PALU: ‘Wisselkoers stabilisatie maatregelen zullen leiden tot neergang productie’

18
US dollars

[INGEZONDEN] – De PALU is van mening dat alleen met samenhangende plannen we uit de crisis zullen geraken. Dat deze samenhang tot nu ontbreekt in alles wat de regering Santokhi nu doet blijkt uit alle maatregelen die tot nu toe zijn genomen of aangekondigd worden. Neem nu weer de losse wisselkoers stabilisatie maatregelen die nu genomen zijn. Een bandbreedte instellen alleen zal niet leiden tot stabilisatie van de wisselkoers. In feite is dit slechts een tweede devaluatie sinds het aantreden van deze regering. Ook het verplicht terugbrengen van export dollars en een deel daarvan laten inwisselen tegen de formele, lage koers zal ook niet leiden tot meer beschikbaarheid van vreemde valuta. Integendeel, op termijn zal het leiden tot neergang van de productie zonder ondersteunende maatregelen. Dit zal weer leiden tot een grotere schaarste van dollars met alle consequenties van dien.

WISSELKOERSDISCREPANTIE
Tijdens regering Venetiaan I werden producenten ook al verplicht tot het ‘repatriëren’ van verdiende dollars door exporten via de Centrale Bank. De producenten kregen SRDs ervoor in ruil tegen de formele, lage koers, terwijl zij tegelijkertijd werden gedwongen om hun inputs duur te kopen tegen een ‘zwarte’markt prijs die berekend werd tegen een hogere koers. Dit heette toen de zogenaamde “wisselkoers-discrepantie”. Het gevolg was dat de agrarische productie grote verliezen leed en daarmee een zware klap kreeg die zij nooit te boven is gekomen. De lokale productie inclusief in de rijstsector, de groenteteelt, de bacoventeelt en de houtsector ging sterk achteruit met weer als gevolg dat de exporten en daarmee de beschikbaarheid van dollars nog verder inzakte. Het uiteindelijke resultaat van dit wanbeleid was dat tijdens deze periode Suriname de grootste inflatie heeft gekend ooit gemeten in onze geschiedenis.

SAMENHANG MET DOELEN
De PALU is van mening dat de tot nu toe genomen en aangekondigde maatregelen meer in samenhang moeten worden gebracht met lange termijn doelen om de productie te stimuleren. Zeker in tijden van financiële crisis moet het regeerbeleid erop gericht zijn om het volk in staat te stellen meer geld te verdienen zowel op korte termijn als op lange termijn. Slimme overheden in de wereld investeren daarom in tijden van crisis heel veel in productie infrastructuur zoals uitbreiding productie arealen, verwerking, opslag en export faciliteiten. Want het stimuleren van de eigen productie zal uiteindelijk het land blijvend uit de huidige financiële crisis halen.

EXPORTDEVIEZEN INZETTEN VOOR EXPORTPRODUCTIE
Het is zonder meer zo dat het terugbrengen van exportopbrengsten een noodzakelijkheid is omdat uiteindelijk op lange termijn het deze inkomsten zullen zijn die weer in Suriname geherinvesteerd kunnen worden. Op deze wijze zou duurzame economische ontwikkeling op gang gebracht kunnen worden. Maar deze maatregel zal in de zienswijze van de PALU in samenhang genomen moet worden met maatregelen om producenten in de gelegenheid te stellen om inputs in te voeren of te kopen tegen de formele, lagere koers. De PALU pleitte eerder al voor het opheffen van invoerrechten op inputs voor de agrarische sector om zo de kosten van productie in Suriname verder omlaag te brengen. Ook zullen de bij de Centrale Bank geparkeerde export deviezen ingezet moeten worden om de export productie te stimuleren en niet om de importhandel van consumptiegoederen te subsidiëren.

GOVERNMENT TAKE AFSCHAFFEN VOOR PRODUCTIE
Ook de government take is zo een maatregel die slechts eenzijdig gericht op verhogen van de inkomsten voor de overheid. Als dezelfde government take nu gebruikt kan worden om de gehele Surinaamse samenleving te subsidiëren door de pompprijs te verlagen, waarom kan de government take niet gebruikt worden om brandstof goedkoop ter beschikking te stellen voor de gehele productiesector? Waarom kan de regering desnoods alle producenten niet de mogelijkheid bieden om betaalde government take op brandstof terug te vragen via de belastingaangiftes?

De PALU is van mening dat de koers met samenhangende maatregelen allang gestabiliseerd had kunnen worden. Daarvoor had de PALU reeds een herstelplan gepresenteerd in het VES-debat in aanloop tot de verkiezingen met hele concrete maatregelen. Nu 200 dagen verder zien wij dat de stabiliteit nog ver is te zoeken door dat gebrek aan samenhang in het regeerbeleid en door ad-hoc, in alle haast genomen en slecht doordachte maatregelen.

18 REACTIES

 1. Er zal weer schaarste aan goederen zijn in de winkel.De Importeurs betaalden via hun rekening in het buitenland.Nu moet via de banken in Suriname gebeuren en de banken in Suriname zijn schurken en niet te vertrouwen.Dit gedoe door de domme bestuurders gaat niet helpen en de koers gaat weer omhoooooog.


  Maak melding

 2. Palu denkt dat Suriname meteen meer exporteren en direct USD kan incasseren. Suriname heeft nu direct geld nodig daarom is de plan van huidige regering prima. Om meer te kunnen exporteren moet er markt zijn. Surinamers zijn expert om drugs te exporteren om snel rijk te worden.


  Maak melding

 3. @ RamSing
  Rijstteelt en groente teelt in Coronie aan de Larecoweg km 111
  Productie en export van houtskool naar de Scandinavische landen.
  Invoeren van de decentralisatie filosofie, waarbij ieder district moet produceren en herinvesteren in het district.
  zoek zelf maar op


  Maak melding

 4. klopt Ram Singh , want die palu is een partij met paarse gedachten , steekt zeker geen arm uit de mouw , want ze hebben het zelfde idee als de ndp , niet werken maar gemeenschapsgelden stelen , en nu zitten ze te zeuren die jaknikkers , en zouden het beter weten , , ook deze partij verbieden , die helpen het land niet alleen maar zich zelf.


  Maak melding

 5. IK denk dat wie je ook mag zyn ,of ben en of je nauw Palu heet,een ieder mag een mening hebben,kom nauw, jullie willen democratie maar jullie gedrag is Barbaars en ondemocratisch
  laat een ander in zyn waarde, is dat teveel gevraagd, dat is Democratie, maar hier in dit rubriek worden jullie ontmanteld als democraten jullie zyn Facisten.


  Maak melding

 6. neen rbrowny met y , democratie wordt niet door de palu gesteund , want ze weten alleen maar een steun te geven aan dictatuur , weet je eikel samen werking met de ndp , maar jij bent te laag geschoold omdat te begrijpen , fascist ( klojo geen facist jij talenknobbel ) dat zijn de palu die geloofden in bouta de fascist bij uitstek , , o ja barbaars is dat ratten kannibalen zijn , dus let op je vriendjes je bent zo een snack en ze laten een boer en op naar de volgende ongeschoolde rat.


  Maak melding

 7. Luister noh. Laten ze eerst die kaulo illegale Brasjons en andere ongedierte beesten schoften parasieten ziektekiemen insecten hun USD afpakken die ze hebben verdiend met ILLEGAAL goudwinnen…


  Maak melding

 8. @wat
  volgens my versta jy de rnederlandse taal niet steedts interpreteer jy woorden op jouw manier en je komt met een totaal verdraaide verhaal, jy ziet overal paars volgens my ben je goedt ziek ,je heb de Facistische indoctrinatie goedt door lopen, van het cultuur waar je uit stamd jo Facist


  Maak melding

 9. @rbrown goed zo #paul en #directeur zonder bedrijf zijn netzo netals #wat en #sukru sani hun denken dat ze intelligent zijn #hun gebruiken steeds valse namen om je aan te vallen. Paul en directeur zonder bedrijf maakt je uit voor allemaal, rare dingen hun zijn volgens mij zeer wit en rascitsche geen echte surinamers hun spelen zo met valse namen. Maak je niet te druk want anders word je zelf ziek van deze zieke personen.


  Maak melding

 10. palu vindt dit, palu denkt dat, maar niet tijdens hun eigen beleid. toen dacht palu alles van de leider en niets was fout. nu is alles fout. palu, hef jezelf op. doe het gehele land een plezier.


  Maak melding

 11. Palu is een equivalent van de NSB. Het is addergebroed en ze eten allemaal uit de paarse hand. Palu is medeplichtig aan de vernietiging van Sranang. Onbetrouwbare lui.


  Maak melding

 12. Koos, hoe kom je erbij om de Palù te vergelijken met de NSB. Zijn de daden van Palù te vergelijken met de vreselijke misdaden, waaronder de Holocaust, van de NSB.
  Je toont met deze uitspraak geen respect te hebben voor de vele slachtoffers van de Holocaust.
  Recentelijk werd ook ik uit gemaakt voor vieze nsber, door een zekere Sjonnie Kalloe, die mijn reacties hier op WKT vergelijkbaar vindt met de misdaden tegen de mensheid/menselijkheid van onder anderen de NSB.
  Met deze uitspraken ontkennen jullie de Holocaust. Walgelijk!!!!!!!


  Maak melding

 13. angela , rbrown , pony , , jullie denken dat we intelligent zijn , misschien , maar wat wel zeker is dat jullie en de palu dom zijn , en zeker laaggeschoold zijn , en die rbrown is ongeschoold, hij(hy) kent alleen maar y y y y y y y , , een y is geen y , twee y is een 1/2 y , drie y is een ……. paasei.


  Maak melding

 14. pony je kunt wel zien in al je reacties , dat je er geen bal van snapt , alleen maar paarse gedachten in je kop , moordenaars en boeven van de ndp en de jaknikkers van de palu en bep die deden zeker geen foute zaken he , in jou ogen niet he paarse ratje , , en de grootste domme en foute opmerking van jou is dat van de NSB een Nederlandse politieke partij in de tweede wereldoorlog die hebben niet de Holocaust laten ontstaan , maar het waren de nazi’s die dit bewerkstellig hebben , en wij ontkennen dat niet paarse trut , jij misschien wel als je achter een massamoordenaar aanloopt.


  Maak melding

 15. haha die poeny. ze is helemaal de draad kwijt. Maar zie het positief, als je het kwijt bent heb je het gehad. Ga je eerst behoorlijk inlezen over Holocaust meissie voordat je je scheur hier opendoet, Je kraamt een lo ka uit.
  Brown maakt het net zo bont, deze snotneus durft het volgende te schrijven = volgens my versta jy de rnederlandse taal niet steedts interpreteer jy enz
  Tjonge jonge, man oh man. hoe kan jij, ja jij die nooit naar school is geweest een ander die ver, maar dan ook ver boven je staat te zeggen dat hij de Nederlandse taal niet verstaat.
  Hou op, mars ga naar school in plaats hier je ka te komen verkondigen
  (dit is iets anders dan man to man hoor)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.