woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSuriname gaat huishoudafval op milieu verantwoordelijke manier verwerken

Suriname gaat huishoudafval op milieu verantwoordelijke manier verwerken

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 mrt – Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft na instemming van de ministeries van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen, een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met GSD Innovations. Dit vond vorige week plaats ten kantore van minister Pengel. GSD is een innovatieve onderneming die in verschillende landen projecten uitvoert als het om grote uitdagingen gaat, ten aanzien van het milieu. Deze onderneming buigt zich vaak over waste-to-energy en waste water.

Met het ondertekenen van de MoU committeren partijen zich aan de gezamenlijke doelstelling om projecten uit te voeren die te maken hebben met het verwerken van voornamelijk huishoudelijk afval. Als bijproduct zal bij het verantwoord verbranden van het rest afval energie kunnen worden opgewekt. Partijen hebben ten aanzien van energieopwekking afgesproken dat mogelijkheden zullen worden uitgewerkt, om de financiële haalbaarheid te bepalen. Het op milieu verantwoordelijke wijze verwerken van dagelijks tonnen aan geproduceerd huisvuil is het hoofddoel van de projecten en niet het opwekken van energie. Ook afvalwater zal volgens internationale normen worden opgevangen, behandeld en hergebruikt.

De projecten zullen gefaseerd worden opgezet bij de vuilstortplaatsen te Ornamibo en in Nickerie. De voorgestelde fabriek zal te Ornamibo naar schatting 220 ton per dag vers huisvuil ontvangen, sorteren en verwerken en daarnaast een geschatte 95 ton per dag van reeds gedumpt afval van de bestaande stortplaats verwerken.  Voor het project in Nickerie zal additioneel rijstkaf afval worden meegenomen in het verantwoordelijk verwerken van afval op de vuilstortplaats. Het vergoeden van aanbieders van afval uit de rijst industrie is niet uitgesloten, zodat het afval niet meer zal worden verbrand op de manier waarop dit nu gebeurd met alle nadelige gevolgen voor mens en milieu.

Project Ornamibo zal naar verwachting een investering van ongeveer US$ 80 miljoen en Project Nickerie ongeveer US$ 75 miljoen vergen. Deze projecten zullen via directe buitenlandse investeringen worden veiliggesteld en zullen geen financiële kosten voor de overheid inhouden. Volgens planning zal het project ontwikkelingsfase inclusief financiering in het derde kwartaal van 2019 een feit zijn.

De uitvoeringsfase inclusief inbedrijfstelling van de ‘recyclingfabriek en de olie verwerkingsinstallatie uit plastic, zal uiterlijk aan het eind van het eerste kwartaal 2020 een feit zijn. Aan het eind van dezelfde periode zal het ontwerp van de verbrandingsinstallatie afgerond zijn, waarna de constructie zal aanvangen. De verwachtte oplevering en ingebruikname van de verbrandingsinstallatie zal in het eerste kwartaal 2021 plaatsvinden.

Met de realisatie van deze projecten zal Suriname het enig land zijn van Midden- tot en met Zuid-Amerika, inclusief het Caribisch gebied, dat huishoudafval op deze milieu verantwoordelijke manier verwerkt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Mooie plannen, maar helaas het volk is zo vaak in de maling genomen met zulke grootse plannen die uiteindelijk niets opleverden, denk maar aan de trein verbindingen, de fly overs, de vele woningen etc etc.
  Hoop doet leven dus wij gaan ervan uit dat deze plannen wel ooit tot realisatie zullen overgaan.


  Maak melding
 2. Mooie ontwikkeling. Neem voorlichting en bewust met afval omgaan mee in pakket. Surinamers zijn luie mensen, ze gooien een pet eerder uit hun balkon dan in de vuilnisbak die aan de andere kant van de woning staat.


  Maak melding
 3. EERST ZIEN DAN GELOVEN.
  Je hoort het goed, zal door het buitenland worden gefincieërd. Alsof geld stinkt bij de financieërders.

  MI MARS PAP


  Maak melding
 4. Het valt mij op dat de laatste weken op dat er overeenkomst na overeenkomst wordt getekend voor het uitvoeren van projecten. Ik vraag mij af of dit niet weer een afleidingsmanoeuvre is om door de veelheid van projecten op te sommen , te doen alsof er veel gebeurd. De verkiezingen komen er aan

  De afgelopen regeerperiode zijn er genoeg projecten aangehaald waarvoor overeekomsten en intentie verklaringen getekend zijn die vervolgens als een nachtkaars zijn uitgegaan.
  Indien dit project met betrekking tot het miliuevriendelijk verwerken van huisvuil niet op gebakken lucht gebaseerd is zou dat een enorme opsteker zijn voor Suriname.
  Maar zoals Djakkie het terecht zegt ; eerst zien dan geloven.


  Maak melding
 5. Forumleden, weer worden mooie overeenkomsten ondertekend, niets anders dan ” smeuïge worstjes” onder de neuzen van het Surinaams Volk houden.
  Suriname gaat over 14 maanden naar de Stembus, dus men toont ” daadkracht”.
  De afgelopen tien dagen is dit de zoveelste overeenkomst die het land op een hoog niveau moet brengen. Van huisvuil verwerken tot het ontginnen van diamant.
  En nog lenen wij geld van landen waardoor de staatsschuld blijft stijgen.

  Soso bigie smoel nanga bigie tori brada.


  Maak melding
 6. Freddyyy@@@
  TOP je prikt helemaal doorheen. Keer op keer geloofsbrieven, overeenkomsten, kennis uitwisselingen, projecten ondertekenaars maar helaas komt er niets van de grond.


  Maak melding
 7. @blaka boi,

  U meent dat de miljoenen-leningen de staatsschuld verhogen.
  Echter in de begroting staan deze vermeld als INKOMSTEN.
  Er is een minderheid in het parlement die ervoor pleit om geen verhullende verklaringen te geven en zoals nu de leningen als schulden in te boeken.

  De grootste fractie in het parlement, die tot stand kwam met verloren stembiljetten en geronsel van politieke opponenten wil al helemaal niet de zaken reeel voorstellen.

  De reden ervoor ligt voor de hand.
  u kunt bedenken dat het pluche en de voordeeltjes die er bij zijn te halen dan minder haalbaar zijn.

  Die treinen kwamen ook niet, de snelweg was snel weg.
  Anders dan een corrupte kruistocht, met amnesie en fataal zand er over, kan het niet genoemd worden.
  En dan is de lijst niet eens vol-, wel -ledig! En dat klinkt luid doch blijft leeg.

  t is bij alle bakrattigheid terug bij af.


  Maak melding
 8. Creolen leren het nooit, altijd groot spelen en Suriname in de strond stoppen. Er zit veel geld in vers huisvuil , rijstkaf afval en worden dierenvoer van gemaakt. Vroeger werd rijstkaf of zemel aan de kippen en vee gegeven. Versafval veel beter met zemel te mengen. Vliegen worden gekweekt als vissenvoer. Plastiek en papier kan je verkopen. Maar ja de blanken blijven lachen en de creolen maar huilen.


  Maak melding
 9. Wat gebeurt er met de energie dat door vuilverbranding van afval vrij komt? Gebeurt het duurzaam?, Gescheiden afval?

  Hopelijk dat er door verbranding geen rookstof en milieu(vervuiling)schade, luchtvervuiling, CO2 ontstaat. De verbranding van afval moet door een duurzame energie vuilverwerkingsoven plaats vinden.

  ddb, ndp-kliek en paarse kakkerlakken, ook die in Nederland zitten allemaal oppakken en nu al opsluiten en als deze vuilverwerkings Ofoe af is kan men ze allemaal in gooien voor verwerking en zien of het goed werkt. Feit is ze moeten geen 2e kans krijgen. Ze zijn de vloek van Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 10. Zet op alle pet flessen ook statiegeld. Het is wel opgevallen bij de Parbo literflessen. Die zie je nergens op straat of in de goot/riool of elders rondslingeren. Dus het is een idee!! Op de potjes de prijs met 15 cent verhogen en er moet ergens een dump plek gecreëerd worden. Wie terug brengt, krijgt het gerestitueerd. Hierbij is ook de begie begie mentaliteiten van de zwervers ook verdwenen in bepaalde mate.


  Maak melding
 11. Raar…er wasveen innovatieve Surinaamse Nederlander die via plasma technologie 100 keer schoner kon verwerken, 100 ton per dag, en levert energie 5 mW per uur…kosten zijn slechts 9 miljoen, opbrengsten enorm….hij werd uitgelachen en opzij geschoven. Thans draaien zijn systemen in andere landen met succes!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES