Generaal pardon voor oudere Surinamers zonder Nederlandse papieren

18
NLpaspoort

Een grote groep Surinamers, die na de onafhankelijkheid van Suriname naar Amsterdam zijn gekomen en nog altijd geen officiële papieren hebben, moeten snel weer over Nederlandse verblijfspapieren beschikken.

Daarvoor pleiten maatschappelijke organisatie De Regenboog Groep, advocatenkantoor Prakken d’Oliveira en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink. Volgens Het Parool gaat het om circa duizend Surinamers in Amsterdam.

De mensen kwamen naar Nederland na 1975, toen Suriname onafhankelijk werd. Dat moment betekende voor veel Surinamers dat ze (ongewild) hun Nederlandse nationaliteit verloren. Er werd grofweg besloten dat wie voor 1975 in Suriname was geboren en daar woonde toen de onafhankelijkheid inging, Surinamer werd en het Nederlandse staatsburgerschap kwijtraakte.

In de jaren tachtig en negentig kwamen veel van hen alsnog naar Nederland, onder meer vanwege de politieke onrust na de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980, maar Nederlandse papieren kregen ze niet.

Als gebaar, en in navolging van de excuses voor het slavernijverleden, spant de gemeente Amsterdam zich in om deze mensen alsnog een verblijfsvergunning te geven.

“Door ze de Nederlandse verblijfsvergunning te geven kunnen zij werken aan perspectief en weer volwaardig aan onze samenleving deelnemen. Het wordt tijd dat het rijk deze grove onrechtvaardigheid herstelt”, aldus Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang ongedocumenteerden).

Hij stuurde vorige week een brief naar de Tweede Kamer waarin hij de situatie van de circa duizend ongedocumenteerde Surinamers in Nederland inhumaan noemt.

18 REACTIES

 1. Wow! Ik wist niet dat dit onder de Surinamers was.

  Hoe is het mogelijk dat de Surinaamse organisaties, families in al de jaren niets hebben gedaan om deze uitdaging op te lossen voor de Surinamers.

  Deze mensen lijden een vreselijke leven. Ik kan mij geen voorstelling maken hoe de sl die jaren tot heden dit hebben overleefd.

  Ik wens ze het aller beste toe en dat ze heel snel de Nederlsndse nationaliteit mogen krijgen.Ze zullen wel kun zaak asn de koning of ikmigrstiedienst goed moeten motiveren
  op papier.

  Deze mensen zullen het wel zeer moeilijk hebben in de Nederkandse maatschappij, niet met vakantie naar Suriname ea landen kunnen gaan. In een zeer kleine kring leven, gevangenen in Nederland.

  Hoe is het zo ver gekomen, want er waren genoeg Surinaamse organisaties, die deze zaken voor de Surinamers konden helpen oplossen.

  Surinaamse organisaties hebben gefaald en ze moeten zich dood schamen.
  gemodereerd

 2. Hebben de grote vondsten van aardolie en aardgas voor de kust van Suriname misschien iets te maken met de excuses voor de slavernij en het plotseling weer terug kunnen krijgen van de Nederlandse nationaliteit door oudere Surinamers, die al meer dan 40 jaar in Nederland verblijven? Het is toch opvallend dat Nederland plotseling oog heeft voor noden en klachten waar Surinamers al eeuwenlang problemen mee hebben? Zelfs de knecht/slaaf van Sinterklaas, Zwarte Piet, die volgens Rutte niet kon veranderen omdat hij nu eenmaal zwart is, mag van hem nu vervangen worden door de Roetveeg Piet.
  gemodereerd

 3. De Amerikanen hebben General Motors, General Electric en nu krijgen deze oudere Surinamers General Pardon?
  gemodereerd

 4. Dus alleen maar Amsterdam zie ik. De Surinamers die bijvoorbeeld in Rotterdam woonden of elders in Nederland niet dus. Dat zou kunnen kloppen want in Rotterdam vind er nu een zuiveringspoging plaats op een zeer genuanceerde manier. Deze gemeente zal hier nooit en nimmer aan meewerken.

  Jammer dat het geen landelijk pleidooi is. Bovendien moet je uitkijken met wat je binnenhaalt. Mensen met een strafblad zouden geweigerd moeten worden. Maar op zich een uitstekend initiatief, ook in mijn naaste omgeving zijn er mensen die vanwege de criminaliteit liever vandaag dan morgen willen verkassen. Dus daarom hoop ik ook dat de regeling niet voor de criminelen gaat gelden.
  gemodereerd

 5. Het zal voor alle etniciteiten gelden, maar m.i. geket op A’dam zal het om voornamelijk Creolen gaan, laag geletterden, analfabeten, ongeschoolden.

  De welzijnorganisaties die als paddenstoelen uit de grond kwamen hielden deze mensen totaal voor de gek en waren met andere zaken bezig.

  Zie hier het schoolvoorbeeld hoe Creolen nieyt georganiseerd zijn, individualistisch zijn en niet voor hun belangen opkwamen.

  El Somo, had wel een formule en oplossing voor het probleem voor mensen die op
  hem leken, ook voor de ouderen, ongeletterden, maar zijn eigen belang hield hij ook heel goed in de gaten.

  Ook in Den Haag hebben de Hindoestanen hun zaken goed weten te stroom lijnen en met dit verschijnsel minder problemen hebben.

  De Creolen en hun welzijnorganisaties bakken er niets van.

  Een goed teken voor slavernij excuses en herstelbetalingen als ze dat tot een succes willen maken, want ik zie heel veel geschreeuw en heel weinig wol bij hun organisaties zowel in Nederland en Suriname.

  Als de organisaties zich niet bundelen, de onderwerpen goed plaatsen en weten waarom
  het gaat, is wat in dit artikel staat over de Surinamers in Amsterdam een goed voorbeeld waar dit naar toe zal leiden.

  Hoe zou dat toch komen? Waar waren ze toen en waar zijn ze nu mee bezig?
  gemodereerd

 6. @ passant helemaal met u eens. Surinaamse organisaties in NL hebben gefaald en moeten zicht schamen. Zoveel goede advocaten van Surinaamse komaf die ze konden benaderen voor bijstand. Misschien kunnen ze kunnen aantonen dat ze wel degelijk ermee bezig zijn geweest nohhh, maar dat betwijfel ik.

  @realist, ik denk at het oor de hele groep geldt dus ook die in Rotterdam en andere steden.

  Eigenlijk zou NL iedereen die voor 1975 GEBOREN is als Nederlander en hun NL nationaliteit onvrijwillig zijn kwijtgeraakt, weer de NL nationaliteit geven…..maar dat is teveel gevraagd denk ik….dat realiseer ik me dus oen no kos mi 🙂
  gemodereerd

 7. Allen,

  Johannes de Vries:Als je Surinamer bent is Suriname jou land op het te bouwen:
  Weet niet of jij bovenstaand negatief bedoeld, maar:
  Weet jij hoeveel Hollanders in het buitenland wonen, die Nederland ook niet aan het opbouwen zijn ?
  Doe je huiswerk eerst voordat je wat schrijft.

  SUCCES.
  gemodereerd

 8. Straks krijg je mensen in Suriname die voor 1975 geboren zijn op de dak van Nederland voor de nationaliteit en AOW/WAO ect.ect. Bouta/ Brunsie zou ook de koning in NL willen zijn!!

  IDD Surinamers dromen te vaak met geopende ogen!! Met dichte ogen zijn ze in paradijs en als het open is, zijn ze in SU!! Su is toch een prachtig Land, waarom willen zij iets van NL???
  gemodereerd

 9. @ Passant, Kan het niet laten om zijn onderbuik te laten leeg lopen en iedereen onder zijn vieze drek te bedelven. We zien trouwens hoe goed hindostanen zijn in het organiseren. Ze hebben nu de macht in SU, maar kunnen het balletje niet eens hoog houden, laat staan out of the box denken om de problemen op te lossen.
  gemodereerd

 10. @ Passant,

  De volgens jou Creoolse organisaties hebben dit dmv van lobby werk voor elkaar gekregen. Laten we kijken of de Hindostanen in Den Haag, hetzelfde voor elkaar krijgen. Ik kan je verzekeren dat het probleem in Den Haag of in Rotterdam niet kleiner is, maar de organisaties krijgen daar geen gehoor. Dus ik draai het even om, als je het niet erg vindt. Dan gaan we uit van feiten en hebben en kunnen we jouw speculaties en vewrongen denkbeelden bij deze elimineren.
  gemodereerd

 11. @ Johannes de Vries

  Luister eens goed eikeltje, ik heb in Su voor een Nederlandse
  bedrijf gewerkt. Indertijd was er geen mogelijkheid om verder
  te komen dan LTS. Daarvoor ben ik in NL terecht gekomen om me zelf verder te bekwamen, UTS en verder. En dat was in de jaren 60, en ik ben blijven hangen ( overigens geen spijt.)
  Ik weet niet of je een echte blanke bent, want ik heb toevallig
  een goeie vriend die ook zo heet. Mijn advies aan jou is, gewoon je broodmolen dichthouden!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 12. ddb veroorzaakte een gebosde bal in Suriname, dus dat kan geen enkele opvolger omhoog houden.

  De gebosde binnen vd bal zal eerst uit de gebosde buitenbal moeten worden gehaald en een nieuwe of gelapte binnenbal in worden geplaatst. Daana zal de buitenbal moeten worden hersteld.

  Dat is nu aan de hand in Suriname, het kost denkwerk, de schade moet bekeken worden, zien wat er aan de hand is en de juiste aanpak toepassen om de gebosde bal weer helemaal in orde te maken en mee te spelen en omhoog te houden. Het kost tijd, energie, ook de omstandigheden, oorlog tussen Rusland en Oekraine en olie en gas alles in de wereld duurder maken, ook voor de importland Suriname, weinig of geen productie en export, grote hoeveelheid ongeschoolde ambtenaren, ontwaarding srd, koersen valuta stijgen, de grote schulden met hoge renten af te lossen bij binnenlandse en buitenlsndse crediteuren.

  Er zal eerst geproduceerd moeten worden en daarna exporteren, hierdoor wordt valuta verdiend.

  Zie waar de fouten liggen,

  eddy bruma wilde wie egi sani,
  henk aron wilde de onafhankelijkheid op 25 November 1975,
  ddb wilde een vakbond voor de belangen vd soldaten en kreeg een land, dat hij tot een dictatuur maakte, zelf verrijking, grote schulden met hoge renten bij crediteuren, due niet kunnen worden afgelost, grote armoede, een gebosde bal die niet om hoog te houden was, enz.

  CS, VHP is bezig in een coalitieregering waarvan de helft vis noch vlees is om de gebosde bal te repareren in een tijd dat ze niet mee hebben, oorlog, COVID, enz.

  Ze zijn bezig met de schulden te herschikken met de crediteuren die hun gelden vd leningen willen hebben.

  Weet je het nog toen de gebosde bal aan het leeg lopen was bij ndp en CS, VHP een brief naar de credieuren stuurde dat ze het geld met hoge renten niet aan ddb, ndp moesten lenen, omdat Suriname niet in staat was dit af te lossen. Waar was je toen? Waar zijn deze grote leningen met hoge renten aan besteed? Niet aan productie- en exportondernemingen, maar aan consumptie, showprojecten, oa ddb – highway.

  Waar was je toen men de Surinsmers wees uit te kijken voor eddy bruma met wie egi sani? (eten, drinken, feest vieren)

  Waar was je toen de VHP, PL, 2 of 3 leden vd nps wezen dat Suriname nog niet gereed was om
  in 1975 onafhankelijk te worden?
  Waar was je toen ddb en 15 soldaten de staatsgreep pleegde op 25 Februari 1980,

  Zie hoe het komt dat de gebosde bal niet omhoog te houden is

  Het gaat veel tijd, veel energie, een goede plan van aanpak vragen, ook gelet dat vele coalitie partijen mensen in de regering, DNA hebben, op de ministeries die ver onder de maat zijn. Kijk heel goec naar deze mensen, hun gedrag, prestaties, enz en zie waarom de gebosde bal van ddb niet in de lucht gehouden kan worden.
  gemodereerd

 13. De De Sme – Inheemsen, Sme- Chinezen, Sme-Hindustanen, Sme- Javanen, Sme- Burus, enz moeten ook afzonderlijk hun excuses en herstelbetalingen aan Koning wim en rutte vragen.

  Recht voor 1 recht voor allen, gelijkheidsbeginsel, mensenrechten. De werkelijkalle mensen zijn mensen zijn gelijk, maar sommige mensen zijn meer dan andere mensen.
  blank, zwart, bruin, geel, enz, man, vrouw, oud, jong, koning, keizer, admiraal, schoonmaker, vuilnisman, asielzoeker, vluchteling uit oekraine of uit Afrika, geletterd, ongeletterd, enz.

  Er zijn verschillen. Mensenrechten?, Geliikheidsbeginsel, zie ook AOW, Ned en Suri, Anti, enz.
  gemodereerd

 14. Dit is leeftijd discriminatie
  Hoe zit het met alle Surinamers die geboren zijn onder rood wit blauw.
  Recht voor 1 Recht voor allen
  gemodereerd

 15. Geloof er helemaal niks van.

  Gewoon oprotten met die illegalen, want dat zijn het.
  Blijkt dadelijk dat alle Surinamers opeens ook weer Nederlander zijn.

  Opzouten!
  gemodereerd

 16. @Henkes,

  Wat een verbeelding achterdocht…

  Verzuip maar in je olie sukkeltje!
  Tegen de tijd dat die prut eindelijk de grond uit komt en is verwerkt rijdt heel Nederland al elektrisch.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.