Fawaka Nederland start duurzame ondernemersschool voor kinderen

7

Hoe is het om je eigen bedrijf te hebben? Deze zomervakantie gaan kinderen van 10 – 14 jaar uit drie Amsterdamse wijken op onderzoek uit om die vraag te beantwoorden. Door bezoekjes aan onder andere de Hortus Botanicus en Tony’s Chocolonely en bijdragen van de ASN Bank en Humanity In Action Nederland leren kinderen in drie zomerscholen alles over duurzaamheid. Ook starten ze hun eigen fictieve bedrijf als bijvoorbeeld chocoladeproducent of duurzame kledingontwerper.

“Ondernemen leert kinderen allerlei waardevolle lessen en competenties. Het geeft hen meer zelfvertrouwen, creativiteit en ambitie en leert hen samenwerken en omgaan met tegenslagen,” vertelt Fawaka Nederland oprichter Thiëmo Heilbron. “Duurzaamheid gaat over hoe je omgaat met mensen en de omgeving, hier in Nederland en daarbuiten. We willen de kinderen laten zien dat hun handelen impact heeft en dat ze bewuste keuzes kunnen maken. We willen een generatie van zelfstandige bewuste wereldburgers die niet alleen praten over problemen, maar ook er iets aan proberen te doen.”

In de Choco Ondernemers onderzoeken kinderen aan de hand van een reep chocolade de productieketen, van de herkomst van cacao in West Afrika tot aan de reep die ze in de winkel kopen. In hun eigen fictieve bedrijf ontwikkelen ze een fairtrade chocolademerk en gaan ze op bezoek bij duurzaam chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely. Bij de Mode Ondernemers ontwerpen kinderen van afgedankte kleding hun eigen duurzame collectie, ondersteund door ASN Bank, die ze vervolgens ook echt zelf maken en presenteren op de catwalk.

Fawaka Ondernemersschool richt zich specifiek op kinderen die moeilijk toegang hebben tot dit soort programma’s. Zo is bewust gekozen te focussen op de socio-economisch zwakkere wijken in Amsterdam. Aan de derde zomerschool, georganiseerd in samenwerking met mensenrechtenorganisatie Humanity in Action Nederland, doen ook kinderen met een vluchtelingenachtergrond mee.

Bij de zomerscholen krijgen de kinderen workshops van professionals over marketing en budgetteren, pitchen ze hun concept voor een bankier en ontwerpen ze hun eigen huisstijl met hulp van een grafisch vormgever. Ook leren ze alles over sociale en groene duurzaamheidskwesties uit de productieketen.

“De kinderen zijn leergierig en pakken het snel op. Het is mooi om te zien wat er ontstaat bij de programma’s, tussen kinderen, vrijwilligers en mensen uit de wijk. We beginnen in september in samenwerking met scholen met een naschoolse variant. Eerst richten we ons op Amsterdam, hierna komt de rest van Nederland,” besluit Heilbron.

Bekijk ook:

7 REACTIES

 1. sinds kort heb ik een afkeer van die meneer san-dew hira.,,

  sinds hij met de moordenaar in conclaaf is geweest,is hij totaal bekeerd en aan het radisaliceren..

  we moeten zeker oppassen met deze meneer in de komende tijd..

  sme raakt langzaam aan besmet met allerlei duistere figuren onder het mom van kolomnisten schrijvers..


  Maak melding

 2. Zeer mooi initiatief.
  Tony Chocolonely moet wel eerlijk zijn naar de kinderen toe.
  Zij produceren echt geen duurzame chocola, hoge omzet is bij hun belangrijker dan “slaafvrij” chocola produceren.
  Fairtrade ammehoela.


  Maak melding

 3. @Candy, pff weer iemand die onder elke steen slavernij vind. Welk initiatief heb jij al ondernomen om je land vooruit te brengen. Of doe je alleen azijn zeiken als hobby met je paarse T-shirt, gratis moksa en Djogo.


  Maak melding

 4. @💭💭💭19:18
  Wat ik doe voor welk land dan ook gaat je bal aan.
  Eén advies haal je kop uit het zand.
  Einde discussie, wat je verder wil verkondigen is voor mij LUCHT, ik zal geen tijd aan jou meer besteden. Pfff


  Maak melding

 5. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ…ZORGEN VOOR ZUIVERHEID EN GERECHTIGHEID…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  Kinderen hebben vooral behoefte aan EERLIJKHEID…OPENHEID en WAARHEID. Dit draagt vooral bij aan een goede ontwikkeling voor hen, en van hieruit ook kunnen ze later ook meewerken aan een EERLIJKE- en RECHTVAARDIGE samenleving, maar ook een PRETTIGER leven. Dus mensen die ze begeleiden op wat voor manier dan ook horen zich hier bewust van te zijn wil men het werkelijk goed doen.

  En hoe meer de creatieve geest van kinderen wordt geprikkeld, des te GEMOTIVEERD en GEINSPIREERD ze raken.
  Hoe meer ze zich GEWAARDEERD voelen, hoe meer ZELFVERTROUWEN ze opbouwen!

  Wie goed in kinderen investeert helpt tegelijk ook mee aan een GOEDE TOEKOMST voor hen!

  Message and Power from GREAT SPIRIT OF LIGHT!!!


  Maak melding

 6. @ Marcel

  Je gedraagt je bij deze topic met je reactie als een echte “ongeletterde boterletter”.
  Je hebt immers duidelijk niet begrepen waar dit artikel feitelijk over gaat. Ook vertoon je net als velen op dit forum, een ernstige vorm van manische depressiviteit.
  Had je trouwens maar de intelligentie ter grote van een teen van de wetenschapper Sandew Hira, boterletter, dan was je leven thans een stuk aangenamer….
  Overigens is deze ondernemersschool misschien een mogelijkheid voor je, om toch iets nuttigs van je leven te maken….alhoewel….ik betwijfel dit ten zeerste….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.