KMO Suriname bezorgd om devaluatiespook

19

PARAMARIBO, 24 jun – De economie bedruipt zich maar moeizaam. Het is in feite de overheid die er steeds weer leven inblaast met financiële injecties. Een kunstmatige bedoening die inflatie en devaluatie aanwakkert, zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, Akmos.

Dat experts nu waarschuwen voor inflatie, zegt op zich niets. De economie van Suriname is in feite al geruime tijd in een devaluatieproces verwikkeld. “Het geld is al lang gedevalueerd, gezien de prijsverhogingen. Los van het meer uitgeven dan je binnenkrijgt als oorzaak van devaluatie, is er in Suriname ook veel geldcreatie geweest in het girale geldverkeer”, zegt Binda tegenover Dagblad Suriname.

Banken verlenen te veel leningen, een vorm dus van geldcreatie. De prijs van vreemde valuta wordt kunstmatig in stand gehouden door de Centrale bank van Suriname. “Dit zijn allemaal signalen dat er in feite al sprake is van een devaluatie. Je wordt eigenlijk gefinancierd door de overheid. Ook al wordt dit door de monetaire autoriteiten ontkend, je ziet het wel op de schappen van de winkels”, aldus Binda.

19 REACTIES

 1. Behalve de zijn herverkiezing als President Side dreigende DEVALUATIE ook een van de redenen waarom ” Desiderius ” met andere partijen wilt samenwerken.
  Namelijk om ze te laten participeren in de PAARSE FINANCIËLE ROTZOOI die gedurende de afgelopen 5 jaar gecreëerd is !!!

  Binnenkort kost een broodje met pindakaas bij ” omu snesi ” SRD 499.
  Zullen de ” PAARSE GROUPIES ” toch nog luidkeels
  blijven roepen ” NEKS NO FOUT ” ???

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 2. Duhhhh..

  Men wordt eindelijk wakker.

  Ik voorspelde dat de SRD na de verkiezingen in een duikvlucht zou geraken. De SRD drukpers werkt op volle Paarse Toeren.


  Maak melding

 3. Heeft iemand concrete informatie over:
  de verhouding formele en informele economie?
  de verhouding tussen de staatsinkomsten en uitgaven?
  aangegane financiele verplichtingen (zoals verpandingen staatseigendommen, leningen e.d.


  Maak melding

 4. Regering Bouterse 2010-2015:

  Januari 2011…devaluatie SRD 25%
  Medio 2015…devaluatie SRD …..%

  Toekomst Suriname: AFGROND, olv drugsveroordeelde, mensenrechtenschender en meervoudig mOordenaar van 15 onschuldige landgenoten…DESIRE DELANO BOUTERSE !!!!!


  Maak melding

 5. Maar ze blijven NDP (Njang Dagoe Poe) partij stemmen want Neks no Fout toch ?!?! debielen een ieder met meer dan 2 hersencellen zag dit aan komen.


  Maak melding

 6. als je loon het zelfde blijft,de benzine blijft stijgen,de prijzen in de winkel blijven stijgen,hoe is er dan geen sprake van inflatie..


  Maak melding

 7. “Het is in feite de overheid die er steeds weer leven inblaast met financiële injecties.”

  Ooooooh ik d8 dat de Overheid geen geld had?
  Het is niet de Overheid natuurlijk maar het zijn de geldschieters die hun verplichte financiële bijdrage moeten leveren, om hun levendige criminele ‘handel’ draaiende te houden.
  Daarnaast haalt de ‘vader des vaderlands’, af en toe, een duit uit zijn Zwitserse zak.

  Dit noemen ze karma van het zuiverste soort; Pura natura!
  De paarse suri’s en bouta zijn gedoemd om het met elkaar te doen, tot in de eeuwen der eeuwen, amen…halleluija.. 🙂

  Die bouta is gedoemd om tot zijn dood die luie paarse suri’s te onderhouden, want zelf hebben ze in die 30 revo jaren niets opgebouwd.

  Ik denk dat de, inmiddels vijfennegentig jaar ogende, desiree delano bouta net als moms doekhie liever in een hangmat met een Johnny W. en een lijntje ligt, helaas no way out!


  Maak melding

 8. Klopt ik maak nu al weken mee dat elke week deprijzen voor de boodschappen stijgen, ik vind het abnormaal…. voorbeeld je wileen BB klaarmaken,mag er misschien ook ajb tomaten tomatenpuree en celderij in[ikben veggie dus laat dat dure vlees maar ja] je BB kost 5 srd celderij 3 srd tomaten 5 srd en tom.puree 75 srd cent…………. men kan vaak geen eens dat geld missen dus blijft het slechts bij BB zonder extra toevoegingen ,nou jammie lekker hoor, ff serieus waarommoeten wij armoedig gaan eten…. en een BB kan zelfs niet eens meer compleet klaar gemaakt worden…. nee hoor ik overdrijf niet, zelfs paars zowel als oranje klagen erover. En die beterwetertjes in Ned ajb sssssssssssssst we zitten niet op sabiso’s te wachten , woon hier en trek dan je mond open maar kom niet met allerlei flauwekul adviesjes hoe wij het moeten aanpakken,toen rijst te duur werd vonden paar aardappels ook dat we dan maar pasta moeten vreten , hee ga het lekker zelf vreten okay…. ja sorry hoor.


  Maak melding

 9. flyer jij gaat die afgrond in met jou volgelingen ,jullie hebben nooit wat betekent voor suriname waarover hebben jullie het .wat zijn jullie toegevoegde waarde in nederland 0,0 dus blijven jullie rustig op je ballen zitten in nederland en zie wat er in nederland gebeurt als rijk land .neks no fout in su ,wij gaan bezuinigen wij hebben vertrouwen in deze regering wij laten ons niet klein krijgen .flyer ik heb werk voor jou als je niets te doen hebt ….jij moet op spel fouten letten meer niet voor de rest ben je waardeloos .

  dag flyer .


  Maak melding

 10. Ik vraag me af waar Binda die wijsheid vandaan haalt. De enige bank die geld kan creëren is de CBS. Verder zit bijna de hele wereld in een economische crisis en ook daar gaan de prijzen omhoog. Daar SU nog steeds veel importeerd zal dat ook in de schappen te merken zijn. Ik ben het wel eens met economen die zeggen, dat de overheid moet gaan bezuinigen, het overheids apparaat afslanken en moet men efficiënter gaan werken.


  Maak melding

 11. Ach ja,Goevie hem zelf komt op de ministerie van financien.Gaat proberen om zijn zooi op te ruimen zonder te devalueren.
  Zijn plaats wordt dan op CBvS overgenomen door Proeve of Boussaid.Hoog waarschijnlijk wordt het Proeve.Deze hanteert de donkere bril met meer verve.Denk maar aan de verdwijningen van de miljoenen US bij de DSB.


  Maak melding

 12. d.d.b. wil de coalitie breder maken zodat het minder op zal vallen denkt hij dat zijn regering Su wederom in een financieel debakel heeft gegooid gedeelde smart is halve smart zeg maar.

  Binnenlandse staatschuld opgehoogd, geld geleend bij privébanken etc.
  Wie gaat dat terug betalen??

  Suriname is een leuk en mooi land…….maar helaas zal t nooit wat worden, er is geen enkele potentie in het land aanwezig, en kom nu niet zeggen …..ja we hebben goud en olie, die torie kennen we al, helaas zullen deze grondstoffen Suriname niet brengen waar een ieeder denkt dat het het zal brengen, bovendien vergeten vele dat het goud en de olie eerst uit de grond gehaald moet worden en bewerkt voordat je het kunt verkopen, en wie doen dit werk??……juist mensen die alles het land uitsmokkelen en slechts een schijntje belasting betalen……als ze al betalen.

  er zijn landen,kleine staten die staan bekend om hun postzegels voor verzamelaars, schijnbaar een inkomstenbron waar die kleine staatje op kunnen leven onafhankelijk!, misschien een iedee voor ons geliefd Suriname??


  Maak melding

 13. DESI weigert tot op heden te STOPPEN met de
  NDP-Onzin-Onproductieve uitgaven !

  Hij heeft indertijd twee ministers van financien
  opgedonderd omdat zij prioriteiten wilden stellen
  en de uitgaven wilden beperken !

  Nog onlangs zijn er door DESI weer NOG MEER overheidsambtanaren in dienst genomen !

  Mensen laat u niet GEK maken, de REGERING/
  DESI moet inzien dat zij de economie en de
  financien van Sranang kapot maken !

  Er is een VEEL TE GROTE staatsschuld en het
  bedrijfsleven wordt aan het lijntje gehouden,
  betalingen voor het door hen geleverde werk/
  goederen blijven NOG steeds uit !

  De tijd dringt en de devaluatie van de SRD is
  in feite reeds aan de gang !

  Alle geld (vele miljoenen) die DESI heeft uitgegeven
  om de SRD te steunen, is verloren ! Tijdelijke steun
  van de munt kan, in COMBINATIE met een strikt BEZUINIGINGSBELEID/SANERINGSBELEID !
  Dat laatst WEIGERT Desi categorisch !
  Monnie de , roept hij !

  De financiele neergang van Sranang is al in gang
  gezet door gebrek aan financieel- en begrotingsbeleid,
  er is sprake van financiele warboel !
  Desi en beleidsmakers zijn moedwillig te ver gegaan,
  door bankbiljetten bij te drukken !

  Helaas zal de kleine Sranangman moeten boeten voor
  dit WANBELEID !

  PS : De MEGA-staatsschuld/DEVALUATIE no e plei,
  deng EKTE cijfers mus fu kong tap tafra !!!!


  Maak melding

 14. Deze man loopt al 35 jaar dit land te verzieken. Zodra hij aan de macht is hebben we economische problemen. Ik hoop dat hij nu in zal zien dat de Surinaamse economie niet klaar is voor al die mooie sociale plannen .Kinderbijslag ,aov en dat soort zaken kunnen niet. opo joe ai of donder voor goed op uit de politiek. Jij bent ook een oude man geworden.doeiiiiiiiiiiiii


  Maak melding

 15. “Er is geen enkele conditie die op dit moment een devaluatie staaft”, stelt president Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), in een gesprek (video) met Starnieuws. Hij wijst er op dat een maatregel als devaluatie vergaande gevolgen heeft voor de economie.

  Hoefdraad heeft eerder ook met stelligheid beweringen over een op handen zijnde devaluatie tegengesproken. Hij benadrukt juist dat de perspectieven goed zijn en Suriname er beter voor staat dan verschillende landen in de regio. De bankpresident blijft erbij dat de materiële condities niet aanwezig zijn om een devaluatie door te voeren.

  President Desi Bouterse heeft diverse malen op het podia aangekondigd dat het komende jaar de Algemene Kinderbijslag en de Algemene Oudedagsvoorzieningen verhoogd zullen worden. De bankpresident antwoordt op de vraag of er middelen zijn voor deze verhoging, dat de minister van Financiën zeker aan de bel zal trekken als er geen middelen zouden zijn voor deze verhogingen. Hoefdraad merkt op dat de overheid veel minder inkomsten binnengekregen heeft de afgelopen twee jaren. Daarom heeft ze haar uitgavenpatroon volgens de centralebankier gematigd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.