Nieuwe landbouwvoorlichters werken strak trainingsschema af

18

De nieuwe aanwas van landbouwvoorlichters op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) werken een strak theoretische en praktische trainingsschema af. Op donderdag 25 juli waren zij op de Farmer Field School (FFS) te Lelydorp, alwaar zij kennis maakten met het FAO/CDB-cassaveproject. De verkregen inzichten en kennis moeten bijdrage aan de nieuwe uitdagingen welke hen te wachten staat in het veld.

Minister Parmessar heeft in De Nationale Assemblee beloofd, dat de nieuwe voorlichters landelijk zullen worden ingezet, om dienstbaar te zijn voor de gemeenschap, in het bijzonder de boeren. De bewindsman geeft aan dat het minister daartoe verplicht is, wilt zij mede ervoor zorgen dat Suriname kwaliteit levert aan de wereld gemeenschap.

De nieuwe voorlichters zijn bijzonder ingenomen met deze ”on the job” training, waarbij zij direct geconfronteerd worden met de praktijk. Na deze trainingsfase doorlopen te hebben zullen zij worden geplaatst in verschillende districten. De presentatie werd ook bijgewoond door de landbouwers die aangesloten zijn bij de FFS.

18 REACTIES

 1. De voorlichters zijn niet in beeld, de opkomst wel. Echter, het lijkt erop dat het opgekomen publiek eerder op een rauwzitting aanwezig is. Geen enthausiasme te merken. Een bevolkingsgroep schittert van afwezigheid. De echte harde werkers in Suriname zijn vertegenwoordigd, de graaiers van andermans bezittingen niet. Die slapen overdag en zijn in het donker actief.


  Maak melding

 2. Waarmee is LVV bezig?. Theoretisch ik zie enkel een hindoestaanse man met een bloknoot o zijn schoot die iets aan het noteren is. De rest zit er een beetje lamlendig erbij. Vraag mij af wat er praktisch gebeurt??
  Je hebt denkers en doeners. Dit wat hier aan de hand is, heeft niets daarmee te maken. Mensen moeten de schoolbanken in en op het werkveld. Laat zien hoe het theoretisch moet en laat ook tevens zien hoe het in de praktijk moet gebeuren. Bijvoorbeeld uien en aardappelen planten en oogsten. Hebben zij in Afrika ook geleerd. Dan hoeven wij niet steeds met een schaarste te zitten en steeds afhankelijk te zijn van importeren vanuit het buitenland. Wanneer gaan zij het eens leren. Er zijn genoeg jongeren die boer willen worden. Landbouw scholen opzetten zodat de jongeren kleine zelfstandigen worden. Deze bezetting hier op de foto is natte vinger werk. Wil Suriname groeien en bloeien dan moet dit anders aangepakt worden. Zo komt het land niet vooruit.

  Sarie Torie


  Maak melding

 3. @Boeboe bit Sjorie,

  op zich is je idee goed dat een land zoveel mogelijk zelfvoorzienend is. Het vervelende
  van aardappelen telen is dat niet elk land daarvoor geschikt is. Klimaat, warmte, vochtigheid,
  vruchtbaarheid van de grond en wat voor grondsoort zijn van grote invloed. In aardappelen heb
  je zomaar ziektes die de hele oogst kunnen vernietigen, het lijkt makkelijk, maar er zijn vele
  valkuilen. Ik twijfel heel erg of Suriname geschikt is voor aardappels te telen, soms is importeren
  beter, op internet kun je meer lezen.


  Maak melding

 4. Lieve Hemel wat een samenstelling zeg ! Zijn dit werkelijk de voorlichters die de landbouwers adviezen moeten geven ? Due ene wat oudere mevrouw in haar bloemetjes jurk kijkt aandachtig toe maar is zich aan het vervelen. Ook met bril op lijkt zij mij niet echt geïnteresseerd zit. Kijk naar de houding van de Javaanse dame op dezelfde rij die achterom kijkt. Vindt het ook niet interssant . En die dikke dame in het lichtgroen keert de spreker haar achterwerk toe. En dit is niet zomaar een achterwerk dames en heren. Het betreft een achterwerk van behoorlijk formaat en zo een persoon moet de landbouwers voorlichting geven. Grappig hoe een ooit rijk land met duidelijke structuren gedevalueerd is tot een arm land dat overal bedelt om financiën.


  Maak melding

 5. Voorlichten is goed …. ja maar dan moet het wel gebeuren door enthousiaste mensen die kennis van de zaak heeft. Deze cursisten zien eruit alsof ze totaal geen interesse in de materie hebben en waarom zouden ze ook ? Ze weten toch alles al ….


  Maak melding

 6. Ik vraag mij af, wat heeft deze groep eerder te betekenen gehad voor de landbouw, dat ze nu pas zijn bijgeschoold hoe je een cassave stek in de grond moet steken. Hoe hebben de landbouwers dan anderhalve eeuw lang al cassave geteeld terwijl ze nu door deze groep zal worden benaderd. Ik ga ervan uit dat zij juist nu pas van de landbouwers willen leren hoe je cassave moet verbouwen.
  Kijk naar de groep, ze kunnen niet eens een sikkel, houwer, tjap of schop vasthouden en ze gaan landbouwers instrueren. Een lachertje voor de minister.

  En wie geeft de boeren voorlichting hoe het beste is om met maximale rendement landbouwgewassen kunt telen z.a. spitskool, kousebant, bonen, obershine, sopropo, klaroen, tayerblad, amsooi etcetera. Zie je de groep foto boven dat zij met hun handen koeienmest vasthouden en verwerken om de nieuwe lsndbouwers voor te lichten. En geloof mij, ze rennen hard weg al van de geur.
  Weer een lachertje voor de minister!!!

  Ja, één ding kan wel dat ze bijgeschoold worden of training on the job door de boeren.


  Maak melding

 7. @ Jaap lees het artikel nou eens aandachtig door. Wat daar zit gaat geen aardappelen oogsten maar voorlichting geven aan landbouwers.


  Maak melding

 8. @Jaap
  Klopt dat hangt er maar bij om de stoelen te vullen.
  Jammer, er zijn veel meer mogelijkheden in Suriname. In Afrika is het ook gelukt. Maar de wil moet er zijn. Ook al is importeren makkelijker, dat is met bijna alles. Maar zelf leren doen, zou nog makkelijker zijn. In ons land kunnen zij geen haarspeld maken, een vaas nog minder. Dus importeren maar alsof dat geen geld kost.


  Maak melding

 9. Ik vind het een goed plan dat er voorlichting wordt gegeven op landbouwgebied. Iedere bevolkingsgroep van Suriname moet aan landbouw doen. Samen de hand aan de ploeg zetten, maakt dat een land sterker wordt. Goede samenwerking tussen het ministerie LVV en de FFS.


  Maak melding

 10. Ja toch,jullie zien een foto en weten alles al. Wat een zielige figuren hier met hun vooroordelen en domme reactie’s. Iets positiefs willen jullie gelijk afkraken en dit na het zien van één foto. Wat een dombo’s hier met hun idiote reactie’s bajaa.


  Maak melding

 11. Meoonzin, gelukkig jij bevestigt al wat ik nog moest posten.
  Te vaak moeten horen , kan niet terwijl er niet eens serieuze pogingen zijn ondernomen, wel eens van grondveredeling gehoord, toon goede wil ga te rade bij deskundigen , zoals van de universiteit Wageningen Nederland, wedden dat het wel lukt, maar dat kost je wat moeite, en kosten gaan voor de baat uit toch?


  Maak melding

 12. Beste forumleden,
  In artikel boven staat geschreven dat deze groep wordt bijgeschoold of ,,traning on the job,, om te leren hoe je een cassave stek in de grond moet steken. Daarna lopen ze de landbouwers af om te vertellen hoe je dat moet doen. En hoe hebben de landbouwers al anderhalve eeuw gedaan?
  In het artikel wordt verder ook niets over andere groenten soorten gerept. Ze zullen zeker niet bij hindoestaanse boeren langs gaan, anders krijgen ze met de schoffel te maken. Om iets te kunnen betekenen voor landbouwers moet je op z’n minst de landbouw universiteit van wageningen hebben doorlopen. Dan heb je wat bagage in huis om gewassen op grote schaal te laten produceren. Zie de houding van de groep en hebben laarzen aan. En notuleren weten ze ook niet wat het is op één na.
  Geloof mij ze kunnen niet eens een sikkel, tjap, houwer vasthouden en van koeienmest rennen ze hard weg van de geur. Zal door hun omgekeerd leren worden van de boeren zelf en niet andersom.
  Het is domweg een poppenkasterij van Parmessar. Hij zelf weet dondergoed dat de boeren meer kennis hebben in huis dan wie ook.


  Maak melding

 13. Hans houd je domme kop als je niet weet waar je over praat. Aardappels in Suriname telen??? 😂🤣😂🤣😂🤣
  Begin jij ze maar te planten idioot !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.