Vonnis rechter: bonden mogen niet meer staken

23
Rechter: bonden mogen niet meer staken

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), is bezorgd over het vonnis dat vandaag geveld is door rechter Suzanne Chu. De Staat Suriname had via de kortgedingrechter gevraagd om de BvL en ALS te veroordelen om hun staking en acties onmiddellijk te beëindigen. De rechter heeft de vordering van de Staat vandaag toegewezen, waardoor de bonden niet meer mogen staken om zaken rond het herwaarderingsprogramma af te dwingen.

De tegenvorderingen die de BvL en ALS gesteld hadden, zijn ook afgewezen. Volgens Valies is staking een grondrecht en zullen de BvL en ALS na overleg met hun advocaat bepalen als ze beroep tegen het vonnis zullen aantekenen.


23 REACTIES

 1. Naar ik uit meerdere bronnen heb vernomen, werd mr. Suzanne Chu psychologisch afgekeurd voor het ambt van rechter

  lees verder parbode 2010

  www parbode com reportage/item/2716-vrouwe-justitia-ziende-blind
  geschreven door armand snijders en euritha tjan a way


  Maak melding

 2. ONVERMIJDBARE PROBLEMEN OP KOMST
  De West February 22, 2017
  De regering onder leiding van Desi Bouterse mag haar borst alvast goed nat gaan maken, want de problemen die ze zelf in de hand heeft gewerkt, zullen nu keihard op haar afkomen. Doordat ze zichzelf met de rug tegen de muur gedrukt voelt, heeft ze besloten onderwijsgevenden uit het FISO-systeem te lichten en een eigen salarisreeks toe te kennen. Deze salarisreeks houdt zonder meer een verhoging in. Hoe hoog die salariscorrectie zal zijn, weten we nog niet, maar die zal toch op de een of andere manier in overleg met de BvL en ALS moeten geschieden en niet een opgelegd karakter mogen dragen. Hoe het ook zij, een aparte salarisreeks creëren voor onderwijsgevenden, zal ongekende consequenties hebben voor de regering, omdat andere groepen binnen het ambtelijke nu ook van zich zullen laten horen. De regering Bouterse heeft zich door deze onverstandige handeling zwaar in de problemen gemanoeuvreerd. Heeft ze dan niets geleerd uit de periode 1996-2000 toen de NDP-regering onder leiding van Jules Wijdenbosch aan de macht was? Wijdenbosch dacht op een gegeven moment ook een bepaalde groep ambtenaren de wind uit de zeilen te nemen, door ze te bevoordelen. In deze groep bevond zich het verplegend personeel uit de verschillende ziekenhuizen, die door het verlies aan koopkracht meer geld eisten. De oplossing van Wijdenbosch was toen het creëren van een bevoorrechte groep die hij ‘’strategische groep’’ noemde. Deze mensen kregen toen een salariscorrectie van Lanti die toen reeds op zwart zaad zat. Toen lieten politieagenten en militairen van zich horen en verlangden ook een zogeheten herwaardering, zoals Valies en zijn bonden het thans kwalificeren. Ook toen ging het om de ‘’knikkers’’, omdat ook toen de inflatie door stelselmatige devaluaties, de loontrekkers zwaar had verarmd. Wijdenbosch vond toen de constitutionele groep uit, die volgens hem ook een bevoorrechte positie diende te hebben. De onvrede nam toe en binnen het ambtenarenapparaat ging iedereen op de bres staan en wenste meer geld. Je kan namelijk niet aan bevoorrechting doen als werkgever ten opzichte van je werknemers, of dat nu 20 personen zijn of 40.000. De regering Bouterse kiest thans tegen beter weten in en met zeer bittere ervaring uit het verleden, wederom voor een oplossing die niet zal werken en dat is wederom het voortrekken van de ene groep ten opzichte van de andere. Bij de universiteit rommelt het al en de donkere wolken trekken zich nu reeds samen. Het IMF heeft bij herhaling aan de regering Bouterse geadviseerd, niet aan salarisverhogingen te werken, omdat ze in een zeer negatieve verdere inflatoire werking zullen resulteren. De regering heeft bovendien geen geld om alle ambtenaren aan een salarisverhoging te helpen en kiest thans dan ook voor een weg die sowieso doodlopend is . In de komende dagen of weken zal ook blijken, dat een afgesplitste salarisreeks voor onderwijsgevenden binnen het ambtelijke een zeer foute zet is, die alleen maar voor nog meer onvrede en onrust zal zorgdragen.

  ***

  Moengo wordt wederom geplaagd door stroomonderbrekingen, omdat een pas door de EBS aldaar geïnstalleerde generator, het reeds begeven heeft. Naar wij vernemen gaat het om een fonkelnieuwe machine die bij een lokale agent was betrokken. Hoe de machine het zo snel heeft begeven, is niet helemaal duidelijk. Wat voor een ieder wel duidelijk moet zijn, is dat Moengo een enorm probleem heeft en dat er veel geld zal moeten worden gestopt in de centrale aldaar om het gehele dorp op een adequate wijze en continu van elektrische energie te kunnen voorzien. Wat de EBS daar aan het doen is, noemen wij in het Sranang Tongo “but butu”. Wanneer je niet tijdig en op de juiste wijze onderhoud pleegt en aan de noodzakelijke vervangingen werkt, omdat je stelselmatig de verkeerde prioriteiten het gesteld, dan komen dit soort problemen zeker als maatschappij op je af. In de afgelopen jaren heeft men de centrale te Moengo op een stiefmoederlijke wijze benaderd en de gevolgen zijn thans merkbaar in het voormalige bauxietdorp. Hoe de EBS deze crisis te Moengo gaat oplossen, blijft een open vraag. Het is bekend dat de EBS zich voor grote uitdagingen geplaatst ziet en die uitdagingen hebben te maken met de energievoorziening in de grootste delen van dit land. Haar inkomsten zijn ook niet voldoende om overal ononderbroken elektrische voorzieningen te kunnen leveren. De mensen die in Moengo wonen en werken, zullen er dan naar onze mening rekening mee moeten houden dat Moengo op een niet gewenste wijze van elektrische energie zal worden voorzien . Deze zeer fnuikende toestand zal daarom volgens ons, nog enige tijd voortduren.


  Maak melding

 3. Zoals ik al had aangegeven is t Koffertje met een machtstrijd bezig en dat heeft hij meerdere keren zelf toegegeven. Helaas gebeurt dat over de ruggen van de leerkrachten en leerlingen.


  Maak melding

 4. Babylovesloly@

  Opzit pootje geven en blaffen als de baas het zeg,wat ben jij voor een sufferd, je mag in een democratie toch voor je rechten opkomen, zijn jullie al zo ver weg gezakt dat al niet meer mag .
  Dit is dictatoriaal gedrag, niet vreemd voor die paarse kliek
  Bouta noemen we nu al papa Doc woont surihiti ,heeft inmiddels zoveel geld vergaard als sur echt failliet is koopt hij alles op dit ruikt naar neokolonialisme ook zwarten kunnen dit om te walgen
  Dat denkt hij tenminste
  Sari Tori


  Maak melding

 5. Ieder rationeel denkend mens, weet dat sedert de coup alle fundamenteele organisaties lam is gelegd.

  het was nadien enkel maar HOLLE KLANKEN !

  In vakbonden heb ik nooit vertrouwen gehad, ze doen toch altijd water bij de wijn.

  Jeremia 10: 23 mensen zullen niet in staat dingen te bepalen. ( nieuwe wereld vertaling )


  Maak melding

 6. Dit is het zoveelste bewijs dat er helemaal geen sprake is dat rechters opkomen voor de financieel zwakke groepen in verworden misdadig corrupt and Suribabwe. Voor een onberechte moordenaar zijn ze bang no mpp om vonnis te vellen. Voor 1 wang mpp zgn pleziertent gekozen door een zeer slecht oerdom volk. Voor een hele menigte leerkrachten zijn deze omgekochte paars verworden rechters niet bang. Wat komen gaat is een burgeroorlog.


  Maak melding

 7. De bonden en onderwijzers en andere loontrekkers zouden dus niets moeten ondernemen om het verlies van ongeveer 70 % van hun loon, terug te krijgen ????????

  Devaluaties nanga prijsverhogingen njang 70 % fu deng sma inkomsten, dang fa dang, suma unu e wakti !!

  STOP A WANBELEID ! STOP A FAILLISSEMENT FU A KONDRE !

  Deng faillietmakers fu Sranan mus fu gwe, met of zonder stakingen !!!!! Tra maniri de !!!!!


  Maak melding

 8. @Haco, je hebt groot gelijk, Hoeveel mensen ontvangen onder Bouterse niet een directeur salaris zonder iets te doen????
  Resuffeling is Bouterse zijn sterkste kant en beleid maken is zijn vijand. Dit krijg je als je niet goed geschoold bent.

  Het is afwachten wanneer de echte Surinamers massaal de straat op zullen gaan tegen deze regering.

  Jozefzoon heeft zoveel geld verspilt van de belastingbetaler en komt nu praten over financiële crisis van het land.

  Bouterse en zijn waardeloze mannen en vrouwen om hem heen mogen oppassen, omdat het heel erg heet begint te worden bij Surinamers die het niet mee eens zijn.

  Die bom mag snel vallen op Bouterse, Boefdraad en Simons hun huis.


  Maak melding

 9. En nu denken regering en rechters dat het onderwijs in Suriname erop vooruitgaat? Het onderwijs in Suriname is in vergelijking met toen ik eind 60er jaren student was op de AMS, al verschrikkelijk achteruit gegaan, ik ben bang dat het met super onderbetaalde en mega-ontevreden leerkrachten niet beter op zal worden. De jeugd van tegenwoordig mag blij zijn als zij het niveau van de ‘wakaman’ DDB hebben als zij ADEK met succes doorlopen hebben.


  Maak melding

 10. Ik ben bang dat Bouterse niet meer te stoppen is,na dat de Messias van de oppositie de rechtzaak verloren heeft,al onze hoop was op deze man gevestigd,nu zit hij zijn wonden thuis te likken,en begint steeds meer op een uitgehongerde straat hond te lijken,ben ook bang voordat boek van Sharmila Mansaran,zij weet alles over de corruptie schandalen binnen de Vhp,ik hoop dat zij niet alles uit de doeken gt doen,santokhi moest haar een hoge post hebben gegeven,net als Khrisnakoemarie Mathoera,nog een paar jaren in de oppositie is niet voor de Vhp en haar achterban


  Maak melding

 11. Nu valies de rechtzaak verloren heeft,ik weet niet wat de rechter bezielde,maar wij nazaten van de British Indiër,moeten rekening meehouden,om terug te keren naar Uttar Pradesh,waar het merendeel van onze voor ouders vandaan kwamen,ik denk dat de VHP niet opgewassen zal zijn,tegen de corruptelingen van de NDP,vooral als ze gaan samen werken met de bandieten van de Abop,van lonnie en zijn rovers,ik begint ook te twijfelen aan de leiderschap van Santokhi,ik denk dat Sharman het moet overnemen van Santokhi dan maken wij een betere kans in 2020,anders rest ons niets meer dan een terug keer


  Maak melding

 12. Die rechter in Suriname zijn handlangers van Bouterse en daarom spreken ze zo een vonnis uit.Bouterse kunnen ze niet aanpakken voor de december moorden van 1982.E en grote schande voor het land.Vind je het gek dat het land niet vooruit komt.Die vakbonden hebben toch stakingsrechten of is het afgeschaft door Bouterse.Zolang deze moordenaar aan het bewind is komt er geen veranderingen in Suriname.Ze zijn gewoon bang dat hij zijn wapens weer uit de kast haalt en een paar weer doodschiet.


  Maak melding

 13. Blakaboel;de vakbonden hebben stakingsrechten,maar ook plichten,de kinderen hebben ook recht op onderwijs,daarmee heeft Bouta niets mee te maken,ju musu de wang boiti sma,Bouta na gado no,hebben jou kinderen geen recht op onderwijs,of deng musu go prani gron,zeer wijs besluit


  Maak melding

 14. Sharmila gt alles bewyzen.santoki wil togh lulln.
  Omdt pres een schoon en zacht hard heb
  Mensen die dood vr pres wenst zal zelf zien
  Alles kom goed mt pres


  Maak melding

 15. Mathoera als een volwassen praat als een vrw zonder kop .doehkie heb gelyk.ze praat over crimininaliteit is zy en der zoon ook 1vn ze.kyk nr zelf vrdt je lul over een ander
  Net als valies hy heb nu een kleine bek.mt alle regering doet valies dat.dus als j wacht vr mimister me mars .ze moeten j inpakkn en in valies weggooien je ben bejaard
  Je wou rep en roer veroorzakn wat is ht nu geworden joe dagoe domme neger
  Lt santoki je als een loop hond gebruikn
  GODDDD SLAAPPPP NIETTTT


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.