Technische missie uit Japan op oriëntatie in Suriname

34
Technische missie japan in suriname

Een technische missie van het Japan International Cooperation System (JICS) is namens de Japanse regering momenteel op werkbezoek in Suriname. Uit het programma “Economic and Social Development Program” van Japan was een Memorandum of Understanding getekend in december 2018 voor een samenwerking tussen Suriname en Japan ter ondersteuning van de visserijsector.

Door Japan is een bedrag van ruim US$3.5 miljoen vrij gemaakt voor de visserijsector in ons land. De grant is met name bestemd voor de aankoop van benodigdheden voor de bevolkingsvisserij en controle activiteiten die door de Maritieme Politie Suriname en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uitgevoerd zullen worden. Eerder zijn er werkbezoeken voor dit programma afgelegd door de deskundigen van JICS en de niet residerende Ambassadeur van Japan, Misuhiko Okada aan Suriname.

De missie die momenteel in Suriname vertoeft, bestaat uit twee deskundigen van het JICS, die technische informatie moeten inwinnen voor de aankoop en bouw van een 6-tal ijsmachines voor Suriname. Deze informatie is nodig voor het bedrijf die moet zorgen voor de machines. De zes ijsmachines zullen in verschillende districten worden geplaatst. De districten die in aanmerking komen voor een ijsmachine zijn: de districten Commewijne, Paramaribo en Sipaliwini.

Suriname komt in met de bouw van de ijsfabriek en aansluiting van elektriciteit en water. Enkele van de gebieden smachten reeds geruime tijd naar een ijsfabriek om hun producten veilig te kunnen stellen. Voor de vissers zal dit van grote betekenis zijn, aangezien hun visvangst op ijs moet zodat die langer vers kan blijven. De Japanners hebben onder meer de plaatsen Atjoni en Apoera bezocht, waar een ijsmachine geplaatst zal worden Daarnaast hebben zij gesprekken gevoerd met de plaatselijke autoriteiten. Ook de kwaliteit van het leidingwater is gemeten, wat belangrijk is voor het produceren van ijs.

Sinds de jaren ’50 is er een samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Japan met betrekking tot de visserijsector. Deze samenwerking resulteerde in het exporteren van verschillende soorten vis en visserijproducten naar Japan. Op haar beurt heeft dit Oost-Aziatisch land de visserijsector in Suriname ondersteund met het opzetten van twee visserijcentrums, waaronder het Visserij Centrum Commewijne en het Visserij Centrum Bethesda meer bekend als JICA. In 2010 heeft Japan ook bijgedragen aan de rehabilitatie van VCC.

Suriname heeft met Japan ook werkrelaties op andere gebieden. Aan de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis is een grant gegeven voor de bouw van een nieuwe bloedbank in het district Nickerie.

34 REACTIES

 1. Ijsfabriek in Apoera is door de Tukajana’s vernietigd. Waarom geen ijsfabrieken te coppenamepunt, Totness en Nieuw Nickerie. Deze plaatsen kennen veel bedrijvigheid in de visserij. De peilen van paarse rioolratten zijn voortdurend gericht in het binnenland. Temeer, omdat het ze zetelwinst kan opleveren, geen adequate controle uitgeoefend kan worden en last but not least, in die gebieden kun je aan de populatie letterlijk en figuurlijk een ” broodje aap verkopen”.


  Maak melding

 2. Wat is dit?
  Te didibri e seer ing granma, iem bai ing poeroe.
  Daar lijkt het op.
  Iedereen komt naar Su.
  Canada, VS, goud;
  China, hout, vis;
  Turkije;
  Rusland;
  Colombia;
  Enz, enz,

  De Here behoede ons, voor wat er gaande is.

  Something is cooking!!!

  We moeten waakzaam zijn.
  Want het land lijkt niet te profiteren van al deze bezoekers. Maar wat komen ze doen?


  Maak melding

 3. Dit is om het volk te misleiden voor de verkiezingen. Na de verkiezingen horen wij niets meer hierover. So so bebarie foroe. Het lijkt te mooi om waar te zijn al deze beloftes. De werkgelegenheid is en blijft groter dan ooit. Yildiz en Boefdraad zijn steeds bezig USD binnen te halen via zogenaamde projecten, enkel om hun zakken financieel te vullen. De vishandelaren op de markten zijn en blijven verstoken van dit soort luxe, de zogenaamde ijsmachines. Oeng libie mie. Dit soort acties gaat enkel om meer zieltjes te winnen voor de verkiezingen.


  Maak melding

 4. Waarom hoor je niets meer van de huizen die zijn belooft aan de mensen. Weet je hoeveel mensen op de wachtlijst staan voor een huis. Ze hebben geen geld om de huiseigenaren nog rijker te maken . Geeft de mensen gewoon sociale huur woningen. Of een stuk land dat ze kunnen gaan bouwen.


  Maak melding

 5. @Diana: de ” lijders” van het land zijn niet incompetent, maar ook dement. Ze vergeten heel gauw wat uit hun verroeste leugenkoker naar buiten wordt geslingerd. Met poppenhuizen hebben ze poppenkastshow bedoeld. Er k o men geen sociale woningen, maar villa’s voor de partijbonzen en partij coke dealers!


  Maak melding

 6. Net de duivelse chinees met vissersboten weggestuurt en nu de grootste alles eter binnenhalen.Japan plundert alles leeg voor 3.5 miljoen,wat een waardeloos volk dat blijf zitten en niet in opstand komt.


  Maak melding

 7. Hoe zouden jullie reageren als er een Nederlands delegatie naar Suriname zou komen ,zouden jullie ook zeggen dat er uitverkoop is ,of dat het ook een politieke stunt zou zijn .jullie moeten ophouden ,Japan is geen klein en japan heeft helemaal niet nodigt als jullie dat maar weten ,Rusland heeft Suriname ook niet nodigt ,maar ik heb gemerkt dat jullie het Buitenlands nieuws niet volgen ,anders zouden jullie anders praten .


  Maak melding

 8. Wanneer ze hier in Europa horen dat er een Delegatie uit Japan ,China ,naar Europa komt staan ze in de rij om met deze twee landen samen te werken ,maar als er delegatie van dezelfde mensen naar Suriname gaan hoor ik alleen negatieve geluiden ,nogmaals jullie moeten gedekoloniseerd worden .


  Maak melding

 9. Sur.heeft er voor gestemd dat Japan weer op walvissen mag jagen en als beloning daarvoor werd de 3,5 miljoen een maand na de ja-stem overgemaakt.Nu volgen de andere beloften die voor de ja stem gemaakt waren.
  Eens hadden Japan en Sur.een gezamenlijke vis bedrijf.De Sujafi.Toen Japan zich uit het berijf terug trok,stichtte de Suri dierecteur een stichting en droeg het bedrijf over aan zijn eigen stichting.


  Maak melding

 10. @@@Redskin
  Helaas zijn de Chineze trawlers nog niet vertrokken.
  Ik vraag mij af, wanneer ze nu als illegalen zijn aangemeerd in Surinaamse territoriale wateren, waarom grijp het maritiem handhaver van het zeerecht sur niet in om de trawlers weg te jagen. Allemaal vreemde zaken……………………..


  Maak melding

 11. Su heeft Japan nodig voor het maken van ijs!!!! Dit is echt wereld nieuws en moet in elk land in de wereld op het nieuws…thuis doe ik water in een bakje vervolgens zet ik het in de vriezer en zeg de toverwoorden abracadabra en zie water is in ijs veranderd moet er wel bij vertellen dit geheime recept afkomstig is van mijn Japanse vriend Sudonnokakka


  Maak melding

 12. @@@Bert
  Je hebt helemaal gelijk.

  Zogenaamd IJsfabriek voor US 3.5 miljoen dollar. Dit geld gaat in de zakken van meneer DB. Een machine voor het maken van IJs kost amper US 30.000 dollar. Dus voor zes districten is het US 180.000 dollar. Maar in de artikel boven komen er maar de namen van 3 districten voor.
  En trouwens heeft sur al die jaren zonder IJs gezeten. Dacht van niet.


  Maak melding

 13. Sinds de jaren ’50 is er een samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Japan met betrekking tot de visserijsector. Deze samenwerking resulteerde in het exporteren van verschillende soorten vis en visserijproducten naar Japan.
  “Maar pe a moni dè dang.”


  Maak melding

 14. Voor wat hoort wat. Suriname is tegen een algehele verbod op de walvisvangst en steunt het idee van Japan om walvissen te vangen voor wetenschappelijke doeleinden. Voorheen onthield Suriname zich van stemmen. Japan ondersteunt op haar beurt de Surinaamse visserijsector. Met de Japanse steun hoopt men de visserijsector in Suriname op een hoger niveau te tillen. Surinaamse garnalen zijn een veel gewild product in Japan. Men hoopt hiermee ook de kwaliteit van de garnalen van de garnalen export naar Japan te garanderen.


  Maak melding

 15. @RobG

  Wat een kwatsch, dat gelul van die Japanners met het vangen van walvissen voor wetenschappelijk onderzoek.
  Ze vangen ze om op te vreten. En dan gaan ze steun kopen bij Suriname. Als je dat niet doorziet, dan heb je een RobG in je oog.


  Maak melding

 16. “Met de Japanse steun hoopt men de visserijsector in Suriname op een hoger niveau te tillen. Surinaamse garnalen zijn een veel gewild product in Japan”

  Aldus de Griesel ecoom,

  Nou Griesel, de 6 Trauwlers staan te trappelen om Japan hierbij te helpen


  Maak melding

 17. Japanners en visserij, een wel heel dubieuze combinatie, naast de chinezen meesters in het leegvissen van de oceanen. naast dat de bossen leeggeplunderd worden aan hout , het goud uit de grond, net zoals voorheen het bauxiet, en zonder dat suriname en zijn bewoners er beter van werd uitgezonderd een paar dikke parasieten aan de top en nu is straks de beurt aan de visgronden met zijn vis. BTW, veel vis kun je aan de muur hangen als thermometer, zoveel kwik zit er in.


  Maak melding

 18. Bert, niet zo kleingeestig denken, het gaat hier om wellicht een bilaterale samenwerking tussen Suriname en Japan wat hopelijk exportmogelijkheden biedt voor Suriname en navenant enige werkgelegenheid oplevert voor Suriname. Dus aub niet voor je beurt praten Bert.


  Maak melding

 19. Ja, want Japan heeft Suriname nodig toch???
  Of heeft Suriname Japan nodig???
  Stel jezelf eerst die vraag!!! Made in Japan,, hebben jullie vast ergens gelezen. Made in Suriname,,, jammer genoeg niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.