Thema herdenking Decembermoorden: ‘Na 40 jaar: Berechting én Bestraffing’

10
Oud-president Venetiaan bij Nederlandse herdenking Decembermoorden
Archieffoto: Nabestaanden branden kaarsjes bij de fotos van de slachtoffers van de 8 decembermoorden op Bastion Veeere, Fort Zeelandia.

Op donderdag 8 december 2022 zal de jaarlijkse herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de op 8 december 1982 vermoorde 15 voorvechters voor de democratie en de rechtsstaat in Suriname, gehouden worden in de St. Alfonsuskerk aan de verlengde Keizerstraat te Paramaribo. De herdenkingsdienst vangt aan om 19:00 uur.

Door deze dramatische moorden is het fundament van de rechtsstaat Suriname ernstig beschadigd en is een sociaal-maatschappelijke schok in de Surinaamse samenleving teweeg gebracht, die na 40 jaar nog niet is weggeëbd.

Op 8 december 2022, staat de Republiek Suriname aan de vooravond van de definitieve berechting in hoger beroep van 5 verdachten, die door de Krijgsraad reeds schuldig zijn bevonden aan het medeplegen van deze moorden, maar die tot nu toe de opgelegde gevangenisstraffen niet hebben ondergaan.

De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede heeft de overtuiging dat het Hof van Justitie van Suriname recht zal spreken en de daders overeenkomstig de wet zal veroordelen tot gevangenisstraffen.

Alleen door het ten uitvoer leggen van de op te leggen gevangenisstraffen zal de rechtsstaat Suriname geheel hersteld zijn en zal aan het tijdperk van straffeloosheid voor schending van het recht op leven, een eind komen.

De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede zal slechts in gerechtigheid berusten en heeft daarom voor de herdenking op 8 december 2022 als thema gekozen: “Na 40 jaar: Berechting én Bestraffing”.


10 REACTIES

 1. Even kijken of ze bouta kunnen opsluiten, straks vlucht ie weg als boefdraad en money hond.
  gemodereerd

 2. Het wordt NU tijd, regering, om de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname opa D, achter de tralies te zetten. President, u was toch de Minister van Justitie en Politie in 2007 om het 8 decembermoorden proces te starten???
  Waar is uw BELOFTE van die tijd? Of bent u monddood gemaakt tijdens de avond/nachtsessie op leonsberg aan de patrijsstraat 28?
  Ons volkslied luidt:RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ! Waar blijft dan de Rechtvaardigheid na 40 jaar? Ieder ander crimineel zou allang opgepakt en opgesloten zijn.
  En alle paarse djamoe edes, smoelwerk dicht deze dag, 8 december. Ook jij paarse heks, debieus!
  gemodereerd

 3. Als de rechters vd rechtbank/ krijgsraad het vonnis tegen de hoofddader ea veroordeelden weer bevestigd hoop ik dat er een degelijk voorbereide en uit te voeren plan is om ze in een goed beveiligde cellen in SB op te sluiten en dat alles in rust en ordelijk en veilig verloopt en dat de samenleving haar gangetje ongestoord voortzet.

  Ook in de gevangenis moeten de daders geen extra luxe ea voorzieningen hebben maar mijn part op water en brood worden krijgen. Zeer streng bewaakt en geen enkele contact met de buiten wereld of het thuis front. Bezoek op bepaalde tijd tijden en achter glas niet langer dan 5 minuten per maand.

  Geen celefone, laptop, tv of andere elektrice apparatuur.

  Deze man is een zeer zware crimineel en moet daarom in afzondering in SB worden opgesloten voor zijn zeer ernstige misdaden/ misdrijven tegen de menselijkheid, de grondwet, verdragen, Surinamers.

  Deze grote en gevaarlijke criminelen moeten nu al
  worden opgepakt en was worden opgesloten in afwachting van hun definitieve vonnis.

  Deze misdaden tegen de menselijkheid van deze 8 December 1982 moorden in Suriname moet een wijze les voor alle Surinamers, gewapende machten in Suriname zijn van eens, maar nooit weer.

  De rol van Nederland, kolonel Hans Valk bij de Staatsgreep van 25 Februari 1980
  moet ook duidelijk worden wat die geweest was.

  Toen ik vd Staatsgreep hoorde was ik direct vel tegen en keurde ik het met een af. Ik wist toen met een dat het goed fout zou af lopen. Mijn gevoel en mijn rationaliteit is uitgekomen.

  Ik heb altijd geprotesteerd tegen ddb en andere coupplegers en was bij vele demonstraties in Nederland voor terug keer van de democratische rechtsstaat. Ook ik heb mijn bijdrage hiervoor geleverd.

  De democratische rechtsstaat is niet volmaakt, maar ik ken geen betere systeem, waarin ik en met mij velen niet in zouden willen leven.
  gemodereerd

 4. Wanneer houd het op.
  Het is erg wat er allemaal gebeurd is maar we moeten verder.
  Terugkijken heeft geen zin.
  Laat Nederland de dossiers vrij geven daar ligt de algehele waarheid.
  Daar moeten ze om vechten.
  Dan krijgen ze antwoorden op al hun vragen.
  gemodereerd

 5. nou rechters het is duidelijk he , na 40 jaar, nu berechting en bestraffing , en zorg voor een leger beveiligers ,en zwaar bewapende militairen zodat die ddb en zijn mede veroordeelden , alla direct in de cel gegooid worden , ook alle echte Surinamers willen nu gerechtigheid , die aanhangers van ddb zijn geen Surinamers
  gemodereerd

 6. Na 40 jaar en ruim 3 jaar na de uiteindelijke veroordeling lopen deze beroepscriminelen nog steeds vrij rond. Er wordt maar uitgesteld en van alles verzonnen voor nog weer meer uitstel.
  Het O.M. moet toch echt gaan handelen. Er is geen enkele reden om deze verdachten vrij te laten rond lopen en er zijn veel redenen om ze nu al snel op te sluiten.
  Nadat ze zijn opgesloten, of beter nu al, moet er een onderzoek komen naar iedereen die obstructie heeft gepleegd. Betaald of uit lafheid, maakt niet uit. Om de rechtstaat te herstellen is een dergelijk onderzoek hard nodig. Te veel rotte appels in alle organen.
  gemodereerd

 7. passant , van de valk was gewoon een nederlandse militair die het surinaamse leger moest begeleiden om op eigen benen te staan , toen bouterse in 1980 de coup pleegde , werd van der valk terug geroepen , en die bouterse zij toen kijk het was van de valk die mij die opdracht gaf om die coup te plegen , dus bouterse is gewoon een crimineel , en in december 1982 vermoorde bouterse 15 Surinamers , omdat deze 15 helden van Suriname geen dictatuur wilde , maar een democratie , kijk mensen nu na 40 jaar is berechting en bestraffing op zijn plaats
  gemodereerd

 8. Didibrie heeft met hulp van boko-boko al zijn kaarten reeds uitgespeeld. Hij heeft het 40 jaar kunnen rekken. De nabestaanden hebben heel lang uitgekeken naar de dag waarin het vonnis geveld kon worden. Die dag is nabij. DDB heeft Suriname 25 jaar teruggezet in de tijd en heeft daarbij ook zeer vooraanstaande kondremangs die veel voor de ontwikkeling van het land hadden kunnen betekenen, vermoord. Met de veroordeling van hem en z’n maatjes, kan Suriname de zwarte bladzijdes in haar geschiedenis afsluiten. Alleen daarmee kan het vertrouwen in de rechtstaat worden hersteld. Rechters, doe uw werk!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.