zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGeen wanprestatie? Suriname bracht ‘grote offers’ voor bauxietindustrie

Geen wanprestatie? Suriname bracht ‘grote offers’ voor bauxietindustrie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 jul – President Bouterse heeft zich onlangs als pleitbezorger opgeworpen van Alcoa. Volgens het staatshoofd mag de multinational geen wanprestatie worden verweten. In de Brokopondo-overeenkomst over de bauxietindustrie komt geen voorziening voor die vroegtijdig vertrek verbiedt. Ook is Alcoa niet verplicht een geïntegreerde industrie te handhaven. Fiscaal jurist Roy Shyamnarain vindt het rijmen, noch kloppen.

De geschiedenis en documenten rond de realisatie van de overeenkomst ademen een andere geest uit. Het ging altijd al om de opzet van een waterkrachtcentrale en een ‘geïntegreerde faciliteit’, namelijk een aluinaardefabriek met aluminiumsmelter. “Daarvoor hebben wij een groot deel van ons land onder water laten zetten, met verlies van huis en haard voor duizenden Surinamers”, zegt Shyamnarain tegenover de Ware Tijd.

Het onder water zetten moest voor de aanleg van een stuwmeer. Behalve woongebieden zijn ook bos en delfstoffen opgeofferd. “En daarvoor hebben wij ook zoveel bauxietconcessies gegeven, om ervan verzekerd te zijn dat wij gedurende vijf en zeventig jaar profijt zouden hebben van de offers, die het volk van Suriname zich heeft getroost”, aldus Shyamnarain. Toch lijkt de regering niet geneigd Alcoa een duimbreed in de weg te leggen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. Misdadige Moordenaar Desire Delano Bouterse als pleitbezorger van Alcoa ????… what a bloody shame !!!!
  Denkt MMDDB de Amerikanen daarmee te paaien???? Die KLOOTZAK {MMDDB}maakt zich onsterfelijk belachelijk. Na 2020 zullen wij als gemeenschap afrekenen met dat Paarse tuig !!!!!


  Maak melding
 2. wij hebben zoveel bauxietconcessies gegeven, om ervan verzekerd te zijn dat wij gedurende vijf en zeventig jaar profijt zouden hebben van de offers, die het volk van Suriname zich heeft getroost………………………….na 75 hebben de burgers 0,0 en het land ook 0,0 geprofiteerd.

  nu wij als burger zijn verneukt en nog steeds verkracht. er is geen transparantie, multinationals gaan over lijken het zijn moordenaars. ze hebben geld en macht maar geloof me het zijn moordenaars in 3 delig pakken ik bedoel alco onderhandelaars. Surinaamse onderhandelaars zijn zo dom als de achterste van een ezel die gaan altijd aan het kortste eind trekken bij deze moordenaars van het milieu.

  dat allemaal gezegd te hebben wil ik nu het hebben de GOUD sector. hier worden wij burgers van suriname door de regering geneukt en verkracht met leugen en hebzucht…maar daar houden de zwarte bevolking van suriname van daarom stemmen zij steeds keer op keer voor vernieling. wat een dom volk……het gaat de zelfde kant op als alco zij zijn rijk en jij een bedelaar…


  Maak melding
 3. @ Darasingh,

  Daarom klikt het zo goed, doordat beiden moordenaars zijn, deze moordenaar met zijn militaire achtergrond als sergeantje van de landmacht, onderhandelen met een multinational, te gek voor woorden, vandaar dat je met dit soort figuren genaaid word, de enige die er beter van word, is die moordenaar met zijn criminelevriendenkring, en die multinational.


  Maak melding
 4. Morgen zullen maskers vallen van Paarse Dna leden zoals Katrijntje Simons, zogenaamde profeet Missikonju, boeler Abdoel, psychopaat Doekhi, en opa Bouva, die zogenaamd de belangen van het volk behartigen, gelukkig heb ik de gave meegekregen, om daar doorheen te prikken, waardoor ze stuk voor stuk door de mand vallen. Deze volksverlakkers en misleiders, hebben maar ėėn ding voor ogen, hun voorzitter tevens veroordeelde drugsdealer en meervoudige moordenaar, te beschermen.


  Maak melding
 5. Internationale ARBITRAGE zou in elk geval een beter
  RESULTAAT voor SRANAN opleveren !

  Aangezien Opa D WANTED is in de USA en in de EU, babbelt
  een LAME DUCK met de Amerikanen !

  De USA-SURALCO hebben Opa D plus DINO, STEVIG AAN DE
  BALLEN VAST !!! SOORTU ONDERHANDELING ???????????????

  Een man die een staatsgreep pleegt, samen met het Koloniale
  Holland en die tegelijkertijd voor NEDMILINLDIENST en voor de
  CIA werkt, IS GEEN SRANANMAN !!!!!

  Onderhandelingen DDB met de USA-SURALCO zijn gewoon NEP !

  Ook via de PAARSE-SURALCO-DEAL. wordt Ons Volk BEROOFD en
  BESTOLEN door de PAARSE ANTI-SRANANMANGS !!!


  Maak melding
 6. Als de D.N.A. zich overgeslagen voelt of gepasseerd zijn door de regering dan moeten zij stappen ondernemen en niet als een groep passieve idioten zitten rondkijken. De president zal zeker offers moeten brengen omdat hij een klote leeg kop is, het parlement houdt geen rekening met die man plus z’n adviseurs dat deze geen wetenschappers zijn. En dat ze zeker als marktventers tewerk zullen gaan, heeft geen missen.
  Een slachtkip verkoper is nog geen wetenschapper, de D.N.A. leden dient dit te weten, in het bijzonder de poppenkast voorzitter.
  De president handelt of gedraagt zich als een sloopkogel om de 51 d.n.a. leden monddood te maken.


  Maak melding
 7. In elk geval met de bauxiet inkomsten hebben we een “Bosjebrug” !! En hebben velen een
  goed US-dollar pensioen (zij die hun pensioen in bv. het buurland Frans Guyana laten uitbetalen of de Antillen) !!
  Sranangman oeng tang “srebie” !! So-so afleidingsmanouvre om de aandacht van de echte sociaal
  economische problemen af te leiden !!! Weer een lollie-pop voor de Surinamers: SLM tickets in SRD !!!
  De ambtenaren verheugen zich hierop al. ivm de komende “verhoging van hun salaris” waarmee ze een ticket kunnen kopen om op Curacao en in Miami hun inkopen te doen !!
  So-so, sranang-boerikie,s !!!


  Maak melding
 8. Het kan verkeren! Wie herinnert zich niet de grove beschuldigingen van de huidige president aan het adres van Venetiaan dat hij het land aan multinationals overdroeg. Vene moest zijn pyjama maar aantrekken en gaan slapen. Onnadenkende NDP’ers hadden geen boodschap aan de feiten die totaal anders lagen. DDB zou het beter doen, niet dus. Nu zit Suriname met de gebakken peren door deze roekeloze, onbenullige bestuurders. De deal die de commissie met de SURALCO heeft gesloten cq aan het sluiten is kennen we niet in details. Toch moet worden opgemerkt dat het er niet goed uitziet. In ieder geval is het nagenoeg buitenspel zetten van DNA een anti democratische opstelling van de regering en de coalitie. Toegegeven, met uitzondering van een kleine minderheid, is het niveau van de doorsnee parlementariër niet indrukwekkend. De meesten wekken de indruk zich niet terdege voor te bereiden op vergaderingen. De dossierkennis laat bij velen te wensen over…Maar ze zijn allen door het kiezersvolk gekozen. De regering zou reeds alleen daarom respect voor DNA moeten opbrengen en hun echt moeten erkennen en behandelen als de rechtmatige vertegenwoordigers van het volk. Zolang de heer DDB de president is zal dat echter niet gebeuren. Immers hij heeft bij herhaling DNA een poppenkast genoemd. Dat zegt alles over zijn werkelijke aard (=ondemocratisch). De president heeft kennelijk meer vertrouwen in de heer D. Sardjoe die precies weet hoe hij voor zichzelf en politieke vrienden miljoenen (in valuta uiteraard) voor zichzelf moet “verdienen”. Ballast Nedam kan erover meepraten.
  Die-hard aanhangers, zullen nu zeker weten uit te leggen wat de president bedoelde toen hij de uitspraak deed: “U hoeft niet van mij te houden, ik houd wel van u”. Bedoelde hij met “u” het Surinaamse volk of had hij het toen al eigenlijk over de SURALCO? Deze anti-Suriname-mentaliteit demonstreren en dan de rechtmatige vertegenwoordigers van het Surinaamse volk “een poppenkast” noemen???? Als het niet zo’n serieuze zaak was zou ik het als een goede mop waarderen.


  Maak melding
 9. Bo Bo Bouterse heeft een briefje naar de DNA gestuurd ,maar laat de vice President dat tekenen .

  Zelf kinderen van de basis school schrijven niet zo brief .

  Bouterse denkt slim te zijn ,heeft niets geleerd sedert je Henk Aaron 1980 heb weg gehaald .

  De totale bende van NDP denken dat ze verbetering hebben gebracht in Suriname blijven jullie maar dromen stront onderdrukkers .

  Stelletje slopers zijn jullie in NDP ,ook racisten ,en alcoholisten blijven jullie in NDP .

  De kolonisten waren 1000% beter dan de troep van Bouterse en Limbo van SRS Radio .

  Waar is Hooghard en Henk Herrenberg en Ramon Abrahams en Graanoost land verraders zijn ze geworden .

  Deze gasten denken dat de AMERINANEN van ze houden blijf maar dromen in NDP .

  Wij van NPS wijken niet voor onderdrukkers en wij werken niet samen met slopers van fabrieken .

  Met dank van NDP is er zo een groot armoe in Suriname gekomen de laatste 8 jaren .

  Misikaba of Misikaka en Doehkie wanneer komt de tweede AMNESSTIE aanvraag naar DNA .

  Met de stont 26 zetels kan je geen Amnestie meer aanvragen of goed keuren .

  Met 32 zetels kan je weer een aanvraag doen ,niemand van de Oppositie zal NDP ondersteunen bij een verzoek tot Amnestie voor BoBo Bouterse .

  Limbo SRS Radio draai wat Papa Tauwtje nummers voor de mensen van NDP .

  Limbo van SRS Radio en Doehkie jullie kunnen Somo niet meer weg sturen door chantace politiek .

  Doehkie heeft Saramaca kanaal gegraven in 1960 en magenta kanaal 1970 gegraven door Abrahams .

  Henk Herrenberg heeft Fort zeelandia in jaar 1780 gebouwd je krijg een standbeeld daar .

  Bouterse heeft Sommelsdijk kreek gegraven in jaar 1830 zijn allemaal projecten van NDP .

  Dodsen minister wanneer haal je de bagger schepen weg in Suriname is dat ook wettig vraag Moestaja van Arbeid .

  Niemand zal met NDP werken na de verkiezing van 2020 jullie zijn racisten in NDP en ook heb zuchtigheid dat hebben de Militairen geleerd van af 1980 onder leiding van NDP beleid mede werkers .

  Krolis van Palu moet ook de bak in hij ging de doden lijst maken 8 december 1982

  Kanhai je had WIET gerookt daar om heb je het over tegen coup ,blijf dromen


  Maak melding
 10. wanneer gaat grasalco ook distr. Nickerie een hoeveelheid steenslag schenken voor de bare slechte wegen , waar de mensen dag/nacht ploeteren om rijst te verbouwen voor het land, volk ..

  het volk al daar is zijn hele leven in het modder aan het ploeteren met weinig loon pinaren als kakerlakken , maar houden vol om toch een bestaan te vinden ..

  dat doet bijna geen enkel volk in s m e . althans geen enkel neger-blakamang- djoeka .. de chinees komt niet verder dan zijn winkel deur naar buiten..


  Maak melding
 11. In de oude tijden werden dieren of mensen opgeofferd om bepaalde (af)goden tevreden te stellen.
  In onze huidige tijd worden dieren en mensen opgeofferd puur en alleen voor economisch en financieel gewin.
  Kapitalisten gaan over lijken, in wereld verbetering zit geen winst.
  Dus de illusie kunnen we uit de wereld halen dat de elite en schat rijken staan voor een eerlijke wereld.
  They don’t give a damn about you…


  Maak melding
 12. Als ddb wijs en verstandig is evenals het ndp-kliekje dan geven ze toe dat ze fout zijn en dat de Brokopondo-overeenkomst alleen in de DNA opengebroken en gewijzigd kan worden.

  Ook de oppositie moet niet ze het vuur nader aan de schenn leggen als ze inbinden en orde op zaken te stellen. Fouten kunnen gemaakt worden, maar het nationaalbelang moet troef zijn. Suralco/Alcoa is de tegenpartij en hebben hun eigen sterke mensen. Suriname moet daarom ook de aller sterkste mensen inzetten. Een ervan is Derrick Ferrier, ook Jim Hok, Harold Rusland enz.

  ddb moet duidelijkheid geven over alles wat ddb en het kliekje besproken heeft of over een te komen.

  De DNa beslist en geen enkele andere instantie als het gaat om de Brokopondo-Overeenkomst.

  De VHp had al in 2015 gewaarschuwd dat zaken die ddb en Alcoa/Suralco bespraken of hoe ze bezig waren niet goed zo horen te verlopen.

  ddb kan de pot op om mee te delen dat er zaken geheim zijn. Sotie ka geheim dat de DNA niet mag weten. ddb sodemieter op. Geef openheid van zaken, If A Bosz, Mik a Bosz en dan zien we hoe zaken verlopen bij de groene tafel. Mik Ding Kong We Wakti Ding! Het gaat om een nationaal belang van (de) Suriname/rs.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamer/s


  Maak melding
 13. Als Sziedonia ea dna-ndp-ers het nationaal belang van de republiek Suriname en de Surinamers hoger achten dan het prulwerk van de presidentiele commissie van ddb e/o de MOU die ddb met Alcoa/Suralco gemaakt heeft, dan dient/en zij een motie van wantrouwen in tegen de regering ddb.

  Let op! ddb heeft geen bevoegdheid om de Brokopondo-overeenkomst open te breken of te wijzigen. Het is de taak van DNA die dat mag doen.

  ddb heeft een wanprestatie geleverd en heeft Suriname aan Alcoa/Suralco voor een appel en een ei verkocht.

  In de DNA van Suriname moet de coalitie een motie van wantrouwen tegen de regeringscoalitie van ddb, adhin in dienen en de regeringscoalitie van ddb en adhin weg stemmen. ddb en adhin gaan jullie je pyjama’s aantrekken en gaan jullie tomaten planten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 14. Die kleine Ingi boi ligt in zijn hangmat te snuiven en stuurt de VP om de vragen in de DNA te beantwoorden. Nooit eerder in de geschiedenis van Suriname hebben wij een dergelijke lagimang als president gehad.


  Maak melding
 15. Onderhandelingsstrategie in opdracht van de PAARSE BENDE :

  ALLES WAT SURALCO WENST, GEWOON GOEDKEUREN, NIET
  ONDERHANDELEN WANT DE US en SURALCO hebben onze
  PAARSE PRES EN ZIJN PAARSE ZOON DINO, GEGIJZELD ivm
  zware CRIMINELE ACTIVITEITEN EN TERRORISME !!

  GEEN ENKEL LAND of MULTINATIONAL, NEEMT EEN PRES
  MET ZWARE CRIMINELE ANTECEDENTEN SERIEUS !!!


  Maak melding
 16. Hier geloof ik geen moer van. De multinationals hebben Suriname en de Surinamers altijd genaaid. Zelfs de rechters aten uit hun hand’Zie onderstaand bericht uit 1956.

  07-06-1956 Familie Fairweather eist Smalkalden terug. Reden: deze plaats met grote hoeveelheden bauxiet is door de door de staat benoemde bewindvoerder aan Billiton verkocht voor slechts
  Sf 5.000. Natuurlijk wilde de familie terecht meer geld zien voor deze vorm van uitbuiting door een Nederlandse Multinational. Verzoek wordt echter door de rechter afgewezen.


  Maak melding
 17. En dat is niet alle.
  Onze voorouder , ouders en broeders geven dit land nog steeds gratis weg aan Multinationals. Wij kennen onze geschiedenis niet of hebben geen moer daaruit geleerd. De eerste grote uitbuiter van Suriname was de NHM (Nederlandsche Handelmaatschappij), die gerotzooid heeft in Marienburg, de Resolutie, Mon Tresor en andere plantages.

  10-01-1950

  BIJZONDERE CONCESSIE AAN DE BILLITON MIJ N.V.
  Aan de naamloze .Vennootschap Billiton Maatschappij; is krachtens de landsverordening 124 betreffende het verlenen van. Een bijzondere concessie tot het ontginnen van Bauxiet aan, de Naamloze Vennootschap ßilliton Maatschappij N.V. , gevestigd té Gravenhage; een bijzondere concessie verleend tot het ontginnen van bauxiet óp het terrein, vermoedelijk groot 1863,42 h.a. in het district Suriname, déel uitmakende van de navolgende stukken grond:
  a. de verlaten, plantage Smalkaldén of St. Saphorin aan de Surinamerivier.
  B de grond Onverdacht aan de Para rivier
  c. het; gedeelte van de grond groot plm. 128 ha. gelégen ten Noordén van de Paradoorsnee, :1;
  uitmakende plm ¼ gedeelte van de” grond de Watering aan dé Parariviér’
  d. de grond Welbedacht, óók genaamd: Welgedacht ,groot 405; ha:, gelegen aan de Pararivier,
  e, de grónd „Nieuw Mocha” ook genaamd Nieuw Mocca. aan dé linkeroever;van dé Pararivier. ,’ mét bepaling, dat de bijzondere resolutie van 28 Augustus -1941 No 2655 aan dé maatschappy voornoemd verleende bijzondere concessie, tot hét ontginnen”, van bauxiet, gerekend van 3 Januari 1950 is vérvallen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES