zaterdag, juni 15, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinisterie zeer ontstemd over berichtgeving COVID-19 overledene

Ministerie zeer ontstemd over berichtgeving COVID-19 overledene

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname heeft vandaag laten weten zeer ontstemd te zijn over de diverse berichtgevingen in de media en via social media over de eerste COVID19 overledene gisteren. Reeds voordat de autoriteiten nog de familie goed op de hoogte hadden kunnen stellen, hadden de diverse media en anderen via Facebook al met naam, toenaam en foto van de overledene rondgestuurd. Onder hen bijvoorbeeld de site Suriname Herald die het nodig vond om meteen de naam en foto van de overledene te verspreiden.

“Het is toch onmenselijk en verschrikkelijk dat met het leed van de familie op deze manier wordt omgegaan? De kinderen hebben het via de media moeten vernemen. Dit mag zich nooit meer herhalen”, zegt directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun (foto), diep teleurgesteld namens het Ministerie. 

Directeur Jessurun die zelf ook arts is, benadrukt dat er wetgeving is voor wat betreft de privacy van patiënten. “Vanaf het begin hebben mensen er plezier in gehad om persoonlijke informatie van de patiënten en nu ook van de overledene te verspreiden.” De directeur benadrukt dat dit eenieder kan overkomen. Verscheidene malen is benadrukt om geen persoonlijke informatie te verspreiden over de COVID-19 gerelateerde personen. “Dit werkt zeer emotioneel op deze mensen en hun privacy wordt enorm geschaad.”

Jessurun vraagt zich af wat voor meerwaarde de samenleving en de verspreiders kunnen hebben als ze precies weten om wie het gaat. “Is de ene persoon meer waard dan de andere? Zijn we niet allemaal gelijk? Maar nu worden familieleden gestigmatiseerd en dat ligt aan deze berichtgevingen”, stelt Jessurun. De familie van deze personen worden anders bekeken. Zo heeft de familie van de overledene gister hun misnoegen geuit aan de directeur. Ze ervaren dit als zeer emotioneel. De directeur verwacht van de samenleving dat ze zich kritisch opstellen op dit vraagstuk, want dit kan eenieder overkomen.

Ook van de media verwacht ze dat ze beeldmateriaal, naam en toenaam van patiënten en/of overledene niet publiceren, omdat dit alleen maar voor ellende zorgt. Ze hoopt dat alle Surinamers hieraan gehoor zullen geven en uit respect voor onze broeders en zusters dit fenomeen niet herhaald zal worden.

“De familie en nabestaanden wensen wij sterkte toe. De overige patiënten wensen wij beterschap toe en aan de samenleving vragen wij om zich te houden aan de COVID-19 regels en protocollen. Be safe and healthy”, aldus Jessurun.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Ten eerste R.I.P aan de overleden persoon door corona. En sterkte aan de familie.

  De overheid zou dit nooit naar buiten brengen als corona dode. Aantal besmettingen en doden ligt in werkelijkheid veel hoger. Dat kan de overheid natuurlijk niet gebruiken, omdat zijzelf niet genoeg mogelijkheden hebben om deze vreselijke ziekte tegen te gaan.

  In Ecuador liggen dode coronapatienten gewoon op straat weg te rotten. Verschrikkelijke beelden om te zien.

  Mag hopen dat het niet zover komt in Su.

  Sterkte!


  gemodereerd
 2. Ook van mijn kant heel veel sterkte aan familie en nabestaanden van het slachtoffer. Sterkte. En aan al degenen die met andermans leed lopen te pronken…..op z’n zachts gezegd….shame on U. De familie van het slachtoffer moet lekker een schade vergoeding afdwingen en of verplichte excuses afdwingen. Gedonder😡😡😡


  gemodereerd
 3. “De kinderen hebben het via de media moeten vernemen. Dit mag zich nooit meer herhalen”, zegt directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun (foto), diep teleurgesteld namens het Ministerie.”

  Dat kan alleen wanneer de autoriteiten traag zijn geweest met het op de hoogte stellen v.d familieleden dat hun dierbare is overleden.
  Het heeft weinig zin om beperkingen op te leggen aan de media m.b.t publicatie van naam en foto v.d. overledene want die informatie zou toch uitkomen via social media.
  R.I.P aan de overledene.


  gemodereerd
 4. @Klaagzaag je weet t, jij bent allesweter, want je kan over alles slap ouwehoeren en lullen, ben je nu ook ineens verpleger of dokter??? Schuil niet achter je ke klaagzang alias dan. Als je niet weet wat je moet zeggen en, hou je Bek. !!


  gemodereerd
 5. HUICHELAARSTER.
  Waar is t ministerie als zieke burgers soms kinderen het niet halen omdat SZF niet vergoedt of geen medicijnen beschikbaar. Armed burgers krijgen andere behandelinģ.


  gemodereerd
 6. Zyn wy als ”volk” niet zover weg gezakt dat er geen eerbiedt is voor zulks ons respect zit in onze schoenen en de een overtrefd de ander in onbeschoft gedrag
  Alles wat fout gedaan wordt komt door de politiek of door de regering
  mensen komop jullie hebben vast van huis uit fatsoen opgedaan en met respect met anderen om tegaan daar heb je de regering of Bouta niet voor nodig doe gewoon


  Maak melding
 7. Tja Als je als overheid zelf snel en transparent bent geef je dit soort riooljournalistiek weinig kans dit soort berichten op hun manier de wereld in te helpen, hand in eigen boezem steken dus


  Maak melding
 8. De echtgenote was erbij toen De man stierf.
  Hoe kunnen kinderen t via De media,horen


  gemodereerd
 9. En al die ramptoeristen dan? Ze lopen openlijk te filmen en rond het slachtoffer hangen die bezig is te sterven, zonder een poot uit te steken. Hier in Nederland word een afzet lint gezet, mensen worden op afstand gehouden door de politie en + word er een scherm geplaatst tegen ramptoeristen. Ramptoeristen zijn sinds jaar en dag gewend te kijken hoe iemand crapeert. Dus no kon kré now.


  gemodereerd
 10. Met alle respect. Ik begrijp de taboe om deze Corona niet. Het is besmettelijk; ja. Maar wordt het gekocht?? Waarom moet men zich schamen?? Daarom is het soms te laat omdat men zich schaamt voor bepaalde xiektes. Zelfs voor aids hoef men zivh niet te schamen want niemand weet hoe een ander het heeft opgelopen.


  gemodereerd
 11. Jessrun lukt natuurlijk ook in de rondte met haar opmerking of vraagstelling “ zijn we niet allemaal gelijk” ?
  Waaruit blijkt dit mevrouw de minister ? Waaruit blijkt dat iedereen in Suriname gelijk is ?
  Geldt de volksgezondheid voor iedereen in gelijke mate ? Of is het alleen voor degenen die het zich financieel kunnen permitteren?
  Waarom zijn er maar 30 ic bedden voor patiënten in terminale fase beschikbaar ? En zo kan ik mijn lijst met vragen langer naken.
  Ik keur de publicatie van de gegevens niet goed maar dit is het gevolg van het wanbeleid dat de regering al jaren voert. Mensen worden nooit serieus genomen en zijn alleen goed rond verkiezingstijd. Zoek de schuld dus ook bij jouw regering, Cleopatra !


  Maak melding
 12. Minister,
  Je bent ontstemd? Waarom eigenlijk? Gaat het omdat het in deze gaat om een persoon met aanzien enz enz.
  De overledene is naar Sme maatstaven een vooraanstaand persoon/figuur en is het zeker jammer dat derden het wisten voor zijn naasten. Iedereen kent iedereen hoor.
  Dus dat u ontstemd ben is gewoon BS. Het verbaasd u niet als het gaat om mensen die niets te berde hebben. Raak ontstemd over de coronacontract van 9500srd, dat was gepaster in uw functie. Wat zou dat u sieren. Mekkeren nu over privacy shit is ondergeschikt op dit moment.


  Maak melding
 13. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt een dode is er een te veel.Hier in het land van Rutte
  is de laatse jaren zo veel bezuinigd in de gezondheidszorg dat we nu met onze handen in de haren zitten.Aan alles is er te kort zelfs mondkapjes en beademingsapparatuur.De Belgen zijn beter uitgerust en handelen snel en efficient.
  Huisartsen vragen hun patienten of ze nog beademd willen worden als de ziekte eenmaal heeft toe geslagen leuk he dat is Nederland.
  Wees blij dat jullie een president hebben die om zijn volk geeft .In geen enkel zuidamerikaaans land is alles zo goed gereged als in ons Suriname.
  Leo Snel


  Maak melding
 14. Het is de schuld van de mpp bouta. Ze doen daar zo geheimzinnig met informatie delen. Logisch dat de media gaat speculeren. Ten slotte wil het volk een eerlijke antwoord. Maar ja, wat kan je van bouta verwachten. Alleen als er iets te halen valt komt hij zijn tanden pieren met de reetvreeters rondom hem.


  Maak melding
 15. Het is een zeer kwalijke zaak hoe er wordt om gegaan met het leed van anderen, dit kan echt niet en dit is geen zaak op zich, het gebeurd vaker. Je vraagt je af hoe de media dit alles te weten komt, liggen ze soms om de hoek op de loer of wordt het ze vóór de familie verteld. Ik vond het laatst ook mensontwaardig hoe de video viraal ging van het lijk van een mevrouw die werd getrokken achter een boot, dat had niet gehoeven. Voor de fam is dat niet fijn om te zien. Dat zijn dan de mensen die ter plekke zijn, die filmen en plaatsen. Waar is de grens vraag ik mij af. Ik vind dat het anders moet. Een beetje menselijkheid moet er zijn, ook voor de nabestaanden.


  gemodereerd
 16. uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat nummer 2 al op de lat staat en dat er 1 kritiekk ligt en er een paar mensen in quarantaine zijn gezet.
  Zelfs een overledene kan het virus nog overdragen bij aanraking van hhet lijk ter afscheid of preparatie. Ook kleding moett goed gewassen worden of weggegooid/verbrand want het virus kan op alles en aan iedereen langere tijd overleven en besmettelijk zijn.


  gemodereerd
 17. Jammer voor de staat.
  Deze heeft men niet in de doofpot kunnen stoppen en verdraaien.
  heel erg jammer voor de familie dat hun dit is overkomen.
  sterkte aan de nabestaanden.
  ook dit is een sterk symbool van het falen van de regering.
  door oogkleppen te draaien zie je minder maar dat betekent dat de rest niet bestaat.


  Maak melding
 18. Jessurun is ongeschikt voor deze functie.
  De media is niet de schuldige, maar iem vh medisch personeel die (bijv) voor srd 50 de media heeft ingelicht. Zonder bron geen nieuws.

  Stigmatisering ontstaat door desinformatie.
  Als je de burgers in duidelijke taal uitlegt, dat niemand schuld treft, en dat het een ieder kan overkomen, houd het een keer op.


  Maak melding
 19. @Leo snel, is dat zooo.
  Denk dat Surinamers dom zijn of zo.
  Ze kijken elke avond naar NOS, dus verspreid geen leugens.

  Leo snel, als jij met je handen in het haar zit, dan moet je snel terug. Graag via België.
  Toedels


  Maak melding
 20. Persoonijk vind ik dat het team het goed doet en erg geduldig en duidelijk is met uitleg over deze nieuwe ziekte en situatie.
  Ik ben echter teleurgesteld dat er een bepaald som geld gevraagd werd,vooral omdat het nooit bij de informatie over de voorwaarden van thuisquarantiane vermeil is.
  Gelukkige teruggedraaid


  gemodereerd
 21. Mijne dame/heer,
  Vooraleer getuig ik mijn medeleven aan de nabestaanden en familie. Dat de redactie van de krant de ethische journalistieke codes, dermate heeft geschonken, blijft buiten kijf. Tenminste, zo hoort het in een moderne beschaafde en krachtige democratische maatschappij. Maar ook wanneer dit niet geval is, dan is het de morele plicht van iedere journalist c.q verslaggever, burger zich te houden aan wat gepast is. Het commerciële gewin is daarbij altijd ondergeschikt. Nu moeten de z.g autoriteiten van het MvV niet gaan mekkeren en roepen dat media hen voor voeten is gaan lopen. Haperende ‘slands ict-systemen verliezen het genadeloos van de huidige hoogwaardige communicatie technieken. Wie dat bezit wint het van zij die niet die daarover beschikken. Dus allemaal luidkeels geblaat in de ruimte van de autoriteiten. Zwak bestuur, fragiele medische sector, incapabel management, eigenbelang ‘houtje touwtje’ instituties etc. etc. Deze zijn niet opgetuigd om voor de belangen van de burgers op te komen. Verre van dat, neen voor belangen van het establisment. Zo tiert de corruptie en nepotisme welig in de oude kolonie. Blijkbaar begrijpt het electoraat het systeem goed, maar lopen zij gedwongen aan de leiband van
  de machthebbers die ze met ‘kraaltjes en spiegeltjes’ (voedselpakketten) zoet wil houden. Deze onderstroom van de gemeenschap handelt uit de oer menselijke overlevingsdrang. Geef ze ongelijk! Daarom zie ik helaas voorlopig geen licht in de tunnel dagen, omdat de grote verandering van het verziekte politiek systeem in Su een wensdenken zal blijven. En zo verwoord het vaderland tot een complete ‘broko pernassie’.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES