Caribische witwas ‘waakhond’ bezoekt Suriname

5
Caribische witwas 'waakhond' bezoekt Suriname

President Santokhi ontving afgelopen weekend bezoek van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), de ‘waakhond’ van de regio voor het witwassen van geld en terrorismefinanciering.

Deze organisatie zal Suriname assisteren bij het onderzoeken, evalueren en rapporteren van malversaties op het gebied van money laundering en anti-corruptie op de relevante ministeries. De delegatie die op 26 februari 2022 op het kabinet van de president werd ontvangen bestond uit de deskundigen Jefferson Clarke, Avelon Perry, Keston Abraham en Donald Scheckle.

De Task Force bestaat verder nog uit Anthony McKenzie en Abukar Nyanzi, allen legal advisors, financial advisors en law enforcement advisors afkomstig uit de regio zoals Trinidad and Tobago en Grenada. Aanwezig waren ook de ministers van Justitie en Politie en Buitenlandse Zaken, International Business en International Cooperation en Finance and Planning; de Gouverneur van de Centrale Bank van Suriname en de waarnemend Procureur-Generaal. Alle voorgenoemden hebben zitting in de Stuurgroep Anti-witwaspraktijken welke wordt voorgezeten door de president van Suriname. Ook de private sector wordt bij de activiteiten betrokken. 

De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) is een organisatie van vijfentwintig Staten van het Caribisch gebied, Centraal en Zuid-Amerika. Deze zijn overeengekomen de gemeenschappelijke tegenmaatregelen te implementeren. Ook houden zij zich bezig met het ontwikkelen van effectieve systemen voor de bestrijding van witwasprakrijken, terrorisme en financieringssystemen voor massavernietigingswapens. Naast deze dragen ze bij aan het vaststellen van normen wereldwijd.

De samenwerking van verschillende organisaties is vastgesteld in een protocol om de uitwisseling van informatie mogelijk te maken. Deze zijn de Centrale Bank van Suriname (CbvS), Financial Intelligence Unit Suriname (FIU Suriname) oftewel Meldpunt Ongebruikelijke Transacties van Suriname (MOT) en het bestuur van Kansspelen in Suriname. Er wordt ook gebruik gemaakt van bilaterale en multilaterale betrekkingen voor technische bijstand te vragen bij capaciteits- en institutionele opbouw. Deze zijn gericht op het terugdringen van grensoverschrijdende criminaliteit.

President Santokhi is zeer verheugd met de positieve evaluatie van het team tot zover en stelt alles in het werk om het team de nodige tools aan te reiken om een goed evaluatierapport op te stellen over Suriname. “Tot nu toe verloopt het onderzoek gestaag en ziet het er goed uit voor Suriname”, aldus de president. Dit wordt bevestigd door de missieleider, Jefferson Clarke: “Suriname heeft voldaan aan alle vereisten die nodig waren, dus verwachten we een zeer soepele evaluatie”. Ook minister Amoksi van Justitie en Politie is hoopvol gestemd. “Dit is reeds de vierde ronde van de wederzijdse evaluatie welke de lid-landen in de regio om de vier jaar verplicht zijn te ondergaan. Suriname voldoet aan alle eisen om met glans door de evaluatie te komen”, zegt de minister. De uiteindelijke resultaten worden in november van dit jaar verwacht.

5 REACTIES

 1. Hoezo president? Ton nu verloopt het onderzoek gestaag en ziet het er goed uit voor Suriname……zijn ze ECHT alles aan het onderzoeken of is de ECHTE beerputdeksel nog niet verwijderd?
  gemodereerd

 2. Goed begin, maar hoe hoog leg je de lat!

  Quote
  malversaties op het gebied van money laundering en anti-corruptie op de relevante ministeries. Unquote
  En de rest…

  Komop minister, het is niet glanzend genoeg, zitten nog dikke lagen troep op!
  gemodereerd

 3. Misschien kunnen ze ook de Handel en wandel van de President onder de loep leggen. Gaan vele verhalen rond over zijn persoonlijke investeringen in Guyana!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.