Surinaamse keuken verovert Nederland

19

De Surinaamse keuken is onmiskenbaar bezig aan een opmars in Nederland. Marktleider Faja Lobi ervaart een jaarlijkse groei van 30%. De populariteit van de exotische gerechten zoals Roti Masala, Pom, Saoto, is niet alleen zichtbaar in de Surinaamse toko’s maar nu ook in de supermarkt. Recentelijk heeft Albert Heijn dit Surinaams assortiment in de wereldkeuken (naast Mexicaanse producten) van 900 filialen opgenomen. Verwacht wordt dat de Surinaamse keuken komende jaren tot de top-5 zal behoren van de populairste buitenlandse keukens in Nederland. Opvallend aan de stijgende populariteit van Surinaams eten is dat de groei niet of nauwelijks ten koste gaat van andere wereldkeukens, zoals de Mexicaanse, Thaise, Indonesische en Italiaanse keuken. Er vindt dus geen kannibalisme plaats maar er lijkt in het Nederlandse keukenkastje meer ruimte en waardering te zijn voor het Surinaamse eten.

Homemade familierecepten
“We vinden het een voorrecht dat we een steeds groter wordende groep Nederlanders kennis laten maken met de Surinaamse keuken”, zegt Jay Laigsingh, de oprichter van Faja Lobi. Met een marktaandeel van 72,5% is Faja Lobi de grootste levensmiddelenproducent van authentieke Surinaamse producten in ons land. “Onze producten worden ontwikkeld met homemade familierecepten met een uitgebalanceerde samenstelling. Die authenticiteit wordt gewaardeerd door onze achterban. Zo hebben we op Facebook meer dan 400.000 culinaire vrienden, waarmee Surinaams eten behoort tot de grootste culinaire fanpage van Nederland op Facebook. Een deel hiervan heeft roots in Suriname maar het is opvallend hoeveel Nederlanders onze producten omarmen. Dat is voor ons een groot compliment.” De waardering van Nederland blijkt ook uit het feit dat de website van Surinaams eten door het Nederlands publiek 2 jaar op rij is uitgeroepen tot de beste & populairste culinaire Website v/h Jaar 2014 en 2015.

Surinaamse recepten, een wereld vol variaties
Met de kookproducten van Faja Lobi kunnen authentieke Surinaamse gerechten zoals Roti, Kip Masala, Pom, Saoto, Moksie Metie met de easy to use recepten en de kookvideo’s van Faja Lobi simpel en snel thuis bereid worden. Wat vroeger een hele dag kostte, staat nu binnen een halfuur op tafel. De populaire Surinaamse gerechten zijn uitlopend qua smaak en bereiding, wat niet vreemd is gezien de diversiteit in bevolking. Het lekkerste van Suriname is vaak een melting pot van India, Indonesië, China, Afrika en Europa. Surinaamse gerechten zijn bovendien niet vast te pinnen op één bereidingswijze. De een zal een pepertje gebruiken, terwijl de ander in plaats van vlees juist vis of groente gebruikt. De kookgewoontes worden meestal doorgegeven van generatie op generatie binnen de familie en hebben tal van culinaire hoogstandjes in de Surinaamse keuken opgeleverd.

Top-10 Surinaamse recepten
Roti Masala
Roti
Pom
Surinaamse nasi
Surinaamse bami
Moksie Alesie (gele rijst)
Saoto soep
Bara
Losie Foroe
Moksie Meti

Over Faja Lobi Food BV
Surinaamse voedingsproducent Faja Lobi Food B.V. kent haar oorsprong in 1981, toen Jay Laigsingh als student een toko startte in Arnhem en Amsterdam, na zijn afstuderen in 1983 legde hij de basis voor Faja Lobi en begeeft zicht sinds 1993 op de Nederlandse markt. De organisatie ontwikkelt authentieke Surinaamse producten in eigen beheer. Naast de ontwikkeling van producten houdt Faja Lobi zich bezig met easy to use recepten, kookvideo’s, webshop en marketingconcepten. Op dit moment is Faja Lobi al uitgebreid verkrijgbaar bij nagenoeg alle Surinaamse toko’s, supermarkten (o.a. elke Albert Heijn en Jumbo), groothandels en ook in Suriname, Curaçao, Aruba en Bonaire.(FOTO: Gele nasi met moksie metie uit de oven)

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Surinaamse keuken verovert Nederland helemaal niet. Voor als nog zie ik de doner kebab zaken als paddestoelen uit de grond rijzen. Die potjes waar men het hier over heeft heeft weinig met de Surinaamse keuken te maken. De Surinaamse keuken is veel meer dan alleen nasi, bamie of rotie.

  Op dit moment is er maar 1 kok in nld die de Surinaamse keuken op een hoger niveau plaatst en dat is Sunil Bahdoer van Rest de Lindenhof.


  Maak melding

 2. @Stanley B

  De surinaamse keuken is Bami,Nasi en Roti anders zou het IQ van de suries hoger zijn dan nu het geval is.

  Je hebt wel gelijk Bahadoer is de enigste die het op een hoog niveau brengt en presenteert.

  Voor Damsco en zijn lowlife ghetto matties is dat niet betaalbaar.


  Maak melding

 3. de potjes kruidenmix van Faya Lobi zijn redelijk goed maar niet allemaal .voor Hollanders misschien wel maar voor Suri’s niet .
  om de Sur.keuken tot zijn recht te brengen komt toch wat meer bij kijken dan alleen deze kruidemixen .


  Maak melding

 4. Alles wat Faya Lobi maakt is voor de Nederlandse markt en dus aangepast zoals alle andere kruidenmixen van diverse andere landen. Nederlanders zijn gewend om alles uit potjes te gebruiken dus is het perfect.(voor hun) Aangezien je niet op elke straathoek een Toko hebt als filialen van AH.

  De suri moet naar de Toko gaan voor hun spullen.


  Maak melding

 5. In Nederland zijn alle internationale keukens aanwezig, dus die “handje rijst + stukje kip” keuken stelt helemaal niks voor aan de Noordzee.


  Maak melding

 6. Vanuit marketing oogpunt niet handig hier te adverteren. Ken maar weinig surinamers die koken uit potjes (vaak een suikerbom) en al helemaal niet met Faja Lobi. De AH Allerhande is hun doelgroep.


  Maak melding

 7. Shantaram, natuurlijk is het aangepast. Om de Surinaamse keuken op een hoger podium te plaatsen zal je op bepaalde punten moeten afwijken. Dat is toch geen schade. De surinaamse keuken moet een transformatie doorgaan willen we in de toekomst iets betekenen op cullinair vlak.
  Lichtere maalden, kleinere porties en veel meer soepen. Groente en vlees/vis in juiste verhoudingen. Maar ook desserts en patisserie zouden een speciale plaats moeten krijgen.


  Maak melding

 8. Jongens vergeet 1 ding niet!! dat honger maakt rauwe bonen zoet! of het nou kebab is rotie, hutspot of paella, of de bere, fladder, alles is lekker!!! Dus je kan een heleboel aanhalen!! alle eten van welk land dan ook, is hmmmmm, alleen je moet er van houden!!!! En je hebt een heleboel manieren om klaar te maken!!

  Als je niet kan dansen moet je niet zeuren en of klagen, dat de ondergrond krom of niet goed is!!!


  Maak melding

 9. Elke vreemde keuken in Nederland is aangepast. Daar kan men niet ontkomen. Om je producten aan de man te brengen zal men zich moeten aanpassen aan de smaak van de autochtone Nederlanders.

  Ik ben in diverse oosterse landen met vakantie geweest. Het eten in die landen smaakt anders dan in Nederland.

  Uit ervaring weet ik de meeste Surinamers die in Nederland wonen hun kinderen hebben geleerd om toch op traditionele wijze te koken.

  De heer Laigsingh succes.


  Maak melding

 10. maar natuurlijk smaakt alles uit de Surinaamse keuken beter, vooral door de Ajinomoto of Vetjin wat zowat overal door heen gesmeten wordt, ook zo goed voor je gezondheid


  Maak melding

 11. Nederlanders zijn meesters in het stelen van eten (en andere dingen) van andere landen en het dan onder eigen patent op de markt te brengen. Denk aan Connimexa, Knorrig en al die andere dieven.
  Geen cent gaat als dank naar bijv. de arme kinderen in die landen.
  Die domme mensen uit die arme landen lenen zich ook om hun familierecepten zomaar weg te geven. Maar daarom zijn ze ook dom.


  Maak melding

 12. @ Hans

  Dat is een steek onder water ; ik weet wat je bedoeld, (cynisch) Je gaat toch geen probleem maken om een
  knoflook saus, sari tori !!

  Jacko


  Maak melding

 13. probleem maken om knoflook saus mijn beste JZwarttmans, ben je gek? als ik tijdens mijn vakanties in het verleden knoflooksaus wilde hebben, nam ik het gewoon mee of stuurde het van te voren op net als de zoute drop, ging ook ook nooit geen heisa om maken als dat er niet te koop was, maar het schijnt dat knoflooksaus na een incident bij een service station nu overal te koop is.
  Sauto smaakt in Suriname ook beter dan in Nl. ook al maakt mijn vrouw het op dezelfde manier klaar met dezelfde ingredienten, vreemd he? Kan me ook slecht voorstellen dat boerenkool net zo lekker smaakt in Suriname dan in Nl.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.