Energiebedrijven Suriname kampt nog met geldtekort

21

PARAMARIBO, 21 feb- Energiebedrijven Suriname, EBS, kampt nog steeds met een geldtekort, ondanks de recente gedeeltelijke tariefsverhoging. De aanvragen voor aansluitingen zijn niet bij te houden. Ook is er veel achterstallig onderhoud. Volgens directeur Rabin Parmessar moet het geld ergens vandaan komen.

“Misschien de tarieven verhogen en dat de overheid inkomt met een deel”, zegt Parmessar tegenover de Times of Suriname. Met de recehte verhoging van zestig procent is EBS is er dus nog lang niet. In het parlement is toch gepleit voor het aanhouden van de resterende verhoging. Vooral ondernemingen zitten te springen om aansluiting. Dat komt vooral de productie duur te staan. Het komt niet gelegen.

De regering wil juist meer productie. De economie moet dringend verder variëren. Bij EBS wordt het maar al te goed beseft. “Er is veel werk aan de winkel, het stagneert ontwikkeling”, aldus Parmessar. Het bedrijf produceert nu iets meer dan tachtig megawatt. Gestreefd wordt naar een verhoging tot tweehonderd megawatt. De grote uitdaging voor de naaste toekomst is het nodige geld ergens vandaan krijgen.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. Betalen eer de aansluiting word aangelegd. Ja en dan, dan begint de ellende hé!
  Waar is het geld gebleven? Let wel Parmessar gaat een salaris incasseren die iedere norm en besef voorbij streeft.
  Het jaarsalaris van deze man inclusief emolumenten daar kun je enkele haspels en zekeringskasten en meters voor kopen om de klant aan te sluiten op het net.
  Maar neen hoor het geld ontvangen en oneigenlijk misbruiken en vervolgens roepen
  A er is geen geld
  B tarieven verhogen om geld binnen te halen
  C na verhoging het geld weer met bakken aan salaris uitgeven aan de nieuwe directeur
  D Roepen om extra verhoging
  E De klantde dupe want die kan niet een klagen bij de EBS


  Maak melding

 2. Het geld ligt in Zwitserland en in een aantal belastingparadijslanden wat die rovers van Suriname allemaal hebben weg laten stoppen . Dat geld terughalen. Misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar is een start . De FBI hierop zetten , zodat ze heel dat corrupt zooitje op kunnen ruimen voor ons , zoals ze bij de FiFA hebben gedaan en ook zo een waarschuwing kunnen zijn voor het volgende regeringsformatie. Suriname gaat zo zn ondergang tegemoet. Niemand is daar de aangewezen persoon om Suriname behoorlijk te besturen. De oceaan is een probleem ( weg naar zee) Ontbossing en kwikvergiftiging van het mooie amazone ( Bronsberg, gouddelving zonder goed beleid ) door meerendeels buitenlanders die daar niets te zoeken hebben. Maar nee zodra zn een belangrijke positie bekleden, zijn ze alleen maar bezig met een vette salaris en hun vriendjespolitiek beleid. Misschien is het handiger men te betalen naar werken en resultaat geboekt te hebben en niet naar benoeming.


  Maak melding

 3. Parmessar heeft makkelijk praten over verhoging van de tarieven, als je een inkomen heb van 35,000 srd maandelijks, plus wat er nog allemaal bij komt aan exstra priveleges.
  Voor de verkiezingen, was hij ook zo,n mooiprater, en deed hij nog voor komen, dat de Ndp de beste optie was om op te stemmen, vanwege de vooruitgang van het land, met al die sociale voorzieningen, terwijl deze volksmisleider al lang wist, dat er sombere tijden zouden aanbreken, en nu mag het arme volk uitzien naar de volgende verhoging die zal plaats vinden, en al die torenhoge salarissen opboesten van al die leeglopers van de Ebs.


  Maak melding

 4. Altijd zeggen ze dat er geen geld is.
  ik betaal keihard voor de aansluitingofferte en dat zelf kunnen ze niet doen en al zeker 8maanden . Ze lijken me een stelletje boeven daar.


  Maak melding

 5. Bigi Sma, Koos en Bella
  Kunnen jullie deze klucht nog volgen?

  Over het algemeen stel je een top manager aan omdat die heeft laten zien dat hij/zij kan helpen kwakkelende bedrijven weer gezond te maken en zelfs tot dominantie kan brengen. Je betaald ze een daarbij behorend salaris omdat het moeilijk is om top talent binnenboord te houden.

  Deze man heeft in zijn korte tijd bij de EBS slechts laten zien dat hij goed is in het niet weten wat te doen. Hij heeft aan de Chinese ambassadeur gevraagd wat hij moet doen en welke hulp China aan hem kan bieden. Nu als klap op de vuurpeil zegt hij letterlijk :“Misschien de tarieven verhogen en dat de overheid inkomt met een deel”. Hij heeft dus geen flauw idee wat er moet gebeuren, en weet niets!

  Hij heeft geen visie en geen duidelijk pad naar succes, terwijl hij eigenlijk zou moeten beginnen minister Dodson achter de broek te zitten om de objectsubsidie in de energie sector nou eens serieus aan te pakken en de wet te amenderen, dat ligt er immers al vanaf sept. 2015. Helaas is zijn reflex om nog maar eens meer te bedelen bij de zgn. vrijgevige naties die allemaal een eigen agenda hebben. Ik vraag me af hoe een sollicitatie interview van zo iemand er eigenlijk uitziet.

  Hij verwacht dat slimmere mensen hem zeggen wat te doen zonder ook maar een idee te hebben of dat gaat lukken of niet. Hij volgt blindelings hun adviezen op. Hij is dus denk ik slechts erg goed in het “spelen” van minister.

  Maar wanneer je de vinger op de zere plek legt reageert het klootjesvolk met kreten als “landverrader”, “fronter” en “hater”. De laatste twee termen hebben ze van de TV/Internet afgekeken en passen die in hun dagelijks vocabulair toe alsof ze daarmee automatisch intelligenter overkomen.

  Eerlijk gezegd denk ik dat ze enorme spijt hebben te zijn gevallen voor goedkope beloftes en kralen en spiegeltjes.


  Maak melding

 6. Heb met het salaris van Pamessar helemaal geen moeite want ik denk dat een directeur van zo’n onderneming in de regio c.q. Caribbean veel meer zal verdienen dan deze 35K srd.

  Waar ik wel moeite mee heb is het tempo waarin deze manager al de ambities uitgevoerd wil hebben.
  Er is een enorm achterstalling onderhoud van de net infra, er zijn bijzonder veel nieuwe aanvragen voor aansluitingen,
  de productie capaciteit moet worden opgevoerd naar 200 Mw, en elektrificatie van het binnenland is ook een prio op de lijst van deze man.

  En dit alles wil Parmessar in ca 2 jaar uitvoeren !!! Zou willen adviseren om effe terug te schakelen meneer de directeur en pak de zaken first things first aan !

  Als manager zou je idd diverse processen in gang kunnen zetten en controlen, echter moeten deze naadloos op elkaar aansluiten.
  Allereerst zou de productie van elekticiteit zsm moeten worden opgevoed en simultaan achterstallig onderhoud en uitbreiding van de infra van het net.
  Dringende gevallen van nieuwe aansluitingen kunnen ondertussen ook worden aangepakt.
  Er is genoeg arbeidscapaciteit, dus kunnen deze mensen eventueel in ploegendienst round the clock kunnen werken.

  Naar mate deze zaken vorderen kunnen de nieuwe aansluitingen ‘en masse’ worden aangepakt en uitgevoerd.


  Maak melding

 7. Wat de elektrificatie van het binnen betreft vraag ik me af hoe Parmessar dit zou willen oppakken en uitvoeren.
  De binnenland bewoners vragen en smeken om elektriciteit, maar zijn ze ook bereid om hiervoor te betalen ???

  Wat is het (terug)verdienmodel en de periode van al deze nieuwe investeringen in het binnenland van Su ?
  Er moet heel goed hierover worden nagedacht want stroom zal niet niet meer gratis zijn voor de binnenlandbewoners, en moet dit heel goed aan de mensen worden uitgelegd.

  De tijd van ‘lichtmotor broko of diesel no dè ‘ kan tot het verleden behoren, echter heeft alles z’n prijs !


  Maak melding

 8. Morenito
  Bigi Sma, Koos en Bella
  Kunnen jullie deze klucht nog volgen?

  Deels wel ja want ik waan me in Thalia te zitten en kijkend naar 1+1=3 en naar A Sa Go neen zelfs deze twee toneel groepen vind ik beter en een betere voordracht houden dan het optreden van Parmessar bij de EBS.
  Vraag aan Parmessar welke speerpunten hij heeft op zijn planning bord dan denk ik dat zijn antwoord zal zijn “ik heb metalen en houten speerpunten met 1 of 2 of 3 weerhaken om de buit binnen te halen “


  Maak melding

 9. Milton
  Eerlijk gezegd verwacht je naar mijn mening een beetje teveel van deze man. Hij rapporteert aan Regilio Dodson die naar ik aanneem de agenda en tijdlijn heeft bepaald. De items die je opnoemt kunnen zeer wel in de ge-alloceerde tijd gerealiseerd worden immers:

  – Uitbreiding van de capaciteit
  – Inlopen achterstallig onderhoud aan het net
  – Weg werken van achterstand in aanvragen

  Zijn actuele problemen die met gemotiveerd personeel op te lossen zijn, maar als de kapitein zelf geen flauw benul heeft hoe je die kordaat aanpakt, kom je nergens.

  Voor het tweede veel langer etterend probleem (dat van voorzieningen in het binnenland) gaan we er gemakshalve vanuit dat de consument aldaar ervoor wil betalen, en is het de verantwoordelijkheid van minister Dikan om zijn mensen ervan te doordringen dat er een prijskaartje aanhangt.

  Parmessar ziet daarvoor de oplossing in zon. China kan daarvoor hun – in de VS en EU geweerde – en dus onverkoopbare panelen en regelstations voor een redelijke prijs in Suriname kwijt, maar het onderhoud ervan gaat nieuwe uitdagingen brengen waar (nog) geen rekening mee is gehouden.

  In Surinaamse begrippen is dit voor meneer Parmessar een veel te ambitieuze agenda die op zijn leeftijd, ontwikkelingsniveau en staat van dienst gedoemd is te mislukken.


  Maak melding

 10. In Suriname denkt men dat elke drs of mr of ing per definitie een goed bestuurder of manager kan zijn.

  Het is weer gebleken dat het bovenstaande wishfull thinking is.

  Wat weet deze demograaf van de huidige ontwikkellingen op het gebied van (duurzame) energie, de calculatiemethoden?

  Onze Kwh-prijs is te hoog alsgevolg van te hoge productiekosten. Fosiele brandstoffen stoken om generatoren draaiende te houden is nu een gepasseerd station.

  Suriname is gezegend met de zon. Suriname doet er goed aan om te beginnen in afgelegen gebieden zonnepaneelsystemen te plaatsen. Het zal een eenmalige investering zijn en onderhoud is minimaal.

  China id erg ver op het gebied van zonne-energie. Suriname kan hiervan gebruikmaken.


  Maak melding

 11. Kobus Printa
  De bizarre carriere van Parmessar (Dit kan alleen in Suriname)
  Rabindre Tewari (Rabin) Parmessar (Nickerie, 17 november 1952) is een Surinaams politicus van Hindoestaanse afkomst.

  – 1980 Onderwijs akten
  – 1984 Afgestudeerd als Socioloog RUL
  – 1984 – 1985 Cursussen rurale ontwikkeling
  – 1985 Ambtenaar MINOV
  – 1990 Naturalisatie tot Surinamer
  – 1994 Benoeming Dir. AZP
  – 2001 Weigering medewerking accountants onder zoek AZP
  – 2002 Vrijwillig onstlag AZP terugkeer NL/ verdenking van financiele malversaties
  – 2004 Nederlandse nationaliteit
  – 2005 NDP vice presidents kandidaat (verklaart voor alle baantjes beschikbaar te zijn dus ook VP)
  – 2005 NDP presidents kandidaat (verloor van Venetiaan)
  – 2010 Namens NDP lid DNA
  – 2013 Minister van OW
  – 2015 Herverkiezing lid DNA
  – 2016 Benoeming directeur EBS


  Maak melding

 12. @ Milton

  “de productie capaciteit moet worden opgevoerd naar 200 Mw,”

  De productie capaciteit is met dank aan de regeringen Venetiaan en co reeds aardig boven de 200 Mega Watt.

  Staatsolie is opgewaardeerd naar 64 Mega Watt, Saramacca straat is gesaneerd naar …. en Brokopondo heeft meer dan 100 Mega Watt beschikbaar voor het land.
  Staatsolie en Saramacca straat waren beide reeds voorbereid door Vene te co.

  Het vervelende is dat onder Bouterse de mensen in Suriname wat weten van netontwikkeling etc. aan de kant gezet werden (Prof Sam Meherian) en pas na veel ellende en blunders weer in ere hersteld worden.
  Denk bij de blunder aan de opstart van Sarammaca straat en de staatsolie powerplant zonder goede verbinding met net Grid.
  Denk bij blunders aan hoe men Alcoa Brokopondo laat uitknijpen en Suriname opzadelt met uitval door slecht onderhoud of vermeende lage waterstanden.
  Denk bij blunders aan de wijze waarop via Obilis (= familie Sibilo) generatoren etc. gekocht worden tegen de dubbele prijs waarvoor zij leverbaar zijn bij directe inkoop in Duitsland en Finland.

  Zonder plan anders dan politiek opportunisme komt men nergens. Parmessar is wel de slechtste man voor de Job om Suriname van elektriciteit te voorzien.


  Maak melding

 13. Ik ben blij dat ik reeds in het buitenland woon, want dit zou anders het moment zijn om te emigreren!
  Eerst wordt breeduit bekend gemaakt dat deze man ongegeneerd veel zal gaan verdienen (salaris plus behoorlijk wat extraatjes!!), en vervolgens komt hij doodleuk vertellen dat het bedrijf geen geld heeft, en dat de tarieven daarom zullen worden verhoogd.
  Met andere woorden, ik vang maandelijks mijn doekoe, en de mensen die het reeds zwaar te verduren hebben, mogen de kas van het bedrijf spekken.
  Hoe verzinnen ze het???


  Maak melding

 14. Morenito,

  Overal waar Parmessar heeft gewerkt, heeft hij een puinhoop achtergelaten.
  Jij geeft een mooi beeld van zijn carriere, maar het verhaal daarachter is eigenlijk nog veel triester, omdat hij nergens is geslaagd..
  Deze man was al geen goede minister en dan druk ik mij zacht uit en is al helemaal geen manager.
  Dat hij op zo’n hoge leeftijd nog is benoemd tot directeur van het EBS heeft niets te maken met zijn kwaliteiten.
  Hij heeft deze functie te danken aan onze pres die hem – nu het nog kan – wilde belonen voor zijn loyaliteit.
  Precies hetzelfde geldt overigens ook voor Moestadja.
  Deze fossielen horen niet meer thuis op belangrijke posities in ons land.


  Maak melding

 15. @ Bigi Sma,
  Dit noemt men nu uit je nek lullen.
  Iets willen zeggen terwille van het zeggen.
  Ben je zo laag geschoold of kom je uit een milieu omdat je vindt dat Asa Go toneelstuk een betere voordracht gehouden heeft.
  Kijk nogmaals naar ASa Go dan zal je zien dat bij allemaal vrouwen de grond ingeboord worden.
  Het is vrouw onvriendelijk.
  In allemaal in totaal 6 die ik tot nu toe gezien heb worden vrouwen uitgemaakt als kijk maar zelf.
  Uiteraard moet je hersens hebben om te begrijpen.
  wat een vergelijking met Parmessar dat hij een grote boef is weten wij allemaal.
  Dat jij asa go verheerlijkt ondanks ze vrouwen als dweil nemen verraad jouw milieu.


  Maak melding

 16. Sang!
  Ik heb lang naar je post zitten staren en geLOLed. Maar je bent blijkbaar oprecht opgelucht om niet om te hoeven gaan met alle shit die eraan komt voor (een deel) Surinaamse samenleving.

  “Hoe verzinnen ze het???”
  Jij mag het zeggen.


  Maak melding

 17. zodra men begint met : er is geen geld , kan je al weten dat er iets niet klopt.
  die 60% verhoging die is ingevoerd omdat er een geld was is in de praktijk meer dan 100% verhoging gebleken.
  ebs heeft geen geld omdat men de inkomsten verduisterd.
  dit gebeurt bij alle staats bedrijven.
  fam leden worden gefaciliteerd tegen hoge salarissen.
  bij die staats bedrijven heb je verschillende directeuren en vele onderdirecteuren met een riant salaris.
  elk directielid heeft 2 dure bedrijfs autos tot zijn beschikking.
  dure consultants lopen de deur plat .
  de ene dure reorganisatie na de andere volgt elkaar op.
  ook bij de ebs heb je de spook ambtenaren.

  hoezo geen geld


  Maak melding

 18. Morenito,

  G-morgen wakker worden !!!.

  Het land gaat dagelijks naar de klote, echt mi kong werie fa kondre soso problema. Betre a srefidensi no beng pasa ever !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.