donderdag, april 11, 2024
HomeNieuws uit NederlandScholieren VS gebruiken eerlijke wereldkaart

Scholieren VS gebruiken eerlijke wereldkaart

-

Does Travel - naar Suriname

Kinderen in de Amerikaanse stad Boston leren sinds vorige week topografie met een wereldkaart die eerlijker en wél in verhouding is. Op deze zogeheten Gall-Peters-wereldkaart zijn Europa en de Verenigde Staten kleiner en Zuid-Amerika en Afrika groter en langer(FOTO boven). Het aanpassen van de kaart op scholen in Boston is de eerste stap in een poging het lespakket eerlijker te maken aldus Editie NL.

Op de kaart die normaal gebruikt wordt, de Winkler-projectie(FOT onder), klopt de grootte van de gebieden niet. Groenland is bijvoorbeeld veel te groot en Afrika is te klein. En Zuid-Amerika ziet er ongeveer even groot uit als Europa, maar is in werkelijkheid ongeveer twee keer zo groot.

‘Dit is de start van een driejarig project om het lesprogramma van de openbare scholen te dekoloniseren’, zei schoolinspecteur Colin Rose van Boston zondag in The Guardian. Lees ook meer hierover in De Volkskrant.

Overigens: als de wereldkaart in verhouding was zou Suriname zich als volgt tot Nederland verhouden:

opening
Fernandes Express
BODO Party

24 REACTIES
 1. wederom een groot voorbeeld van geschiedvervalsing die door de loop van eeuwen zich heeft gevormd.
  Nu nog eerlijk worden over alle misstanden die wereldwijd plaatsvinden en hebben plaatsgevonden dan kan iedereen rustig gaan slapen met de wetenschap de alles erkend is.


  Maak melding
 2. Alles wat blank is werd/wordt door de blanken 10 keer meer naar waarde geschat dan de werkelijke waarde. Zoals ze zelf zeggen, de overwinnaar schrijft de geschiedenis.


  Maak melding
 3. Als je naar die eerste kaart kijkt dan zie je dat India, Afrika en Zuid-Amerika de vorm van een ijsje hebben. isschien daarom dat de Europeanen erop af gingen en er flink van gelikt hebben.


  Maak melding
 4. Hahahahaaaaaa…misschien kunnen de amerikaanse scholieren tot de ontdekking komen dat Tigri nog steeds tot Suriname behoort en niet aan Guyana…hahahahaaa… misschien dat ze ook een muur om Tigri gaan bouwen…..hahahahaa….


  Maak melding
 5. Me mars …eerlijke wereldkaart!
  Op dit ogenblik hebben ze een president met een IQ van 0,0!!
  Trumpie rumpie liegt zodra hij zijn mond opendoet.Op dit moment hebben de amerikanen een president die alles behalve eerlijk is.


  Maak melding
 6. @Ray,

  Zuid Afrika, Brazilie en India hebben ook satellieten die kaarten produceren. Maar ook zij vinden het fijn hun landen en continent kleiner af te schilderen, want ze zijn tot nu toe niet gekomen met een correcte kaart. Het zijn wel de blanken die met een correcte kaart zijn gekomen. Soms doen sommigen van hen wel goede dingen.


  Maak melding
 7. Steenhard de Waarheid

  Alles wat blank is werd/wordt door de blanken 10 keer meer naar waarde geschat dan de werkelijke waarde. Zoals ze zelf zeggen, de overwinnaar schrijft de geschiedenis.

  ===============================================

  In tussen wil half Afrika asiel aanvragen in Amerika of Europa dus zo erg is het niet met de blanken.

  Als jvandaag nog een referendum uitschreven zou worden met de vraag of Suriname terug wil keren naar het Koninkrijk dan weet ik wel wat het antwoord is.

  Het aanpassen van Surinaamse schoolboeken aangaande de revolutie zou een poging zijn om het lespakket eerlijker te maken. Desi Bouterse wordt nu weggezet als een held terwijl de man een massamoordenaar is. Scholieren worden op dit moment niet voorzien van de juiste informatie. Dat is een doodzonde toch.


  Maak melding
 8. Cartografie projecties is een apart vakgebied. Je kunt nu eenmaal een bol niet in alle opzichten correct in een plat vlak weergeven. Je moet altijd concessies doen. Bij de equivalente project is getracht het oppervlak in vergelijking tot elkaar goed weer te geven. Doe je dat goed dan krijg je een andere kaart dan hier boven. Liever hadden ze de Goode projectie gebruikt.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaartprojectie


  Maak melding
 9. Opmerkingen als van Steenhard de Waarheid & Blanke slaan werkelijk nergens op. Cartografie heeft altijd als taak gehad om een zo gebruiksvriendelijke kaart te maken die voor het doel de werkelijkheid goed weer geeft. Omdat reizen meestal het hoofddoel was zijn van ouds de meeste kaarten equidistante weergave van de aardbol op een plat vlak.
  Hopelijk bekijken jullie de link die ik hierboven gaf en leren jullie er iets van. Misschien dat jullie dan eens stoppen met dom racisme en geblaat.


  Maak melding
 10. Als je op Google Earth kijkt dan zie je de juiste verhoudingen en dat ziet er toch anders uit dan deze “eerlijke wereldkaart” met een anorexia Afrika, India en Zuid-Amerika.

  Kaarten weren getekend door Europeanen, tenslotte wisten die hoe de wereld er uitzag. Europa was voor Europeanen het centrum van de wereld en het belangrijkste werelddeel, dus teken je die in het midden en het grootst.
  Chinezen gebruiken een kaart waarop China het middelpunt van de wereld is, de Amerikanen tekenen Amerika in het midden. Chinezen noemden China ook het rijk van het midden.
  Voor elk land is toch het eigen land en de plaats in de wereld het belangrijkst.

  Voor Suriname is de kuststrook het belangrijkst, dus teken je dat deel het meest gedetailleerd. Simpelweg een geval van praktisch werken. Je kunt Afrika en Zuid-Amerika wel heel groot tekenen, maar veel gebieden daar zijn leeg en volledig oninteressant.

  Dat geval in Boston is waarschijnlijk het hobbyproject van een paar idealisten. Zal zeker niet over de hele VS worden ingevoerd, laat staan over de hele wereld. Die kaart is ook niets nieuws, hij bestaat al lang.

  Nu ik trouwens die eerlijke weergave van Suriname naast Nederland zie valt het mij een beetje tegen. Ik had Suriname een stuk groter ingeschat.
  Dat Tigri bij Suriname hoort is overigens iets dat alleen de Surinamers denken.


  Maak melding
 11. @Hans van den Broek,

  Dan moeten mensen hun tenen ook niet op ware grootte tekenen, want hun hersenen zijn toch belangrijker. Het hoofd moet dus 2 x groter. De armen 2 x langer, de tong en geslachtsorganen een stuk groter en de mond zo groot als die van Herrenberg.
  Ik hoop dat je hierdoor schrikt van je eigen theorie om de verkeerde weergave te rechtvaardigen.


  Maak melding
 12. @neus
  over geblaat gesproken. Vroeger was het beeld van de omvang van de landgebieden idd anders als vandaag. Maar waarom is er niemand op het idee gekomen om de landmassa’s te tekenen in de schaal die meer bij de werkelijkheid is.
  En dan trek je gelijk de racisme kaart?
  Over dom gelul gesproken heeft niets met racisme te maken dat zit gewoon in jou zieke brein.


  Maak melding
 13. Die @Hans van den Broek toch. Waarom tekenden ze dan Limburg niet op kleinere schaal en de Randstad op veel grotere schaal? Of Zeeland vroeger, dat het VOC-hart was, niet op grotere schaal?
  Er zat zeker een kleinering van niet-blanke gebieden achter, dat kan niemand ontkennen.


  Maak melding
 14. waarom hebben wij zelf ,, niet een kaart getekend en opgestuurd., dan zijn we van alle gezeik af..

  wat kunnen we zelf wel maken/doen..

  we kunnen onze eigen billen niet eens goed schoon houden, van heel verre stinken we als de hel..

  onze eigen stront wordt nog steeds achter beekhuizen in de rivier geloosd in het openbaar waarover lullen we nog..

  al tien tallen jaren wordt er gepraat over een vuil ver branding oven, welke blaka mang wil dat hebben/bouwen..

  een jaar verslag kunnen we niet eens produceren, laat staan een jaar begroting maken dienen in het poppenkast..

  de reshuffeling gaat gewoon door totdat er geen zwerver meet overblijft in de straten parbo.., dus iedereen lanti mang/oema..


  Maak melding
 15. @Klingon
  Op dit ogenblik heerst een ware chaos in amerika. Ook zij hebben ne tals Suriname een lijder die niet deugt en snel klaar staat met een antwoord…A ..no..mie..is them ..is the others…


  Maak melding
 16. Klingon, de correcte kaart bestaat niet, alle kaarten geven een verkeerd beeld van de werkelijkheid (de aarde) weer, de aarde is een bol, de kaart is plat. Als ik je door een stoomwals zou platwalsen, zou je eigen moeder je toch ook niet meer herkennen? Als je echt wil zien hoe de aarde er in werkelijkheid uitziet, moet je een globe gebruiken.

  Koos, dat half Afrika asiel wil aanvragen in Europa of de V.S. heeft net zo veel te maken met de blanken die er wonen als dat Europa en de V.S. de rest van de wereld in bezit namen tijdens de koloniale tijd, omdat daar geen blanken woonden. Mensen, maakt niet uit van welk ras, willen daar wonen waar ze een, in hun ogen, menswaardig bestaan kunnen leiden, geen enkel Afrikaan zou in Europa willen wonen als hij in Afrika een menswaardig bestaan kon leiden. Dat Afrika onbewoonbaar wordt voor de eigen mensen, heeft o.a. te maken met de geo-politiek die Europa en de V.S. gevoerd hebben in het verleden en nog steeds voeren. Dat Europeanen Amerika als woonplaats uitkozen, had ook niets te maken met het feit dat er daar al Indianen woonden, ze wilden het land gewoon voor zichzelf inpikken, op dezelfde manier zouden Afrikanen, met even veel plezier alle Europeanen in Europa willen vervangen door Afrikanen, je denkt toch niet dat de gemiddelde Afrikaan in Europa wil wonen omdat hij zoveel van blanken houdt, hij wil naar Europa omdat hij denkt dat hij daar een beter bestaan kan opbouwen.


  Maak melding
 17. @ Franchepane: Ach, dat de mensen weg willen uit Afrika (en uit het Midden-Oosten) is dus vooral de schuld van de Europeanen en de Amerikanen. Het heeft dus helemaal niets te maken met incompetentie, wanbestuur en corruptie?
  Zouden de Afrikanen echt de blanken willen vervangen in Europa terwijl iedereen naar door blanken bestuurde landen wil verhuizen? Waar Afrikanen wonen krijg je Afrikaanse toestanden, waar dat ook is. Het is de mentaliteit, niet de grond.

  De ellende in Suriname is ook de schuld van de blanken? En Frans-Guyana, daar moet het dan toch wel helemaal vreselijk zijn nu de Fransen daar nog de baas zijn.

  Wanneer gaan we nu eens volwassen worden en inzien dat er maar één manier is om tot een samenleving te komen waar de mensen net zo gelukkig zijn als in de toplanden van het World Happiness Report van de VN: Bekwaam en integer bestuur en hard werken. Meer is niet nodig.

  Steeds weer in de slachtofferrol terugvallen en anderen de schuld geven omdat jij een moeilijk leven hebt en in een slecht bestuurd land woont lost niets op Het leidt alleen maar tot passiviteit en depressiviteit.


  Maak melding
 18. De maanlanding Is ook in hollywood opgenomen. De van alen belt Is onpenetreerbaar. Er Is een derde hemelichaam buiten de zon en de maan. Deze Is geheel onzichtbaar maar word zwart zodra die in aanraking Is met zonlicht of maanlicht vandaar de verduistering…

  Mensen ontwaakt we leven op een platte wereld onderzoek voor u oordeelde.


  Maak melding
 19. @Grontapu plata,

  Klopt dat de aarde plat is.
  Ik hoorde een tijdje geleden van iemand dat z’n broer in de ruimte was gevallen omdat hij op de rand van de aarde kwam, even niet oplette en een stap extra deed. Toen is hij in de ruimte gevallen omdat de aarde nou eenmaal plat is.


  Maak melding
 20. Hans van den Broek, als je goed gelezen had, dan had je gezien dat ik geschreven heb dat Afrika onbewoonbaar wordt voor Afrikanen en dat KOMT O.A.door de geopolitiek gevoerd door Europa en de VS. Het zal te ver voeren om hier alles uit te leggen, ik volsta met twee voorbeelden; Europese fabrieksschepen vissen de Afrikaanse wateren leeg, gevolg duizenden brodeloos gemaakte Afrikaanse vissers vluchten naar Europa. Een Nederlands bedrijf Trafigura dumpt gevaarlijk chemisch afval in Afrika; gevolg Afrikanen worden ziek, hun samenleving wordt ontwricht en de jonge mensen uit die gebieden vluchten naar Europa. Denk je dat één van deze Afrikaanse slachtoffers naar Europa zou willen gaan om het ‘mooi’ gezicht van die blanken daar? Als ze gewoon in Afrika konden blijven, desnoods 100 maal armer dan de gemiddelde Europeaan, waren ze gewoon in hun eigen omgeving gebleven. Ik blijf b.v. 100 maal liever in Suriname dan in Nederland, omdat ik in Suriname nog steeds een menswaardig bestaan heb, de meeste mensen willen gewoon in hun eigen geboorteland blijven, ze vertrekken pas als het in hun eigen land onleefbaar wordt. Wie daar schuld aan is laat ik even in het midden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES