‘Regering Suriname moet rode loper uitrollen voor buitenlandse bedrijven’

29
us dollars

Net als veel collega-economen onderstreept Steven Debipersad het belang van een herstelplan om Suriname uit het financieel-economische dal te helpen. Tegelijk heeft hij één belangrijk advies voor de regering om de economische problemen te verhelpen en te voorkomen dat die in de toekomst terugkeren: open de deuren voor buitenlandse ondernemers. “Het is geen geheim dat we geld nodig hebben. De overheid moet de rode loper uitrollen voor buitenlandse bedrijven zodat die joint ventures kunnen aangaan met lokale ondernemers”, adviseert Debipersad. “Die approach is beter dan geld lenen om weer te investeren.”

Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), ziet veel voordelen in het aangaan van samenwerkingen met buitenlandse ondernemers. “We produceren niet veel als land, zelfs minder dan landen in regio en het is alleen maar erger geworden door de pandemie. Om uit dat dal te komen, hebben we niet alleen eigen bedrijven nodig, maar ook bedrijven uit het buitenland zoals Europa en de VS. Door het opzetten van joint ventures met deze bedrijven kunnen we de gecombineerde productie omhoogduwen, zodat we daardoor ook een extra afzetmarkt hebben.”

Door samenwerkingen aan te gaan met ondernemers uit het buitenland, zal de productiestructuur in Suriname groeien. “Je creëert werkgelegenheid, maar ook de extra kennis blijft in ons land. Surinaamse ondernemers kunnen dan verder produceren, wat weer leidt tot export.” Ook moeten oude projecten die gericht zijn op het stimuleren van productie en export, uit de kast gehaald worden. “Dwars door de hele economie zijn er kansen. De regering moet die plannen afstoffen en kijken wat ze dit jaar al kan uitvoeren.”

Debipersad beseft dat het in de komende periode op financieel vlak een enorme uitdaging wordt voor de regering. Er is een groot begrotingstekort waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Hij is in ieder geval geen voorstander van monetaire financiering zoals in het verleden geschiedde. “Want onze munt verliest daardoor zijn waarde.”

Volgens de econoom zal de regering toch wel moeten lenen, maar het geld mag niet verspild worden. “Voorheen werd geld geleend voor het betalen van salarissen van ambtenaren. Dat soort dingen zijn funest voor de economie. Het geld dat deze regering gaat lenen, moet niet consumptief aangewend worden, maar moet geïnvesteerd worden in productie voor export zodat we weer geld kunnen verdienen om onder andere onze schulden af te lossen.”

Debipersad pleit ook voor een goede communicatie van de overheid naar de samenleving toe. “Het Herstelplan is er, omdat we in een behoorlijk groot probleem zijn. We leven in een crisissituatie en dat moet verholpen worden. Er zullen maatregelen komen waarbij gevraagd zal worden dat men iets meer inlevert, maar de overheid moet goed met de samenleving communiceren over wat er gaat komen en de minder draagkrachtigen ook zoveel mogelijk compenseren.”

29 REACTIES

 1. Debipersad heeft een goed idee om de Surinaamse economie aan het rollen te krijgen.

  Vraag wat hebben we aan kennis overgehouden van Alcoa en de bauxiet industrie?
  Niets om zelfstandig te produceren. Technieken om aluinaarde of aluminium te maken hebben we niet geleerd of kunnen toepassen in andere industrieen. Afzet markten hebben we niet overgehouden.
  Sommige politici en profiteurs hebben Suriname als een grote nyang patoe of grabbel ton gezien en hun ding gedaan. Dat is een blokkade voor kennis verwerving.

  Andere landen hebben met industriele spionage veel productie kennis verworven van atoom bommen tot het maken van zeep. Ze blijven hacken tot vandaag de dag.
  Studenten te sturen naar de EU en de VS om te studeren is een andere manier om kennis te vergaren om te produceren. Als een niet westerse land is het moeilijk om kennis en productie en afzet markt te verwerven n te behouden.


  Maak melding

 2. Als we niet oppassen, roĺlen we de rode loper uit voor een stelletje moderne slavendrijvers. Suriname moet de buitenlandse investeerders eerst goed screenen en goede afspraken met hen maken, zodat het een win win samenwerking voor iedereen wordt.


  Maak melding

 3. De veroordeelde drugscrimineel en massamoordenaar DDB, stond in 2010 paars populistisch te roeptoeteren dat buitenlandse investeerders in rijen voor de deur stonden……Waar hebben die dan al die jaren gezeten???


  Maak melding

 4. Ja hoor Jacobus, Surinamers zijn dom.en lui, waarom kom jij, met je onbegrensde kennis en ijver, niet naar Suriname, dan zijn beide problemen meteen opgelost.


  Maak melding

 5. Als die bedrijven komen dan moeten ze een waardevast salaris en pensioen voor de medewerkers hebben. Als je een medewerker 1 tot 2 Euro of Usd per uur betaald dan kunnen ze moeilijk klagen. Dat is nog altijd boven het gemiddeld uurloon op dit moment.

  De mensen hebben dan minder hoofdpijn met de wisselende koersen en prijsstijgingen. Als de werkgever een pensioenfonds opricht waar men verzekerd is van een pensioen in Euro en Usd dan gaat die medewerker echt wel zijn best doen om daar te blijven werken.
  Want het gaat om de ZEKERHEID.

  De Srd is nu redelijk stabiel, maar toch stijgen de prijzen in de winkels.
  De winkeliers en/of handelaren doen maar wat ze willen.

  Het probleem is niet direct de politiek maar de louche handelaren die spelen met de koersen en prijzen opdrijven. Santokhi zou dat aanpakken, maar tot nu toe niet veel van gemerkt…


  Maak melding

 6. QQQ.

  Ider Mens Heeft Het Recht Om Te Fantaseren Zelf Debipersad Ook. Zo Lang Ons Land Onstuimig En Niet Stabiel Is Gaan Er Geen Multinationals Naar Ons Land Toe Komen.

  Een Goeie Multinational Stelt Hoge Eisen Voordat Die In Een Land Gaat Investeren 1 Van De 15 Belangrijkste Eisen Die Een Top C.E.O Van Een Multinationals Eist, Is Een Goeie Infrastructuur Wegennet Moet Goed Zijn. Hoe Snel Bereikt De C.E.O De Lucht Haven Van Het Centrum Uit.

  Geloof Me, Iemand Met Een Vermogen Van 800 Miljoen Zou Niet In De Fille Willen Staan En Helemaal Niet Op Pad Van Wanica, Lelydorp Para enz enz


  Maak melding

 7. Henkie,
  dat is juist wat de Suri’s willen.Zelf zijn te lui om wat uit te voeren.De chinezen moeten hun bomen kappen,de Brazilianen moet hun goud delven,de Haïtianen moeten voor hun planten.En zelf relaxen ze de hele dag in de hangmat met een djogo.


  Maak melding

 8. @Jacobus
  ————————————-
  Helemaal gelijk heb je. En maar klagen over chinezen en alle anderen maar als het een blanke is ho maar. Direct gatlikken.


  Maak melding

 9. Voor wie wil Debipersad nog rode lopers uitrollen?
  – Amerika , Canada goud
  – China, handel, hout en enz
  – Turkije, casino’s
  – Cuba, gezondheidszorg
  – Haïti, landbouw
  – Dominicaanse republiek ,………
  – Brazilië, goud
  En wat merken we van al die landen, die in ons land actief zijn??
  Nada, notie, noting.
  Een enkeling woont in een kasteel.
  Een enkeling loopt met een gouden kroon.

  Maar het land, profiteert niet. Dus hou je rode loper maar in je berghok!!
  Ga de goud sector maar ordenen.


  Maak melding

 10. Jacobus, ben jij een Chinees, Braziliaan, Haitian of ben je een Blaka Bakra met Surinaamse roots? In het laatste geval kijken we naar je uit om het werk van die Chinezen, Brazilianen en Haitianen te komen doen in Suriname. Daarmee zijn wij, als Surinamers, allemaal winnaars, want met jouw komst stijgt de gemiddelde intelligentie en is de gemiddelde luiheid ook meteen veel minder, want wij beschouwen onze diaspora nog steeds als onze mensen, al praten sommigen met een aardappel in hun strot.en denken ze dat ze een Bakra gezicht zien wanneer ze in de spiegel kijken.


  Maak melding

 11. Henkes28 juli 2021 At 19:59
  Suriname moet de buitenlandse investeerders eerst goed screenen.
  ____________
  Meneer of mevrouw Henkes, ik denk dat U het andersom bedoeld, buitenlandse investeerders screenen, Surinaamse ondernemers. Veel buitenlandse ondernemers hebben geen goeie ervaringen om zaken te doen met Surinaamse ondernemers. Misschien kent U de gladharige Robgay die veilig overzees woont en van een Hollandse uitkering geniet, banden heeft met Gargamel en Gargamel heeft Robgay nooit gescreend en toch zaken doet met deze onbetrouwbare buitenlander.


  Maak melding

 12. Debipersd goed bezig. Maak je niet druk, negatieve surinamers heb je overal, dus laat zien wat deze regering brunswijk santhoki heeft voor ons Suriname gedaan?


  Maak melding

 13. Een rode loper uitrollen moet je niet doen voor buitenlandse bedrijven , dit doe je alleen als bijv. de president van Amerika komt of de koning van Nederland of andere presidenten en koningen een staats bezoek brengen aan Suriname.( behalve dictators)
  We weten dat de heer Steven Debipersad dit natuurlijk symbolisch bedoelt , maar vele buitenlandse bedrijven zien nog niets om in Suriname te investeren , zolang die dictator bouta nog vrij rond loopt en die ndp er nog is , met die gasten in het land zullen veel buitenlandse bedrijven nog wegblijven , vele bedrijven zijn in de tijd van bouta’s bewind bedrogen.
  robg zal wel weer zeggen de schuld van president Santokhi he paarse homo


  Maak melding

 14. iemand zegt hier dat de chinezen hard werken , echt wel die paarse kontenlikkers moeten dit als voorbeeld nemen , maar ja een lui en dom mens blijft met zijn handen in zijn zak om zijn heertje te verwennen he robg
  maar de gewone hard werkende chinees moet heel veel afdragen aan zijn moederland , wist je dat robg


  Maak melding

 15. Buitenlandse bedrijven hier……zal het niveau ook omhoog moeten. Klantvriendelijkheid, prijs/kwaliteit. Misschien een beginnen met een goede bakker.


  Maak melding

 16. Buitenlandse bedrijven zullen heus wel in Suriname willen investeren alleen … zolang fascist Bouterse leeft en de fascistisch ndp partij niet verboden wordt verklaard, blijft Suriname politiek instabiel. De fascist Bouterse is in staat om weer een coup te plegen en dit weet het buitenland ook.


  Maak melding

 17. Ik persoonlijk, adviseer alle zakenmensen en ondernemers weg te blijven uit Suriname. Als je geen kruiwagen hebt is het onmogelijk om zaken te doen in Suriname. Als Nederlandse Surinamer word je gediscrimineerd daar. Ik ben ervaringsdeskundige geworden daar met de oplichters. Niet doen investeerders!!!!!! Je komt er bedrogen uit. Mijn advies is werk met bankgaranties als je toch besluit zaken te doen met die lui.


  Maak melding

 18. Wat Debipersad bedoelt is, dat de regering een klimaat moet scheppen waarin het voor buitenlandse ondernemers aantrekkelijk wordt om hun bedrijf in Suriname op te zetten.
  Misschien wel het meest aantrekkelijke voor een buitenlandse ondernemer is dat de arbeidskosten in Suriname een stuk lager liggen dan in het buitenland. Anderzijds, een product fabriceren die alleen bestemd is voor de locale markt, zet geen zoden aan de dijk want Suriname is te dun bevolkt. Voor de ondernemer is goedkoop fabriceren fijn, maar belangrijker is de export.
  De Surinaamse regering zou zich meer moeten verdiepen in de vraag hoe Suriname in eigen onderhoud kan voorzien. Er wordt teveel aan simpele producten in Suriname geimporteerd (suiker, kunstmest, babyvoeding, pampers, enz) De Chinees op de hoek, laat alles uit China komen. China overspoeld de hele wereldmarkt met haar producten. Daar valt niet tegen te concurreren. Een ander aspect is goed te kijken hoe specifieke gewassen op duurzame wijze kunnen worden geteeld en afzetmarkten te vinden in de regio en Europa. We vinden steeds meer producten uit Costa Rica in de schappen van de AH en Jumbo (mango, advocado, ananas) Ook maken milieumaatregelen in Nederland, het voor veel boeren bijna onmogelijk om hun bedrijf draaiende te houden. Zet de deur open voor Nederlandse vee- en pluimveehouders. Dan hoeft er ook vlees geen meer geimporteerd te worden uit omringende landen in de regio. Suriname zal ook veel meer moeten investeren in kennis want er is een groot tekort aan goed geschoold kader en specialisten (IT-ers, (software engineers, applicatiespecialisten) projectleiders, zorgpersoneel, medici) Dus regering, ga beter samenwerken met de universiteit wellicht dat die instaat zijn om opleidingsinstituten op te zetten waar Surinamers korte gerichte cursussen kunnen volgen die binnen 2 jaar kunnen worden afgerond met een examen. Investeren in kennis, is investeren in de toekomst.


  Maak melding

 19. Voordat de regering de rode loper uitrolt. Moet het zijn rondhangende, hand ophoudende, niets uitvoerende, rovende, corrupte volk eerst leren om hard te werken. Het is de corrupte eigen volk die zijn eigen land vernietigd. Wanneer komt die mentaliteits verandering. Zonder die corrupte volk en leiders zouden de buitenlanders nooit het land kunnen kaalroven.

  Om een landcruiser willen rijden moet je eerst met een Aygo beginnen. Surinamers willen gelijk landcruisers rijden. Ze vergelijken zich met Dubai. Zie de gevolgen.


  Maak melding

 20. slachtoffer van roofoverval 29 juli 2021 At 10:17
  Je hebt helemaal gelijk, het is wel de mentaliteit onder veel (stads) Surinamers.
  Je zou je ook kunnen afvragen waarom er een mentaliteitsverschil is tussen mensen in Paramaribo en de districten, want die is er wel degelijk.


  Maak melding

 21. Suriname kunnen al die natuurlijke hulpbronnen die Suriname heeft beter met rust laten en kijken waar de kansen zijn in de landbouw en toerisme totdat ze meer kennis en ervaring hebben om deze tot ontwikkeling te brengen.

  Dit op grond van dat de buitenlandse ondernemers niets anders dan uitbuiters zijn en onder de tafel wat centen stoppen geven aan de Surinaamse onderhandelaars. Dus gewoon uitverkoop van Surinaamse natuurlijke rijkdommen en per saldo schiet Suriname en de Surinamers niet mee op.

  Suriname heeft een kleine bevolking en de landbouw en export, dienstensector, goud en hout (eindproducten van hout), het HORECA, eco-toerisme, zeevisserij en export kunnen er zorg voor dragen dat Suriname een veel beter leven hebben. Er is daar genoeg kennis en ervaring in bij de Surinamers om met export valuta in te verdienen.

  Stap in die sectoren, die je kent en ga daar als eerste je geld in verdienen voor de 500.000 Surinamers. De andere hulpbronnen pas aan de orde komt als er genoeg kennis bij de bevolking is.

  Stop met de uitverkoop van onze natuurlijke hulpbronnen voor de mulitnationals.

  Verder stuur alle:
  – Haitianen,
  – Nieuwe Chinezen,
  – Columbianen,
  – Venezolanen,
  – Brazilianen,
  – Turken
  – Marokkanen,
  – et cetera,

  zo snel mogelijk terug naar hun eigen land. Suriname heeft deze gasten niet nodig.

  Eigen Volk, Surinamers Eerst


  Maak melding

 22. Denkt deze echt dat buitenlanders zitten te wachten om in Su te investeren?? Aantal inwoners is klein, moeten ze ook personeel uit buitenland nemen, dan zitten een stelletje rovers aan het bewind, die zich met drugs en witwassen bezighouden. Over criminaliteit wil ik niet eens praten. Om in Su een vergunning aan te vragen vr een zaak moet je zeer laag opgeleid zijn. Ze zijn daar te dom. Je kan uitsluitend in ned praten.
  Alleen diaspora met crimineel geld ziet Su als optie. In nl kunnen ze niet groot leven met illegaal geld


  Maak melding

 23. zombie derby, jij lijkt op robg , je spreekt als robg , je lult als robg , je hebt zeker ook de zelfde paarse rattenkop als robg , nou robg stelt niets voor dus jij zombie debby stelt ook niets voor, kruip maar weer terug in robg kont want daar kom je vandaan


  Maak melding

 24. Omdat mijn naam steeds gehackt wordt door een vuile moslim, is het vandaag de laatste dag dat ik reageer onder mijn naam, Bhanumati.
  Als jullie v.a. morgen de naam Bhanumati zien, weet dan dat het die vuile hacker is. Reageer aub niet op z’n posts, beloon zijn hackgedrag niet en weet dat het niet van mij afkomstig is, maar van die hacker. Ik geef de naam Bhanumati op. Ik kies wel een andere naam.


  Maak melding

 25. @Passant
  ——————-
  Precies, alle buitenlanders weg misschien leert het inheemse volk eindelijk autonoom te worden en zelf te werken. Doorgaans zijn buitenlanders nodig om de toerisme en horeca te vullen en zo heeft je verhaal nog veel meer tegensprekende grappen. Want ook denken en leren kunnen ze nog niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.