De gebouwen in Suriname ontworpen door Peter Nagel

10
De gebouwen in Suriname ontworpen door Peter Nagel

Vanmiddag is een nieuwe aflevering van de serie Futu Pasi online geplaatst. In deze aflevering neemt Tessa je mee langs de gebouwen van Peter Nagel. Deze architect heeft door zijn ontwerpen, gedurende 20 jaar, het gezicht van de binnenstad helpen bepalen.

Hij is verantwoordelijk geweest voor iconische gebouwen in Suriname zoals het DNA gebouw, hoofdkantoor van De Surinaamsche Bank en Parima.

‘Futu Pasi’ is een initiatief van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS). Een van de doelen van de VVSS is om onder andere mensen bewust te maken en te activeren meer aandacht te hebben voor het behoud, de restauratie en renovatie van het Surinaams Historisch Erfgoed. Suriname staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.


10 REACTIES

 1. Alle oude gebouwen platgooien en moderne gebouwen daarvoor in plaats zetten. Oprotten met wereld erfgoed. Er is geen geld om die gebouwen te onderhouden maar men wil nog steeds laten zien aan de wereld wat voor ka oude gebouwen er zijn in su. Er wonen ratten en ongedierte er in in luxe!


  Maak melding

 2. Deze gebouwen in Suriname ontworpen door Peter Nagel zijn allemaal betonnen gebouwen. Over 500 jaar of langer staan ze er nog, met nauwelijks onderaan aan te plegen.

  Triest dat sommigen niets van de Werelderfgoedlijst van de Unesco begrijpen. Kent u geschiedenis en zie hoe het was en nu is en wat de toekomstige generaties het nageslacht achter laten. Is het ook kwaliteit of is het wegwerp.

  De pyramides in Egypte, of historische erfgoed in Griekenland, Italie, (Midden-)Amerika oa vd Azteken en Incas en In China, India, Afrika, enz laten dat zien. Er trekken jaarlijks honderd duizenden mensen naar toe om ze te bekijken en van te leren.

  Treurig is het als mensen hun geschiedenis niet kennen en zien wat ze eruit kunnen leren, wat goed was om te behouden, te verbeteren. Kwaliteit dat telt en dat moet men inzien. De houten/stenen gebouwen oa het paleis vd president, gebouw van Financiën, Huis van, Maria Susanna du Plessis, huis van Elisabeth Samson, huis waar Jan E. Matzelingen in gewoon heeft aan de Domineestraat, gebouwen aan de Waterkant, oa Hoekhuis Suralco, Kennen jullie wel De Dixiebar, ook Dixie Bar, is een vroegnegentiende-eeuws houten gebouw, gelegen aan het Onafhankelijkheidsplein. Rij een keer langs en ga het bekijken. Stap op de fiets, maak een stadwandeling en ga al deze gebouwen bekijken, enz.

  Wees verstandig en doe geen zwakzinnige uitspraken.

  Kent u geschiedenis, kent u erfgoed en geeft u dit door aan het nageslacht, leer eruit wat goed is, zie de kwaliteit, behoudt het en zorgt u ervoor dat wat u bouwt ook voor het nageslacht behouden blijft.

  De geschiedenis van al deze gebouwen zijn niet alleen goed voor de Surinamers het nageslacht, maar ook voor het toerisme.

  Hierdoor kun u uw zelf behouden.


  Maak melding

 3. Deze gebouwen in Suriname ontworpen door Peter Nagel zijn allemaal betonnen gebouwen. Over 500 jaar of langer staan ze er nog, met nauwelijks onderhoud aan te plegen.


  Maak melding

 4. Heel mooi om meer over de architectuur in Su te weten te komen. Veel kenmerkende gebouwen zijn door meneer Nagel ontworpen.
  Zijn stijl is best herkenbaar.


  Maak melding

 5. Er is een boek over het werk/bouwstijl van gebouwen, architectuur van de heer Peter Nagel die hij heeft ontworpen Suriname.

  Surinamers mogen blij zijn met de bouwstijl van de gebouwen van de heer Peter Nagel.

  Alle leerlingen en studenten van de bouwkunde moeten dit boek en stijl ook bekijken, Ook van Buynzeel Woningen, witte houten Koloniale woningen. De stromingen, stijlen vd bouwgeschiedenis en kenmerken, combinatie steen en hout ,enz. ook de hutten vd marrons en Inheemsen moeten aandacht krijgen en die van de Javanen en hindoestanen. Ook de Moskeeën, Mandiers, enz.

  Zie de betekenis ervan voor Suriname die ze de wereld kunnen tonen en best trots op mogen zijn.

  Er moet een boek gemaakt worden van Bouwstijlen in de Bouwkunde, Architectuur van Suriname vanaf de koloniale tijd tot heden.


  Maak melding

 6. De houten/stenen gebouwen oa, het paleis vd president, gebouw van Financiën, Huis van, Maria Susanna du Plessis, kantongebouw aan de Grote Combe, huis van Elisabeth Samson, huis waar Jan E. Matzelingen in gewoond heeft aan de Domineestraat, gebouwen aan de Waterkant, oa Hoekhuis Suralco, Fort Zeelandia en de huizen van de militairen. Ook platta brokie waar korjalen heen en veer varen tussen Paramaribo en Meerzorg om passagiers over te brengen, enz, enz.

  Kent U de Dixiebar, ook Dixie Bar, is een vroeg negentiende-eeuws houten gebouw, gelegen aan het Onafhankelijkheidsplein? Rijdt u een keer langs en gaat u het bekijken. Stapt u op de fiets, maakt u een stadwandeling en gaat u al deze gebouwen bekijken in Paramaribo, plantage woningen, districten, directeurs woningen vd plantages, en huizen vd contractanten, huizen vd districtscommissarissen, gebouwen van Hospitalen, enz.


  Maak melding

 7. @kolibrie
  Het is de zoveelste domme reactie van jou, over de historische gebouwen v suri.
  Hoe armoedig en dom van geest ben je, als je heilig geloofd, dat ook maar één enkele toerist suri zal bezoeken voor “hoge gebouwen”. Whuawhahaha, alsof ze die thuis niet hebben, pfffff

  Mens, de bekendste torens/hoge gebouwen zijn in New York te vinden, yep daar betaal je voor. Sommigen hebben een kopie in hun land, maar ze zijn afschuwelijk, fake zonder charme.

  Valt heel wat te halen voor suri als deze gebouwen in ere worden hersteld. Het zijn fantastische gebouwen, rijk aan cultuur en tradities.

  Het leven bestaat niet alleen uit bollywood, doksa en daroe vrouw.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.