dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname en Nederland ondertekenen overeenkomst schuldherschikking-Paris club

Suriname en Nederland ondertekenen overeenkomst schuldherschikking-Paris club

-

Does Travel - naar Suriname

Op maandag 21 november is in Den Haag, de bilaterale overeenkomst tussen Suriname en Nederland getekend in het kader van de schuldherschikking onder de Paris Club overeenkomst. De Minister van Financiën en Planning a.i, A. Ramdin en de Nederlandse Staatssecretaris, Marnix van Rij ondertekenden de overeenkomst namens de beide landen.

Dit is de tweede bilaterale overeenkomst die getekend is in het kader van het akkoord dat bereikt is tussen de Club van Parijs en de Staat Suriname op 22 juni 2022. Binnen de Club van Parijs is er gesproken over bilaterale schuldherschikking met Frankrijk, Nederland, Israël, Italië en Zweden ter waarde van ca. USD 95 miljoen. Op 12 oktober is de eerste overeenkomst met Frankrijk getekend over schuldherschikking van de leningen met de Agence Française de Development (AFD).

De schuld die met Nederland herschikt is, is een schuld aan de ING Bank ter waarde van Euro 23,9 miljoen die in 2014 was aangegaan met een staatsgarantie van de Nederlandse overheid. De lening is gebruikt voor de bouw van de Carolina brug. De financiële voorwaarden van de lening waren een rentevoet van Euribor 6 maanden plus 4,3% en een looptijd van 11,5 jaar.

Per ultimo 31 december 2021 bedroeg de schuld ca. Euro 13 miljoen, waarvan de achterstanden waren opgelopen tot ca. Euro 4 miljoen. Bij de herschikking van deze schuld is overeengekomen dat de achterstanden voor 60 procent in november 2022 worden betaald en de resterende 40 procent in november 2024.

De totale schuldenlast betaling (interest en aflossing) over de jaren 2022 – 2024 worden in de periode 2030 tot en met 2036 afgelost tegen een vaste rentevoet voor de Euribor 6 maanden van 0,291 % gedurende deze periode. Gezien de stijgende rentevoeten in de wereld betekent dit voor Suriname niet alleen een verminderde interest last, maar ook een veel lagere schuldenlast betaling in deze periode. In 2024 zal besloten worden hoe de restant schuld van ca. Euro 1,2 miljoen zal worden afgelost.

Gezien dhr. van Rij de Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst is, werd er ook aandacht besteed aan de bestaande samenwerking tussen Suriname en Nederland op het gebied van de Belastingen. Via het Makandra project zijn reeds twee belasting projecten tussen de beide landen in uitvoering en die lopen goed. Waar nu temidden van de belastinghervormingen de nodige aandacht voor is gevraagd, is de beschikbaarstelling van experts.

Het betreft hier experts die naar Suriname komen waarbij on the job aan kennisoverdracht en training van het lokaal personeel wordt gedaan. Van Nederlandse zijde werd vanwege eigen tekorten, waar mogelijk, hiertoe alle steun toegezegd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. ddb lacht in zijn vuistje , zo deze regering lost het schuldenvraagstuk op , maar ik ddb en mijn matties hebben mooi de zakken gevuld toen , en deze regering laat mij ddb gewoon vrij rond lopen , dus ik ddb zal zeggen nog 5 jaar voor deze regering


  gemodereerd
 2. Hier nu wordt al die reizen naar het buitenland terugbetalen Debby.
  Ik vraag me af wat die paarse ratten nu weer te zeggen hebben.
  Nu begin je wat resultaten te zien.
  Als die paarse ratten niet steeds tegen zouden werken , dan had onze mooie switi Sranan nog meer en sneller positieve resultaten.
  Suriname is met deze paarse club, als een auto die met de handrem er op rijdt.
  Lust a rem, musu a rem volk van Suriname.
  Weg met die paarse gedrocht.


  gemodereerd
 3. Weer in het beland van land en volk daar waar de fascisten van de NDP het land uitgebuitte en met gigantische schulden heeft achtergelaten, daar wordt door deze regering onder leiding van de Volkspresident ZE Santokhi de rommel opgeruimd. De rechtgeaarde Surinamer moet deze regering op de blote knieën dankbaar zijn. Natuurkijk zullen de racisten en fascisten weer allerlei opmerkingen aan het adres van deze regering maken maar wat dien zij voor dit land?


  gemodereerd
 4. De schuld die met Nederland herschikt is, is een schuld aan de ING Bank ter waarde van Euro 23,9 miljoen die in 2014 was aangegaan met een staatsgarantie van de Nederlandse overheid. De lening is gebruikt voor de bouw van de Carolina brug.

  Dus meneer Sardjoe. Een van jouw boten heeft de Carolinabrug kapot gevaren en je krijgt ook nog een cadeautje van € 23,9 miljoen.
  Dit kan alleen in een land als Suriname. Wees blij dat ik niet in de top van Suriname zit want jij zou zeker bloeden hiervoor.


  gemodereerd
 5. We krijgen Nederlandse spionnen in Surinaamse belasting systeem. Sur/nederlanders opgepast.


  gemodereerd
 6. Ai famiri, dit was de boevenpartij van Delano piraat niet gelukt!!!!
  En nu wil baba ex viezeplee actie gaan voeren. He kerel ga een baan zoeken.


  gemodereerd
 7. Alweer een verdienste van de minister van Buitenlandse zaken, Internationale business en Internationale samenwerking.

  Het buitenland heeft er vertrouwen in dat de financiële chaos en de junkstate wordt aangepakt door de regering.
  Ik zie yildez beige, dit niet doen. Wat heeft ze überhaupt gedaan behalve dutten.

  Mocht de veroorzaker toch terugkomen, dan volgen er sancties. Hopelijk hebben ze dit in de kleine lettertjes verwerkt.

  De samenwerking met de belastingdienst is ook een goeie. Je kunt liever met officiële instanties werken dan ‘vrijwilligers’ die altijd achteraf het onmogelijke eisen.


  gemodereerd
 8. Debby Debby na yu musu taki no!! Luku sa sakasaka Rioolrat ben du!! Dit is 1 voorbeeld uit 274!!!


  gemodereerd
 9. Esmerald , jij bedoelt toch dat de veroorzaker de ndp is , en de ndp zegt via vreedzaam dat ze alles met de overdracht in 2020 goed hebben gedaan , nou wij geloven die duivelsdochter niet , zij en de ndp hebben toch niets geleend zegt ze, toch wel en het geld kwam in hun eigen zakken terecht
  als je als dna lid de straat op gaat , dan geeft je te kennen dat je gewoon een ongeschoolde gast bent , ndp-ers hebben hooguit de vierde klas van de lagereschool gehad


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES