SVJ wijst op belang persvrijheid en vrije meningsuiting tijdens dialoog

5
Laptop-facebook

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft bij aanvang van het proces tot nationale dialoog, dat door de regering in Suriname is opgestart, wederom de nadruk gelegd op het belang van persvrijheid en het recht van vrije meningsuiting. De journalistenorganisatie heeft ten aanzien van het recht op vrije meningsuiting uiteengezet, dat naast de plicht van de burger om zich te houden aan wet- en regelgeving, de overheid een belangrijke grondwettelijke taak heeft, namelijk ervoor te zorgen dat het recht van de burger niet belemmerd wordt en tegelijkertijd de veiligheid van de samenleving wordt gegarandeerd.

De SVJ meent dat de recente gebeurtenissen niet slechts vanuit het oogpunt van veiligheid bekeken moeten worden. Er zou samen met gedragswetenschappers, psychologen, antropologen, cultuurdeskundigen en andere maatschappelijke deskundigen een blauwdruk opgesteld moeten worden van aspecten die ertoe moeten bijdragen dat het gebeurde zich niet herhaalt, of die ervoor moeten zorgdragen dat er tenminste vanuit de overheid een betere aanpak en voorbereiding zal zijn in soortgelijke gevallen. Er zal nu al nagedacht moeten worden over een vervolgtraject.

Voor wat betreft de werkzaamheden van mediahuizen en journalisten zijn er voorstellen afgesproken die meegenomen worden naar de volgende fase van de dialoog. Minister Kenneth Amoksi is door president Santokhi gevraagd om samen met de SVJ en het Kors Politie Suriname over bepaalde aspecten van gedachten te wisselen. In dit verband worden eerder gemaakte afspraken betreffende accreditatie en veiligheid van journalisten wederom op de agenda gebracht. De regering erkent de belangrijke rol die de journalistenvereniging vervult binnen de samenleving.

De SVJ heeft de regering ook aandacht gevraagd voor uitingen van burgers op sociale media. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen hetgeen onder de noemer vrije meningsuiting valt en wat tot laster, opruiing of andere vormen van overtreding van het recht op vrije meningsuiting gerekend kan worden. De SVJ wijst erop dat de beoordeling niet door de politiek, maar zoals de Grondwet aangeeft, door het Openbaar Ministerie moet worden gedaan en bij de onafhankelijke rechter moet worden beslecht.

De president is er door de vereniging ook op gewezen dat hij ook een taak heeft als voorzitter van de VHP en erop dient toe te zien dat organen van zijn partij niet bijdragen aan verdere polarisatie van de samenleving.

Geconstateerd is dat terwijl alle andere politieke partijen in uitgegeven verklaringen tot kalmte en rust hebben opgeroepen, zonder enige beschuldiging te uiten, de VHP-Mediacommissie een verklaring uitgaf met de bewering dat de protestacties vanuit ‘een bepaalde hoek’ waren aangestuurd ‘met als enig doel het land te destabiliseren’. De SVJ roept op dat terughoudendheid wordt betracht en het resultaat van de onderzoekingen die gedaan worden afgewacht worden alvorens de beschuldigende vinger te wijzen.

President Santokhi gaf aan het gesprek met de SVJ als constructief te hebben ervaren en goede nota te hebben genomen van de adviezen en opmerkingen van de vereniging. Het staatshoofd benadrukt dat de regering het recht van vreedzame betoging respecteert. Zowel de president als minister Stanley Ragoebarsingh van Financiën en Planning zegt dat de regering in aanloop naar 17 februari de vakbeweging heeft aangemoedigd vrijelijk van dit recht gebruik te maken.


5 REACTIES

 1. svj , ook moeten de gedrag wetenschappers , de psychologen , de antropologen en cultuur deskundigen jullie eens onder de loep nemen , jullie brengen heel vaak nieuws wat niet onderbouwd is en ook jullie hebben een handje van fake nieuws , en elke burger heeft het recht van vrijheid van meningsuiting , ook tegen jullie , blauwdruk of paarsdruk of oranjedruk
  gemodereerd

 2. Onprofessionele club.

  Hun gedrag, hun kleding, de interviews, van interview-technieken is er absoluut geen sprake.
  De eenzijdige berichtgeving, het verbloemen v misstanden. Jullie berichtgeving bestaat 99,9% uit ingezonden stukken. Zwak!
  Zelfs dit artikel is doordrenkt van paarse retoriek.

  Respectloos naar de vermoorde journalisten. Zijn ze hiervoor overleden.

  Rommel!
  gemodereerd

 3. Regering laat je niet afleiden van de ingeslagen richting en doelstellingen.
  Er zijn krachten in het land aan het werk die op geniale wijze proberen het volk op een dwaalspoor te zetten.
  gemodereerd

 4. De SVJ zou goed doen om eens een keer het gedrag en de werkwijze van enkelen die zich voordoen als journalist of presentator aan de kaak te stellen en hun afkeuring uitspreken over de vele suggestieve vragen en of opmerkingen tijdens het afnemen van een interview. De selfmade journalisten zijn belust op sensationele berichtgeving en gaan heel selectief om bij het zoeken van vaak jammergenoeg heel laaggeschoolde personen, die al te graag in de picture willen treden door zich als deskundige voor te doen. Zeer gevaarlijke grap, want de kijkers/ lezers die onvenzo laaggeschoold zijn of uit een bepaald milieu komen weten niet beter en kunnen geen eigen mening vormen en nemen alles over wat hen wordt voorgekauwd. Vooral de “presentator” zoals hij zichzelf noemt ( mister “dus dan” noem ik hem) maakt zich hieraan schuldig.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.