Surinaamse economie blijft al drie jaar laag presteren

27

PARAMARIBO, 23 feb – De Surinaamse economie is al drie jaar aan het inkrimpen. Voor het derde opeenvolgende jaar wordt zwaar weer voorspeld. De Vereniging van Economisten in Suriname, VES, maakt zich grote zorgen. Het wordt maar niet beter, terwijl in andere Caribische landen verbeteringen, zij het lichte, worden geregistreerd.

Suriname bevindt zich niet onder de landen die het beter beginnen te doen volgens de laatste cijfers van de Caribische Ontwikkelingsbank. “Wij voorspellen een economische krimp van minimaal twee procent op basis van de huidige omstandigheden. Dit kan zelfs uitgroeien naar een negatieve groei van vijf procent”, zegt VES-voorzitter Winston Ramautarsing tegenover de Ware Tijd.

In 2016 was de terugval het ergst, namelijk negen procent. De VES ziet Suriname het wel redden met veel politieke wil. “Het is echt niet moeilijk. Wij moeten gewoon praten met elkaar en samen beslissen wat we met producten als hout, rijst en vis zullen doen. Maar ondernemers hebben zekerheid en vertrouwen nodig dat als ze investeren, ze hun geld niet verliezen door wanbeleid”, aldus Ramautarsing.


27 REACTIES

 1. De Heer Ramautarsing praat over wanbeleid ; wel mijnheer
  Ramautarsing, er is geen andere beleid dan wanbeleid in Su ! De Su overheid zijn bezig zichzelf te verrijken en het volk kan de pot op !! Dat is het beleid dat in Su gehanteerd wordt.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. Heb ik die woorden geen vertrouwen en zekerheid gelezen?
  En dat men bang is om hun geld zien verdampen door wanbeleid?

  Werk dan in geen geval met de ndp regering,want zij zijn er master in.

  Opo kondremang oe opo


  Maak melding

 3. Krijg je als mensen zich laten omkopen met een bordje bruine bonen door de rovers en plunderaars van de NDP.

  Te joe njang Bouta njan njan joe sa pai Bouta paimang.

  Wouter K.


  Maak melding

 4. Investeren in een corrupt land als Suriname is gelijk aan zelfmoord plegen. Hoe kan je investeren in een land van rovers. De groepje mensen die eerlijk en hard willen werken is veel kleiner dan de groep rovers en vernietigers. Het verschil tussen deze twee groepen wordt ook groter ipv kleiner. Suriname is langzaam maar zeker ten dode opgeschreven v.w.b. welvaart, ontwikkeling en vooruitgang.

  Persoonlijk vindt ik het triest voor de echte eerlijke hardwerkende mensen die zien dat hun land naar de ondergang geleid wordt. Willen maar niet kunnen vluchten en als minderheid, machteloos langs de zijlijn staan toe te kijken als in een rattenval.

  Zodra een investerend hard werkend mens in Suriname gaat draaien wordt hij ook door afgunst en jaloezie beroofd door mensen die niet werken maar stelen.. Kijk maar om je heen in de wereld dan weet je dat een bep soort volk nooit vooruit gaat. Al ga je miljarden in de economie pompen het zal nooit iets duurzaam worden. M.u.v. korte periodieke oplevingen d.m.v. geleend geld of westers interventie.


  Maak melding

 5. Mark my words private bedrijven wachten tot dat de regering helemaal blut is en geen enkele uitweg meer heeft en dan koopt een zekere Sardjoe alles kroon juwelen voor een habbekrats op. Herstel economie en investeringen komen pas als er uitzicht is op een andere regering en eerder niet.


  Maak melding

 6. En dit is pas het begin van het paars vervloekte wanbeleid. Moord, doodslag, roof en verder moreel verval worden schering en inslag. Zowel dader als slachtoffer belijden de paarse afgod. Vervloekt zijn moordenaars en boeven en allen die deze goddeloze politici de handen boven het hoofd houden uit eigen belangen en ook het oerdom paars volk die deze paarse afgod aanbidden. Ze krijgen wat ze verdienen, moord,doodslag, roof, geweld, corruptie alles wat een geordende maatschappij doet veranderen in de paarse hel der misdaad.


  Maak melding

 7. Weer klagen en nogmaals klagen in Su. Het gaat toch goed met de export en deze meneer BAba met zijn familie willen nog meer. Zelfs werden keer op keer zeecontainers zo overgeladen dat overvracht vaak uit de vracht gehaald moesten worden of hier in het westen in beslag werden genoemen. De schuur in su is overvol met exportprodukt en deze meneer Baba wilt dat in het westen dumpen. Hij heeft reden om te klagen. Bab rhee bab.


  Maak melding

 8. En na een jaar of 10 zijn er paarse honden die mensen overtuigen dat het NOG beter kan gaan in Su en ze gaan weer omlaag in de spiraal. Dat duurt nog enkele generaties voor common sense zijn plaats vind in de hersenpannetjes van de Suris


  Maak melding

 9. Zolang het volk niet naar Assemblee trek en alle oplichters naar buitentrek, kaal scheert, behandeld met pek en veren en al hun bezittingen per opbod verkoopt zal dit zich generaties herhalen.

  Zolang de grote oplichters en boeven de geheime helden van veel Suris zijn zal dit gewoon zo blijven.


  Maak melding

 10. Koos
  Mark my words private bedrijven wachten tot dat de regering helemaal blut is en geen enkele uitweg meer heeft en dan koopt een zekere Sardjoe alles kroon juwelen voor een habbekrats op. Herstel economie en investeringen komen pas als er uitzicht is op een andere regering en eerder niet.

  ===

  Beste Koos,

  Dat is het masterplan achter de crisis: SLM, EBS, Telesur, Staatsolie etc.

  Zet er corrupte nitwits aan de leiding van deze bedrijven zoals nu gebeurt en ze gaan allemaal naar de kloten. Bouterse en Sardjoe nemen deze bedrijven voor een appel en een ei over


  Maak melding

 11. We zullen zien wie het meest heeft geroofd als de onderzoeken rond zijn. De vervloekte paarse partij of de orange parasieten . Charmila…. Ik kan niet wachten om de bloedzuigers achter de tralies te krijgen. Paarse partij jullie doen het zonder ontwikkelingshulp. Ga zo door✋✋✋ sosolobie


  Maak melding

 12. De economie interesseert 99,9% van de suri- bevolking niet.
  Ken je het eten? Nee, dus… L.B.(lekker belangrijk).

  Dit is fake- news, want het gaat goed in suri:
  “De Restaurantweek Suriname die van 30 januari tot en met 5 februari plaatsvond heeft meer dan 7000 bezoekers gehad in 23 restaurants, zegt Ruben Forster van de organisatie.“
  bron: DB

  Het gaat tenminste goed bij deze 7000 suri’s. De rest van het volk is onbelangrijk.
  By the way geen BB met R op het menu; high cuisine en duurzaam voedsel.

  Wij hebben dit voorspeld, het werd toen afgedaan als zijnde geklets, jaloezie, landverraders, geen achteruitkijkspiegel, haat en nijd, stabiliteit kun je niet eten.

  Nu snakken ze naar stabiliteit!
  Dat bedoel ik, het moet over eten gaan, anders krijg je ze niet in beweging.


  Maak melding

 13. @ hmolenaar2016

  Zo te zien mis je ze ; ik ook, maar dan als kiespijn !

  Out of topic.

  Man beschoten in Commewijne, zie de Ware Tijd van vandaag, het wordt met de dag steeds gekker in Su.
  Zachte heel meesters, maken stinkende wonden zeg ik maar.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 14. Voor het derde opeenvolgende jaar wordt zwaar weer voorspeld. De Vereniging van Economisten in Suriname, VES, maakt zich grote zorgen.

  Van recessie is er thans sprake van depressie.
  Ook is er sprake van inflatie zowel monetair (geldhoeveelheid is toegenomen) als prijspeil (stijging van de prijzen) technisch
  Met andere woorden Sranang e ka letterlijk en dat tegen de achtergrond van al die leningen die zijn afgesloten.
  Hoe en waarmee zullen de leningen worden afgelost?
  Suriname produceert nagenoeg niets en nog steeds ziet het volk gemoedelijk toe dat de huidige regering het land naar de verdoemenis helpt.

  RobG onze bekende econoom en docent en IT specialist:
  Waar blijf je met al je adviezen zodat de huidige coalitie gaat inzien dat ze verkeerd bezig zijn?

  Bouta zegt “wij praten met de IMF maar wij doen ons ding zoals wij dat willen”.
  En nagenoeg iedereen zegt “Bouta je hebt gelijk doe je ding want wij hebben je daar gezet en jij bent de man”

  I rest this case


  Maak melding

 15. We zullen zien wie het meest heeft geroofd als de onderzoeken rond zijn. De vervloekte paarse partij of de orange parasieten . Charmila…. Ik kan niet wachten om de bloedzuigers achter de tralies te krijgen. Paarse partij jullie doen het zonder ontwikkelingshulp. Ga zo door✋✋✋ sosolobie


  Maak melding

 16. Straks als de gratis basiszorg wordt afgeschaft, de EBS, Water, gazoline verhoogd worden, bedrijven en winkels failliet gaan door teruggelopen omzetten en onbetaalde rekeningen van de overheid zullen de mensen merken hoe geweldig deze regering is en was.
  Ik begrijp nog steeds niet dat er mensen zijn die ze steunen en dat ze niet al lang zijn weggejaagd. Dat ze rustig door mogen gaan met stelen en vernietigen.


  Maak melding

 17. Vervloekt is het zeer slecht paars oerdom volk dat koos voor een vervloekte moordenaar. Paars misdadig verderf is al gaande van de lijder tot paarse knettergekke verslaafde zwerver. Hoe misdadig verderf? Kijk maar naar Desibabwe, Dinobabawe en meribabwe naas t vele verworden stinkend rijke corrupte paarse elitebabwes. Deng mag e poroe letterlijk en figuurlijk ka gi heri volk, oerdom aanhanger of niet. Wo ka.


  Maak melding

 18. Om een land goed te kunnen besturen heb je hoog gekwalificeerde economen nodig.

  Met de lagere school baviane economen zie je wat er gebeurt.

  Deze bavianen zullen nooit een uitdaging durven aangaan met outsiders, bang dat ze lelijk op hun bek gaan.

  Het is onvoorstelbaar dat met een inwoners aantal van nog geen half miljoen ,niet in staat is prognoses en financiele stabiliteit te bewerkstelligen.

  Het is 1 grote lachertje economie geworden.


  Maak melding

 19. Nog meer banken in Suriname met pintransacties in euro’s en de hele situatie verandert in een welvaartstaat zonder industrie. Suriname vooruit dank zij de NDP


  Maak melding

 20. Lang niets gehoord van de LENINGZIEKE minister van financien !

  De man die onze Deviezenreserve heeft laten VERDAMPEN !

  Denk niet dat de verarmde bevolking zich veel langer zal neerleggen bij het voortdurende financieel-economische WANBELEID !

  PS : STOP A NJEW SRAFTENG !

  MEK YU TONTON WROKO !


  Maak melding

 21. De Suris zijn persoonlijk bang voor Bouterse. Daarom staken ze niet om hem uit de regering te krijgen.

  Groepen als de economen durfen te zeggen wat gezegd moet worden. Daar blijft het erbij. De intinsieke macht van Bouterse is groter dan zijn officiele macht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.