TV: Simone Weimans naar Suriname in ‘Verborgen verleden’

21
TV: Simone Weimans naar Suriname in 'Verborgen verleden'

Komend weekend start een nieuwe serie van het TV programma ‘Verborgen verleden’. En in de eerste aflevering gaat de Surinaams-Nederlandse journalist en NOS-presentator Simone Weimans naar Suriname. Dat meldt de website Suriname.NL.

Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en wordt al jaren uitgezonden door de NTR. In de nieuwe reeks zijn weer acht Nederlanders te zien die de deur achter zich dichttrekken zonder dat ze weten waarheen precies de reis hen zal voeren.

De aflevering met Simone is zaterdag 19 februari 2022 te zien op NPO2 om 20.30u. In het programma gaat ze in Suriname op zoek naar haar roots. Wie waren haar voorouders en wat deden ze? Ze komt op het spoor van vier bijzondere vrouwen die al vrij waren ver voordat de slavernij werd afgeschaft.

Een ontroerende reis langs een verdronken dorp, een verlaten plantage en bruisend Paramaribo volgt. Simone leert haar voorouders kennen, mensen die altijd de blik op de toekomst gericht hadden.

21 REACTIES

 1. Het zoveelste verhaal van op zoek gaan naar roots met een slavernijverleden.
  Er wonen ook nog andere Nederlanders van Surinaamse afkomst in Nederland van wie het ook wel interessant is om op zoek te gaan naar zijn/haar verleden.
  Maar ja de media heeft nooit belangstelling getoond in de andere Nederlanders van Surinaamse afkomst dan alleen maar in Nederlanders met roots die verwijzen naar de slaven.
  Ik ben niet tegen Simone Weimans, vind haar juist sympathiek, toch ga ik niet kijken.

  Gisteren heb ik gekeken naar het tweede deel van de Indische rekening.
  Weer een stukje uit de Nederlandse geschiedenis waar de Nederlanders bepaald niet trots op hoeven te zijn.
  Schandalig hoe Nederland al jaren heeft geprobeerd om hun koloniale geschiedenis in de doofpot te stoppen.
  gemodereerd

 2. Gewoon weer een snoepreisje.

  Want volgens mij moet ze toch echt naar Afrika? daar liggen haar echte roots, of wordt dat deel 2.
  gemodereerd

 3. Een mooie vrouw; zowel innerlijk als uiterlijk.
  Intelligent, sympathiek en tegelijk iemand die haar mannetje kan staan.
  Symply Simone, een voorbeeld voor al die kapsones-lijers met Surinaamse roots die hier te lande enig mediabekendheid genieten en zich daardoor een Godheid wanen.
  gemodereerd

 4. Wie waren ook alweer de oorspronkelijke bewoners van de Amerika’s voordat de Europeanen massale genocide op deze ‘wilden’ en ‘inboorlingen’ pleegden?
  Heel onnozel om te denken dat alleen mensen die eruitzien als deze journaliste wortels buiten ‘De Nieuwe Wereld’ hebben.

  Wist je dat er ook genoeg blanke Europeanen Afrikaanse voorouders hebben zonder dat ze het weten? Ik zag dat een keer in een Britse documentaire, STOMverbaasd waren ze. Ze konden (of wilden) het niet geloven. DNA liegt gelukkig niet, anders zou men wel iets anders verzinnen om de waarheid te verbergen…
  gemodereerd

 5. Sympathieke en leuke vrouw. Als andere groepen Nederlanders van Surinaamse afkomst niet van zich laten horen en het niet belangrijk vinden om op zoek te gaan naar hun roots, moeten zij anderen niet verwijten die dat wel doen. Of je blijft dicht bij jezelf, of je verloochent jezelf, het is het ene of het andere. Jullie soort is blij met negatief nieuws over een bepaalde groep Nederlanders van Surinaamse afkomst. Het is bewezen dat jullie soort nooit blij is met positief nieuws over een bepaalde groep Nederlanders van Surinaamse afkomst. Het zit in jullie DNA om een ander niets te gunnen en alleen maar negatief te denken en te praten over een ander. Gaat nooit veranderen ben ik bang want de haat zit superdiep in jullie soort. Het houdt nooit op. Jullie willen altijd een wit voetje halen bij de Europeanen en als ze jullie scotten worden jullie boos op anderen die geen toneelstukje spelen. Be real and be yourself, because there are others enough.
  gemodereerd

 6. @ Viyayarni,

  Blijkbaar steekt er iets. Sinds het internet er is word de slavernij eindelijk uitgelicht en besproken. Zwarte mensen hadden voor die tijd weinig of geen kennis van hun historie. Het werd verzwegen, zelfs in Suriname werd er in de geschiedenis lessen gesproken over de helden van weleer. Die uiteindelijk rovers en massamoordenaars bleken te zijn. Heden ten dage is het juist deze bewustwording die bij gaat dragen aan de erkenning van de vele talenten, die zwarte mensen in overvloed hebben. En niet meer als minderwaardig worden gezien. En als je goed weet te lezen en begrijpen dan gaat de eerste aflevering over dit onderwerp en niet alle 7…!
  gemodereerd

 7. Ondanks jullie geloof in het goede en in het licht en in vrede en dat het goede het kwade overwint, laten jullie hier echt het tegenovergestelde zien. Viyayarni of Yiyani of whatever laat altijd zien hoe lelijk zij is van binnen. Straal van binnenuit en reinig je slechte inborst en je kwade hart en je kwade geest, en je bitterheid, en maak je hart mooier van binnen. Laat het licht waarin je zo intens in gelooft, in je schijnen. Laat de haat rusten en streef naar vrede, dan word je een gelukkig mens.
  gemodereerd

 8. Ah, zo leuk, kijk de haters hun tei neki’s, opzwellen.

  Je kunt de geschiedenis vd zogenoemde gast arbeiders, niet vergelijken met dE Afstammelingen vd slaven. De omroep die dit bekostigd kiest hier voor. Doe je beklag bij hun, en terwijl un de bezig, un tek contact op anga stichting OHM en vraag waar jullie documentaire nou blijft?

  Stop met zeiken, we hoeven niet te weten dat je niet gaat kijken. Wij hebben je nix gevraagd.
  gemodereerd

 9. @Ai na miiii

  Ga je afvragen waarom Rutte wel zijn excuses heeft aangeboden aan de Indonesiërs voor wat zich afgespeeld heeft in Indonesië en geen excuses wil aanbieden voor de slavernij.
  Maak je daar druk over i.p.v. over mijn mening over het zoveelste verhaal dat op zoek gaat naar de roots nazaten van de slavernij. Dat is voor mij de reden dat ik niet ga kijken. Voor mij begint het ééntonig te worden.

  Ik heb niemand uitgescholden, maar geef alleen maar af op de Nederlandse media, die alleen maar oog en oor heeft voor Nederlanders van creoolse/marron afkomst.

  Dat OHM bestaat komt omdat er geen podium is voor de niet creoolse Nederlanders.
  Dat jij geen interesse hebt voor de geschiedenis van de andere Surinamers laat je duidelijk zien door te schrijven over de zogenoemde gastarbeiders i.p.v. contractarbeiders. Maar misschien weet je het verschil niet tussen de één en de ander.

  Ik geef mijn mening, heb daarvoor geen toestemming nodig van jou. Of valt deze site onder jouw beheer.

  Ik mag hopen dat mijn comments aan de onverdraagzame creolen/marrons worden geplaatst.
  gemodereerd

 10. Mensen met een racistische inborst kunnen het niet laten, hun ‘antenne’ laat ze vaak in de steek.
  Ja ja, er zijn ook succesvolle (Afro)Surinamers in NL, een grot aantal zelfs, en niet alleen wonend in achterstandswijken zoals iemand ons wil wijsmaken.

  Weer komt onze Viyayarni uit de kast, ze zal het absoluut tegenspreken. Zij reageert als iemand die denkt: ju sjie deng witti sma e taki soso over blakasma, terwijl tra wan de tu.
  Wat maakt het uit, we zijn allemaal Surinamers, tôg. Niet alle (Afro)
  Surinamers zijn slechte mensen tôg.
  Als het je steekt, ga de Nederlanders wijsmaken dat er niet alleen blakasma in Sranan wonen of vandaan komen.
  Kan ook zijn dat men misschien graag enkel de slechte ‘dingen’ van de blakasma ziet en niet de goede dingen wil zien, ter bevestiging van ……………
  Ach de Surineds moeten het varkentje zelf wassen, a no mi zorgu hahaha.
  gemodereerd

 11. Weimans, wel, wel, wel!

  Zeg nou zelf dit is een éénzijdig onderzoek.
  Inderdaad zoal @TRD aangeeft, de roots liggen in Afrika, maar ook in Holland.
  Mevr ziet er niet uit als een marron, dus heeft ze Hollandse voorouders. Dit wordt nooit onderzocht in dit soort docu’s. Waarom niet?
  Schaamte?
  Zolang men dit niet accepteert blijf je zitten met je katibo.
  gemodereerd

 12. @Viyayarni: Maar ja de media heeft nooit belangstelling getoond in de andere Nederlanders van Surinaamse afkomst dan alleen maar in Nederlanders met roots die verwijzen naar de slaven.
  ——————————-

  Dat komt omdat de Nederlanders zich schuldig voelen voor hun slavernijverleden, maar niet voor contractarbeid. Al die uitzendbureaus doen niks anders dan contractarbeid aanbieden met minimumlonen waarvoor je beter thuis kan blijven.
  Bovendien zijn Afro Surinamers meer showmensen dan de andere Surineds en tv zoekt nu eenmaal showmensen.
  Dat de blanken de showmensen achter hun rug om voor aap slijten is weer een andere zaak.
  gemodereerd

 13. En het interesseert mij niet of je wel of niet gaat kijken. Ik heb wel gekeken en ik vond het interessant. Ook op zaterdagochtend kijk ik naar OHM. Vind ik ook interessant. Ben niet zo narrow minded en beschouw iedere Surinamer als een Surinamer, ongeacht de etniciteit. En voor jouw informatie: Halsema en Abutaleb hebben wel excuses aangeboden voor het slavernijverleden van NL. Zelfs DNB ( = De Nederlandse Bank) heeft excuses aangeboden voor het slavernijverleden van NL. Gelukkig bagatelliseren zij het slavernijverleden niet zoals jij, hater, met je slechte innerlijk vol duisternis en vol haat en ook vol jaloezie. Je moet echt een grote innerlijke schoonmaak houden van binnen anders zal je verteerd worden door haat. Ik snap niet dat mensen als jij zo achterlijk kunnen blijven denken in een moderne tijd als deze tijd, van digitalisering, globalisering en toegankelijke snelle technologie. Tja, als je vol haat zit, blijf je maar tot in het oneindige verbitterd en verhard en vol haat. Zielig voor jou zeg Yiyani of Viyayarni or whatever. Jij zal nooit meer veranderen. De haat zit diep en de haat verteert jou.
  gemodereerd

 14. Kan iemand mij vertellen hoe een typische ‘Marron’ medemens eruit ziet?????? Ik ken NL alleen mensen die zichzelf marron noemen. Mevrouw Weimans lijkt niet op een marron (wie, wat) ze lijkt (niet) op Esmeralda hahaha.
  Welke betekenis zal het woord ‘katibo’ in onze “moderne” tijd (anno 2022) hebben.
  gemodereerd

 15. De Portugezen deden als eersten al aan zogenoemde ‘rassenmenging’ in West-Afrika ver voordat er tot slaafgemaakten naar de Amerika’s werden verscheept. Heel veel woorden die de Marrons/ boslandcreolen gebruiken zijn ook terug te leiden naar het Portugees.

  Bij mensen die wonen in de ‘Nieuwe Wereld’ is van iedereen, zelfs de inheemsen een DNA test nodig om te achterhalen waar de wortels liggen. Want op het oog kan niemand zien waar de voorouders precies vandaan komen.

  In China hebben wetenschappers onderzocht dat hun verre voorouders uit Afrika kwamen.
  Daarom herschrijven Chinese wetenschappers hun geschiedenis en wachten niet op de Westerlingen om dat voor hun te vervalsen.

  DNA liegt niet, je kunt het niet wissen of vervalsen.
  gemodereerd

 16. Ik heb genoten van de uitzending. Heel leuk om te zien dat enkele dorpen in het binnenland nog goed worden onderhouden. Prachtige uitzending en binnenkort heerlijk op vakantie.
  ’s Morgens stoel in midden van de tuin en heerlijk genieten van Grietjebies en alle gezang van de vogels. In de verte kraait er een haan. En daarna als het wat warmer is kan ik genieten van de hagedissen. En dan opzoek naar een rijpe papaya of ander fruit.
  gemodereerd

 17. Voor Simone Weimans heb ik alleen maar grote RESPECT.
  Zij heeft het gemaakt in Media Landschap. En Loopt niet zwartepiet kaart te gooien.
  Mensen zien en accepteren haar voor wie ze is. Geen aandachtstrekker. Vond het een mooie aflevering van het programma.
  Denk een goed voorbeeld voor andere hoe het ook zou kunnen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.