Eerste oogst proefproject hooglandrijst in Suriname

53

Minister Edgard Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) in Suriname kijkt vol tevredenheid naar een aanplant van hooglandrijst in Brokopondo. Hij was samen met toppers van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland op het ministerie van RO en zijn ambtgenoot Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) getuige van de eerste oogst van het proefproject.

De Braziliaanse ambassade ondersteunt Suriname bij dit project met teeltechnieken, nieuwe varianten van de hooglandrijst en begeleiding. Dikan is tevreden over het succes van dit proefproject.

Dikan: “Ik geloof dat wij met deze ondersteuning van de Braziliaanse ambassade een hogere productie kunnen bereiken, waardoor wij in de behoefte van de lokale bevolking in het binnenland kunnen voorzien, en ook de mogelijkheden bekijken voor export”.

53 REACTIES

 1. Gaat de lokale bevolking in het binnenland zelf rijst planten, oogsten en verwerken?
  Zo ja, dan gelijk Discovery Channel erbij halen. Ze gaan werken!!!!
  Where is the Catch?


  Maak melding

 2. Brokopondo in Suriname heeft geschiedenis geschreven in het planten van rijst!! deden die mensen eerder dan niets?? aten zij alleen maar apen met bana en casaba dan?? waren zij apenvreters??

  Geef Bouta en zijn zijnen ook een hapje met virodaan en als toetje rattengif!!

  Sommigen zien de rijstgroei voor het eerst denk ik, de manier waarop zij daar staan te bewonderen!! Kijk naar hun blikken!! Zij doen alsof zij daar de baas zijn!!


  Maak melding

 3. En wanneer gaan ze betogen in Paramaribo voor subsidie, kunstmest en brandstof !!!!. Hoeveel monden gaan ze voeden met hun oogst ???
  Heeft Algoe al gezorgd voor gesubsidieerd vervoerskosten van deze rijst naar “Texas” achter de Boerbuiten en naar “Sunnypoint” ??

  ALGOE, wanneer ga je stimuleren dat wij Pandang- en Basmatirijst gaan planten waar veel deviezen mee te verdiene valt !!


  Maak melding

 4. A. jonger dan 21 jaar zonder kinderen:
  alleenstaande van 18, 19 of 20 jaar € 237,61 € 237,16 per week. exkl.toelage.
  gehuwd, beide echtgenoten 18, 19 of 20 jaar € 475,22 € 474,32 per week. exkl.toelege.
  gehuwden, een echtgenoot 18, 19 of 20 jaar, de andere 21 jaar of ouder € 925,20 € 923,47 per maand exkl.toelege.
  B. jonger dan 21 jaar met een of meer kinderen:
  alleenstaande ouder van 18, 19 of 20 jaar € 237,61 € 237,16 per week exkl.toelage.
  gehuwden, beide echtgenoten 18, 19 of 20 jaar € 750,26 € 748,84 elk per maand exkl.
  gehuwden, een echtgenoot 18, 19 of 20 jaar is en de andere 21 jaar of ouder €1.200,24 €1.197,99 per maand exkl. toelage.


  Maak melding

 5. @ Budayayawa,

  “a-ptjien-ingie-boi nanga-Misikaba-e-mek-wan-wet-now” zoals deze in Nederland voor Surinamers die niet in Paramaribo wonen en in de kustvlakte !!

  Tel je winst uit, bij de volgende verkiezing !!! Bouta ne-saka-nooit !!! Na-dede-nomo-kan mek-a-kil-dies sakka !!!

  Binnenkort een standbeeld voor BOUTA, vader des Vaderland !!! geschonken door Doekhie aan het volk van Suriname.


  Maak melding

 6. De bevolking in het binnenland heeft altijd zelf aan rijstteelt gedaan voor eigen consumptie. Het heldhaftig gedrag van Ma Pansa die voor haar vlucht van de plantage padi in haar haar gevlochten had om zo rijst te kunnen verbouwen in het diepe binnenland is bij ons alom bekend.

  Rijst werd anders dan men ons wil doen geloven reeds lang voor de komst der contrakti’s al in SME verbouwd.


  Maak melding

 7. Hoeveel meer opbrengst geeft deze rijstsoort en welke zijn de verbeterde klimatologische omstandigheden? Heeft het bijvoorbeeld minder water nodig en kan je het in een kortere tijd oogsten vanaf het zaaimoment? Zijn de korrels voller en meer korrels aan een stengel (are)? Enkele ontbrekende gegevens mbt de verbetering.


  Maak melding

 8. Budayayawa
  2 september 2016 gaat het goed met je ???vraag ff bijzondere bijstand aan dan krijg je meer extra,s het lijkt me hoognodig..JAPJAPPIEwhahahaha


  Maak melding

 9. Abaïsa,

  Heb ik al vaker gepost dat er in het binnenland rijst geteeld wordt voor eigen consumptie. Iedereen uit ons dorp deed dat. Sommige Surinamers hebben geen kaas gekeken van de binnenlandbewoners. Ze lopen maar van alles en nog wat te posten.
  In het binnenland hebben wij altijd hard gewerkt, we hadden het niet slecht.
  Voor degene die dat niet weten, er zijn verschillen soorten hooglandse rijst. In wezen hadden ze niet eens een proefproject kunnen doen. Ze konden aan de mensen in het binnenland vragen en die zouden ze precies vertellen welke rijstsoort er geteeld moet worden. Ervaringen met het telen van rijst hebben wij meer dan voldoende in huis.

  Peace out,

  Kwamma ( de Saamakka)


  Maak melding

 10. @Kwamma,

  Dat heb ik ook altijd gezegd. Ik heb ook gezegd dat ik niet snap wat de djoeka’s in de stad komen zoeken terwijl ze het in het binnenland goed hadden en er heel veel grond hebben.

  Heet enige wat ik kan concluderen is dat ze van 2 walletjes proberen te eten.


  Maak melding

 11. @Kwamma
  Hou toch op man ,
  Djoekas die werken..mijn God nooit van gehoord!
  Hoeveel arealen aan rijst wordt dan verbouwd in het binnenland?
  Ach laat maar het zal zeker 10cmx10cm zijn.


  Maak melding

 12. Ik blijf me afvragen, wat de showprojecten doen en opleveren. Steeds maar geld vergooien.
  Zijn de eerste bruinen bonen oogsten al binnen?? Dit was metzoveeeeel show aangekondigd,import stop is dit al geschiedt.Nu komt menmet droogland rijst.Voor zover ik het weet, groeit alleen gras als het regent of niet. Rijst zal wel wat water nodig hebben. Wat is de reden dat de proefaanplant niet in deze periode heeft plaatst gevonden??? voor jullie een weetje., nl weer geld vegooienHoeveel keer per seizoen, welke seizoen droog of nat kan er geoogst worden???


  Maak melding

 13. S.Kopaat, denk je dat er hier op WKN één lezer is die van plan is droogland rijst te gaan verbouwen?
  Waarom zou men dan volgens jou hier op WKN gedetailleerd moeten uitleggen hoe men dit soort rijst verbouwt? Je hoeft ook geen Einstein te zijn om zelf te kunnen bedenken dat je bij droge rijstteelt minder water nodig hebt dan bij natte rijstteelt.


  Maak melding

 14. Henkes,

  Volgens mij vroeg S. Kopaat alleen welke voordelen deze rijstsoort meer oplevert dan de rijsjsoort die ze tot nu toe verbouwden. Ik ben er ook benieuwd naar.

  booster,

  Ik heb ook na lange tijd weer eens Surinaamse rijst gegeten (normaliter eet ik ook basmati) buitenshuis. Ik moet zeggen, het gaat zwaar op de maag liggen….


  Maak melding

 15. @ Budayayawa

  Hou eens op achterlijke idioot; plaats iets wat met het onderwerp te maken heeft.
  Besteed je kennis aan iets anders en nuttige onderwerpen, dan alleen maar rotzooi hier uit te kraaien.
  Waarom moet Bouta met Somo samen werken ???
  In zijn ééntje is Bouta al in staat het Land al naar de Verdoemenis te helpen !!!!
  Somo er bij; dan blijft er niks meer over van sweet Sranan.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 16. hoeveel hectaren hebben ze geplant? ik hoop vele en geen twintig bij dertig meter.

  en in Nickerie maken ze honderden rijstboeren kapot. dit is “rijst” in de ogen van de bevolking strooien.


  Maak melding

 17. Proefprojecten in ananas, kumboe, citrus, uien, knoflook, bruinen, kassenteeld enz. enz. zijn al voorafgegaan en de graanschuur is nog steeds leeg. ra ra hoe komt dat.


  Maak melding

 18. Ok maak de Marrons en Ingies nou rijstboeren. Geef hun 10
  hectaren land om rijst te verbouwen. Ze kunnen dan de Nickerie rijstboeren op zij schuiven. De marrons worden de rijkste rijstboeren van Su.

  Geen dromen marrons als algoe en zijn roversbende geen njang van kunnen maken vergeet het rijst planten maar.


  Maak melding

 19. APELDOORN – Radja, de oudste orang-oetan van de Apenheul, is overleden. Ze werd 53 jaar oud. Ze had last van haar luchtwegen en hartfalen en kreeg daar medicijnen voor, maar dat hielp niet.


  Maak melding

 20. @ Budayayawa

  Jij eet zeker van die twee ?
  Of het zijn, alle twee familieleden van jou.
  Niks mis mee hoor, want familie kan je niet kiezen; je hebt ze, of niet !

  sari tori

  jacko


  Maak melding

 21. Een telescoop heeft een signaal opgevangen dat zo sterk is dat er gedacht wordt aan buitenaards leven……………
  Zeker weten komen nog meer signalen en ook ruimteschip met bemaningen , ze willen kontakt maken met aardse bewoners


  Maak melding

 22. De binnenlandbewoners hadden het goed voor elkaar, ze deden aan houtkap, landbouw, jacht, en visvangst, daarnaast waren ze ook nog goudzoekers, motoristen, en gidsen. Ze verdienden redelijk goed de kost, hoefden weinig uit te geven, en waren zeer spaarzaam. In Paramaribo waren ze geduchte handelaren aangezien zij altijd contant betaalden en zeer goed instaat waren een goede prijs te bedingen voor de goederen die ze wilden kopen.

  De ellende begon met de binnenlandse oorlog waardoor velen van huis en haard werden verdreven, moesten vluchten richting Paramaribo of Frans Guyana, en hun geregelde leven verplicht moesten verruilen voor een marginaal bestaan.

  @Kwamma,
  No span nanga den l.wman!


  Maak melding

 23. Hooglandrijst werd al een eeuw terug in Suriname verbouwd door Marons nog voordat er Hindoestanen en Javanen voet aan wal in Suriname hadden gezet. Hindoestanen en Javanen introduceerden de natte rijst varianten die het verbouwen van hooglandrijst verdreven. Ik zie goede kansen voor Surinaamse bewoners van het achterland om deze rijstsoort te verbouwen. Het geheel kan slagen met een goede begeleiding en ondersteuning van de boeren.


  Maak melding

 24. LICHT en WAARHEID maken VRIJ….zorgen voor BEWUSTWORDING……ACTIE EN GENEZING VAN MOEDER AARDE WERELDWIJD…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  INZICHTRIJKE- en WAARSCHUWENDE Boodschap van MOEDER AARDE in verband met de Hebzucht…..Egoisme…..Ondankbaarheid en Koppigheid van MENSELIJKE WEZENS.

  ‘Mijn Geliefde kinderen, ik wil graag een verhaal met jullie delen. Het is een geschiedenis over LIEFDE en KRACHT, VERDRIET en PIJN, VERTROUWEN en WAARHEID. Een verhaal dat nog steeds geschreven wordt en zonder een einde, want het einde zal tevens het begin zijn!

  Er was eens een tijd dat een deel van mijn oppervlak bewoond werd door mensen (inheemsen) met een heel ander soort bestaan dat wat mijn menselijke kinderen tegenwoordig ervaren. Hun bestaan was HARMONIEUS met een diepgaand contact en RESPECT voor mij, en de planten en dieren waar ze hun leven mee deelden.
  Het leven was gebaseerd op EER en TRADITIE. Ze plaatsten zich NIET BOVEN ANDEREN, maar geloofden dat alle LEVENDE DINGEN VERBONDEN WAREN MET ELKAAR, en dat is INDERDAAD zo!

  Jammer genoeg leefden er ook vele anderen mensen op mijn oppervlak die in diepe vergetelheid leefden. Velen hingen ook een religie aan. Ik kon niet met hen communiceren, want ze konden mij NIET HOREN….ZIEN OF VOELEN. Ze BEGREPEN MIJ NIET en door hun GESLOTEN HART, gaven ze maar WEINIG om elkaar. Hun bestaan was gebaseerd op MACHT, HEBZUCHT en UITBUITING. Ze HONGERDEN NAAR RIJKDOM in de vorm van comfort en MATERIALISME. Deze onuitblusbare honger was zo OVERHEERSEND, dat ze alles zouden doen om deze te stillen, ook al betekende dat het doden en vernietigen van elkaar. Wat ze dus ook regelmatig deden…….

  Tijdens deze zoektocht naar MACHT, hield het niet op bij ZELFDESTRUCTIE. Deze mensen in hun vergetelheid, VERNIETIGDEN ook veel van het dierenrijk. Ze slachtten massa’s dieren, zonder reden soms en ZONDER UITWISSELING af. Er was een bloedvergieten en VERGIFTIGING over mijn heel oppervlak. Ze verkrachtten mij, namen vrij wat NIET VOOR HEN BESTEMD WAS of waren NOOIT TEVREDEN. ONDANKBAARHEID is wat ZEGEVIERDE!

  Ze namen zoveel als ze konden dragen en kwamen terug voor meer en nog meer. Mijn frequenties bleven GEVAARLIJK dalen. Zij in vergetelheid VERGIFTIGDEN mijn WATERSTROMEN en oceanen en brachten GROOT LEED voor de wezens die er moesten leven. Zonder na te denken werden HELE GROTE BOSSEN OMGEKAPT en INHEEMSEN UIT HUN WOONGEBIEDEN GEDREVEN.

  Reuzen van bomen, die mij al duizenden jaren lang geholpen hadden de lucht rondom mij SCHOON TE HOUDEN en te voorzien van ZUURSTOF. Mijn moeizame ademhaling werd niet gehoord……….

  Een enkeling echter herinnerde zich en hield zich aan de oude weg en ondernamen INITIATIEVEN OM MIJ TE BESCHERMEN. Deze Geestelijke leiders ( ‘ ontwaakten’ en Hoeders van mij) waren degenen die met mij verbonden bleven. Ze COMMUNICEERDEN regelmatig met mij….. deelden mijn WAARSCHUWENDE boodschappen met de wereld…..kwamen in ACTIE voor mij…… ondanks de heftige tegenstand die ze hierin ondervonden, continue zoekend naar een weg OM MIJ TE HELPEN.

  Regelmatig probeerden ze ook anderen te helpen ONTWAKEN, en BOVEN ALLE LEED UIT TE STIJGEN, en hun VERBONDENHEID TE VOELEN in plaats van de pijn. Maar er waren zo WEINIG VAN DEZE LEIDERS/ HOEDERS VAN MIJ en ZOVELEN in VERGETELHEID of KOPPIGHEID.

  Het was een PIJNLIJKE OPENBARING voor mij om te zien hoe mijn kinderen elkaar vernietigden. Maar zoals je weet is pijn een goede leraar! Het deed mij inzien, dat het TIJD werd voor mij om te ONTWAKEN, en vanuit MIJN KRACHTEN ACTIE TE GAAN ONDERNEMEN. Het werd TIJD VOOR MIJ om ZELF AAN MIJN GENEZINGSPROCES te BEGINNEN………….’

  Bron: Gaia – MOEDER AARDE/ Bron van LICHT EN WAARHEID en GERECHTIGHEID!

  p.s. Zelfs met het klimaat wordt er door wetenschappers nu geexperimenteerd en raakt onze lucht en MOEDER AARDE hierdoor ook vervuild en VERGIFTIGD! Dit alles heeft ook GROTE GEVOLGEN voor de voeding en gezondheid van mens en dier, en niet te vergeten de vele gewassen die WERELDWIJD met chemische gif worden bespoten tegen insecten!
  En van verschillende culturen uit worden rituelen ook uitgevoerd op Moeder Aarde zonder enig respect naar haar toe!

  WAT VOOR GEZONDE WERELD BLIJFT ER VOOR DE KINDEREN EN TOEKOMSTIGE GENERATIES NOG OVER?
  MENSEN WERELDWIJD WORD WAKKER!!!
  EN NEEM UW VERANTWOORDELIJKHEID HIERIN!

  MESSAGE FROM MOTHER EARTH and GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 25. Tuku kloso ning ponorogo ‘
  Digelar ombo neng ngisaor gapuro..
  Dino immigratie langkung sedino dino..
  Jen kulo lepat nyuwun ngapuro.
  Satrio pringgondani arane gatotkoco’
  Duwe bapak arane werkudoro..
  Mugi gusti paring ngapuro’
  Duso kulo panjenengan sedoyo..


  Maak melding

 26. Op zicht niet verkeerd !
  Even voor alle duidelijkheid : hoogland rijst is het zelfde als andere rijst soorten zoals die van nickerie en Saramacca. Maar omdat het verbouwd wordt in de hooglanden, dus in brokopondo ; heet dat rijst dus hoogland rijst. Daar tegen over staat laagland -of kustvlakte of natte rijst, aangezien in de kust vlakte veel regent.
  Het verbouwen op zicht verschilt wel met die van Nick /sarca aangezien het irrigatie netwerk. In het hoogland is er ook een ander soort klei (rood ) dan in Nick /sar ca (grijs). Dus veel FeO. (Ijzer oxide).
  Voor degene die het niet weten: hoogland van su begint zo gauw men de markt van lely dorp nadert (politie post) , voelt men een hobbel. Daar was de kust lijn vroeger (daar begint de oude kustvlakte)
  Aan de bewoners van het binnenland : als jullie niet gewend zijn rijst te eten , doe het rustig aan, want er kunnen allergieën op treden,
  Proficiat met de eerste oogst !


  Maak melding

 27. LICHT EN WAARHEID maken VRIJ…ZORGEN voor INZICHT…..EERLIJKHEID…..ZUIVERING EN GENEZING TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  LICHT/GENEZEND BOODSCHAP VOOR @ Budayayawa:
  U wordt door een KWADE KRACHT GELEID…. EN MOET OM GENEZING VRAGEN!

  Een president die MOORD en CORRUPTIE op z’n naam heeft staan, en vooral ook z’n straf probeert te ontlopen, hoort NIET verdedigd en verheerlijkt te worden! Vele tegenhangers en nabestaanden, ouderen en kinderen lijden onder zijn LEUGENS en KWAAD, en desondanks blijft hij koppig en GEWETENLOOS aan de macht.

  Alleen in een DUISTERE WERELD is het mogelijk dat het KWAAD wordt verdedigd en goed gepraat! Daar BESCHOUWD MEN WAARHEID EN RECHTVAARDIGHEID ALS EEN GEVAAR!

  Het LICHT IS MACHTIG …staat BOVEN ALLES… en WERKT ZUIVEREND en GENEZEND!!!

  MESSAGE FROM GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 28. @ ALGOE…..

  Wanneer gaat Algoe In Commewijne en Nickerie en Coronie de eerste Pandang- en Basmatirijst oogst binnen halen zodat we met export van deze rijstsoorsten wat deviezen kunnen verdienen verdienen ????

  Wat hebben we aan steeds met veel poeha verkundigen dat we 2x 10 meter landbouwgewassen hebben geoogst, tegen een kostprijs van meer dan srd 25,– per kg ???

  Ook zo een lachertje steeds. Met veel bombarie verkondigen dat we eindelijk via LVV een kas van 3×5 meter “kascultuur” hebben gerealiseerd !! Hoeveel mensen ga je met zo een opbrengst voeden ???Weet deze in Cuba afgestudeerde “lulzak” niet dat in Nederland er boeren/tuinders zijn die kassen hebben van 25 tot 100 ha ???


  Maak melding

 29. Wezel, de jonge kustvlakte is laag gelegen en vlak, daardoor komen er veel zwampen voor in dit gebied, hier aan natte rijstteelt doen, ligt daarom voor de hand. Het binnenland is heuvelachtig, daarom is het gebied droger, hoogland rijst hier verbouwen is in dit gebied de beste keus, hier aan natte rijstteelt doen zou daardoor meer geld en moeite kosten. Natte rijst en droge rijst zijn wel familie van elkaar maar het zijn toch verschillende planten die niet zonder meer onder dezelfde omstandigheden geteeld kunnen worden.


  Maak melding

 30. DD Bouterse heeft een jaar voor de verkiezing duizenden Huizen en grond papieren voor de heel arme bevoling van Suriname gegeven terwaarde van e.20.000 tot 60.000 per stuk, en dat is heel prestatie vink ik.


  Maak melding

 31. Volgens een rapport van de Braziliaanse rijst productie in 1999 was de totale droog rijst
  productie 38% van de totale rijst productie. 2.4 miljoen hectare land was nodig om dit te produceren.
  Dit areaal was 64% van het totale rijst aanplant gebied.land. Droog rijst productie was 4,450,000 ton
  dat jaar en natte rijst was 7,190,0000 ton. Per kg/ha was droog 1,830 en natte 5,500.

  Problemen voor droog rijst was de droogte en de lage vruchtbaarheid van de grond.Bemesting kost geld
  en de chemische namen en verdere uitleg gaat boven mijn chemistry kennis.Zo de Marrons moeten rekening houden
  met eventuele bemesting van het land.

  Verder planten om de twee jaar de boeren op het land soja bonen en mais om hun financieen op te proppen.
  De boeren hebben ook last van onkruid en pest. Ik denk muizen en insecten. De rijst plantende marrons
  moeten met hun machetes de rijst planten schoon houden en gift voor de muizen uitzetten in de hete zon.
  Goodluck. Nickerie kan nog lachen van de Marrons in de hitte ploeteren.


  Maak melding

 32. Budaya zie je niet hoe het volk, indivudueel en als organisaties pinaren onder het paarse bewind?

  Somo kan wel betere partners hebben dan ddb. Herinner je nog Somo was uit het cabinet getrapt met al zijn ministers.
  De Javanen hebben een betere toekomst met een andere
  partner.


  Maak melding

 33. Is niks bijzonders. De kleine landbouwers in Saramacca plantten vroeger ook de rijstplanten eerst op het droge en brachten het daarna daarna in het bewaterde rijstveld. Als je die planten op het droge liet staan, gaven ze ook rijst, maar dan met minder opbrengst dan het bewaterde rijstveld. Niets nieuws dus. Lijkt erop dat die minister zich beet laat nemen door die Brazilianen.
  Overigens krijg je 10% meer opbrengst wanneer je 1 keer per week de Vedische hymnen zingt voor die rijstplanten. Misschien moeten de marrons de Veda’s leren, voor een hogere opbrengst.
  Ook moet je de eerste oogst eerst aan een koe geven om te eten en zweren dat je nooit meer een koe gaat slachten of meewerken eraan. De volgende oogsten leveren dan een hogere opbrengst op. Zijn de marrons geinteresseerd hierin?


  Maak melding

 34. Vijay, Waarom zou een Marron geen rundvlees mogen eten? Ik heb nog nooit een Marron een Hindoe horen vertellen dat hij als Hindoe wel rundvlees moet eten. Elke bevolkingsgroep in Suriname heeft het recht om zelf te bepalen wat zij wel of niet willen eten. Als jij wil geloven dat koeien heilig zijn, dan mag je dat van mij, maar jij moet me niet dwingen om ook te geloven in dat waarin jij gelooft.


  Maak melding

 35. @Henkes,

  Om dezelfde reden als dat Bouterse de staatskas niet mag plunderen. Wat slecht is, moet je ook niet doen!

  De hele wereld drinkt het melk van de koe en aanvaardt haar in die hoedanigheid als haar moeder. Een mens heeft moraliteit in zich en een nadenkend mens kan ook denken in de trant van, mijn biologische moeder kan mij niet meer voeden met melk, maar haar vervangster, de koe, wel. Derhalve zal ik de koe als mijn moeder beschouwen.

  Een heel simpele gedachtengang. Je kunt het accepteren of verwerpen. Als je het accepteert, toon je dankbaarheid. Als je het verwerpt, toon je egoisme.


  Maak melding

 36. Mag ik als Nederlander ook wat zeggen?
  Het verbouwen van natte rijstsoorten kost heel veel water.
  In Thailand komen rijstboeren nu in de problemen omdat er niet genoeg water is.
  De verbouwen van droge rijstsoorten kost veel minder water.
  Misschien is dit dan beter op de lange duur?

  Ik eet bijna elke dag Thaise rijst.
  Best wel lekker, hoor.
  Maar ik mis toch de Surinaamse rijst.
  Heb ik in Nederland altijd gegeten.
  Zou het best hier willen kopen, maar helaas………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.