Actiecomité: Suriname moet schadevergoeding eisen van multinational Alcoa

6
Suralco: 'ontmanteling in Suriname in overeenstemming met veiligheids - en milieu standaarden'
Suralco raffinaderij in Suriname

PARAMARIBO, 19 sep – Suriname moet een ferme houding aannemen tegenover het gedrag van multinational Alcoa. Er moet schadevergoeding worden geëist voor een reeks schedningen van de overeenkomst met Suriname. Dit stelt het Actiecomité Alcoa. De manier waarop de regering Bouterse zich tot nog toe heeft opgesteld geeft reden tot zorg. Alcoa wordt maar in de kaart gespeeld. Het zou heel anders moeten zijn. De multinational zou zich schuldig hebben gemaakt aan maar liefst negen schendingen van de Brokopondo-overeenkomst.

Onder meer de sluiting van de aluminiumsmelter te Paranam en van de thermische centrale voor de productie van aluminium had niet mogen plaatsvinden. Maar ook de verkoop van elektrische energie aan Suriname is een schending. Comitélid Asha Mungra zei tijdens een persconferentie dat het ergste is dat Alcoa aan de toekomst komt. Door de fabriek te Paranam te ontmantelen, worden Suriname kansen ontnomen.

Die kansen hebben te maken met een eventuele herstart van de bauxietindustrie. De fabriek en raffinaderij hadden een goede basis kunnen vormen. Maar ook dat is ‘weggegeven’ tijdens de onderhandelingen. Mungra vindt het in belang van Suriname noodzakelijk dat het onderhandelingsteam onder leiding van zakenman Dilip Sardjoe wordt ontbonden. Mungra vindt dat Suriname nu vergoed moet worden voor al de schendingen.


6 REACTIES

 1. Het zou goed zijn als de redactie al de negen (9) punten die het Actiecomité Alcoa in dit bericht had weergegeven.

  De multinational zou zich schuldig hebben gemaakt aan maar liefst negen schendingen van de Brokopondo-overeenkomst.

  Hierdoor kon de lezer/Surinamer uitmuntend op de hoogte zijn over het probleem en zien hoe Alcoa/Suralco fout is, zien dat de onderhandelingsgroep onder leiding van Dilip Sardjoe ongeschikt is en de regering ook niet op de juiste wijze omgaat met een nationale zaak en ook de DNA er een potje van maakt.

  De verliezer zoals zaken nu gaan is Suriname/zijn de Surinamers. Niet alleen financieel, ook milieuschade en het behouden van de Bauxietsector, enz

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Boef Mungra verwijt Boef Sardjoe dat hij zwart ziet en Boef Bouta gaat er met de Kluif van door.

  Actiecomité vindt dat zij na Sardjoe moet kunnen snoepen en uiteindelijk verdwijnt de Buit in de portomonee van Baas

  Oen dong no ki


  Maak melding

 3. Voor wie het interesseert zijn hier de negen schendingen van de Brokopondo overeenkomst. Gewoon gekopieerd en geplakt. Wel opvallend is dat het ene gedoogbeleid en acceptatie na het andere, door opeenvolgende regeringen gepleegd zijn, tot het de druppel was die de emmer deed overlopen.

  Schending van de Brokopondo Overeenkomst door Alcoa/Suralco
  – Eind jaren negentig sloot Alcoa de Aluminiumsmelter te Paranam. Dat is de eerste schending door Alcoa van de Brokopondo Overeenkomst (BO). Meer dan vijfhonderd arbeiders zijn toen ontslagen (1983-1999)

  – In dezelfde periode heeft Alcoa een thermische centrale welke diende voor de productie van aluminium verkocht en geëxporteerd. Tweede schending van de BO.

  – In 1999 heeft de ontmanteling van de smelterij te Paranam plaatsgevonden. Derde schending van de BO.

  – In hetzelfde jaar 1999 verkoopt Alcoa de stroom die werd opgewekt om aluminium te smelten aan Suriname. M.a.w. de energie afkomstig van de Afobaka Waterkrachtcentrale, die Alcoa alleen mocht gebruiken voor het produceren van aluminium en aluinaarde wordt door Alcoa een andere bestemming gegeven. Vierde schending van de BO.

  – Door de energie niet te gebruiken voor het oorspronkelijke doel , het smelten van aluinaarde tot aluminium, zoals dat staat in de Brokopondo Overeenkomst, zorgt Alcoa er voor dat Suriname verliest lijdt omdat Suriname geen inkomsten meer krijgt uit die activiteit. Vijfde schending van de BO.

  – Suriname lijdt nogmaals verlies door dat zij moet betalen voor dezelfde energie , die Alcoa nu aan haar verkoopt. Zesde schending van de BO.

  – Vanaf 1995 pleegt Alcoa geen onderhoudwerkzaamheden meer aan de aluinaarde-plant en legt steeds delen van de plant buiten functie (zie Worley Parsons Rapport). Zevende schending van de BO.

  – Er worden door Alcoa ook geen handelingen gepleegd in haar bauxiet concessies die de aanvoer van bauxiet moeten garanderen. Terwijl er voorraden liggen voor tenminste 18 jaren. Achtste schending van de BO.

  – De aluinaardeplant te Paranam was tot het vertrek van de heer Ramdin nog s’werelds meest efficiënte aluinaardeplant. Dat betekent dat Alcoa in staat was aluinaarde tegen werelds laagste prijs te produceren. Dus bij eventuele stagnatie van eigen aanvoer kon Alcoa zoals in het verleden, ook bauxiet importeren om aan haar verplichtingen, nl. productie van aluinaarde en aluminium te voldoen. Echter heeft ze daarvoor ook niet gekozen en zet het bedrijf abrupt stil in 2014. Negende schending van de BO.


  Maak melding

 4. @ pakiratigri 20 september 2018 at 12:23

  Mooi overzicht voeg daar de ecologische en milieu en arbeidswet delicten aan toe en wij kunnen beter gaan onderhandelen dan Djilp Sardjoe.

  Een mooie publieke actie in Delleware of bij Wall street met deze punten heeft vrijwel zeker meer resultaat dan jaren Sardjoe onderhandelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.