PALU: ‘Regering Bouterse-Adhin stuntelt al drie jaar in Suriname’

20
PALU: 'Nationale onderscheidingen Suriname niet politiek misbruiken'

PARAMARIBO, 12 aug | INGEZONDEN – Het is inmiddels het derde jaar van de regering Bouterse-Adhin en afhankelijk van wie je spreekt is het drie jaar van stilstand of achteruitgang, nog eens wereldcrisis, pech, buitenlandse sabotage, gigantische mogelijkheden, rijen van investeerders oftewel neks no fout. De coalitieleden zullen zich natuurlijk gedwongen voelen om de regering zoals gebruikelijk een dikke voldoende te geven en voor de oppositie klimt de barometer maar niet van het vriespunt af. Nadat de regering in het begin het voordeel van de twijfel heeft gekregen van de PALU, moet de partij nu tot de conclusie komen dat de regering al drie jaar stuntelt.

De PALU keek naar 4 onderwerpen om te zien hoe de regering het heeft gedaan:
1. Naleving Sociaal Contract.
2. Groei en ontwikkelingsperspectieven.
3. Verdedigen nationaal belang.
4. Natievorming.

NALEVING SOCIAAL CONTRACT
Het is intussen meer dan duidelijk dat het door de vorige coalitiepartners en de toenmalige vice-president uitgewerkte en breed (ook door de NDP) gedragen Sociaal Contract geen draagvlak heeft binnen het huidig zakelijk elite kabinet Bouterse-Adhin. De uitvoering liegt er dan ook niet om. Verhoging van de schoolbijdrage, herinvoering rijtuigenbelasting, leges en andere kostenverhogende maatregelen zijn aan de orde van de dag, terwijl lasten verminderende maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van het leven van de sociaal zwakkeren uitblijven.

SCHEPPEN VAN GROEI EN ONTWIKKELINGSPERSPECTIEVEN
Voor het onophoudelijk bedenken van nieuwe ‘dingen’ krijgt deze regering een 10, simpelweg omdat er geen hoger cijfer dan 10 is. Of het nou een sneltrein is, een brug over de Corantijn of de Marowijne, waterexport door Monaco Resources, een Cocosnootfabriek of Cocos-award. Er is altijd wel weer een nieuw idee.

Maar voor planning en uitvoering moeten wij de regering helaas weer een dikke onvoldoende geven. Het systeem van poti puru, poti puru, pot’ baka pur’ baka, is onderhand een handelsmerk geworden van de regering Bouterse-Adhin. Intussen is het gestuntel met het uitbaggeren van de voor de Surinaamse economie zo cruciale Surinamerivier een nieuw hoofdstuk aan het worden. Het lukt gewoonweg niet om welk project dan ook goed voor te bereiden en uit te voeren en daarmee wordt het creëren van lange termijn perspectieven natuurlijk helemaal onmogelijk.

VERDEDIGEN NATIONAAL BELANG
Het verdedigen of beter nog, het NIET verdedigen van het Surinaams nationaal belang en de Surinaamse waardigheid vormt een van de hardste klappen in het gezicht van ons volk. Voor nu zullen we ons slechts beperken tot de affaire Alcoa en de inbeslagname van tegoeden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) door de Nederlandse Justitie.
Enerzijds zien we dat wordt gekozen voor het gelijkbenig springen op de domme uitspraken van de Nederlandse minister Blok, maar anderzijds het zonder enig formeel protest laten gijzelen van tegoeden van de (CBvS)Centrale Bank van Suriname door de Nederlandse justitie. Verkeerde keus, dikke onvoldoende!

Voor het volledig negeren van de wil van De Nationale Assemblee, in het voordeel van de Alcoa en het schaamteloos verdedigen van de belangen van deze multinational tegenover het Surinaamse belang, verdient de regering niet eens een basiscijfer. Straks zijn wij voor alle multinationals, maar ook voor andere landen een voetveeg geworden. En dat terwijl we zeggen dat we her-kolonisatie willen voorkomen en dat we willen opkomen tegen uitbuiting van ons volk!

NATIEVORMING
Over natievorming kunnen we kort zijn. Als het alleen afhing van die prachtige filmpjes vlak voor het STVS-nieuws elke dag, al jarenlang, dan zou je geneigd zijn de regering een 10 te geven. Het is jammer dat de praktijk weer zo tegenvalt, want de verdeeldheid binnen de natie is in de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Het ontbreekt de regering nadrukkelijk aan een ideologische basis. Waar gaan we uiteindelijk dan naartoe met dit volk en dit land?

Volgens de PALU moet en kan het veel beter. De partij verwijt de regering geen gebrek aan goede wil. Die goede wil zie je immers aan het onophoudelijk komen met nieuwe ideeën en het blijven uitproberen van steeds weer nieuwe mensen op posten. Maar het is aan het volk van Suriname om te bepalen of deze uiteindelijk zeer slechte prestaties de nieuwe norm wordt voor komende regeringen. We hebben als volk nog minder twee jaar om daarover te denken.


20 REACTIES

 1. Beste Palu,

  Het gedoe is begonnen in 2010 met een regering wasr de Palu zelf inzat. Nog mooier, het gedoe is beginnen.op 8 december 1982 waar Palu een dikke vinger in de pap had.


  Maak melding

 2. Ambtenaren belazeren … natuurlijk moet je op den duur behandelt worden.

  Waar is @ HOOGHART … in Columbia voor medische behandeling????? Die behandeling kan/kon niet in Suriname plaats vinden … slechts in Columbia of Cuba. Of is hij ook aan het “DOKKEN”.
  Het was HOOGHART bekend dat de ambtenaren in opstand zouden komen … dondong dia Miskin … moet nu het varkentje wassen. HOOGHART heeft goed afgekeken … geleerd …. van MMDDB. Baas Ladjie HOOGHART zal straks met de … Bradie Kantie fu ing smoel … zeggen : A NO MIE !!!!!!! Voor commentaar moeten jullie bij dondong dia Miskin zijn!!!!!!!


  Maak melding

 3. Al ruim 8 jaar achteruitgang. Een partij die niet met geld kan omgaan en achterstanden en andere monetaire tekorten alleen maar met veel te dure leningen kan oplossen, dient met pek en veren het land uitgejaagd te worden. Dat dit nog niet gebeurd is ligt voor een deel aan de apathie en politieke onwetendheid van het volk. Het volk slaapt en laat zich lachend ‘uitkleden’.


  Maak melding

 4. Wie is Palù eigenlijk in coronie 300 stemmen vergaard wat geresulteerd heeft in een Dna zetel,in Paramaribo en wanica is volgens mij 5000 stemmen nog niets eens genoeg vr een Dna zetel,Palù kruip terug in die hol pe ju komoto,of neem een duik in een riool want recht van spreken hebt j niet


  Maak melding

 5. Bouterse heeft ze gebruikt en daarna bedankt en nu kritiek op kritiek.Waren ze niet bedankt
  zouden ze vandaag een heel ander verhaal hebben.1 pot nat ook zo Somo en Brunswijk.


  Maak melding

 6. Als je een idioot kiest als president moet je deze dingen verwachten die in Suriname aan het gebeuren is.Het arme volk weet niet beter dat deze moordenaar en rover van het land ons in zo een situatie zou brengen.Zo land Bouterse Suriname bestuurt als president komt het nooit meer goed.God zal het land bevrijden van deze moordenaar.


  Maak melding

 7. Harmen Boerboom nos

  correspondent Suriname

  Zorgen in Nederland om Suriname.

  Surinaamse medici en ziekenhuisdirecties luiden de noodklok over de kwaliteit van de medische zorg in het land. Ziekenhuizen kampen met tekorten aan medicijnen en medische producten door geldgebrek bij de overheid.

  Vorige maand schreven de directies van de belangrijkste ziekenhuizen al aan de regering dat er sprake was van “onnodige complicaties bij patiënten” als gevolg van de tekorten. Ook schreven ze dat er “onherroepelijk doden zullen vallen” als er niets verandert.

  In januari werd in een brief al gewaarschuwd dat “de zorg aan patiënten nauwelijks kan worden gegarandeerd”. Medici, zorgverleners en apotheken spreken van een alarmerende situatie en dreigen intussen met acties.
  Zelf betalen

  Naast de tekorten in de ziekenhuizen worden er ook steeds minder medicijnen vergoed door het Staatsziekenfonds. “Een scan moet ik nu uit eigen zak betalen”, zegt een bezoeker van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). “Dat kost me een maandsalaris. Veel medicijnen zijn moeilijk te vinden. Als je ze uiteindelijk vindt in een particuliere apotheek, dan krijg je het niet meer vergoed.”

  Het is tegenwoordig veel lastiger werken dan bijvoorbeeld een jaar geleden.
  Kinderarts Lissone

  Kinderarts Lissone van de AZP-kinderpoli kreeg vorige week zogenoemde saturatieprobes cadeau van leerlingen van een lagere school. Met die apparatuur kan het zuurstofgehalte in het bloed van de baby’s en kinderen worden gemeten. “We zijn heel erg blij met het geschenk. Natuurlijk zouden we dit materiaal gewoon in ons eigen magazijn op voorraad moeten hebben, maar door de economische situatie in het land is het ook voor ons ziekenhuis moeilijk geworden om de eindjes aan elkaar te knopen”, zegt Lissone. “We blijven binnen de medische veiligheidsmarges, maar het is tegenwoordig veel lastiger werken dan bijvoorbeeld een jaar geleden.”
  Plafond ingestort

  Het personeel van het Oogcentrum van het AZP kan daarover meepraten. In juni kwam het plafond van de oogpolikliniek naar beneden door achterstallig onderhoud. Omdat het ’s nachts gebeurde, vielen er geen slachtoffers.

  Als medische middelen in Nederland vervallen zijn, dan zijn ze dat in Suriname ook.
  Anonieme verpleegkundige

  Ook de andere ziekenhuizen in Paramaribo hebben het moeilijk. “Af en toe krijgen we goedbedoelde hulp vanuit bijvoorbeeld Nederland”, zegt een verpleegkundige in één van de ziekenhuizen. “Maar vaak zitten daar spullen bij die we niet kunnen gebruiken omdat we de bijbehorende apparatuur niet hebben. Gevolg is dat we regelmatig goederen moeten weggooien, terwijl we wel voor de transportkosten hebben betaald. Ook zitten er in de zendingen vaak producten die over de vervaldatum heen zijn. We hebben daar niets aan, want als medische middelen in Nederland vervallen zijn, dan zijn ze dat in Suriname ook.”
  Geen acuut gevaar

  Hoewel de directies en medici de regering regelmatig waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van de tekorten, zijn ze voorzichtig met het buitenhangen van de vuile was. De pers is niet welkom en interviews over het gevoelige onderwerp worden uit de weg gegaan.

  “We willen geen onrust creëren”, zegt een medisch directeur die anoniem wil blijven. “Onze patiënten lopen op dit moment geen acuut gevaar. Daarnaast zijn we voorzichtig met teveel kritiek vanwege mogelijke rancune vanuit de overheid. Als de nood echt aan de man is, dan komt de overheid nu tenminste nog met wàt geld over de brug. Maar als de ziekenhuizen in de ogen van de regering ’teveel zeuren’, dan kan dat gevolgen hebben voor de geldstroom, waardoor de zorg nog meer onder druk komt te staan.”

  Minister Elias van Volksgezondheid wuift de kritiek van de ziekenhuizen van de hand. Volgens hem is het allemaal niet zo ernstig. Hij kaatst de bal terug door te zeggen dat de ziekenhuizen hun financiële beleid niet op orde hebben.

  Oppositieleider Santokhi vroeg eerder dit jaar om een spoeddebat over de teloorgang van de medische zorg. Dat verzoek werd door parlementsvoorzitter Jennifer Simons, lid van de regeringspartij NDP en zelf medicus, afgewezen. Zij wil de regering eerst de gelegenheid geven om zelf onderzoek naar de problemen in de medische sector te doen.


  Maak melding

 8. Suriname is een verloren land geworden onder Bouterse vooral die december 1982 moorden die hij heeft gepleegd is een heet ijzer in Suriname.Als hij een man is met ballen dan komt hij zijn onschuld bewijzen.Er is een vloek op die moordenaar die het land leeggeroofd heeft van al zij tegoeden bij de centrale bank van Suriname.Ik schrijf dit uit eigen waarneming in Suriname.Als Surinamer vind ik dat die man een schande is voor het land in het buitenland.Iedereen is bang voor die man want hij kan zo weer beginnen te schieten met zijn wapens en Surinamers zijn bang voor de kogel.


  Maak melding

 9. Bouterse-Adhin doen het beter dan alle andere leiders. Het ene helf het het land vernietigd en dank door de andere helft van Suriname gaat het beter. Wij hebben het land zelf kapot gemaakt. Wij willen meer, meer, gaan maar staken en todat onze geld niks meer waard is. Wij hebben geen respect voor onze eigen geld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.