Bouterse: Surinamers moeten manier van denken veranderen

49

PARAMARIBO, 3 jul – Surinamers moeten hun denkwijze veranderen. Dit zei president Bouterse bij de herdneking van de afschaffing van de slavernij. De onmenselijke inzet van arbeid in Suriname is reeds honderd en vijf en vijftig jaar geleden ten einde is gekomen. Het heeft niet betekend dat mensen automatisch anders zijn gaan denken. Het is dus hoog tijd voor verandering. “Wij moeten er nu aan denken om onze mentale denkwijzen te veranderen.”

Dat zal hoe dan ook moetene gebeuren. “Het is intussen al honderd en vijf en vijftig jaar na de afschaffing en tot de dag van vandaag zien wij in onze samenleving dat het geestelijke proces van bevrijding nog niet is waar het wezen moet”, zei Bouterse bij de viering van Emacipatiedag op het Onafhankelijkheidsplein. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, zijn reeds stappen gezet.

Suriname en de Surinamers mogen daar trots op zijn. Op economisch en sociaal gebied is redelijke vooruitgang geboekt. Bedacht moet worden dat het na de afschaffing van slavernij in formele zin, niet altijd even gemakkelijk is geweest. Er zijn hoe dan ook, prestaties neergezet. Bouterse heeft enkele Surinamers onderscheiden. Onder hen bevinden zich zangeres Poppe en traditioneel drummer Henk Sacco.

49 REACTIES

 1. Wat een lef heeft deze moordenaar .Hij moet zijn denken veranderen en niet denken dat de surinamers hem gaan vergeven en vergeten wat hij ons heeft aangedaan.Hij moet stoppen met zijn wishful
  thinking en accepteren dat hij in de gevangenis thuis hoort en dit allemaal in land en volksbelang.
  Wat voor een boodschap heeft deze moordenaar op deze speciale dag?!
  De mens had toen geleden en hij doet hetzelfde met ons!Hij is een slavendrijver en de ndpers zijn moderne slaven.
  Pot verwijt de ketel.


  Maak melding

 2. Desi tik joe bondroe dai hoepel op, oe no wan joe morro, yu kaulo beest. Zoveelste afleidings manoeuvre van deze rat. In tussen blijven de sociaal / economische problemen zich opstapelen.


  Maak melding

 3. Dan hopen we echt dat yoga hem de juiste weg zal wijzen . dat leid naar zijn eindbestemming santoboma waar hij thuis hoort..Dan pas kunnen we zeggen dat yoga geslaagd is.


  Maak melding

 4. Gewoon weer de twaalfde provincie suriname van Nederland worden kun je gelijk van de miljarden van de Europese unie profiteren zo gek nog , j gouveneur terug en gaan met die banaan


  Maak melding

 5. Breaking News van vandaag 3-7-2018
  1Echtpaar Ramphalweg beroofd
  2.Een Chinees aan de Indira Ghandiweg beroofd
  3.Een man van Vierkinderenweg beroofd.

  Ja, zeker we moeten veranderen. Getrouw en Prade die slapen nog. Wie moet dan veranderen?


  Maak melding

 6. Wat bouta zegt is dat een bepaalde groep in Su nog steeds achter loopt op de rest ondanks dat de slavernij al 155 jaar is afgeschaft!!


  Maak melding

 7. Opa en oma waren erg verrast om zijn oerdomme opmerking. Baas wordt kinds of hij heeft gewoon lak aan de logica van het gros der anti ndp Surinamers. Opa taki, laten hij en zijn bende corrupte trawanten hun manier van denken eerst veranderen. Lieg niet meer, steel niet meer van het land en volk, wees altijd eerlijk en oprecht, houdt de waarheid en gerechtigheid steeds voor ogen, geef alles wat jullie land en volk hebben afgenomen ook terug. Oma taki, die beesten van de ndp elite en hun duivelse leider gaan dat nooit nooit nooit doen. Suriname waarheen, weer voor vijf in 2020 is kiezen voor Suri Haiti, echt waar.


  Maak melding

 8. Jacob ……Suriname een twaalfde provincie van de slavendrijvers van Nederland. Die boeren met hun roze huid sturen een Hendrik Verwoerd met Nederlandse exportproduct Apartheid. De afstammelingen van de Dalits kennen het van hun kastenstelsel.


  Maak melding

 9. We hebben al12 provincies. Woon zelf in de 12e ,maar zou Suriname zeker welkom heten als 13e provincie met alle voordelen van dien. Echt het wordt tijd voor echte verbeteringen in het land en dat corrupte paarse bende uit de weg ruimen. Ik mag dan een blanke huid hebben maar mijn hart is in Suriname. En ookje mijn toekomst.


  Maak melding

 10. Zit wel wat in. Nederland heeft 1795 – 1813 (bezetting Frankrijk, Napoleon Bonaparte) ook achter zich gelaten. WO 1 neutraal maar WO II niet… 1940 -1945 is nog elke dag actueel op tv of in het nieuws. Zo gemakkelijk is het dus niet om iets een historische plaats te geven. Maar 155 jaar geleden: is zoiets dat wij in 2300 in Europa nog elke dag verwijzen naar WO II. Ik denk niet dat zoiets gaat gebeuren. Dan heeft zelfs de Tweede Wereldoorlog een historisch verantwoorde plaats gekregen. Bouterse heeft wel een punt.


  Maak melding

 11. Beste Sammy, Bouterse naar santo boma is een slecht plan. Veroordelen en deal sluiten met de VS. Laat hem daar maar brommen. Suriname is niet in staat dergelijke criminelen achwr slot en grendel te krijgen. Dus direct op het vliegtuig zetten.


  Maak melding

 12. Ray, wat maak jij je vaak druk om het verleden? Dan haal je onnodig veel stress en belemmeringen in je leven. Leer het verleden te accepteren, en je te richten op de toekomst. Ray, laat het verleden rusten. Het houdt je bezig, je blijft eraan denken. Je piekert, ligt wakker, koestert wrok, haat, gevoelens van rancune jagen door jouw hoofdje. Ga constructief en niet destructief om met de dingen die in het verleden zijn gebeurd. Leg je neer bij een toekomst met na 2020, nog vijf jaren regering Bouterse. Dit moet jij accepteren. In het leven gebeuren fijne dingen en minder fijne dingen zoals de december 1982 gebeurtenissen in Suriname. Piekeren over het verleden zal niets aan veranderen. Het verleden is niet te veranderen. Wat is gebeurd is gebeurd. Door op een negatieve manier bezig te zijn met het verleden beïnvloed je echter wel je toekomst. Je zult je als gevolg van al die negatieve gevoelens namelijk minder gelukkig voelen. Je voelt je gestrest, onzeker, zwak, kwaad, depressief en ongelukkig.


  Maak melding

 13. Als je naar het optreden van Bouterse kijkt, dan zie je steeds minder een leider. Iemand die Suriname aan de hand kan nemen en uit het dal kan halen.
  Ik zie steeds meer een man die ceremonieel bezig is.
  Hij heeft wel gelijk. Het is tijd voor verandering.
  Jongeren moeten het stokje over nemen.


  Maak melding

 14. @RobG
  O,kijk,@RobG die het evangelie aan het verkondigen is.
  Hallo dwaas ,het heden van Suriname en de toekomst van morgen hebben alles te maken met het verleden.Wij hebben een crimineel als lijder en zijn background is alles behalve plezierig.Hij moet veroordeeld worden voor zijn criminele daden waarmee hij begonnen was in 1980 .De ocergangers hier inclusief jij ,doen als jullie geboren slaven zijn.Hou op met zelfmedelijden te zoeken en hou je bezig met de geschiedenis vanaf 1980.Het verschilt niet met de geschiedenis van toen want ook vandag worden wij als volk onderdrukt door je baasje.Jullie ocergangers zijn zijn slaven,wij niet.Je baasje is even wreed als de basja’s toen,die gaat zelfs zover om een paar burgers uit hun bed te sleuren en voor het vuurpeleton te plaatsen.Ga de ocergangers voor de gek houden,een geschiedenis waarvan we getuigen zijn moeten wij volgens jou vergeten en een geschiedenis van 400 jaren geleden moeten we jaarlijks blijven gedenken.Wat vieren jullie eigenlijk op 1 juli..?
  Is het keti koti?of keti no koti?Eerlijk gezegd jullie nazaten zijn nog afhankelijk van je voorouders om keti koti te vieren.Ik denk niet dat je voorvaderen trots op nazaten zoals jij ,zullen zijn.
  Laat de zielen van je voorvaderen met rust.Zij verdienen het met rust gelaten te worden.Gebruik ze niet om aan emotioneel blackmail te doen.


  Maak melding

 15. De Chinezen zijn reeds lang aan het vooruit denken.
  China Zhong Heng Tai (CZHT) zal op haar palmolieconcessie in Patamacca, Marowijne, een houtverwerkingsfabriek opzetten.

  Zogenaamd een [almolie bedrijf in werkelijkheid is houtkap dehoofdactiviteit en de palmolie een bijproduct.
  Alle kosten van het palmbedrijf worden toegerekend aande houtkap.


  Maak melding

 16. Een volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Bouterse: Surinamers moeten manier van denken veranderen

  Zal dat gebeuren?

  Een Surinamer is westersgericht in alles, scholing, kleding, de grondwet, structuur van de maatschappij, financieel, economisch, goederen, auto’s huizen, bezit, kapitaal, kleding, petten, mode, goud, domeingrond, normen, waarden, zeden, maatschappij structuur, westerse films, enz.. Surinamers zijn nooit Cuba, Rusland, (communistisch gericht geweest)

  ddb en rovers zijn allemaal bezig met goederen, geld, kapitaal, domeingronden, omhakken van bomen voor de export, luxe op jachten, dure inkopen in Parijs – Frankrijk, dure westerse whiskey, dure disnigh kleding, dure schoenen, dure auto’s, paleizen om in te wonen, valuta op buitenlandse rekeningen van grote banken,
  zware wapens, drugscriminaliteit, enz.
  Hoe dan? Bouterse: Surinamers moeten manier van denken veranderen.

  Wie houdt wie voor de gek?

  De dief roept, houd de dief!

  ddb har a dan!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 17. Ray, je haalt me de woorden uit de mond, hieruit blijkt wel weer dat RobG(estoord) naast de hem zelf toebedachte twijfelachtge kwaliteiten ook nog een grote hypocriet is met een wel heel selectief geheugen


  Maak melding

 18. De VERTRAPPER van de Sranan GRONDWET zegt dat wij
  anders moeten DENKEN !
  Start ZELF met het HERVESTIGEN van Onze GRONDWET en
  Onze RECHTSSTAAT !

  Heer DDB :

  STOP met het BEDREIGEN van de PG en van de Rechterlijke
  Macht !

  STOP met het SABOTEREN van justitiele en politie-
  onderzoeken !

  STOP met FACILITEREN van CORRUPTIE en DRUGSHANDEL !

  STOP met het SCHENDEN VAN MENSENRECHTEN !!! — MASSAMOORD—

  PS : STOP met BANKBILJETTEN DRUKKEN, WANNEER ER GEEN
  PRODUCTIE als gevolg van UW EIGEN WANBELEID !

  U heeft door DOM DENKEN en als gevolg van TE WEINIG scholing,
  ONS LAND FAILLIET GEMAAKT !
  —MILJARDEN ONGEDEKTE SRD GEDRUKT—- GEVOLG FAILLISSEMENT

  DENKI A TORI DATTI !! KINKI A DONG PAARS DENKI !


  Maak melding

 19. Ik sabajo zal persoonlijk met witte paarden en een paarse kist deze volksbedrieger opa desi naar zijn laatste rustplaats brengen!
  Vandaag de dag is het onleefbaar geworden hier in su allemaar om 1 persoon. Een vervloekte moordenaar!
  Mensen lijden honger veilingen aladol etc.
  No mang bouta ga ga weggggggg!


  Maak melding

 20. Wat bezielt deze gast met een fel stukje stof over zijn overhemd??? Is het afkodre
  Of de nieuwste mode hier in Suriname.
  Ik snap deze prodo niet. Zal wel aan mij liggen. De ene aap doet de andere na.


  Maak melding

 21. Ja. De slavernij is 155 jaar geleden afgeschaft en als wij naar het beleid van DDB kijken komt de slavernij terug. Mensen die moeten hosselen om aan eten te komen en geestelijk zwaar op de proef worden gesteld om met hun geld rond te komen. In de slavernij kreeg je ten minste te eten en werd voor jou gezorgd. Oke, in ruil daarvoor moest je slavenarbeid verrichten en zweepslagen op de koop toe incasseren, maar verder had je geen financiële kopzorgen. De vraag rijst wat erger is? Lichamelijke of geestelijke pijn. Het antwoord laat ik aan u over.


  Maak melding

 22. Is dit de manier van anders denken,,

  PARAMARIBO – China Zhong Heng Tai (CZHT) zal op haar palmolieconcessie in Patamacca, Marowijne, een houtverwerkingsfabriek opzetten. De fabriek zal bevoorraad worden door lokale houtexploitanten uit het gebied. Zo werd dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Perscentrum van de regering. Bij die gelegenheid werd ook een samenwerkingsovereenkomst getekend door de directeur van China Zhong Heng Tai en de voorzitter van de Vereniging Binnenlandse Houtproducenten (BHP).

  Het hout zal gerooid worden door de lokale houtproducenten, aldus BHP-voorzitter Paul Abiteng. Hij merkte op dat het palmolieproject gekoppeld aan de houtkapactiviteiten een grote stimulans zal zijn voor de ontwikkeling van Marowijne. Dat lokale houthakkers in de gelegenheid gesteld worden de houtproductie op het areaal op zich te nemen logenstraft volgens de voorzitter de talrijke geluiden dat de Chinezen het hout zouden wegdragen en dat Marowijne er niets aan zou overhouden. Nu komt er een houtverwerkingsfabriek en addtionele werkgelegenheid voor lokale bewoners.

  Abiteng hekelde, dat terwijl Suriname en China Zhong Heng Tai in 2004 een intentieverklaring tekenden voor het palmolieproject, het veertien jaar heeft geduurd voordat deze daadwerkelijk van de grond komt. Ontwikkelingsprojecten in het district zijn hard nodig, aldus Abiteng, die aanvoerde dat sinds de bauxietactiviteiten van Suralco begonnen af te nemen er een hosselcultuur in Marowijne is ontstaan. Met de samenwerking met het Chinese bedrijf wordt de eerste stap gezet om het district tot bloeid te brengen en tot een stad te maken. LVV-vertegenwoordiger Perdiepkoemar Khedoe, merkte op dat het Chinese bedrijf ook trainingen zal verzorgen voor lokale bewoners.

  China’s ambassadeur Zhang Jinxiong die in 2004 al op de Chinese ambassade in Paramaribo werkte en toen reeds het palmolieproject een goed initiatief vond, gelooft er nog steeds in. Vooral omdat het hier een particulier bedrijf uit China betreft en geen staatsbedrijf. Hij pleit voor meer investeringen van particuliere ondernemingen uit China in Suriname. China Zhong Heng Tai-directeur Liu Jiang stelt, dat zeker 90 procent van de arbeiders bij de palmolieonderneming, onder wie alle supervisors, lokale mensen zullen zijn. “Surinamers kunnen het werk zelf doen”, stelde de directeur. Nu de proeffase is afgerond zal het eerste deel van de oliepalmaanplant worden aangelegd. Alvast wordt begonnen met een aanplant van 2000 hectare. In totaal zal 40.000 hectare in cultuur worden gebracht.

  En weer geven we het weg,wie gaat gaat hier geld aan verdienen het laat zich raden, net als het het goud we financieren het en laten de buitenlanders het geld verdienen hoe krom kan je denken ,en dan nog dit je laat ook nog eens het hout uit je achter tuin roven voor grijpstuiver ,al met al een wazig verhaal wat in 2004 is ontworpen .
  Suriname staat met z’n rug tegen de muur en de Chinees slaat direct toe,dat is dus het anders denken ,nogmaals China gaat er met de buit vandoor .
  En ik dacht dat India dit zou doen ,of vergis mij

  Lees meer: Houtkapovereenkomst getekend met Chinese palmolieproducent –


  Maak melding

 23. Bouterse heeft wel degelijk een punt. Suriname heeft nog een hele lange weg te gaan. Je moet je wel verzoenen om verder te gaan. Een land dat nauwelijks vijfhonderdduizend mensen telt moet zich realiseren dat er maar 1 richting is. Laat het verleden het verleden blijven. Suriname moet wel er voor waken te afhankelijk te worden van buitenlandse geldschieters en knowhow. Niet klakkeloos dingen overnemen van het westen. Suriname is Suriname. Uniek, en het zal gaan lopen met een andere mindset.


  Maak melding

 24. Deze klootzak van een laffe psychopaat moet zelf zijn manier van denken veranderen! Wie weet geeft hij dan zichzelf aan. Zal hoog tijd worden dat deze moordenaar wordt berecht. Bah!!


  Maak melding

 25. Punt of geen punt, inderdaad er MOET veel veranderen. Helemaal mee eens! Maar niet onder leiding van deze moordenaar die er groot en deels zelf een vinger in de pap heeft gehad het zo ver te laten komen.


  Maak melding

 26. Vergeven is ook een kunst op zich. We kennen het verhaal van Jezus om iemand de andere wang toe te keren. We kennen het verhaal waar Jezus de overspelige vrouw vergaf. Bouterse is niet groter dan Jezus. Dus ook aan hem vergiffenis gevraagd. We hebben niet te maken met de Bouterse van 1982.


  Maak melding

 27. @Japiooooo
  Hollaqndse KAASKOP,gaat HOLLAND bouterse opruimen,..jullie zijn de grootste lafaards in de geschiedenis als het om vechten gaat,..de Duitsers zijn in WO 2 GEWOON NEDERLAND BINNEN GEWANDELD,..SEBRENISCA,hebben jullie de moslim mannen in de steek gelaten ALLEMAAL DOOD,..DUS HOU JE AARDAPPELMUIL maar dicht,en sodemieter op naar steeds slechter wordende NARCOSTAAT ..NEDERLAND.DOMME PANNENKOEK.


  Maak melding

 28. pakiratigri 4 juli 2018 at 14:49
  Vergeven is ook een kunst op zich. We kennen het verhaal van Jezus om iemand de andere wang toe te keren. We kennen het verhaal waar Jezus de overspelige vrouw vergaf. Bouterse is niet groter dan Jezus. Dus ook aan hem vergiffenis gevraagd. We hebben niet te maken met de Bouterse van 1982.

  Wat naief. God vergeeft, maar wij allen zullen ooit geoordeeld worden naar onze werken. Keer de andere wang toe, maar niet steeds weer, de overspelige vrouw gaf waarschijnlijk gehoor, maar om van uit te gaan dat de meervoudige moordenaar van de jaren tachtig niet dezelfde is van 1982, moet men wel ziende blind en horend doof zijn, of gewoonweg oerdom tot op het bot. De werkwijze van deze misdadiger en zijn trawanten is duivels misleidend en nog sluwer dan tijdens de jaren tachtig. Ook de paars bittere vruchten, vanaf 2010 is te erkennen dat men te doen heeft met een paranoide schizofrene megalomaan, die door oerdomme paars knettergekke ndper’ s koste wat kost aan de macht is geholpen. Alle ndper’ s zijn de oorzaak van de misdaadvloek in de personen…didibri en trawanten. Ook zoonlief, zgn stiefzoon sa djersi a didibri, zijn corrupte elite en het gros der ma pima ndper’s zijn misdadig van aard, soort zoekt soort bij de na dagoebal partij. Het gros der paarse dwazen zijn oerdomme stommelingen.


  Maak melding

 29. Beste Revo, klik eens op deze link: “Learn how your comment data is processed” van Akismet, onderaan deze pagina. Daar kun je lezen welke informatie ze allemaal van jou lezen en opslaan. Vraag je eens af of je dat wel wil gezien de reacties die je plaatst.


  Maak melding

 30. PAARSE REVO is volgens de paarse Yo-Koeien : Ongewapende
  BURGERS, MARTELEN en AFSLACHTEN !
  (Vervolgens de politie, de Justitie Rechterlijke Macht voortdurend
  SABOTEREN ! Rechtsstaat Sranan KAPOT GEMAAKT ! )

  DAARNA HET LAND LEEGROVEN via Paars WANBELEID !

  Zware Misdaad zeer hoog, Corruptie Torenhoog, de Paarse
  elite faciliteert de CORRUPTE STAATSBOEVEN !!!!!

  FRI SRANAN ! SLUIT DE DRUKKERS VAN ONGEDEKT GELD OP !!!!!


  Maak melding

 31. op papier is de slavernij afgeschaft, maar de neger blijft zijn hele leven een slaaf voor zich zelf en zijn familie, hij zal nooit beter worden..
  in de hele wereld pijlen de gevangenissen uit van de donker zwarte mensen, ze zijn niet voor verbetering vatbaar..


  Maak melding

 32. Bouta, hoezo moeten wij ons denkwijze nu veranderen, is het niet onder jou bewind dat deze denkwijze juist versterkt is, heb jij het woord witte mensen niet regelmatig gebruikt. Ben jij niet medeschuldig aan het respectloze gedrag die de Surinamer vandaag de dag over zich heeft, oudjes die beroofd worden, waarvan de hersens ingeslagen worden door jongeren en onze mede landgenoten die het normaal schijnen te vinden om op deze manier aan hun spullen te komen. Heb jij er niet voor gezorgd dat onze normen en waarden en onze respect naar onze medemens zo een dieptepunt heeft bereikt. Welke denkwijze moeten wij nu aannemen, die van jou of die van mijn grootmoeder van 90jaar die nog weet hoe het hoorde te zijn.


  Maak melding

 33. pakiratigri wat bedoel je, nog steeds vergeven die fase heeft hij allang verspeeld. Als hij opstapt en al het geld dat hij verduisterd heeft met zijn princess Ingrid, die haar persoonlijke garderobe helemaal in Parijs gaat kopen, zullen wij erover nadenken. Je zit duidelijk uit je nek te kletsen, heb jij ooit na een maand -en) werken geen loon ontvangen makkelijk praten dus, er zijn gezinnen die dus zonder loon hun kinderen zonder brood naar school sturen en waarvan de leerkrachten zelfs de broodpakketten stelen, om hun eigen kinderen thuis te kunnen laten eten, als je in een soortgelijke situatie zit hoop ik dat je nog steeds kan vergeven, achterlijke garnaal die je er bent, BOUTA moet gewoon weg liever per direct, dan zal ik hem misschien vergeven en velen met mij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.