Ghanese ambassadeur pleit voor samenwerking met Suriname

40
Ambassadeur Ghana: mogelijkheden in samenwerking met Suriname
Abena Pukua Adompim Busia, niet-residerende ambassadeur van Ghana voor Suriname. Foto: (c) NII

PARAMARIBO, 3 dec – Als het aan de ambassadeur van Ghana ligt, gaat haar land snel samenwerken met Suriname. Dat zei ambassadeur Abena Pukua Adompim Busia (FOTO) tegen het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De niet residerende ambassadeur zegt dat samenwerking op verschillende niveaus mogelijk is. Zij maakt er werk van om het zo ver te krijgen dat er volgend jaar een delegatie vanuit Suriname naar Ghana gaat.

“We denken aan samenwerking op het gebied van onderwijs, handel, mijnbouw en de agrarische sector. Beide landen hebben ook overeenkomsten binnen deze sectoren” aldus ambassadeur Busia, die mogelijkheden ziet op het niveau van de overheden.


40 REACTIES

 1. Heel veel misdadigers en criminelen zullen hun heil komen zoeken in verworden Afrikaans land Suribabwe. Net als Brazilianen zullen ze hier komen schuilen. Kondre klarie foe troe met ddb en duivelse trawanten aan de macht. Wee het paarsdom verdoemd ndp volk.


  Maak melding

 2. aai baja de lamme help de blinde. De paarse Afrikaanse mentaliteit past naadloos aan bij Ghana. Ze hebben elkaar gevonden. Na wang hiep hiep hoeree


  Maak melding

 3. Deze ambassadeur kan maar beter haar best gaan doen in haar eigen land Ghana om de schrijnende armoede te bestrijden. Er heerst veel HIV en Aids in Ghana. Dagelijks worden er vrouwen en kinderen daar verkracht en uitgemoord. De Gezondheidszorg daar ligt ook al jaren op zijn gat. Mensen die in zelf gemaakt krotjes wonen zinkplaten en kartonnen dozen. Er is veel in haar eigen land te doen. Criminaliteit die er heerst. Vrouwen besnijdenissen die verboden moeten worden. Er heerst veel onwetendheid in Ghana. Bewustwording daar is ook ver zoek. Dat zij hier wil komen samenwerken en kennis wil overdragen is een goed plan, maar begin eerst in Ghana daar heeft de bevolking haar krachten harder nodig. Veel kinderen gaan in Ghana niet naar school moeten op het land helpen werken(kinderarbeid) Handel wordt daar gedreven als in Suriname overal langs de straten handelaren, dus het zelfde beeld als in ons landje. Mijnbouw en agrarische sector,hoeveel mensen zijn al niet in Ghana overleden door het gebruik van giftige stoffen etc.
  Het is te triest voor woorden dan sommige gasten denken Suriname te kunnen ondersteunen terwijl hun eigen kooi erg stinkt. Niet negatief bedoeld, maar zorg er eerst voor dat in je eigen geboorte land eerst alles in orde is. Draag daar eerst je eigen bijdrage in eigen land, zodat het groeit en bloeit. Ghana is geen voorbeeldig land waar het allemaal heel erg goed gaat, integendeel.
  Save the Children vraagt elk moment donaties de arme kindjes in Afrikaanse landen. Sarie Torie.


  Maak melding

 4. @Boeboe bit Sjorie, top ik deel jou mening….het is niet anders dan u de waarheid heeft gesproken….wij Surinamers hebben genoeg kracht en know how land op te bouwen, de leiders zullen eerlijk moeten zijn…..
  Suriname is rijk aan alle volkeren, elk volk hier heeft zijn kwaliteiten….kennis en kunde, met al deze kennis kunnen wij met ons allen Suriname een Paradijs maken, het hoeft geen DUBHAI te zijn, als iedereen het maar goed heeft……….en dat is mijn stellingname……….Tru Tori…..nanga Hebi Tori


  Maak melding

 5. Eerst was het Dubai en nu ghana.daar hebben ze niks te vreten ze moorden mekaar voor een stukje brood het zijn die domme surinaamse bakroe die dit accepteren.twee arme landen gaan mekaar steunen.😂😂😂😂


  Maak melding

 6. Eindelijk! Neem alle NPS of de groeng bana party naar Ghana en daar kunnen ze leren planten. In Suriname hebben ze zo’n honger en in Ghana is Bana heel goedkoop.


  Maak melding

 7. Er zal een delegatie naar ghana afreizen, er zal een topconferentie worden belegd. Zullen verdragen worden getekend. Kunnen men uitwisselingsprogramma opgang. Etc etc etc etc…………….. laat mij niet lachen
  Het enige overeenkomst tussen Suriname en Ghana is dat ongeveer 40% van de surinamers hun roots in dat gat in afrika hebben.


  Maak melding

 8. Waarom heeft men niet een referendum gehouden in 1975?
  Dat was veel eerlijker dan via de verkiezingen de onafhankelijkheid doorgedrukt door onze strot !!!
  Beter was geweest om het land te verdelen onder alle bevolkingsgroepen. Oost Suriname zou dan op Haiti lijken en west Suriname zou transformeren in een 2e Dubai !!!

  Een bepaalde bevolkingsgroep heeft niet de competenties om welvaart te brengen, het is wederom wetenschappelijk bewezen, maar toch wilt deze groep coute ke coute regeren.
  Het is niet hun ding laat het aan anderen die wel de competenties hebben om welvaart te brengen.

  Het is geen schaamte, het is gewoon een feit, accepteer het eenmaal !!!


  Maak melding

 9. Beste ambassadeur, laat ons aub weten als jullie rijstboeren nodig hebben in Ghana wij kunnen u daarbij helpen. Laat mij even weten onze familie is bereid met een paar duizend af te reizen. Wij hebben alle know how in gemechaniseerde rijstteelt en post harvest processing. Omdat hindoeisme al Ghana beleid wordt zullen wij ons onmiddellijk thuis voelen. Bedank en veel success.


  Maak melding

 10. @Ram Singh, Hindoestanen hebben in bijna alle Afrikaanse landen bewezen, van Zuid- Afrika tot Ghana van Ghana tot Senegal van Senegal tot Uganda van Idi Amin……….het heeft geen zin ontwikkelingshulp te verstrekken aan Afrikanen….nutteloos…………. Het is nu aan de Chinezen Afrika te veroveren met hun technologische kennis en know how….Een bepaalde bevolkingsgroep heeft niet de competenties om welvaart te brengen, het is wederom wetenschappelijk onderzocht en bewezen……..een IQ van 1


  Maak melding

 11. Blacamaribo, hoezo referendum!!! Ik weet niet of jij je dat nog kan heugen.
  Maar het waren de creolen die stonden te juichen tot Henck Arron op de podium riep “ik Henck Arron heeft zijn woord gegeven en houdt zich aan zijn woord” het waren dr zelfde stadscreolen die in zorg en hoop de woning van Liesdek clarce hadden omsingeld en met stenen bekogelden omdat zij uit de coalitie was gestapt. En het zijn de zelfde creolen die in aanloop naar de onafhankelijkheid Suriname massaal hebben verlaten.
  Wat voor referendum.
  Suriname is door de creolen naar de verdommenis geholpen en dat zal ook zo door blijven gaan.
  Waar ter werekd hebben zij een land tot ontwikkeling gebracht? Noem mij er maar een.


  Maak melding

 12. Ik kijk al een aantal dagen mee op deze pagina en ik schrik echt van de onwetende punten die hier benoemt worden. gezondheidszorg plat? Het is daar gratis en prima werkende! vrouwen die verkracht woorden en uitgemoord? Al heel lang niets over gehoord. Eten alleen Bana en maispap? Maispap kennen we niet in Ghana, wellicht verstandig om eens op google te zoeken ‘ Ghana cuisine’ en leer dan waar onze keuken allemaal uit bestaat. Veel Hiv en Aids. Het is zo’n 1% en dalende. Veel kinderen gaan niet naar school? Educatie tot en met de middelbare (18 jaar) is gratis en voor iedereen toegankelijk en is verplicht. wonen in krotjes en dozen. Die ‘sloppenwijken’ die jij ziet zijn gebieden waar veel immigranten wonen die naar Ghana immigreren juist vanwege de kansen daar. en onderschat die plekken niet veel geschoolde mensen in Ghana en prominente Ghanezen in de rest van de wereld komen uit die zogenoemde ‘zongo’s. Hoeveel mensen gestorven door giftige stoffen? Ghana is zover ik weet het enige land dat dit soort mijnbouw per wet heeft verboden en dit nadrukkelijk controleert. Illegale mijnbouw door vaak de Chinese wordt keihard aangepakt. Save the children in Afrika, dus ook in Ghana ook een te gehaaste en tevens onjuiste conclusie.

  En zo lees ik nog meer onzinnige dingen. Beste mensen, ik ken jullie bronnen niet maar adviseer jullie toch iets beter te kijken dan dat je neus lang is of een keertje langs te gaan. Ghana is niet zoals veel andere Afrikaanse landen. Het wordt steeds vaker geprezen door de progressie, veiligheid, democratie et cetera. Geen oorlog, vrede tussen religies en volkoren. Het doet mij pijn dat mijn broeders en zusters uit Suriname zo denken en praten over Ghana terwijl hun eigen land volgens Nederlandse media niet meer functioneert (staatskas leeg et cetera).

  Zijn wij voorbeeldig, nee. Want zijn wij waar wij kunnen zijn, zeker niet. Maar het is onjuist om Ghana te beelden zoals jullie doen. Ghana onder leiding van de huidige president is op tocht om de banden met ons familie in de diaspora aan te halen. Zoek ‘year of the return ghana’ en je leest meer. Hij brengt Ghana weer terug op het pan afrikanisme om van daaruit gezamenlijk welvarend te worden. Om die reden roept hij tot SAMENWERKING. definitie van dat laatste woord is: het richten van de inspanningen van twee of meer personen of instanties op hetzelfde doel. Concluderen dat wij Suriname effe gaan helpen op basis van deze tekst is dus ook onjuist, gezien ze roept om samen te werken, zoals wellicht een unie vormen.

  Mensen, ik kom in vrede dus val mij niet terug aan. Maar ik voelde mij erg genoodzaakt om de onjuistheden door menig mensen te herstellen. Doe ajb uw eigen onderzoek naar Ghana of bezoek het. Het is niet het standaard Afrika en dat weten en zien steeds meer mensen in. Dat is dan ook de reden dat Google, Exxon mobile, Nisan, Siemens, Volkswagen, Braun en veel meer sterke organisaties in Ghana zaken willen doen. Wij zijn geen hutjes land dus bestempel ons ajb niet zo. Zoek, lees en bezoek en u zult begrijpen wat ik bedoel.

  Fijne dag mijn familie 🙂


  Maak melding

 13. Bericht komt van NII. Dan weet je genoeg. Paarse leugens en populisme. Zijn die zoetwatertransporten al gearriveerd, die ze jaren geleden hebben gestart?. Wat een FAILED STATE.


  Maak melding

 14. Pokua Busia lijkt werkelijk op iemand die uit Bush-Bush komt !! Mensen smokkelaars die Afrikanen smokkelen naar Europa via Libie en Algerije hebben nu de route Ghana-Suriname ontdekt !!! A lijn diesie na wang new goudmijn voor de Ashanti Ghanese mensen smokkelaars !!
  Tot nu toe kwamen ze “stiekum” met vissersboten !! Nu met de lijn SLM-Ghana !!
  Weer een miljoenen project bij van Bouta !!
  By the Way: welk kinderweeshuis/opvang of huis voor ouden vandagen hebben een gift gekregen van de “spiegeltjes en kraaltjes Ashanti koning ??
  Van China,India,Japan,Midden-Oosten landen krijgen wij tenminste een donatie voor deze “opvang-huisjes”
  bij bezoek van een hoogwaardigheiedsbekleder !! Dies na krien-takie !!!


  Maak melding

 15. Afrikanen zijn wolven geworden tegenwoordig,want nu pas zien hun wat geld is.Ze gaan ook heel veel ziektes naar Suriname meenemen en dit land helemaal zo kapot maken dat alles verdwijnt.


  Maak melding

 16. ja, mensen, misschien Ghana toch een eerlijke kans geven. denk je echt dat alle mensen in Ghana rovers en bandieten zijn? je weet toch dat holle vaten het hardst klinken? ik ben voor samenwerking met veel afrikaanse landen.

  je moet je toch echt wel verder interesseren dan jouw tuintje.


  Maak melding

 17. Mi Gado, ik lees net een bericht dat “hackers” een aanval hebben gepleegd op de Site van PSA-aanvragen om gegevens bankovermakingen van aanvragers te onderscheppen en ook hun geld !!
  Iedereen zwijgt als het graf hierover !!
  Wie heeft meer info? @ John, @ Pakira @ wie o wie ??


  Maak melding

 18. pakiratigri 3 december 2018 at 19:02
  Onwetendheid is de bron van alle kwaad.

  Nope, Geldzucht is de bron van alle kwaad en de paars geliefde demonisch bezeten ddb en duivelse trawanten zijn geldzuchtige wolven. Het onrecht zal ook op de hoofden komen van allen die deze onberechte misdadigers vereren en aanbidden.


  Maak melding

 19. Govind je heb gelijk en daarom eten ze nu hun eigen strond. Ze willen alleen gratis van je eten. Kijk zelf dieren zorgen goed voor hun wijven en jongen. Ik snap niet dat ze hun eigen kinderen niet kunnen verzorgen.


  Maak melding

 20. @pakiratigri, Adolf Hitler was zeker ook een mate van onwetendheid….met je onzin, geeft toe dat jullie Afro’s mooi Suriname naar de klote hebben geholpen, met je Srefidensie en Slavernij trauma’s…en daar zit de onwetendheid, laat het over aan hen die verstand van zaken hebben…..Hebi Tori nanga Bribi Tori


  Maak melding

 21. Als je dat stuk van roger leeft is het zowat het beloofde land het utopia voor de extremistische afro surinamer, mooie kans om je heil daar te zoeken, zal misschien ook wel een vooruitgang voor Suriname betekenen


  Maak melding

 22. Algoe ( de kleine leugenaar) en Samsoedin ( oude divegge) hebben samen 23 visvergunningen in de territoriale wateren van Suriname uitgegeven. 6 visfabrieken zijn bezig om de wateren van Suriname leeg te vissen. WWF en Guanias maken zich grote zorgen vanwege de overbevissing. Houtsector export afgelopen jaar voor 1,5 miljard is dollar, goudsector draagt ook al miljoenen aan de overheid. Doekhie doet uit de doeken in welke hoek de boeven van SML gezocht moeten worden…en quess what: Iedereen is in rep en roer over de wijzigingen in het kiesstelsel. Oude matties lusten elkaar niet meer of zijn bezig met het formuleren van de schuldvraag.. NDP gaat op in VHP…immers de meeste geldschieters van NDP zijn hindoestanen. De nieuwe rijken onder en van NDP zullen straks in hun vuisje lachen als VHP het mandaat krijgt om het land uit de economische en Sociale wanorde eruit te halen, of dit gaat gebeuren is nog te vraag. VHP is door haar opstelling inzake het pre-electoraal samenwerking met NDP samen te gaan. Dat betekent Bouterse 111, en dan gaat Suriname meer bagger schijten. ZE lenen zich krom, en het volk zal het gelag moeten betalen. Chan heeft op advies van Raghoebarsing zich in een shit gewerkt…..Jogi en Gajadin zijn meegegaan in de shit van deze twee heren. Spannend hoe Bronto de plaats van zijn vader ” je lijkt” javaan nu aan het veroveren is….de overlopers, Chitan en Sapoen zijn onzichtbaar geworden…en zo eindigen de mensen die met NDP samengaan of zich om laten kopen….kijk wat er met Doekhie nu gebeurt een schreeuwende in de woestijn, niemand hoort hem. Moro ka e kong….hebie ka o saka tab a volk!


  Maak melding

 23. Zelf haat.. ik ga stuk om de reacties
  Afrika heeft heel veel te bieden en als een land als Ghana met Suriname wilt samenwerken mag best trots zijn, want Ghana heeft sterkste economie van Afrika


  Maak melding

 24. Bouterse met zijn mededoorgedraaide Afrikaanse adviseurs komen tijd tekort, zijn sluipend bezig om hun wil door te drukken. Dit is een opgezet ding dat niet door de beugel kan. Eerst werd het volk misleidt met de komst van de (ashanti-koning) koning uit Ghana. En nu komt de regering van de republiek Ghana met het verzoek om een ambassadeur hier te vestigen. Waarom moet het op deze verdachte wijze gebeuren? Of loopt men met schuldgevoelens/gewetenswroeging wat deze K afrikanen met onze voorouders hebben uitgespookt.

  Bouterse met zijn groep doorgedraaide adviseurs zijn bezig tweedracht te zaaien tussen de blakamans, terwijl het op een heel normale wijze kon plaats vinden.
  https://www.youtube.com/watch?v=TvGKpcKw3xI
  https://www.youtube.com/watch?v=gbd2LWgFZn8

  Is dit een land waarmee Suriname zaken willen doen, een land dat nog in de stenentijdperk leeft. Nog steeds geen respect kan opbrengen voor hun medelandgenoten. Wat kunnen wij eigelijk van deze achterlijke mensen leren. Die blakamans zullen meer en meer achter raken, geloof me.


  Maak melding

 25. De president van India zal opkijken als hij dit
  alles ivm het bezoek van de Ashanti Koning
  aan suriname leest.

  Hij is niet verantwoordelijk gehouden voor het racistisch gedrag van ghandi in Afrika, Het discriminerend en rasistich kasten systeem, de armoede in zijn land, de verkrachtingen van duizende weerloze vrouwen, de racistische bejegening van afro-indiaase mensen in India de vervuiling , de vernedering van de tjamaars(voorouders van CONTRACTANTEN die naar suriname werden gedeporteerd )enz.

  Gelukkig dat deze hoge gast niet op deze
  manier door de Afro-surinamers is bejegend.

  KWESTIE VAN FATSOEN EN BESCHAFING.


  Maak melding

 26. Roy Kaikusi groenberg kijk zelf in youtube
  ghana rape statistics
  Ik kan niet begrijpen dat Ghana een mooi groot land en heel veel armoede.
  De meesten hebben geen geld om vlees te kopen. Waarom willen de mannen niet werken?
  Geen respect voor vrouwen en eigen kinderen.
  India heb je meer dan een Miljard mensen en ze zijn niet zo mager als in Afrika.
  Ga naar Ghana en daar you go kot piena mi boi.


  Maak melding

 27. Donkere Afrikanen zijn onderling zeer verdeeld. Naar elkaar toe zijn ze harteloos, hoogmoedig, afwijzend en gierig. Maar in contact met vooral de witte mens zijn ze mak als schapen, onderdanig en volgzaam. Dat is de rede dat de slavernij 400 jaar heeft kunnen duren.
  Degene die beweert dat het alleen aan de Europeanen ligt geeft toe krachteloos en waardeloos te zijn.


  Maak melding

 28. Bertha en Baiwa
  Ik ga geen woorden aan jullie vuil maken.
  Jullie waren al zo, zijn zo en gaan altijd zo blijven.
  Ga rustig door met jouw ramthahal.


  Maak melding

 29. De strijd tussen creolen en hindustanen gaat maar door.
  Afrika is beter dan wel slechter dan India. India is slechter dan wel beter dan Afrika.
  Straks krijg je weer de reactie dat Afrika geen land is maar een werelddeel en dat India wel een land is. Men zoekt naar redenen om elkaar te vernederen.
  Toch blijven Surinamers beweren dat de verschillende etniciteiten vreedzaam naast en met elkaar leven.


  Maak melding

 30. @Roy Kaikusi groenberg,

  Hindustanen drinken graag ramtahal, creolen slaan de sopt niet over. Kortom beiden lusten graag een glaasje alcohol en als het kan steken ze ook nog een sigaret op.


  Maak melding

 31. is het racistisch als ik ste, datl waar veel afrikaners en mensen van afrikaanse afkomst waar ook ter wereld bij elkaar zijn, je wel veel lawaai en ruzie hebt en dat er maar verdomd weinig opbouwend en constructiefs naar boven komt


  Maak melding

 32. Heb 35 jaar in Nederland gewoond waar ik ruim 20 jaar coordinerende werkzaamheden heb uitgevoerd in Amsterdam zuidoost. In deze 20 jaar heb ik werkelijk, maar dan ook geen ENKELE positieve ervaring gehad met de Ghanees(, en nog erger de NIGERIAAN). Boeven, wolven die niets maar dan ook niets anders doen dan roven, geen respect hebben voor de medemens! Maar op zondag keurig in pak in de kerk gaan zitten en daar schone schijn spelen. Een achterbakse mentaliteit waar ik als Surinamer en mens echt van walg! laten we liever proberen capabele eigen landvertegenwoordigers te vinden die WEL overal te wereld mogen en kunnen komen en we niet overgeleverd zijn aan weinig betekenende naties.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.