dag) van de Shukla Paksh (lichte maandhelft) van de maand Phalgun (febr/maart ).

Voor de verbranding is er eerst een offerande gedaan door een pandit en het plantje in de brandstapel verwijderd. Het plantje stelt het goede voor en de brandstapel het kwade. Met het offervuur is de brandstapel in brand gestoken.

Chautal Samaadjs liepen om de brandstapel te zingen en bidden uit de Ramcharit Manis (Ramayan) als teken van overwinning van de goede macht en vernietiging van de kwade macht.

Bekijk hieronder een livevideo van de Holika-verbranding aan de Tweede Rijweg.


2 REACTIES

 1. Toch even Pagwa feesten om alle spanning ff los te laten. A libi moe libi maar je kan er ook anders over denken. Heb gehoord dat mensen gaan oppassen wat en waar te eten en op te letten wie je wat te eten geeft. Toch hoop ik op vrede tussen een ieder in Sur.
  Tip: Ga liever door met werken, planten, krin joe djarie en maak je eigen eten. Al is t dagoeblad die overdadig groeit naast agoetaja in vele sloten in Sur. Ram Ram, Namaste aan een ieder….Ommoe groet jullie
  gemodereerd

 2. zuiver een beter advies had je niet kunnen geven
  Denk je dat ze dat zullen doen???
  Ken je die uitdrukking
  VAN EEN PAD KAN JE GEEN VEREN PLUKKEN
  Money talk bullshit walk
  Ik hoop dat de surinamers slim zullen denken en zichzelf kritisch afvragen of dit alles nodig is
  Terwijl ons land in verloedering verkeerd en verpauperd uit zit
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.