Vlieger is oorzaak geweest van grote stroomstoring in Suriname

15

Een vlieger die terecht kwam in het 161.000 Volt (V) transmissienetwerk van het onderstation Menkendam van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) is de oorzaak geweest van de storing die vrijdagmiddag vijf districten zonder elektriciteit liet. Dat heeft de EBS vrijdagavond laten weten.

Het onderstation Menkendam is het ‘hart’ van de elektriciteitsdistributie. Een storing in dit onderstation heeft een effect op het totaal EPARgebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne en Saramacca). De vlieger heeft een kortsluiting veroorzaakt op de hoogspanningstranmissielijnen. Om permanente schade aan het elektriciteitssysteem te voorkomen hebben de beveiligingen het netwerk uitgeschakeld. Inmiddels is de stroomvoorziening volledig hersteld.

De EBS wijst via de media en op social media vaker op de gevaren van vliegeren in de omgeving van het elektriciteitsnetwerk. Een vlieger die in het net terecht komt kan een kortsluiting veroorzaken met als gevolg dat de omgeving zonder elektriciteit komt te zitten.

Elektriciteitskabels transporteren tussen de 6.000V en 161.000V en elektriciteit kan gemakkelijk door de vlieger heen geleid worden, ongeacht van welk materiaal. Als aan zo een vlieger getrokken wordt kan dit electrocutie veroorzaken. Ook een oude vlieger die reeds langere tijd in het elektriciteitsnetwerk vast zit is een goede geleider voor stroom. Het vorig jaar telde de EBS 18 storingen die veroorzaakt waren door vliegers die in het netwerk terecht zijn gekomen.

De EBS vraagt aan de gemeenschap, vooral aan ouders en verzorgers om erop toe te zien dat er geen vliegers worden opgelaten in de omgeving van onderstations of elektriciteitskabels. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de persoon die de vlieger oplaat, maar kan in één keer grote storingen veroorzaken.

15 REACTIES

 1. Het is een onbewezen beschuldiging richting de vlieger, Er is gewoon onderhouds achterstanden en dat heeft toegeleidt tot deze grote stroomstoring.


  Maak melding

 2. maar zoals ebs zegt dat het is opgelost nou waarom zit ik en mijn buren in wanica dan nog steeds zonder stroom jullie moeten de waarheid zeggen eerst is het vlieger dan blackout onderstation dan auto heeft mast geraakt ben echt niet gek hoor waarom heeft telesur en digicel wel stroom ook zendmast werkt op stroom gewoon niet zeuren maar maken daar worden jullie voor betaald en laat je klanten niet in de kou staan ooit aan gedacht dat al het eten gaat verotten ebs als ik niet snel stroom heb verhaal ik kosten op jullie


  Maak melding

 3. De “vliegeraar” oppakken en flink laten betalen voor de schade die is veroorzaakt door zijn cq haar doen !!
  @ john, gelukkig dat je niet meer op Latour woont maar in Blanda, dus geen stroomstoring voor jou !


  Maak melding

 4. Een vlieger zet de labiele tegenstanders van de regering Bouterse op het verkeerde been. Zij hallucineerden de wildste verhalen over de ‘ black out ‘.


  Maak melding

 5. Heb niks met low life ghetto sloeries i.p.v. hier te zijn kun je beter in een steegje wat centjes verdienen je bent nog jong 10 euro heb je zo verdiend vijf klanten maal twee euro is kassa


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.