dinsdag, maart 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOpening bedrijf dat middels biotechnologie plantmateriaal in Suriname maakt

Opening bedrijf dat middels biotechnologie plantmateriaal in Suriname maakt

-

De Nationale Carrierebeurs

“De bevolking is hongerig en ze kijken uit naar plantjes”, dit zegt minister Rabindre Parmessar bij de opening van InVitroPlants Grassalco. Hiermee doelt de minister op gezonde plantmateriaal en kijkt uit naar een samenwerking tussen InVitroPlants en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het kader van technische kennisoverdracht. 

Na de presentaties en toespraken heeft de LVV-minister samen met minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, de plaquette onthuld en daarna het lint doorgeknipt bij de plantenkas. De aanwezigen kregen een rondleiding in de plantenkas en hebben de verschillende sierplanten kunnen bewonderen. Vanwege veiligheidsmaatregelen mochten alleen de hoogwaardigheidsbekleders het laboratorium in.

InVitroPlants Grassalco maakt plantmateriaal aan middels biotechnologie, waarbij weefselkweek productie van planten in het laboratorium (genoemd in vitro) wordt gedaan. Ook maakt InVitroPlants plantmateriaal van voedselgewassen, sierplanten en planten voor de rehabilitatie van uitgemijnde gebieden. Dat een mijnbouwbedrijf het initiatief heeft genomen om uitgemijnde gebieden weer gezond te maken, is een mijlpaal voor Suriname.

Eind dit jaar wil InVitroPlants Grassalco beginnen met de export van sierplanten naar Nederland waar de vraag groot is. Sierplanten verfrissen de lucht in de huiskamer. Een ananassierplant kost veel hoger dan het ananas gewas. Op jaarbasis wordt de aanmaak van 8 miljoen plantmateriaal verwacht. 

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

10 REACTIES
  1. Eerst zien dan geloven. En wanneer is de eerste aflevering en voor welke prijs. Wie weet dat na de verkiezingen weer alles voorbij is. Want zonder een start subsidie gaat het bedrijf niet kunnen redden.

    Met lintjes knippen is makkelijk verdiend voor de ministers.


    Maak melding
  2. Door de jaren heen heeft deze krant talloze artikelen als deze de ether ingestuurd, echter et heeft nooit tot tastbare resultaten geleid.Ik vraag mij af vanwaar de wegwerp journalisten het lef halen om het Surinaams publiek keer op keer in de maling laten nemen.


    Maak melding
  3. @Jaidhan

    InVitroPlants Grassalco is een hyper-modern laboratorium gespecialiseerd in de productie van in-vitro (weefselkweek) vermeerderd plantmateriaal.
    Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tropisch plantaardig materiaal onder de juiste condities te kweken in de Greenhouses.

    Het complex is in het jaar 2000 in gebruik genomen door een ander management onder de naam Phytotech. In 2017 nam Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco de operatie over. De herstart onder het huidige management vond plaats in april 2018. Het laboratorium staat op de voormalige koffieplantage La Solitude in district Commewijne.


    Maak melding
  4. @ Jaidhan

    Is een divisie van NV Grassalco, geen buitenlands bedrijf. Ze werken ook samen met Solicaz uit Frans Guyana om biodiversiteit in uitgemijnde gebieden te herstellen. Op de site van Grassalco kun je meer info vinden.


    Maak melding
  5. @@@NietAllesdatBlinktisGoud
    Weet je dat sinds de jaren zestig suriname CELOS heeft.
    Afkorting betekent: Centrum voor Landbouw Onderzoek Suriname.
    Het is gevestigd aan de uitvlught. Maar de landbouwers van Suriname hebben nooit profijt gehad. Het werd gefinancieërd door Nederland en de staf was en zijn hollanders. Het gebied is best groot en werd heel veel onderzoeken en rechurch gedaan. Ze hebben daar een groot laboratorium. Maar alle opgedaan kennis ging naar nederland en werd niet gedeeld met het ministerie van landbouw. En min. van landbouw had er ook geen behoefte ernaar, omdat zij niet over de kennis beschikten wat zij met de vergaarde informatie verder moesten doen. Hieruit zijn later wel vruchten bomen verspreidt op basis van manipulatie/enteren. Bijvoorbeeld; cocos, mango’s, pommicistair, olijven, avocado’s en anderen die ik niet ken. HOPELIJK DAT DE KENNIS NU BETER WORDT GEINTEGREERD IN DE LANDBOUW en niet alleen voor bloemen en sierplanten.


    Maak melding
  6. @Djakkie

    CELOS ben ik mee bekend. Die verrichten nog steeds onderzoek ism met de Adek. In principe zouden al die organisaties nauw samen moeten werken, inhoeverre dat gebeurt weet ik niet…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES