dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenBinnenland'Na vijf jaar niets van Kaliña en Lokono vonnis tegen Staat Suriname...

‘Na vijf jaar niets van Kaliña en Lokono vonnis tegen Staat Suriname uitgevoerd’

-

Does Travel - naar Suriname

Vijf jaar geleden is de Staat Suriname door het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof veroordeeld vanwege mensenrechtenschendingen van de Kaliña en Lokono Inheemse volken van het Beneden-Marowijne gebied. Dit vonnis is echter tot op heden niet uitgevoerd. Dat zegt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) in een persbericht.

De acht dorpen van Beneden-Marowijne, verenigd in de Organisatie van Kaliña en Lokono Inheemsen in Marowijne (KLIM) en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) blijven de nodige wegen bewandelen voor de volledige uitvoering van het vonnis.

Het vonnis werd door het Mensenrechtenhof uitgesproken op 25 november 2015 en trad op 28 januari 2016 in werking, op de dag dat de Staat Suriname officieel in kennis werd gesteld van de veroordeling. In het vonnis zijn een aantal verplichtingen opgenomen die door de Staat moesten worden uitgevoerd binnen bepaalde termijnen die intussen allemaal al verstreken zijn, zonder dat de maatregelen zijn uitgevoerd.

Onder andere moet de Staat Suriname:

 • –  De collectieve rechtspersoonlijkheid van álle Inheemse en Tribale (Marron) volken wettelijk erkennen, hun grondenrechten wettelijk erkennen en hen een collectieve titel op hun grond verstrekken;
 • –  De nodige maatregelen treffen zodat Inheemse en Tribale volken effectieve rechtsbescherming in Suriname genieten (en dus niet steeds naar het Inter-Amerikaans Hof hoeven te stappen);
 • –  Een Ontwikkelingsfonds instellen, als genoegdoening voor de Inheemse volken van het Beneden-Marowijnegebied;
 • –  Zorgen voor rehabilitatie van het uitgemijnde gebied binnen het Wanekreek natuurreservaat.
 • Er zijn nog veel andere verplichtingen aan de Staat opgelegd die ook niet zijn uitgevoerd. Het is een schande dat de rechtsstaat Suriname veroordelingen van een internationaal mensenrechtenhof zo ongestraft naast zich neerlegt. Dit maakt wederom duidelijk hoe er selectief wordt omgesprongen met mensenrechten” aldus de twee organisaties.
 • “VIDS en KLIM hebben begrip en waardering voor de inspanningen van het Management Team tijdens de vorige regeerperiode en de huidige presidentiële commissie voor grondenrechten, maar het blijken steeds weer langdurige processen te zijn die tot nu toe niet hebben geresulteerd in concrete wettelijke erkenning van onze rechten. We blijven de volledige en spoedige uitvoering van dit vonnis eisen, en we blijven tegelijk ook steeds bereid tot goed overleg met de regering en ondersteuning bij de uitvoering waar mogelijk.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Vooropgesteld is het een schandaal dat de oorspronkelijke bewoners van Suriname, en de enigen die het recht heeft om zich Surinamer te noemen, nog steeds als tweederangs burgers gezien worden en evenzo behandeld worden. Van alle bevolkingsgroepen hebben zij het meeste recht om zich achtergesteld te voelen. Maar ik mag de huidige regering geen verwijten maken omdat zij pas 7 maanden aan de macht is. De regering van dictator Bouterse had deze kwestie en met name het vonnis moeten uitvoeren. Maar ja wat verwacht men van een regering die alleen maar uit zakkenvullers en meelopers bestond ? Triest om te moeten vernemen dat het vonnis nog steeds niet is uitgevoerd echter de schuld ligt bij dictator en fascist Bouterse. Blijkt weer dat hij geen leider maar een leproos is,.


  Maak melding
 2. bedankt bouterse, bedankt dat je ook dit niet hebt gedaan. Je koos voor een nieuwe weg bouterse haaiway, je koos voor een boot, je koos voor een liegtuig, je koos voor het kopen van een vervallen ambassade voor veel en veel te veel geld, je koos voor het verkopen van panden aan vriendjes voor en prikkie.
  je bent een vuile vieze teringhond, net als je zwakzinnige volgelingen zoals poeny, rbrown ric papiratingie enz
  Nu mogen anderen jouw rotzooi gaan opruimen. Daarom krijgen jullie HELEMAAL NIETS van ons, ook niet van Nederland van niemand. Bekijk het maar
  Chan haal verdomme boefdraad nou eens op. je weet waar hij zit en haal ons geld terug


  Maak melding
 3. =bouterse heeft letterlijk en figuurlijk misbruik gemaakt van het inheemse volk om ze te zeggen dat hij ook een indiaan is.
  Zodoende hebben ze voor hem gestemd.


  Maak melding
 4. Een pijl in de kont van Bouterse had hij wel verdiend. Wat een zwakke leider die het land helemaal leeggezogen heeft en nog zijn er zogenaamde patriotten die achter hem staan; de nazaten van slavendrijvers want Bouterse is ook een nazaat van Zeeuwse slavenhandelaren.


  Maak melding
 5. Beste KLIM en VIDS, toen jullie je mond moesten open doen hebben jullie dicht gehouden. Waarom opeens een haast, deze regering zit past 8 mnd en met miljarden schuld. 2 dgn zijn jullie tam tam gaan spelen bij het gerechtshof, waarom toen niet toen Bouterse op het machtigste stoel zat en gilde dat door zijn aders Indianen bloed kruipt. Dan had hij moeten denken ik moet voorouders familie beschermen, neen hij dacht alleen aan zichzelf en dan hadden jullie geduld, dus heb ook geduld.


  Maak melding
 6. Dit probleem is te wijten aan opeenvolgende regeringen. Zeer zeker niet alleen de regering Bouterse. Het vonnis is wel uitgesproken tijdens de regeerperiode van Bouterse ,doch bestond dit probleem allang. Suriname is in 1987 lid geworden van Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens
  Vanaf dat moment begint de zaak officieel te tellen aangezien Suriname zich geconformeerd heeft. En dan weer voert dit probleem van de schending van mensenrechten van de Inheemsen en Marrons, nog verder terug. Dus, zijn alle regeringen debet. Niet voor niets dat men zijn toevlucht gezocht heeft bij dit hof . Het is nu zaak dat deze regering als de wiedeweerga dit probleem tot het verleden laat behoren . Gewoon het vonnis executeren en implementeren.


  Maak melding
 7. Wat belette Bouterse om het vonnis niet uit te voeren en te implementeren? Gewoon omdat hij geen ene moer om het land en volk geeft. Hij is een tiran die achter slot en grendel thuishoort.


  Maak melding
 8. Niet de Staat aansprakelijk stellen aangezien er geen geld is maar de ministers onder bouterse persoonlijk aansprakelijk stellen. wie schreef altijd laat het verleden rusten. het verleden laat jullie niet rusten, zelf als je dood bent zal het verleden jullie achtervolgen


  Maak melding
 9. Een probleem van meer dan 35 jaren wordt in de schoenen geschoven aan een regering die toevallig aan het bewind is wanneer de vonnis wordt uitgesproken. Kortzichtig


  Maak melding
 10. Bouta heeft niet alléén deze mensen maar het hele land misleid, ma no spang Brada nanga Sisa, djaso na grontapoe a ow k@ bifosie a skrep !!!!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 11. Simpel.
  De opgelegde termijn voor uitvoering van de uitspraak is verstreken. De huidige regering kan niet zonder onderzoek eisen van een oude uitspraak inlossen. Hoogstwaarschijnlijk klopte de input v bouta/Adhin niet. Dus de zaak moet opnieuw worden geanalyseerd.
  Je hebt rechten en plichten.


  Maak melding
 12. wat je vrijdag weer zag dat een groep nep indianen met hoofdtooien en gebleer bouta begeleide naar het strafhof zegt al genoeg , dat deze nep indianen het nu verpest hebben voor de echte indianen de eerste bewoners van Suriname.


  Maak melding
 13. Kom voor je rechten op zou ik zeggen.De meesten zijn aardige mensen.
  Maar dat zieke wijf in NL die met een akelijk stemmetje de afro surinamers blijft beschuldigen vind ik ziek.
  Dreigen met de goden en allerlei sprituele hokes pokes gaat je niet helpen bitch.
  Laat de haat en racisme los want je brengt je hele gemeenschap schade toe.
  Niemand is jaloers op jou en ook niet op je zgn rode lichte huid, gaat nergens over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES